Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
NIOBIU ( Nb )


NIOBIU ( Nb )


NIOBIU ( Nb )

Scurt istoric : Pe teritoriul Americii de Nord , cautatorii de aur au descoperit , in secolul al XVII-lea , un mineral cu aspect metalic stralucitor . Acesta a fost trimis in Anglia pentru analiza . S-a constatat ca mineralul , sub forma de bulgare , stralucea datorita unor solzi de mica , si concluzia a fost ca nu contine metal pretios . Bulgarele a fost totusi retinut in colectia British Museum din Londra ( unde se gaseste si astazi ) , avand pe eticheta mentiunea : " Columbia , 1650 " .

In anul 1801 , analizand respectivul bolovan , chimistul englez Charles un metal necunoscut pe care il numeste columbiu , iar mineralului in care a fost gasit ii da numele columbitIn 1844 , chimistul german Heinrich Rose(fost elev al lui Berzelius) analizeaza si el o proba dintr-un columbit provenit din Bodenmaist ( Germania ) si constata ca , pe langa columbiu , mineralul contine si tantal . Pentru a sugera existenta acestor doua metale noi intr-un singur mineral , precum si asemanarea dintre ele , denumeste elementul descoperit de Hatchett niobiu , de la nimfa Niobe , fiica lui Tantal in mitologia greaca . Numele de niobiu era folosit numai pe continentul european , iar cel de columbiu pe continentul american , cand Comisia de Nomenclatura Anorganica a recomandat la Conferinta IUPAC-ului de la Amsterdam din anul 1949 acceptarea denumirii de niobiu pentru elementul 41 .

Niobiu metalic pur a fost obtinut in anul 1864 de C.W.Blomstrand prin reducerea clorurii de niobiu cu hidrogen la incalzire .

Obtinere : Niobiul se extrage mai ales prin topire cu NaOH la 800-850C. Niobatii rezultati dupa lesiere cu apa se descompun cu acid clorhidric , obtinandu-se un precipitat alb , gelatinos , de oxizi hidratati .

Niobiul metalic se obtine prin reducerea pentaoxidului sau a halogenurilor de niobiu .

Utilizari : Niobiul prezinta importanta industriala considerabila , aflandu-se printre cele mai valoroase elemente ale tehnicii moderne .

Niobiul metalic pur se foloseste pentru instrumente chirurgicale si in chirurgie plastica , precum si ca material de contact in intrerupatoarele electrice , ca material anodic pentru condensatoarele electrolitice si pentru redresori . Se mai utilizeaza in tehnica nucleara , la constructia reactoarelor , sau pentru captusirea barelor de combustibili nucleari .

Niobiul intra in compozitia mai multor aliaje si oteluri speciale , utilizate Indeosebi in industria aeronautica si spatiala (avioane, rachete, sateliti), in industria metalurgica ( locomotive , tractoare , motoare , scule de taiere rapida ) , in industria chimica ( aparatura rezistenta la acizi , catalizatori , coloranti pentru sticla si ceramica ) , in industria electronica ( aliaje magnetice , etc ) .

Carbura de niobiu este un material refractar si foarte dur folosit ca filament incandescent in lampile cu halogen sau in locul carburii de wolfram ca metal dur , de exemplu pentru unelte de taiat . Nitrura de niobiu , NbN are proprietatea de a deveni supraconductoare la o temperatura destul de inalta ( circa 15K ) . Hidrura de niobiu se foloseste pentru lipirea metalelor pe substante nemetalice ( ceramica , diamant , carbura , safir ) si ca moderator de neutroni .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate