Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Elementele figurate ale sangelui


Elementele figurate ale sangelui


Elementele figurate ale sangelui

In plasma se gasesc in suspensie trei tipuri de elemente figurate eritrocite (hematii sau globule rosii) leucocite(globule albe) si trombocite( plachete sanguine). Ele reprezinta intre 35-55 % din volumul total al sangelui (volumul globular sau hematocrit).

1. Eritrocitele

Filogenetic eritrocitele apar mai intai la viermi; ontogenetic, eritropoeza ( formarea de eritrocite sau hematopoeza ) are loc in organe specializate diferite in perioada prenatala si postnatala.

Eritropoeza prenatala are se realizeaza in trei etape :     mezoblastica, hepato-splenica si medulara.Eritropoeza postnatala este exclusiv medulara ( in maduva rosie a oaselor : vertebre, coaste, epifiza femurului si a tibiei).

Morfologia eritrocitului La mamifere eritrocitele sunt anucleate si au forma de discuri biconcave, forma care le confera o suprafata de schimb mare, cu distanta de maxim 1 μm pentru orice punct interior fata de membrana. Diametrul eritrocitelor este de 7,5-8,3 μm cu o grosime centrala de 1μm si la periferie de 2,2 μm.

La pasari eritrocitele sunt nucleate.

Eritrocitele nu au mitocondrii si microzomi, aparatul Golgi fiind foarte redus. Membrana eritrocitara este lipoproteica ; ea contine proteine contractile care-i permit alungirea si scaderea sectiunii la trecerea prin capilare cu sectiunea mai mica. Membrana prezinta pori cu diametrul de 2,3-3 μm si este permeabila pentru Na+, K+, Cl-, HCO3-, NH4+, H+ si glucoza.

Din punct de vedere chimic, la mamifere, eritrocitele contin 65-68% apa, 31-33% hemoglobina, 2% alte proteine, 0,5% lipide, ATP,ADP 0,02-0,1% si saruri minerale 0,6-1,5%.

Hemoglobina confera eritrocitelor functia lor majora, aceea de transport al gazelor respiratorii.

Chimic, hemoglobina (Hb) este formata dintr-o componenta proteica, globina, care reprezinta 96% din molecula si o grupare prostetica-hemul, o metaloporfirina care contine fier bivalent, de unde si culoarea rosie a sangelui.

Globina este o proteina din clasa histonelor, constituita din 4 lanturi polipeptidice, identice doua cate doua, avand secventa aminoacizilor specifica fiecarui tip de hemoglobina. De fiecare lant polipeptidic este conjugat cate un hem.

Principalele tipuri de hemoglobina in ontogenie la mamifere,in functie de lanturile de polipeptide pe care le contin, sunt : HbA (de adult) HbE1 (de embrion),HbE2 (fat tanar), HbF (fetala) si HBA2 (adult); prin electroforeza se separa Hb rapide, Hb lente si Hb intermediare, care difera prin gradul de saturatie cu O2

Functional,Hb se combina reversibil cu O2 si formeaza oxihemoglobina (HbO2); cu CO hemoglobina se combina de 20 de ori mai usor, cu formare de carboxihemoglobina(HbCO), forma care blocheaza functional hemoglobina.

Hemoglobina se combina cu NO formand azot-hemoglobina ;cu SH2 formeaza sulf-hemoglobina,cu fluorul formeaza fluor-hemoglobina iar cu CN formeaza cian-hemoglobina. Cu oxidantii puternici formeaza met-hemoglobina in care fierul trece in forma trivalenta(Fe3+),forma foarte greu disociabila. Circa 1% din Hb este in permanenta metHb, car este degradata de methemoglobinreductaza eritrocitara.

1.1. Rezistenta globulara

In mediul plasmatic izoton, eritrocitele isi mentin constant volumul si forma biconcava; in mediu hiperton, prin eflux de apa ele se ratatineaza. In mediu hipoton,prin influx de apa ele se gonfleaza, cu cat mediul este mai hipoton influxul de apa este mai mare iar diametrul porilor creste la valori mai mari decat diametrul hemoglobinei care va parasi eritrocitul (hemoliza). In apa distilata se produce spargerea osmotica a eritrocitelor.

Capacitatea eritrocitelor de a-si mentine hemoglobina in mediu hipoton reprezinta rezistenta globulara. Aceasta inregistreaza un prag minim la eritrocitele imbatranite (0,48 g NaCl%) si un prag maxim la cele tinere (0,28-0,33 g NaCl %).

Longevitatea eritrocitelor variaza cu specia fiind in medie de 8-10 saptamani : 140-150 zile la cal, 68-77 zile la pisica, 35-45 zile la gaina.

Imbatranirea eritrocitelor se caracterizeaza prin : scaderea elasticitatii membranei si cresterea fragilitatii ei, aparitia peroxizilor, transconformarea proteinelor, modificarea permeabilitatii membranei si aparitia pe membrana a receptorilor pentru IgG.

Hemoliza fiziologica sau degradarea eritrocitelor imbatranite se realizeaza la trei nivele : in splina, ficat si in circulatia sistemica

Splina reprezinta prin arhitectura vasculara, un sistem de sechestrare a eritrocitelor, prin constituirea in pulpa alba a unui filtru mecanic, care incetineste progresia eritrocitelor ; in pulpa rosie, eritrocitele trec prin vasele sinusale cu celule macrofage care recunosc si distrug eritrocitele imbatranite.

Ficatul distruge eritrocitele cu vicii evidente de conformatie, tot prin intermediul macrofagelor prezente in vasele sinusale.

In circulatia sistemica,eritrocitele fragilizate sunt distruse la trecerea prin vasele capilare din diferite tesuturi (indeosebi in muschii striati).

Hemoglobina eliberata este preluata de macrofage si transformata in pigmenti biliari : biliverdina si bilirubina.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate