Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» MEDIUL INTREPRINDERII SI FACTORII LUI


MEDIUL INTREPRINDERII SI FACTORII LUI


MEDIUL INTREPRINDERII SI FACTORII LUI

In sens larg mediul in cadrul caruia intreprinderea isi desfasoara activitatea cuprinde un ansamblu de factori naturali, economici, sociali, culturali, juridici, politici.

Din punct de vedere macro-economic intreprinderile fac parte din acest mediu in principal din componentele economice ale acesteia. Privita de la nivelul intreprinderii sau firmei, mediul apare alcatuit dintr-o retea de variabile exogene carora intreprinderea le opune propriile sale resurse (umane, materiale, financiare) respectiv un set de variabile endogene. Intre intreprindere si mediu se creeaza un sistem de relatii care marcheaza intreaga activitate de marketing a firmei sau intreprinderii.

Obiectivele sistemului intreprinderii respective intra in sistem precum si raspunsurile iesirilor din sistem precum si controlul raspuns toate au ca punct de plecare sau de suferinta mediul in care functioneaza intreprinderea. Intreprinderea se va confrunta de obicei cu un mediu dinamic, evolutia lui fiind rareori liniat. Mediul extern cunoaste mai multe forme intre care:a)      mediul stabil care este specific perioadelor linistite cand evolutia fenomenelor este lenta si usor previzibila si cand intreprinderea se confrunta cu probleme putine; nu se mai intalneste

b)      mediul instabil care este caracterizat prin frecvente modificari in majoritatea componentelor sale si care reprezinta in prezent tipul obisnuit de mediu cu care se confrunta toate intreprinderile. Existenta acestui tip solicita a atitudine prospectiva descifrarea directiei si zonei schimbarilor, cresterea capacitatii de adaptare la schimbari a intreprinderii

c)      mediul turbulent care este un mediu ostil intreprinderii punand probleme dificile de adaptare a intreprinderii a acestora sau punand procesele dificile sau cea de supravietuire.

Exista doua mari componente ale mediului extern:

I - micromediul

II - macromediul

Componentele mediului extern al intreprinderii cu care acesta intra in relatii directe de necesitatea atingerii obiectivelor sale prezente si de perspectiva formeaza micromediul intreprinderii. Componentele sunt:

a)     furnizorii de marfuri sunt realizate de diverse firme sau persoane particulare care in baza unor relatii de vanzare-cumparare asigura intreprinderii resursele necesare de materii prime, materiale, utilaje. Cunoasterea posibilitatii de oferta alcatuiesc acesti agenti din mediu prezinta importanta pentru activitatea intreprinderii. Informatia de care intreprinderea are nevoie se refera la dimansiunea si calitatea ofertei, preturile practicate, politici comerciale utilizeaza localizarea geografica. In acelasi timp asigurarea unor relatii de piata ca o desfasurare normala impune si cunoasterea unor aspecte referitoare la climatul intreprinderii furnizoare cum ar fi: grevele, starea de disciplina, productivitatea muncii si orice alte elemente care s-ar putea constitui la un moment dat in factorii neprevazuti, perturbatori al unei bune aprovizionari

b)     prestatotii de servicii sunt reprezentate de firme sau persoane particulare care realizeaza o gama larga de servicii necesare indeplinind obiectivul de activitate al firmei. Din randul lor sunt:

- intermediarii (firme de comert, transport, agentii de publicitate) si mai ales prestatorii de servicii bancare cu acestia intreprinderea intalnindu-se in cadrul unei piete care prezinta particularitati distincte respectiv piata financiara

c)     furnizarea fortei de munca sunt agenti de mediu cu influente mari in cadrul firmei datorita factorului uman in procesul muncii. In sfera de cuprindere: unitatile de invatamant, oficiile de forta de munca precum si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca

d)     clientii alcatuiesc cercul firmelor, institutiilor si persoanelor individuale carora le sunt adresate bunurile (serviciile) intreprinderii. Aceasta este cea mai importanta componenta a micromediului, clientii ocupand un loc central in studiile de marketing. Studiile de marketing sunt axate pe cunoasterea nevoilor, a cererii, a comportamentului de cumparatori, de consumare. In functie de natura solicitarii lor fata de serviciile intreprinderii, clientii se grupeaza astfel: consumatori, utilizatori industriali, intreprinderi comerciale si agentii guvernamentale

e)     concurentii. Doi agenti economici se afla in raport de concurenta cand se adreseaza cu produsele sale aceleasi categorii de clienti si cand produsele (serviciile) sunt de acelasi fel.

Concurentii formeaza o categorie aparte fata de agentii care nu lipsesc niciodata dintr-un mediu competitiv si care sunt specifici economiei de piata. In postura de concurenti apar firmele sau persoanele particulare care isi disputa aceleasi categorii de clienti, aceiasi furnizori sau prestatori de servicii. Competitorii se deosebesc prin rolul pe care il joaca in raport cu clientii, prin formele de comunicare cu consumatorii, prin stilul de interventie pe piata. Pornind de la aceste elemente concurentii pot fi: timizi, lideri, inovatori, conservatori.

f)      organismele publice reprezinta o componenta a micromediului in masura in care momentan pot influenta atingerea obiectivelor unei intreprinderi. Parintele marketingului Corder identifica sapte categorii ale unor astfel de organisme dintre care: asociatii ale consumatorilor, profesii, mediile de informare in masa in care sunt presa, radio, televiziunea si marele public. In cadrul acestor componente au loc aparte organele de stat fata de care intreprinderile au o serie de obligatii legale de asemenea de organele financiare, vamale, ale justitiei fata de care intreprinderea are obligatii

Micromediul reprezinta ansamblul factorilor necontrolati de catre firma care reprezinta climatul general in cadrul caruia firma isi desfasoara activitatea. Componentele sunt:

a)     mediul demografic se refera la populatia care se afla in zona de activitate a intreprinderii. Acest mediu intereseaza intreprinderea de orice profil cel putin ca sursa de alimentare a acestora cu forta de munca. In cazul intreprinderii profilate pe produse de consum mediul demografic reprezinta unul din factorii informativi ai cererii, terenul finalizarii activitatii economice.

b)     mediul economic este alcatuit din ansamblul elementelor care compun viata economica a spatiului in care actioneaza intreprinderea. In caracterizarea lui intra:

structurarea pe ramuri a activitatii economice

nivelul de dezvoltare pe ansamblu si pe fiecare ramura

gradul de ocupare al fortei de munca

situatia financiara

Mediul economic ofera elementele necesare pentru o corecta evaluare a potentialului pe piata si pe care intreprinderea poate conta. Mediul economic include si o serie de factori numite grupuri de interes care actioneaza in viata economica a societatii. Actiunea lor o regasim in conjunctura economica, pietei, la care se raporteaza intreprinderea.

c)     mediul tehnologic in care opereaza intreprinderea este constituit din componentele care explica cum se obtin produsele de care se foloseste societatea la un moment dat. Intreprinderea se aplica in mediul tehnologic atat ca furnizor cat si ca intermediar prin intermediul pietei. Evolutia mediului tehnologic dobandeste o exprimare corecta si concreta prin intermediul unor elemente specifice cum sunt: inventiile, inovatiile, perfectionarile produselor traditionale, eliminarea tehnologiilor poluante

d)     mediul cultural este format din ansamblul elementelor care privesc situatia de valori, obiceiurile, traditiile, credintele si normele care guverneaza statul oamenilor in societate. Prin intermediul mediului cultural se educa gusturile consumatorilor, comportamentul de cumparare si de consum. Contribuie la exprimarea exigentei unei anumite piete ceea ce conditioneaza atat felul produselor cat si maniera distribuirii lor si forma comunicatiilor intre intreprindere si piata.

e)     mediul politic reflecta structura societatii respectiv clasele sociale si rolul lor in societate. Mediul politic este egal cu fortele politice si raporturile dintre ele, gradul de stabilitate al climatului politic intern, gradul de implicare a statului in economie. Rolul fortelor politice sporeste in perioadele de instabilitate datorate modificarii raportului de forte din arena politicii

f)      mediul institutional reprezinta ansamblul reglementarilor de natura juridica prin care este vizata direct sau indirect activitatea pe piata intreprinderii. Se inscriu reglementarile elaborate de organismele interne si internationale vizand armonizarea practicilor comerciale sau facilitatea unor acte de piata cum ar fi normele tehnice, conventiile sau recomandarile. Acestea privesc domenii ca: transport, asigurare, clasificarea de marfuri, etcetera.

g)     mediul material intra tot mai mult in consideratie in prezent, in proiectarea si desfasurarea activitatii economice. Clima si relieful determina modul de localizare de distribuire in spatiu a activitatii umane pentru unitatea economica din unele sectoare: agricultura, turism, etcetera.

Concluzie: O privire de ansamblu asupra elementelor de la mediul economic la mediul natural reflecta gradul ridicat de complexitate a acestuia, releva formele de legatura dintre intreprindere si mediu.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate