Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR DATE DE SALMONELLE SALMONELOZE


DIAGNOSTICUL INFECTIILOR DATE DE SALMONELLE SALMONELOZE


DIAGNOSTICUL INFECTIILOR DATE DE SALMONELLE SALMONELOZE

Salmonella, gen care face parte din tribul Salmonellae, cuprinde bacterii prezente la om, animale si intalnite in mediul inconjurator. Cele peste 1200 specii ale genului Salmonella sunt foarte larg raspandite in lumea animala. Exista reprezentanti adaptati strict la om (S. typhi, S. paretyphi A), altii intalniti la animale cu un spectru restrans de gazda (S. pullorum, S. gallinarum) si in sfarsit Salmonelle cu un spectru larg de gazda fiind prezente la multe specii animale(S. typhimurium, S. enteritidis). Multe din acestea pot da infectii si la om.

Salmonellele pot produce la om cateva tipuri de infectii, etichetate global cu termenul de salmoneloze:

. Febrele tifoide si paratifoide.Febra tifoida este determinata de S.typhi si S.paratyphi B

. Toxiinfectia alimentara. Salmonelle se situeaza pe primul loc ca agenti etiologici ai acestor imbolnaviri, mai frecvent izolandu-se S. typhimurium, S. enteritidis, S. paratyphi B, S. panama. In prezent la noi in tara au fost izolate din aceste imbolnaviri peste 100 specii.. Enterite, mai ales la copii, in care intervin aceleasi tipuri ca si in toxiinfectiile alimentare.

. Stari septico-piemice, cauzate cel mai frecvent de salmonelle din gripa C (S. paratyphi C, S. cholarae suis, etc).

Diagnosticul de laborator al febrelor tifo-paratifoide poate fi ales ca model general, pe acesta adaptandu-se si diagnosticul celorlalte imbolnaviri date de Salmonelle.

Diagnosticul bacteriologic direct

Recoltarea produselor patologice: in dependenta de etapele de evolutie a febrelor tifo-paratifoide, agentul etiologic poate fi izolat prin:

Hemocultura: in prima saptamana de boala germenul se izoleaza mai frecvent din sange (90% din hemoculturi dau rezultate pozitive) in saptamana a doua si a treia frecventa rezultatelor pozitive scade mult.

Urocultura: in faza septicemica germenii se elimina prin urina de aceea in prima saptamana de boala se recolteaza si urina.

Coprocultura: deoarece incepand din a doua saptamana b. tific si b. paratific se elimina prin fecale, din acest moment coprocultura da cel mai frecvent rezultate pozitive. Materiile fecale se recolteaza din scaun de emisie spontana si se introduc pentru transport in mediul Cary-Blair.

Bilicultura: pentru depistarea purtatorilor.

Pentru diagnosticul toxiinfectiilor alimentare se recolteaza fecale (coprocultura), varsaturi, spalaturi gastrice si obligatoriu probe din alimentul sau alimentele care se banuieste ca au declansat infectia.

In diagnosticul enteritei cu salmonella se recolteaza fecale, iar in cazuri septico-piemice se procedeaza ca in febrele para-tifoide.

Examenul direct microscopic din produsul patologic nu da informatii utile diagnosticului (sunt bacili gram negativi toti).

Izolarea se realizeaza astfel (insamantare pe medii pt intestinal):

Hemocultura;

Coprocultura;

Urocultura;

Bilicultura;

Identificarea se realizeaza prin cercetarea:

. Proprietatilor morfo-tinctoriale: bacili gram negativi mobili, cu cili paritrichi.

. Proprietatilor de cultura: se dezvolta pe mediile uzuale simple, de cultura. Sunt anaerobe si anaerob facultative: pe mediile lichide se dezvolta tulburand uniform mediul sub forma de valuri matasoase. Pe mediile solide cresc sub forma de colonii rotunde translucide cu diametrul de 2-3 mm, cu marginile regulate, suprafata neteda-clonii de forma S. Prin cultivare repetata apar variante de faza R.

Pe mediile solide pentru intestinale - ADCL

- Leiffson

- Istrate Meitert

. Proprietatilor biochimice: indiferent de metoda de diagnostic folosita incadrarea culturii izolate in genul Salmonella se face pe baza proprietatilor biochimice

. Proprietatilor antigenice: apartenenta unei tulpini izolate si incadrate in genul Salmonella la una dintre cele 1200 specii de Salmonella se realizeaza prin studiul structurii antigenice.

Genul Salmonella cuprinzand germeni mobili, ciliati, poseda cele trei categorii de antigene: cunoscute la Enteriobacterii (O,H,K)(vi), care stau la baza schemei antigenice de identificare Kauffmann-White.

Identificarea serologica a unei Salmonelle izolate consta in determinarea formulei sale antigenice prin reactii de aglutinare cu seruri imune standard (contin anticorpi cunoscuti).

Diagnosticul indirect serologic

Reactia Widal calitativa urmareste stabilirea cresterii titrului de anticorpi.

Reactia Widal evidentiaza prezenta anticorpilor fata de S. typhi, S. paratyphi A si S. paratyphi B, separat pentru antigenul H si O.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate