Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
MOLIBDEN ( Mo )


MOLIBDEN ( Mo )


MOLIBDEN ( Mo )

Scurt istoric : Sulfura de molibden , molibdenita , un mineral cenusiu cu stralucire metalica , era cunoscuta inca din anichitate fiind folosita pentru scris . Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea , acest mineral a fost confundat cu grafitul , fiind cunoscut sub numele de plumbago , denumire sub care se cunosteau toate mineralele care lasau , ca si plumbul , urme pe hartie . Abia in anul 1785 B . Pelletier a aratat ca , in mod neindoielnic , molibdenitul este sulfura de molibden .

In anul 1778, chimistul suedez C.W.Scheele trateaza molibdenitul cu acid acetic constatand ca se formeaza un "pamant particular alb " , care are proprietati acide , si pe care il numeste acid molibdic . Mai tarziu avea sa constate ca era vorba de fapt despre oxidul de molibden , MoO , pe care l-a numit terra molybditeneIn anul 1781 , R.J.Hjelm , prietenul si colaboratorul lui Scheele , reduce acidul molibdic cu carbune , ajungand la molibden metalic sub forma de pulbere , dar impurificat cu carbune . Desi Scheele il anunta pe Bergmann inca din 1781 ca Hjelm a obtinut molibdenul , din cauza intarzierii prelucrarii rezultatelor , anul descoperirii acestui metal este 1782 , an in care Hjelm devine si director al laboratorului de chimie al Biroului de Mine al Suediei .

Abia in anul 1907 Fink realizeaza reducerea oxidului de molibden cu hidrogen si obtine molibden pur . Denumirea mineralului provine de la cuvantul grecesc molybdos , denumire data galenei si altor minerale de plumb.

Obtinere : Molibdenita este supusa , dupa o concentrare prealabila prin flotatie, unei prajiri oxidante , in urma careia se formeaza trioxidul de molibden , MoO. Acesta este apoi redus la metal cu hidrogen , la temperaturi de 1000-1100C . Din cauza punctului de topite ridicat , molibdenul astfel format se prezinta ca o pulbere de culoare inchisa . Pentru obtinerea metalului in stare compacta , pulberea este sinterizata prin presare sau topita in vid , in cuptoare cu arc electric .

Utilizari : Pana la temperatura de 1000C molibdenul are un coeficient de dilatare foarte mic . Datorita acestui motiv , precum si faptului ca poseda o buna conductivitate electrica si termica se foloseste la confectionarea sarmelor ce strabat sticla becurilor electrice , in scopul sustinerii filamentului.

Cele mai mari cantitati din molibdenul fabricat in prezent sunt consumate in industria otelurilor . Adaugat in oteluri , molibdenul le mareste duritatea si rezistenta la solicitari mecanice si coroziune . Din aceasta cauza , se introduce molibden in oteluri folosite in constructii de masini , oteluri utilizate pentru confectionarea de scule , oTeluri rezistente la coroziune ( care contin de obicei Cr si Ni ) si oteluri pentru aplicatii speciale ( blindaje, rachete de croaziera , avioane , guri de foc , etc .) . Trebuie precizat ca pentru elaborarea otelurilor , aproape in toate cazurile , nu se foloseste molibden pur , ci un aliaj al acestuia cu ferul , feromolibdenul , care contine 60-75%Mo .

Catalizatorii pe baza de molibden sunt folositi in industria chimica organica , in reactii de oxidare .

Disulfura de molibden , MoS, se foloseste ca lubrifiant solid sau ca adaos in uleiurile folosite pentru ungerea lagarelor supuse solicitarilor mecanice si termice mari .

Molibdatul de amoniu serveste ca ingrasamant chimic in agricultura.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate