Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» COAGULAREA


COAGULAREA
Coagularea

Este a treia faza a hematozei, care se datoreaza interventiei a 12 factori in procesul coagularii.

Factorii care participa la coagulare au fost studiati inca la inceputul secolului XX, de catre Morowitz, care a elaborat prima schema a coagularii, acceptata in linii mari si azi.

Coagularea reprezinta un proces enzimatic, in cursul caruia fibrinogenul solubil din plasma este transformat in fibrina insolubila, in a carei retea sunt prinse elementele figurate. Este urmata de retractia cheagului, in care trombocitele au un rol important.

Morowitz a descris trei faze ale coagularii: a) formarea sau eliberarea trombo-plastinei; b) transformarea protrombinei in trombina, sub actiunea tromboplastinei; c) fibrinogenul, transformat in fibrina, sub influenta trombinei. Toate etapele sunt procese catalizate enzimatic, care se succed intr-o anumita ordine si duc in final la coagularea sangelui.

Cercetarile ulterioare au completat teoria lui Morowitz cu mai multe aspecte. S-a aratat ca tromboplastina nu este o substanta unica, ci un complex ce contine lipide si proteine. Totodata, s-a constatat ca sangele recoltat in vase siliconate neumectabile nu coaguleaza, pe cand sangele recoltat fara sa vina in contact cu tesuturile si pus in vase cu suprafetele umectabile se coaguleaza in aproximativ 8 minute, iar daca se lezeaza un vas (ex. inteparea pulpei degetului) si sangele vine in contact cu tesuturile coagularea se produce in 0,5-2 minute. De aici, rezulta faptul ca exista doua tipuri de coagulare: coagularea intrinseca (fig. nr. 4.15.), declansata de factori care se gasesc in sange, si coagularea extrinseca (fig. nr. 4.16.), in care intervin si factori tisulari, care au la baza mecanisme diferite. In sfarsit, astazi admitem existenta a 12 factori ai coagularii, potrivit tabelelor nr. 4.1. si 4.2.


Tabelul nr. 4.1. – Schema coagularii sangelui
Tabelul nr. 4.2. – Factorii coagularii


Fig. nr. 9.15. – Calea intrinseca de initiere a coagularii sangvine

Fig. nr. 9.16. – Calea extrinseca de initierea coagularii sangvine
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate