Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» TECHNETIU ( Tc )


TECHNETIU ( Tc )


TECHNETIU ( Tc )

Scurt istoric : Existenta elementului cu numarul de ordine 43 era prevazuta inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea , iar prin descoperirea legii lui Moseley , in 1914 , s-a putut stabili cu certitudine existenta sa .

In anul 1925 , W.Noddack , I.Tacke si O.Berg , pe baza rezultatelor obtinute asupra concentratelor preparate din minereurile de niobiu si platina au anuntat descoperirea elementului cu numar atomic 43 - pe care l-au numit mazuriu . Acest rezultat a fost mai tarziu infirmat , in urma unor cercetari care au aratat imposibilitatea existentei pe Pamant a unui asemenea element . Mazuriul a fost astfel scos de pe lista elementelor chimice cunoscute .

In 1937 , Carlo Perrier si Emilio Segré au aratat ca un material radioactiv obtinut prin iradierea molibdenului cu deutroni timp de cateva luni , intr-un ciclotron Berkeley , contine doi izotopi ai noului element 43 , pe care l-au numit technetium - de la cuvantul grecesc tecknetos , care inseamna artificial , fiind vorba despre primul element realizat pe cale artificiala . In anul 1949 , noul element este trecut definitiv pe lista elementelor chimice .

Obtinere : Technetiul se poate obtine prin fisiunea uraniului U , prin bombardarea diferitilor izotopi ai molibdenului Mo cu deutroni , protoni, particule α , sau a ruteniului Ru cu neutroni sau particule α .

Technetiul metalic se obtine prin reducerea cu hidrogen a unor combinatii cum ar fi : TcO, TcO , TcS, NHTcO .Astazi , aproape intreaga cantitate de technetiu este obtinuta sub forma de Tc , prin procedeul fisiunii uraniului .

Utilizari : O importanta utilizare a technetiului este ca semiconductor de inalta performanta .

Majoritatea aliajelor pe care le formeaza technetiul cu metalele tranzitionale prezinta o mare rezistenta la coroziune , gasindu-si aplicabilitate in conditii in care nu este daunatoare radioactivitatea .

Sectiunea mica de captura a neutronilor in cazul Tc prezinta o serie de avantaje in constructia reactoarelor .

NHTcOeste un inhibitor special impotriva coroziunii otelului .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate