Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Conceptul de marketing


Conceptul de marketing


CONCEPTUL DE MARKETING

Expunerea cursului urmareste sa asigure cadrul necesar insusirii de catre cei ce lucreaza in domeniul imobiliar a conceptelor, tehnicilor si metodelor stiintifice, de culegere, analiza si interpretarea informatiilor de marketing necesare unui bun management al activitatii agentului economic de bunuri si servicii .

Se urmareste de asemenea dezvoltarea cercetarii de marketing la nivelul fiecarui agent economic si formarea unei gandiri economice si a capacitatii de decizie, potrivit cerintelor economiei de piata .

Termenul de marketing provine de la verbul "to market "care inseamna in limba engleza:a vinde,a desface si exprima categoria, piata si rentabilitate.

Aparitia marketingului este consecinta obiectiva a marilor modificari in relatiile de piata, in special in cresterea dificultatilor de lansare a ofertelor, vanzarea marfurilor si serviciilor .

In noile conditii de cresterea rapida a OFERTEI DE MARFURI SI SERVICII, consumatorii au posibilitatea de a alege produsul sau serviciul si de a decide liber daca cumpara sau nu, astfel ca producatorii nu mai pot impune produsul lor pe piata. Orientarea principala a agentului economic este CATRE PIATA SI CONSUMATOR .Metoda utilizata in atragerea clientilor si convingerea lor sa cumpere produsele si serviciile oferite, a devenit total insuficienta. Agentul economic trebuie sa-si indrepte atentia spre adaptarea ofertei la cerintele pietii.

Rolul hotarator pe piata il au consumatorii, si odata cu aceasta s-a schimbat si optica producatorului de a PRODUCE CE SE CERE PE PIATA SI NU DE A VINDE CE A PRODUS .

Agentii economici trebuie sa adreseze ofertele lor unei PIETE STUDIATE SI CUNOSCUTE ANTICIPAT. Cheltuielile efectuate pentru vanzarea unui produs sau serviciu neadaptat cerintelor pietii, greu vandabil, sunt acum investite pentru cercetarea pietii,evitand riscurile si sporind sansele de vanzare .

Nici un agent economic nu-si mai poate asuma riscul unei activitati economice (productie sau servicii) fara destinatie sigura si fara profit. Dinamismul economic si social, cresterea accentuata a productiei de bunuri si servicii, schimbarea conditiilor de viata ale consumatorilor, cresterea neconcordantei dintre cerere si oferta, sunt elemente care au favorizat aparitia marketingului si aplicarea sa generala .

DEFINIREA MARKETINGULUI:

Specialistii au emis mai multe variante pentru a defini marketingul, insa toate se completeaza una pe alta si toate au un fundament stiintific.

Marketingul este o conceptie moderna asupra desfasurarii activitatii economice, care ajuta sa se produca ceea ce se cere pe piata .

Este o functie a managementului, pentru pregatirea stiintifica a deciziilor si asigurarea vanzarilor .

Reprezinta un ansamblu de activitati practice, de utilizare a resurselor pentru satisfacerea cerintelor consumatorului.

Presupune folosirea unor metode si instrumente specifice de cercetare permanenta a deciziilor de reducere a riscurilor, cresterea vanzarilor si obtinerea profitului.

Un concept filozofic, potrivit caruia ofertantul trebuie sa aduca pe piata produse si servicii conform cerintelor si preferintelor consumatorului. Marketingul stimuleaza furnizorii de produse si servicii la adaptarea ofertei la cerintele pietii. Pentru aceasta este nevoie de o mare receptivitate fata de cerintele pietii, anticiparea cerintelor, mare capacitate de adaptare a activitatii la evolutia cerintelor, modernizarea produselor si serviciilor, contactul permanent cu piata .

FUNCTIILE MARKETINGULUI:

1. Investigarea pietii si evaluarea oportunitatilor pe care le ofera piata. Investigarea pietii presupune obtinerea de informatii referitoare la:

Pietele de marfuri si servicii;

Preturile de vanzare si tendinte;

Evolutia nevoilor de consum si tendinte;

Comportamentul consumatorului .

2. Investigarea relatiilor dintre agentul economic si mediul in care isi desfasoara activitatea. Intreaga activitate a agentului economic trebuie raportata la mediu, pentru fructificarea oportunitatilor sau contracararea factorilor de risc, astfel sa se adapteze schimbarilor de mediu si sa nu afecteze rezultatele.

3. Satisfacerea nevoilor de consum:intreaga activitate economica se finalizeaza cu produse si servicii destinate consumatorilor conform preferintelor acestora .

4. Cresterea eficientei activitatii economice:mobilul activitatii economice a unui agent economic este obtinerea unui profit. Marketingul sprijina acest obiectiv, stimuland managerii sa se implice tot mai mult in activitatile de marketing, pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor, vanzarea produselor, obtinerea profitului.

Campul de aplicare al marketingului s-a largit continuu,cuprizand toate sferele de activitate economica, sociala, culturala, politica si a capatat un caracter de universalitate.

Intreprinzatorii care-si insusesc importanta aplicarii marketingului modern in activitatea economica, isi poate elabora deciziile in conditiile unui risc redus .

Cel mai important camp de aplicare practica a marketingului este productia de bunuri si servicii care se confrunta cu cele mai mari dificultati pe piata.

Incercarile de adaptare a metodelor si practicilor de marketing la alte sectoare de activitate au condus la tendinta unui proces de specializare a marketingului pe domenii de activitate. Specializarea si diferentierea aplicarii marketingului pe domenii de activitate se refera si la aparitia si dezvoltarea MARKETINGULUI IMOBILIAR cu unele trasaturi distincte fata de alte domenii. Marketingul imobiliar s-a aliniat la conditiile in care producatorul si consumatorul de servicii colaboreaza in procesul de prestarea serviciului pentru incheierea tranzactiilor .

Conceptia marketingului imobiliar schimba optica manageriala, acordand prioritati servirii consumatorului, bazat pe stiinta, informatie, cunoastere. Orice agent imobiliar de teren, trebuie sa cunoasca cat mai mult despre clienti, mediile, concurenta, preturi, cerere, oferta. Agentul imobiliar va obtine rezultate mult mai eficiente daca se transforma intr-un reprezentant si un veritabil consultant al consumatorului .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate