Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Inhibitori de coroziune


Inhibitori de coroziune


Inhibitori de coroziune

Inhibitorii de coroziune sunt substante chimice capabile sa franeze procesele de coroziune prin polarizare reactiilor anodice si catodice. Se utilizeaza in cantitati mici si nu modifica nici natura si nici concentratia mediului.

1. Inhibitori anodici franeaza procesul de ionizare a metalului formand pelicule protectoare pe zonele anodice. Sunt in general substante anorganice.Astfel, substante ca fosfatii, bicarbonatii silicatii, deplaseaza pH-ul solutiei spre valori mai mari, la care ei formeaza impreuna cu ionii metalici trecuti in solutie produsi de coroziune insolubili care se depun pe metal sub forma de pelicule protectoare aderente.

Alte substante organice cu caracter oxidant ( bicromatii, cromatii, azotatii) formeaza pe suprafata metalului pelicule protectoare de oxizi.

O limitare a utilizari inhibitorilor anodici este determinata de faptul ca sunt putin eficienti in cazul metalelor care nu formeaza pelicule pasive.

2. Inhibitorii catodici sunt substante organice si anorganice capabile sa reduca viteza procesului catodic.

Dupa mecanismul de actiune se clasifica in doua categorii:

substante care maresc supratensiunea de descarcare a hidrogenului cum sunt compusii arsenului stibiului mercurului, coroziune in mediu acid fiind franta;

substante care prin dizolvare, alcanizeaza solutia si determina astfel aparitia unor straturi protectoare cum sunt fosfatii alcalini sarurile zincului, calciului magneziului; ele se utilizeaza in mod special la protectia otelului in contact cu apa dura.

Inhibitorii catodici au avantajul de a nu fi periculosi. Superior celui dat de fiecare inhibitor in parte se poate vorbi de efectul sinergetic al inhibitorilor.

Efecutul sinergetic al inhibitorilor are un rol foarte important ducand la o protectie ridicata impotriva coroziunii cu mijloace simple. Efectul total produs de un amestec de doi sau mai multi inhibitori nu este egal cu suma efectului fiecarui component.

S-a emis ipoteza ca atunci cand unul din inhibitori actioneaza asupra proceselor catodice, iar celalalt asupra proceselor anodice in amestec din cei doi inhibitori va fi sinergetic. Aceasta a fost confirmata de rezulatatele experimentale, prin utilizare in mediu de acid clorhidric a acidului difenil ditiosforic sau a difenil tioureei ( compusi cationici) in amestec cu clorurile, bromurile, iodurile, compusii fosfatici ( compusi anionici).

Eficacitatea actiunii protectoare a inhibitorilor (P%) poate fi apreciata utilizand relatia:

Solutiile de acizi sunt mediile cele mai agresive, de aceea si inhibitorii utilizati in acest caz trebuie sa fie deosebit de eficace. Practic inhibitorii coroziunii acide se folosesc in diferite operatii: la decaparea pieselor mecanice slefuite la reducerea coroziunii conductelor.

Protectia metalelor in solutii alcaline prin inhibitori de coroziune se face cu numar mai redus de substante. Astfel, fierul in solutii alcaline este protejat de silicagel, fosfat de sodiu si tanin. Ei actioneaza prin marirea supratensiunii hidrogenului.

In acest mediu ca inhibitor pentru coroziunea aluminiului se foloseste extractul de turba, iar pentru zinc sulfura de sodiu. Pentru mediile neutre se folosesc atat inhibitori organici cat si anorganici.

Ca inhibitori anorganici de coroziune in apa si in solutiile apoase de saruri se utilizeaza azotatii, cromatii bicromatii, fosfatii si silicatii. Hexametafosfatul este recomandat pentru protectia pieselor ale caror detalii sunt confectionate in orice cantitate si de a nu favoriza atacul localizat.

3.Inhibitori de absorbtie

Sunt substante organice polare, compuse dintr-o grupa polara ( functie ancora) care se fixeaza pe metal si dintr-un rest hidrocarbonat, care fiind indreptat spre mediul corosiv izoleaza suprafata metalului si impedica coroziunea. El franeaza deci atat reactia anodica cat si pe cea catodica.

Grupele polare prezente in acest tip de inhibitori sunt:

O    O-NH2;-C    ; -C ; -OH; -SO2H; -COOR; -NH2=NH=SO2

OH H

Mecanismul de formare a filmului protector pe suprafata metalului este redat in figura . . . . . . .

4. Inhibitorii in faza de vapori ( volatili) sunt saruri volatile ale bazelor organice ( amine, hetereociclii cu azot) cu acizi organici sau anorganici; diciclohexil aminoazotit si diciclohexilaminoborat).

Acesti inhibitori volatili intai sublimeaza, apoi fiind substante polare, in general se absorb pe suprafata metalului sub forma de pelicula moleculara, determinand pasivarea ei. Pasivarea poate sa se produca si din cauza dizolvarilor in filmul subtire de apa, existent pe suprafata metalica.

utilizarea acestui tip de inhibitori permite asigurarea unei protectii a pieselor metalice, in conditii de coroziune intensa intr-un interval mare de timp. deoarece ei au posibilitatea sa patrunda in partile greu accesibile.

Inhibitori volatini se folosesc sub forma de pulberi, sub forma de prafuri, de solutii aplicate prin topire, prin imersiune sau sub forma de impregnantii ai materialului cu care se efectueaza ambalarea.

Intre numeroasele clase de substante cu efect inhibitor se mentioneaza: aminele grase primare si secundare, sarurile cuaternare de amoniu aminoacizii naturali sau sintetici, alcool propargilic, aldehide, mercaptanii acizii sulfonici superiori, derivatii tioureei.

Daca doi inhibitori, cu anumita valoare de inhibare ajung in mediul agresiv ii confera acestuia o inhibitie din metale diferite (de ex. otel - cupru ).

Dintre inhibitorii organici se mentioneaza sarurile acidului benzoic, care au mare eficacitate, apoi sarurile acizilor ftalic si salicilic.

In acest scop se introduc pigmenti anticorozivi, cum sunt cei formati din amestecuri complexe de cromat de plumb monobazic ( PbO. PbCrO4) si silicat de plumb tribazic ( 3PbO.PbSiO3). In afara de pigmentii s-au experimentat lianti mixti, pe baza de poliamide care intra in compozitia vopselelor, constituind faza continua.

Utilizarea inhibitorilor de coroziune este o problema completa, care trebuie precedata de studii experimentale temeinice.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate