Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
Norme de protectia si securitatii muncii - sudura


Norme de protectia si securitatii muncii - sudura


NORME DE PROTECTIA SI SECURITATII MUNCII - SUDURA

La sudarea prin procedee sub protectie gazoasa (MIG-MAG si WIG) elementele fata de care trebuie luate masuri de protectie privind activitatea sudorilor sunt urmatoarele:

- radiatiile arcului electric

- fumul, particulele metalice sau gazele emise in timpul sudarii

- curentul electric

Protectia contra radiatiilor emise de arc.

La sudarea sub gaz de protectie in lipsa zgurei baia de topire si marginile ei se transforma intr-o adevarata oglinda cu putere de reflectare destul de ridicata mai ales in cazul aliajelor usoare.Fumul emis este foarte subtire si nu constituie o piedica in calea radiatiilor. Datorita temperaturii mult mai ridicate a arcului in gaz de protectie, emisia de radiatii este mare, in toate cele trei parti ale spectrului (ultraviolet, vizibil si inflarosii). Pentru razele ultraviolete, emisia este de 3 . 4 ori mai mare ca la sudarea manuala, ajungand in anumite benzi de radiatie, chiar la 5 . 30 ori. Radiatiile ultraviolete cresc cu densitatea curentului si repartitia lor spectrala depinde de felul metalului adus in stare de fuziune.

Scurta expunere directa poate provoca un erithem al pielii, iar actiunea asupra ochiului e foarte nociva, provocand repede conjuctivite.

Radiatiile din spectrul vizibil provoaca tulburarea, oboseala vederii. Aceste radiatii sunt foarte intense la procedeele WIG si MIG.

Radiatiile inflarosii sunt de cca 1,5 ori mai intense ca la sudarea manuala si la o actiune mai indelungata ar putea provoca aparitia cataractei.

Radiatiile reflectate sunt de asemenea periculoase si pot avea influente asupra personalului ce se gaseste in vecinatatea postului de sudura.

Protectia contra radiatiilor. Protectia ochiului.

Ochii sudorului sunt protejati de sticle filtrante montate in fereastra mastilor, numerotate special in functie de domeniul de utilizare.

In cazul intensitatilor foarte mari se recomanda dublarea geamului filtrant inspre sudor cu o sticla transparenta rezistenta la temperatura ridicata ce va proteja sudorul de caldura.

La sudarea MIG sudorul trebuie sa poarte sub casca ochelari usori din material plastic, dar cu aparatoare care sa opreasca razele ultraviolete difuze prin reflectari succesive.

Daca alte persoane lucreaza in apropierea sudorului, e bine ca acestea sa fie obligate sa poarte ochelari filtranti prevazuti cu ecrane laterale.

Protectia capului.

Pentru sudorii MIG-MAG se recomanda in mod special portus mastii pe cap nu a celei purtate cu mana intrucat deseori e nevoie de ambele maini, pentru sustinerea si conducerea pistoletului de sudura.

Protectia corpului.

Nici o parte a corpului nu trebuie expusa radiatiilor. Daca se lucreaza cu curenti mai mari, peste 250 A trebuie asigurat un echipament individual corespunzator, compus din sort din piele prevazut cu maneci si cu guler drept, ce se inchide la spate, aparatoare de picioare din piele. La sudarea cu curenti mai mici se poate utiliza un echipament mai usor.

Protectia contra fumului, gazelor si particulelor solide.

Tinand cont ca in amestecul de gaze exista un procent ridicat de azot exista posibilitatea aparitiei unor oxizi de azot: NO, NO2, N2O4 degajati, bioxidul este in general preponderent si concentratia maxima admisa de circa 0,1 % aceasta fiind depasita adesea doar in vecinatatea arcului. Ozonul este un gaz destul de instabil si nu ramane in zona gurii sudorului. Intoxicarea cu ozon se manifesta prin iritarea ochilor si a nasului.

Protectia contra vaporilor si a gazelor.

Mijloacele de protectie utilizate la sudarea MIG sunt:

- aspirarea vaporilor din vecinatatea arcului

- ventilatia fortata a locului unde se executa sudarea

- in cazuri speciale, folosirea unui aparat de respirat artificial.

Aparitia noxelor se mai poate preveni prin curatirea atenta a pieselor inainte de sudare (degresare, spalare).

Ventilatia locala: Sistemele de aspiratie la posturile de sudura pot fi mobile sau incorporate in masa de sudura. In primul caz aspiratia se face prin intermediul unui tub flexibil dirijat in zona arcului. Au dezavantajul ca pot provoca perturbarea procesului de sudare la sudarea sub protectie gazoasa.

Ventilatia generala: Sistemele de ventilatie generala a atelierelor de sudura trebuie concepute in stransa legatura cu sistemele de aspiratie locala. Se fac verificari cu utilizarea gazelor fumigene, pentru a se determina traiectoria gazelor produse de arcul electric. Probele se iau la cca doua ore dupa inceperea lucrului, din mijlocul unui post de lucru.

Protectia impotriva curentului electric.

Aceste pericole apar la contactul cu piese, care in mod normal sunt izolate, dar care sunt puse sub tensiune in urma unei defectiuni (contact indirect).

Protectia contra contactelor directe se realizeaza prin urmatoarele masuri:

- conductorii vor fi bine izolati si corect legati la borne

- se vor purta manusi

- cand nu se lucreaza, portelectrodul se va aseza pe un suport izolat.

Protectia contra contactelor indirecte se face prin punerea la pamant a aparatelor si montarea de dispozitive de intrerupere sau avertizare la aparitia unui defect.

La procedeul MIG se utilizeaza curent continuu si tensiuni ce au valori in afara limitei superioare admisibile atat la mersul in gol cat si in sarcina. Cand nu se sudeaza curentul este intrerupt si apare numai la amorsarea arcului. Singurul element sub tensiune este sarma electrod, dar atingerea bobinei nu prezinta un pericol mai mare decat la o baterie de 24V.

Amenajarea atelierului de sudare sub gaz protector.

Pentru evitarea pericolului radiatiilor, e bine ca peretii sa aibe o suprafata granulata, vopseaua trebuie sa aiba proprietati absorbante.

Posturile de lucru vor fi inconjurate de perdele din tesaturi speciale cu fibre de sticla si elastomeri sau paravane din tabla; se vor crea culoare protejate contra radiatiilor, pentru circularea persoanelor care nu lucreaza la sudare.
BIBLIOGRAFIE

1. N. Anghelea si A. Grigoras

2. Salagean T.

3. Scorobetiu L.

4. Ghitlevici

5. Trusculetu M.

6. Miclosi V.

7. Ilie Echim

12. Salagean T.

13. Trif N.

Sudarea in mediu de gaze protectoare

Sudarea cu arc electric a otelurilor

Tehnologia sudarii prin topire

Mecanizarea si automatizarea productiei sudate

Oteluri inoxidabile si refractare

Echipamente pentru sudare

Tehnologia sudarii prin topire a metalelor si aliajelor

Av.sv. Nr. 4/76

Sv.pr. Nr. 12/88

Av.sv. Nr. 11/85

Agenda tehnica

Optimizarea sudarii cu arcul electric

Mecanizarea, automatizarea, robotizarea proceselor de sudare

Culegere de norme si extrase din standardePolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate