Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Obtinerea de materiale mixte prin tehnica sol-gel


Obtinerea de materiale mixte prin tehnica sol-gel


Obtinerea de materiale mixte prin tehnica sol-gel

Procedeul sol-gel (PSG) permite obtinerea de produsi in stare solida prin gelifiere, alaturi de cristalizare sau precipitare. Acest procedeu poate fi descris prin crearea de retele oxidice in urma unor reactii de policondensare progresiva a precursorilor in mediu lichid sau ca un proces de obtinere de materiale noi prin formarea solului, gelifierea acestuia si, in final, indepartarea solventului.Mod de lucru:

a) Intr-un pahar Berzelius de 100 ml se introduc 10 ml TEOS, 10 ml CH3OH, 10 ml apa si 0,25ml HCl concentrat (un varf de spatula) . Amestecul de reactie se agita energic la 500 C timp de 1,5-2 h pe o plita de agitare pana cand amestecu devine vascos. (Notam materialul obtinut cu C1).

b) Intr-un pahar Berzelius de 100 ml se introduc 10 ml TEOS, 10 ml CH3OH, 10 ml apa si 0,25ml HCl concentrat si 0,1 g tri[3 - (trimetoxisilil)propilamino]-triclorociclotrifosfazena(P1). Amestecul de reactie se agita energic la 500 C timp de 1,5-2 h pe o plita de agitare pana cand amestecul devinevascos. (Notam materialul obtinut cu C2).

c) Intr-un pahar Berzelius de 100 ml se introduc 10 ml TEOS, 10 ml CH3OH, 10 ml apa si 0,25ml HCl concentrat si 0,1 g bis[3 - (trietoxisilil)propilamino]tertraclorociclotrifosfazena

(P2).   Amestecul de reactie se agita energic la 500 C timp de 1,5-2 h pe o plita de agitare pana cand amestecul devine vascos. (Notam materialul obtinut cu C3).

Caracterizarea materialului obtinut:

Spectre IR

Natura legaturilor chimice existente in produsul initial (fosfazena) si final (produsul de substit~tie partiala a clorului), se poate identifica prin spectroscopiede vibratie in infrarosu. S-e inregistreaza spectrul de vibratie in infrarosu FT-IR in domeniul 400 - 4000 cm-1 pentru derivatulii siloxanici obtinuti la punctele a,b,c al compusului initial (TEOS). Se urmareste disparitia benzilor de vibratie specifica legaturii Si-O-R si aparitia benzilor specifice legaturii Si-O-Si. Totodata se identifica benzile specifice comusilor P1 si P2.

Compus

nP-Cl

nSi-O-C

sim

nP-N-P/

nSi-O-

nSi-O-C

asim

δNH

nCH3

sim/asim

nN-H

TEOS

C1

C2
C3

SEM

Imaginile SEM inregistrate atat pentru materialele C2, C3 cat si pentru C 0 (SiO2)             arata o distributie uniforma a particulelor cu o textura poroasa pe toata suprafata materialului dar cu o morfologie diferita de cea a SiO2 obtinut in aceleasi conditii de lucru ca si materialul hibrid compozit (C2).   Aceste imagini, indica realizarea unei bune omogenizari in timpul procesului de condensare intre gruparile alcoxisilil din structura precursorilor P1 si P2 (P) si tetraetoxisilan (TEOS).

C2

C3

C0

Fig. Imagini sem pentru SEM

XRD

Pentru materiale dentare vezi linkul acesta.

Analiza difractiei de raze X a fost folosita pentru determinarea modificatiilor microstructurale a retelei de silice drept consecinta a introducerii precursorului fosfazenic C2. Din spectrul de raze X (figura 5.13) putem identifica prezenta ca produs principala retelei de SiO2 si a fosfazenei organosubstituite. Atributiile spectrale s-au facut pe baza valorilor 2Theta si a intensitatilor relative ale acestora.

C2 or C3 (a and b)

SiO2 (c)

2q (grd)

d(Å)

2q(grd)

d(Å)Fig. Spectrul XRD            pentru a)materialul (C3) ,b) materialul (C2)

c) SiO2 pur (C0);

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate