Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Indepartarea agentului agresiv


Indepartarea agentului agresiv


Indepartarea agentului agresiv

Eliminarea oxigenului Oxigenul este depolarizantul majoritatii proceselor de coroziune electrochimica si principalul agent de atac in gaze, la temperatura foarte mare. Indepartarea lui se poate realiza in mai multe moduri:

Degazarea termica se aplica in special la apele de alimentare a cazanelor cu aburi. Operatie se executa in degazoare termice, in care apa supraincalzita la 1200C este fin pulverizata pentru a se asigura un contact cat mai bun cu faza gazoasa.O dezoxigenare mai avansata se pateu face pe cale chimica, cu ajutorul substantelor capabile sa lege oxigenul: sulfit alcalin, sulfat fieros, bioxid de sulf, schimbatori de ioni.

Un procedeu eficace de indepartare a oxigenului este cel electrochimic care consta in trecerea apei printr-un sistem de celule de electroliza, cu anozi bipolar de otel, are loc reducerea catodica a oxigenului si oxidarea anodica a fierului    

( anodul):


Deci, prin procesele de electrod are loc consumarea oxigenului in apa.

Dezaerarea apei de alimentare a cazanelor se efectueaza in doua etape: la inceput apa este trecuta in dezaeratoare termice apoi dezoxigenata pe cale chimica sau electrochimica.

Micsorarea agresivitatii mediului gazos se realizeaza prin indepartarea gazelor agresive prin eliminarea lor din solutie sau dintr-un utilaj inchis cu ajutorul altui gaz sau amestec de gaze cu caracter inert. Un astfel de procedeu este mentienerea unei atmosfere protectoare.

2. Eliminarea bioxidului de carbon.In unele ape industriale, bioxidul de carbon este cel care determina stabilirea valorii pH-ului in domeniul acid, prin dizolvarea sa in apa.

In prezenta sarurilor de calciu, bioxidul de carbon poate forma carbonati si bicarbonati de calciu. La randul sau carbonatul de calciu reactioneaza cu bioxidul de carbon formand bicarbonat:

In acest caz se tinde ca echilibrul reactiei sa se deplaseze pe dreapta in sensul formarii bicarbonatului deoarece se evita depunerea crustelor, carbonatul de calciu fiind insolubil.

Un alt procedeu de eliminare a bioxidului de carbon este ridicarea pH-ului la valori peste 8,5 prin adaugare de alcali, creandu-se conditii pentru depunerea unei cruste de carbonat, micsorand astfel coroziunea.

3.Eliminare hidrogenului sulfurat.

In cazul in care apele contin hidrogen sulfurat liber, valoare pH-ului este in domeniul acid.

Hidrogenul sulfurat este un agent agresiv, el produce un atac intens asupra otelului in special sub forma de pitting.

Eliminarea hidrogenului sulfurat se realizeaza prin aerare, prin pulverizare, prin injectare fortata de aer sau prin curgere in coloane.

Metodele chimice se aplica in apele cu continut mic de hidrogen sulfurat. Se folosesc substante capabile sa oxigeneze gazul la sulf elementar, asa cum sunt: clor gazos, hipoclorit de sodiu sau de calciu, permanganat de potasiu.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate