Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
TERTBUTIL-METILCETONA (PINACOLONA)


TERTBUTIL-METILCETONA (PINACOLONA)


TERTBUTIL-METILCETONA (PINACOLONA)


Intr-un balon Wurtz de 100 ml, prevazut cu refrigerent descendent, se introduc 2 ml H2SO4 6 N, l, 15 g alcool pinacolilic hidrat.amestecul e aus la fierbere prin incalzire pe baie de ulei sau pe sita cu flacara foarte mica, colectandu-se distilatul. Distilarea se mentine minim 15 minute pana cand apa are distla nu mai antreneaza pinacolona (lichid uleios, nemiscibil cu apa). In acest timp distila 1/3 din volumul de lichid initial.

Se introduce lichidul distilat intr-o palnie de separare, se separa pinacolona de apa, se usuca pe clorura de calciu anhidra si se filtreaza pe un filtru cutat. Se distila apoi la presiunea atmosferica utilizand o instalatie cu o scurta coloana Vigreux, colectandu-se fractiunea care distila in intervalul 103 - 107 C. Pinacolona e un lichid uleios, incolor cu p.f. 3 06C, avand miros caracteristic de camfor.

Randament


Se pot obtine teoretic mT = 0.97 g pinacolonaPractic s-au obtinut mP = g pinacolona

Intrebari

Care este mecanismul reactiei? (etape, intermediari).Cum se numeste aceasta reactie? Care este raportul molar al reactantilor?

Reactia acasta este o reactie de transpozitie pinacolica. Avem un singur reactant (pinacolul). Acidul sulfuric joaca rol de catalizator in aceasata reactie (H+).

2) Se poate efectua reactia si in prezenta altor catalizatori in afara de H2SO4? Exemple.

Se pot utiliza drept catalizatori acidul sulfuric concentrat la rece si acidul clorhidric diluat la cald. In cataliza eterogena folosind alumina Al2O3 la 300C se obtine tetrametiletilena.

3) Ce alti agenti de uscare se pot utiliza in locul clorurii de calciu? In locul clorurii de calciu anhidre se pot utiliza si alti agenti de uscare cum arfi sulfatul de magneziu. Utilizarea clorurii de calciu in acest caz e indicata deoarece formeaza cu urmele de pinacol aflat in pinacolona ca impuritate un complex stabil, indepartand astfel pinacolul.

4) De ce se utilizeaza o coloana la distilarea pinacolonei?

Pinacolona contine urme de pinacol care ar putea fi antrenat din blaz odata cu pinacolaona. coloana de rectificare asigura un reflux destul de mare astfel incat sa poata avea loc o separare avansata.

5) Care sunt utilizarile pinacolonei in sinteze de antidaunatori?

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate