Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
TEHNOLOGIE DE RECONDITIONARE SI PROTECTIE ANTICOROZIVA PENTRU CONDUCTE DE INCALZIRE SI TERMOFICARE PRIN PROCEDEUL TIP ,,TEKFLEX''


TEHNOLOGIE DE RECONDITIONARE SI PROTECTIE ANTICOROZIVA PENTRU CONDUCTE DE INCALZIRE SI TERMOFICARE PRIN PROCEDEUL TIP ,,TEKFLEX''


TEHNOLOGIE DE RECONDITIONARE SI PROTECTIE ANTICOROZIVA PENTRU CONDUCTE DE INCALZIRE SI TERMOFICARE PRIN PROCEDEUL TIP ,,TEKFLEX''

Aceasta tehnologie de reconditionare si protectie anticoroziva a fost utilizat de firma S.C. CALOR SERV S.R.L. din Turnu Magurele pentru reconditionarea unui tronson de energie secundara DN 600 mm pe o lungime de 400 m.


1. Generalitati

Pana in prezent conductele de incalzire si termoficare nu puteau fi protejate  eficient impotriva coroziunii.


Tehnologia de reconditionare  sub denumirea de
Tekflex este tehnologie de reconditionare fara decopertare, clasificata ca tehnologie 'NO DIG'. Aceasta tehnologie a fost dezvoltata si probata in  practica, asigurand  refacerea interioara a conductelor prin realizarea protectiei impotriva coroziunii.  Aceasta  tehnologie  permite reinchiderea locaselor de dimensiuni definite  (diametre de 3 mm).
La proiectarea tehnologiei Tekflex  s-au  luat in considerare toate aspectele referitoare la calitatea si proprietatile materialelor in corelare cu  particularitatile fizico-chimice a mediilor transportate la temperaturi inalte (pana la 250 C).
Principiile de conceptie ale tehnologiei
Tekflex au pus bazele unui procedeu de executie rapid, capabil sa  realizeze eficient reconditionarea si protectia conductelor  cu gararantii pe termen lung si la costuri acceptabile.

2. Problematica  abordataConductele subterane  de incalzire si termoficare sunt supuse unei permanente deteriorari datorita coroziunii interioare. Cauza acestei coroziuni este determinata in cea mai mare parte de caracteristicile agentului transportat si de factorul timp.

Conductele se deterioreaza rapid, in periode  scurte de timp (uneori dupa doar cativa ani), datorita actiunii permanente a agentului transportat.
Pentru conductele  pentru abur si  condens  din retelele de incalzire  centrala  nu exista pana in prezent o  tehnologie  de reabilitare fara inlocuirea lor.
Inlocuirea  conductelor deteriorate implica un volum mare de lucrari funciare si costuri mari. Lucrarile de inlocuire impun scoaterea din folosinta a conductelor pe o durata mare de timp, ceea ce afecteaza in mod negativ activitatile populatiei, agentilor economici si mediul ambiant.

Procedeul Tekflex ofera o alternativa rapida, economica si ecologica de refacere a conductelor deteriorate sau uzate.

Principalele cerinte pentru materialele utilizabile la reconditionarea conductei sunt:

 • elasticitate inalta la temperaturi de lucru cuprinse  intre 20 si 200C;
 • aderenta buna la peretii conductei reabilitate;
 • rezistenta la temperaturi inalte;
 • rezistenta in timp la  coroziune;
 • calitati de umplere a gaurilor/fisurilor de marimi definite;
 • asigurare etansietatii la presiunea mediului transportat;
 • capacitatea  de a  prelua  solicitarea presiunii,  la tevile cu  rezistenta redusa.

Caracteristicile materialelor utilizate la aplicarea procedeului Tekflex satisfac toate cerintele pentru reconditionarea conductelor si asigura o reabilitare perfecta.

3.Tehnologia Tekflex 3.1. Generalitati


Reconditionarea  s- a efectuat pe o conducta de agent secundar pe o lungime de 400 m,  intre vane. Diamentrul conductei este de 600 mm. Conducta  intens corodata,  dupa curatire a fost supusa la o proba de presiune. In urma executarii probei nu s- a constatat pierderi de presiune, iar punerea in functiune a conductei s-a facut dupa 3 zile.


Produsul
Tekflex a fost preparat conform retetei, dintr-un amestec in proportii determinate de ciment, nisip si aditivi.3.2. Descrierea  procedeului


Aplicarea procedeului
Tekflex   a presupus  imbracarea cu o captuseala pe baza de ciment a conductei. Materialul garanteaza o buna aderenta pe peretii conductei si preia toate variatiile de temperatura  rezultate din ciclurile de incalzire si racire.
Desfasurarea intregului procedeu de reabilitate a implicat realizarea urmatoarelor etape:

 • Pregatirea amplasamentelor de lucru;
 • Debransarea tronsonului de conducta, ce urma a se reabilita, de la reteaua  de distributie; 
 • Curatirea conductei;
 • Vizionarea conductei curatate cu camera video speciala;
 • Aplicarea captuselii din Ciment Special;
 • Proba de presiune;
 • Refacerea cu ajutorul robotilor speciali (Cutter-uri) a racordurilor si   
  bransamentelor existente la conducta veche si la  beneficiari;
 • Inspectarea conductei reabilitate cu  camera video speciala;
 • Punerea in functiune a conductei reabilitate;
 • Refacerea terenului din zona amplasamentelor de lucru la forma initiala.

3.3. Pregatirea amplasamentelor de lucru (gropile de pornire si de sosire)


Avantajul procedeului Tekflex a constat in reducerea sapaturilor, a spargerilor in carosabil precum si a intregului disconfort legat de dizlocari de pamant.
Procedeul s-a distins in primul rand prin posibilitatea de folosire a gaurilor de vizitare sau a camerelor subterane unde sunt amplasate vanele, fapt ce a condus la eliminarea sapaturilor necesare pentru gropile de sosire si de plecare. Proiectarea reabilitarii s-a realizat in functie de distanta dintre caminele existente. Distanta dintre camine este de 400 m. Deoarece a existat posibilitatea utilizarii caminelor, nu a fost necesara pregatirea gropilor de plecare si sosire.

3.4. Scoaterea din functiune a sectiunii de conducta (debransarea
Scoaterea din functiune a sectiunii de conducta DN 600 pe tronsonul de 400 m a durat 2 zile lucratoare.

3. Curatirea conductei


Curatirea conductei a fost facuta mecanic, cu ajutorul unui dispozitiv amfibiu Molch. Acest dispozitiv are doua capete, unul prevazut cu gheare de otel, pentru curatire grosiera (decolmatare), iar celalalt prevazut cu parti flexibile (din cauciuc), pentru finisarea curatirii. La curatirea conductei s-a procedat la 2 treceri cu dispozitivul anfibiu Molch. Tot procedeul de curatire a fost asistat de o camera video iar imaginile obtinute in interiorul tevii au fost inregistrate pe caseta video.
Aceasta caseta a fost pusa la dispozitia societatii S.C. CALOR SERV S.R.L pentru a putea analiza starea exacta a conductei.

3.6. Captusirea  conductelor cu Tekflex


Materialele si echipamentele de lucru utilizate pentru procedeul Tekflex au fost montate in mare parte intr-o unitate centrala, pe un automobil special, a carui pozitionare in zona de lucru  nu a necesitat spatii special amenajate.


Pentru  aplicarea procedeului de captusire cu materialul
Tekflex a fost necesara instalarea utilajelor la gurile de acces la conducta.Materialul Ciment Special a fost preparat la fata locului prin amestecarea  in doua malaxoare  de presiune  de un debit de  196 litri si cu o turatie de 61 U/min. Amestecarea s-a facut pana la omogenizare. Produsul de amestec are consistenta unei paste si a fost prelucrat in decursul unei ore. Amestecarea s-a facut cu doua malaxoare pentru asigurarea continuitatii  fluxului tehnologic.


Produsul final in forma de pasta  a fost transportat printr-o pompa de transport  de materiale abrazive de inalta presiune la o presiune de 100 bari.  Debitul pompei a fost reglat la 150 l/min. Rezervorul pompei are un volum de 200 l.


Caputusirea conductei a fost realizata de un echipament de torcretat special actionat de un motor cu lamele  pe aer  comprimat cu o rotatie de 7.000 rot/min.   Aerul comprimat a fost livrat de un compresor  cu surub elicoidal  cu un debit de 10 m3  pe minut si  o presiune de 10  pana la 12 bari.


Echipamentul de torcretat este  integrat pe un sasiu cu role cu arc. Viteza de inaintare a instalatiei a fost reglata electronic.


Parametrii de lucru ai utilajului au fost comandati de la o unitate cu reglaj electronic pentru controlul presiunii  respectiv al debitului de injectare si a vitezei de inaintare. Grosimea stratului de captusire a fost controlat prin corectarea debitului si a vitezei de inaintare.


Datorita caracteristicilor deosebite ale materialului, acesta adera si reactioneaza  cu peretii conductei  si  asigura  o camasuiala (distribuitie) uniforma, continua si cu rugozitate mica.


Tehnologia de aplicare s-a realizeazat prin retragerea cu viteza constanta, asigurata de un sistem electronic de avansare.


Dupa realizarea camasuirii, tronsonul de teava a fost inchis la ambele capete si umplut cu  apa. Hidratarea cimentului aplicat a avut loc in timp de 3 zile.

3.7 Verificarea sectiunii reabilitate  prin  vizualizare.


Dupa efectuarea probei de presiune, in conducta reabilitata s-a introdus camera video speciala si s-a facut inspectia video a conductei. Imaginile obtinute in timpul inspectiei au fost inregistrate pe un C.D. si au fost puse la dispozitia societatii S.C. CALOR SERV S.R.L

3.8.  Refacerea vanelor si compensatorilor


Dupa reabilitare conducta a fost racordata la reteaua existenta, vanele si compensatorii de dilatare fiind refacute.

4. Avantajele procedeului Tekflex


Procedeul Tekflex se incadreaza in grupa tehnologiilor 'NO DIG'.
In ultimul timp metodele ' NO DIG ' s-au impus fata de tehnologiile si metodele clasice de reabilitare si inlocuire a conductelor datorita avantajelor oferite. Dintre avantajele metodei aplicate mentionam aspectele cele mai importante :

4.1. Rapiditatea executiei


In comparatie cu metodele clasice procedeul Tekflex a asigurat reducerea timpului efectiv de executie cu aproximativ 70%. In calcul nu a fost considerata executia lucrarilor premergatoare cum ar fi:  scoaterea din retea, executia gropilor de sosire si plecare, refacerea racordurilor. Tronsonul de conducta DN 600 de o lungime de 400 m a fost reabilitat prin procedeul Tekflex in 7 zile lucratoare.

4.2 Avantajul economic


Avantajul economic al tehnologiei aplicate este mare comparativ cu cheltuielile legate de inlocuirea conductei uzate si colmatate si a cheltuielilor pentru eliminarea acestora, conform legislatiei protectiei mediului. 
Avantajul economic a fost si mai mare deoarece conducta reconditionata este pozata la o adancime de 2 m.

4.3 Protectia mediului


Executia lucrarilor de reabilitare a conductei a afectat in foarte mica masura activitatile subterane ale populatiei si ale diversilor agenti economici. Tehnologia s-a evidentiat prin eliminarea in totalitate sau in foarte mare masura a lucrarilor de sapaturi. Lucrarile de sapaturi care au fost executate in unele situatii au f ost de mici proportii si nu au provocat blocaje in circulatie care sa conduca la cresterea emisiei de gaze datorate autovehiculelor. 

    
Un mare avantaj l-a constituit refolosirea  traseului vechi al  conductei ce a dus la neabandonarea in pamant conductei vechi si  astfel s-a evitat colmatarea apei freatice prin corodarea acesteia.

4.4  Protectia muncii
Prin reducerea  lucrarilor funciare  s-a redus si  pericolul de accidente de munca ce s-ar fi putut ivi la lucrari funciare in santuri adanci si inguste.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate