Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» Protectia anodica


Protectia anodica


Protectia anodica

Protectia anodica este metoda elctrochimica de reducere a vitezei de coroziune a unui metal,prin deplasarea potentialului stationar sub actiunea unui curent electric spre valuri mai electropozitive (polarizare anodica) pana in domeniul de pasivitate al metalului.

Metoda se bazeaza pe capacitatea anumitor metale si aliaje de a deveni pasive in numeroase medii corosive, atunci cand asupra acestora se aplica un curent pozitiv, in timp ce potentialul lor este mentinut ( cu ajutorul unui potentiostat ), intr-un interval de potentiale prestabilit, in care pelicula superficiala este stabila. Protectia anodica se utilizeaza cand metalul are tendinta de pasivizare anodica si cand prezinta un domeniu de pasivare larg, in care viteza de dizolvare este suficient de scazuta.

O alta cerinta a protectiei anodice este ca mediul de lucru sa aiba o conductibilitate electrica suficient de mare, de care intreaga instalatie trebuie sa polarizeze cu curentul electric aplicat.

La realizarea protectiei anodice trebuie sa tina seama de trei factori critici:

Curentul maxim initial, necesar pentru a trece metalul in stare pasiva; marimea sa sa se determine experimental si poate atinge valori de ordinul sutelor de amperi pentru intervalele de timp foarte scurte.

Limita domeniului de pasivitate conditioneaza tipul metodei utilizate pentru controlul tensiunii;



Curentul necesar filmului pasiv. Marimea sa depinde de natura materialului protejat, de electrolitul cu care este in contact si de temperatura de lucru.

Protectia anodica se aplica la metalele si aliajele pasivabile din care se executa rezervoare si instalatii in care se afla produse foarte agresive: oleum, acid sulfuric, hidroxid de sodiu, etc. Astfel se utilizeaza cu succes pentru eliminarea coroziunii in instalatiile de sulfonare, la protectia autoclavelor, pentru fierberea celulozei cu alcalii.

Protectia anodica a otelului - carbon in contact cu unele ingrasaminte minerale a adus o scadere spectaculoasa a vitezei de coroziune.

Avantajele protectiei anodice sunt urmatoarele:

asigura o reducere foarte mare a vitezei de dizolvare;

evita introducerea in medii de reactie a inhibitorilor a caror prezenta este de multe ori nedorita sau chiar interzisa;

previne impurificarea mediului de lucru cu produse de coroziune;

permite utilizarea otelurilor slab aliate cu materiale de constructie si renuntarea la captusirea instalatiilor.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate