Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Piete electronice


Piete electronice


Piete electronice

Piata electronica este locul unde cumparatorii si vinzatorii se intalnesc on line sau electronic.

Pe piata electronica, vanzatorii si cumparatorii negociaza, liciteaza, incheie contracte,a caror executie se finalizeaza on sau off line.

Tipologia pietelor electronice globale si problemele acestora

Literatura de specialitate clasifica pietele electronice globale in patru grupe:piete electronice intrinsec globale care se ocupa cu produse globale, consumatori, furnizori (exemplu: intretinere, reparatii, automobile).

piete locale global organizate (de exemplu, licitatiile de bunuri perisabile);

piete locale cu infrastructura globala;

asociatii de export in care produsele sunt exportate global prin colaborarea producatorilor.

Piete electronice intrinsec globale sunt acele piete care se ocupa cu produse de natura globala si cu consumatori si furnizori care sunt caracterizati printr-o prezenta globala. Multe dintre schimburile B 2 B apartin acestei categorii de piete. De exemplu, sectorul automobilelor reprezinta, intr-o mare masura, o industrie globala, in care lanturile ofertei se intind pe intreg globul, iar furnizorii de piese de schimb si uzinele de automobile coopereaza cu parteneri din intreaga lume. "Autochange" este o piata mare a automobilelor aduna principalii producatori din SUA, Europa si Japonia (Renault, Toyota, Deimler Crysler, Ford, EU). Un alt exemplu il reprezinta comertul cu produse "rutiniere" de afaceri sau asa-numitele bunuri neproductive care cuprind serviciile de mentinere, reparatii si organizare (MRO). Acestea sunt necesare pentru afaceri in lumea intreaga si adesea exista multi furnizori pe plan mondial pentru astfel de produse. Pietele care ofera o viziune uniforma asupra produselor oferite (Trade zone, Barclays, B 2 B) sunt intrinsec globale, iar operarea pe aceste piete porneste de la timpul de livrare si costuri, care depind de transport, pana la reglementari referitoare la export si import si la diferente in practica de afaceri. Provocarea pentru pietele intrinsec globale consta in a face fata cererii si ofertei, evitand fragmentarea intr-o multime de piete locale.

Pietele locale global organizate sunt in mod necesar limitate din punct de vedere geografic. Cu toate acestea, modul de abordare si desfasurare a tranzactiilor intr-o regiune poate fi utilizat si in alte regiuni, in felul acesta realizandu-se o legatura intre pietele respective. Un exemplu este industria pescuitului in cadrul careia au fost create licitatiile electronice, printre altele si ca rezultat al realizarii Proiectului European Infomar. Software-ul licitatiilor bazate pe Internet a facut posibila interconectarea licitatiilor in intreaga Europa. Pestele care a fost prins se negociaza la licitatii electronice, in timp ce pescadoarele sunt inca pe mare.
In functie de tranzactia incheiata, vasul cu peste poate alege cel mai convenabil port in care sa descarce marfa. In fapt, s-a creat o singura licitare pentru intreaga regiune care cuprinde un numar de tari europene vecine. Practic, zona de licitare se limiteaza la o regiune data care aplica aceleasi reguli si proceduri ca si in alte parti ale lumii.

Pietele locale construite pe o infrastructura globala reprezinta un alt tip de piata electronica functionala in plan local si global. Cand se vorbeste despre pietele electronice globale nu toate trebuie sa fie intr-adevar globale. Functia reala de reprezentare si comercializare a acestor tipuri de piete poate fi in intregime locala, in timp ce functiile de acces, plata, securitatea si livrarea produselor ar putea fi globale. In acest sens mentionam comertul electronic prin telefonia mobila sau m-commerce. Serviciile specifice localizarii vor deveni probabil o trasatura cheie a comertului mobil, de exemplu, atunci cand se face o comanda pentru taxi de pe un telefon mobil la sosirea intr-o localitate. Chiar daca aceasta constituie o functie foarte dependenta de localizare, ea necesita accesul la o infrastructura de retea mobila larg disponibila, de preferinta globala. Infrastructura suporta roaming-ul global pentru acces. Este probabil ca "Serviciile de roaming" sa fie introduse in viitor pe o scara si mai mare. Un exemplu il constituie roaming-ul pentru serviciile de taxi care potential creeaza un serviciu global de taxi, pe baza ofertelor locale si a intelegerilor de roaming. Este de presupus, de asemenea, ca infrastructura va suporta platile global. Interesant este de luat in consideratie care dintre serviciile de infrastructura vor deveni nucleul care urmeaza a fi disponibil pe o baza globala si care servicii ar putea deveni global disponibile pentru a mari eficienta si gradul de adecvare pentru o multitudine de piete locale construite pe servicii de infrastructura globala.

Asociatiile de export reprezinta un alt tip de piata electronica de dimensiune globala care, cu toate acestea, este caracterizat si printr-un puternic element local.

Conceptul consta in existenta unui numar de furnizari (ofertanti), dintr-o aceeasi regiune geografica, care cauta o prezenta globala, dar care nu sunt capabili sa actioneze global in mod individual. Acestia creeaza o entitate comuna de export, care se ocupa, in numele lor, de complexitatea comertului international cum ar fi cataloage in mai multe limbi, reglementari de export/import, finantari in mai multe valute, expeditii internationale etc.

Acestea creeaza eficient un spatiu comun de piata care poate fi tot atat de simplu ca si un e-mail sau ar putea dobandi o functionalitate mai bogata decat cea a unei terte piete. Ca exemplu in aceasta privinta citam grupul de producatori de mobila din Spania care au creat Furniture Net.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate