Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» MEDIILE DE CULTURA


MEDIILE DE CULTURA
MEDIILE DE CULTURA

Multiplicarea in laborator a microorganismelor izolate din natura, poarta numele de cultivare a microorganismelor.

Def: Amestecurile de substante care asigura cultivarea se numesc medii de cultura.

Totalitatea microorganismelor dintr-un mediu de cultura constituie cultura microbiana.   

Cultivarea microorganismelor poate fi efectuata in diverse scopuri: izolarea in cultura pura (un singur tip de germen) a unui tip de microorganism dintr-un amestec natural de germeni, identificarea pe baza proprietatilor de multiplicare, obtinerea de produse biologice pentru diagnosticul, tratamentul sau prevenirea unor imbolnaviri microbiene.
Orice mediu de cultura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa asigure substantele nutritive necesare: sursa de carbon si de azot, donatorul si acceptorul de hidrogen, minerale, factori de crestere.

sa asigure conditiile de desfasurare optima a metabolismului: pH, potential redox, aerare si cantitate de CO2, putere ionica si presiune osmotica.

sa fie steril

Compozitia mediilor de cultura:

Substante nutritive

*     Peptonele se obtin prin hidroliza acida, alcalina sau enzimatica. Ele contin aminoacizi, peptide, proteoze si peptone alaturi de zaharuri, vitamine, saruri etc.

*     Amestecurile naturale de proteine consta din ser sanghin, sange defibrinat, lichid de ascita, ou, lapte s.a.m.d.

2. Agenti de solidificare

*     Agar-Agar: phytocoloid de natura polizaharidica (poligalactozid), obtinut din algele marine. Nu are valoare nutritiva. Utilizarea se bazeaza pe doua proprietati fundamentale: incalzit in apa da o solutie care dupa racire se solidifica sub forma unui gel si la caldura absoarbe cantitati foarte mari de apa.

*     Gelatina: substanta proteica extrasa prin hidroliza partiala a colagenului din oase, cartilagii.3. Alte componente

*     Indicatorii colorimetrici de pH ca albastrul de bromtimol, purpura de bromcrezol, rosu fenol, rosu neutru se utilizeaza mai ales pentru demonstrarea producerii de acid din zaharurile din mediu. Se utilizeaza mai ales in mediile pentru teste biochimice.

*     Agentii selectivi. Acestea sunt substante colorante sau nu, uneori chimioterapice, introduse in mediile selective pentru a inhiba multiplicaea unor grupe de bacterii, permitand dezvoltarea celorlalte microorganisme.

*     Agentii reducatori. Se utilizeaza in mediile pentru cultivarea bacteriilor anaerobe, care alaturi de lipsa oxigenului molecular au nevoie de un potential de oxido-reducere scazut.

*     Substrate pentru testele biochimice si alte ingrediente. Evidentierea unor proprietati metabolice se face prin cultivarea bacteriilor in medii in care s-au introdus unul sau mai multe substraturi ca de exemplu zaharuri, polialcooli, aminoacizi etc.

Prepararea mediilor de cultura:

  1. Amestecul ingredientelor in proportia si ordinea indicata in reteta de preparare
  2. Ajustarea pH-ului
  3. Repartizarea in recipiente adecvate(eprubete, baloane etc)
  4. Controlul sterilitatiiPolitica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate