Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Creativitatea: componenta esentiala a marketingului


Creativitatea: componenta esentiala a marketingului


CREATIVITATEA IN MARKETING

1 Creativitatea: componenta esentiala a marketingului

Asa cum marketingul este deosebit de important pentru succesul unei firme, creativitatea este foarte importanta pentru succesul marketingului. Lumea afacerilor si a comunicatiilor s-a schimbat atat de mult, incat pentru a supravietui , singura optiune pentru firme este sa faca ceva extraordinar, sa atraga clientii prin diverse tehnici. Ceea ce o firma nu stie despre creativitate reduce substantial profiturile acesteia in fiecare anDaca exista un cuvant care sa descrie marketingul de succes, acest cuvant este "devotament" Si daca exista un cuvant care sa serveasca drept sursa pentru adevarata creativitate in marketing, acest cuvant este "tu" . Acesta ar trebui sa fie punctul de concentrare al intregii creativitati. Este punctul de plecare, punctul central , si cel final. Aceasta ii intereseaza cel mai mult pe oameni

Multi dintre cei ce fac marketing presupun in mod ridicol ca potentialii clienti intreaba "Cine esti? Care este produsul tau? Unde se afla firma ta?" . Gresit! Singura intrebare pe care o are in minte un potential client este "De ce ar trebui sa-mi pese?"

Un potential client nu este interesat sa auda o poveste despre un produs, l-ar interesa mai degraba sa auda o poveste depre el insusi , despre cum ar putea sa-si creasca profiturile, despre cum ar putea economisi timp, cum ar putea sa-si reduca stressul , dar , mai ales , despre cum ar putea sa determine oamenii sa aiba mai multa consideratie pentru el.

Mijlocul prin care firma poate arata clientilor ca se gandeste la ei, este a spune "tu" cat mai frecvent. Atunci cand spui "tu", clientul stie ca te referi la el nu la tine. Asta ii va atrage atentia il va flata. Clientul este fascinat de el insusi.

Bineinteles ca ar fi extrem de simplu sa poti exprima creativitatea intr-un singur cuvant. Din pacate insa nu este asa. Creativitatea este complexa. De aceeasi parere este si Charles Revson, fondatorul firmei Revlon. Fiind intrebat de un jurnalist ce vinde, Revson a oferit un minumat raspuns concis : "speranta".1

Este de datoria fiecarei firme sa descopere speranta pe care o poate oferi clientilor. Multi gandesc ca oferta lor se concretizeaza in produse si servicii, dar in profunzime, dincolo de suprafata, toata lumea stie ca ofera speranta. Clientul nu cumpara niciodata produse, totdeauna el cumpara beneficii, totdeauna cumpara speranta.

Cunoscand acestea, firmele pot sa isi faca o parere despre ce inseamna sa fii creator. Trebuie sa fii creator in legatura cu sperantele potentililor clienti, sa te straduiesti sa le arati ce speranta le poate oferi firma ta si cum o livreaza.

Toti potentialii clienti au imaginatie iar sarcina celor ce creaza marketingul este sa aprinda aceasta imaginatie, sa o inflacareze cu ajutorul adevarului. Cum? Vorbindu-le clientilor despre subietul lor favorit : ei insisi . Clientii dau dovada de o imaginatie fara limite atunci cand este vorba de ei si nu este greu sa profiti de aceasta imaginatie si apoi sa-i lasi sa reflecteze la modul in care oferta ta va adauga lucruri bune in viata lor.

Roy Williams , un adevarat magician in domeniul publicitatii ne sfatuieste ce sa facem in legatura cu clientii : "Activeaza-le imaginatia, apoi poarta-le gandurile oriunde vrei. Corpul va urma gandul acolo unde acesta a calatorit de mai multe ori. Oamenii se duc doar in locuri unde au mai fost cu gandul"

Mai exista un domeniu in care firmele ar trebui sa fie creatoare, un motiv in plus care ii motiveaza pe oameni sa cumpere. Acest domeniu are legatura cu "durerea". Daca stii cu exactitate ce provoaca "durerea" unui client, ai dobandit un punct de plecare extraordinar pentru creativitate.

"Durerea" clientilor ridica obstacole in calea succesului lor. Ei au nevoie de un medicament care sa le alunge aceasta "durere". Produsele si serviciile firmelor reprezinta acest medicament

Orice "durere" resimtita de un potential client este o ocazie favorabila pt o firma. Singura sarcina pentru firma este de a descoperi aceasta "durere" si de a-l ajuta pe potentialul client sa inteleaga in ce fel oferta firmei ii poate alina "durerea".

Clientul simte aceasta "durere" atunci cand scad urmatoarele:

veniturile

segmentul de piata

proftul

pretul actiunilor

numarul actionarilor

satisfactia clientului

calitatea produsului

productivitatea angajatului

devotamentul

De asemenea, clientul simte "durere" cand cresc urmatoarele:

costurile

motivele de nemultumire ale angajatilor

rezistenta la schimbare

stocurile

concurenta

lipsa de loialitate a clientilor

si , cu cat firmele pricep mai bine durerile clientilor, cu cat le vindeca mai bine, cu atat vor creste si profiturile lor.

Creativitatea in marketing se naste din acumularea sistematica de informatii. Cu cat firmele detin mai multe informatii cu atat pot sa fie mai creatoare, mai invenive, mai inovative.

Pentru a intelege mai bine creativitatea in marketing, ar trebui sa uitam pentru cateva minute tot ceea ce stim despre creativitate. Ar trebui sa nu ne mai gandim la creatvitatea de care este nevoie pentru a crea frumusete si arta , literatura , dans si sculptura si sa ne concentram asupra realizarii de profituri.

Creativitatea in arta incanta, emotioneaza , multumesteCreativitatea in marketing schimba comportamentul uman, vinde produse, realizeaza profituri importante. Scopul primordial al creativitatii in marketng este acela de a insufla suficienta incredere in ceea ce firmele ofera pentru ca oamenii sa fie motivati sa cumpere produsele acestora, rezultatul final fiind profiturile firmelor.

Creativitatea foloseste artele frumoase pentru a realiza scopurile firmelor. Marketingul foloseste aproape toate formele de arta - scrierea, pictura, desenul, designul, muzica, dansul, teatrul - dar le foloseste intr-un scop diferit de cel urmarit de Eminescu, Shakesperare sau Brancusi.

Teoreticienii sunt de parere ca a scrie anunturi publicitare este infinit mai greu decat a scrie doar de dragul artei. Este mult mai simplu sa creezi ceva ce inspira o persoana decat sa creezi ceva care sa convinga aceeasi persoana sa se desparta de banii castigati cu greu.

Creativitatea in marketing combina creativitatea artei cu stiinta comportamentului uman si afacerea ce genereaza profituri cu scopul de a-i face pe oameni sa-si schimbe atitudinea si sa doreasca in mod sincer ceea ce firmele le ofera.

Scopul creativitatii in marketing nu este acela de a crea arta, ci acela de a schimba comportamentul uman. Creativitatea trebuie sa informeze mai degraba decat sa distreze. Creativitatea trebuie sa faca o impresie profunda asupra publicului tinta. Firmele care apeleaza la acest tip de creativitate trebuie sa invete cum sa impresioneze , cum sa combine creativitatea cu puterea de convingere si sa convinga fiecare client sa participe la procesul marketingului.

Creativitatea a fost adesea definita ca fiind combinatia a doua sau mai multe elemente cu imaginatie si cu abilitate tehnica. Marketingul adopta aceasta definitie a creativitatii , dar o duce mai departe: creativitatea ii face pe oameni sa isi schimbe parerea pana in punctul in care vor dori sa cumpere ceea ce firmele ofera spre vanzare.

2 Cinci zone care solicita creativitatea

Exista o multime dee lucruri in legatura cu care cei ce fac marketing pot si ar trebui sa fie creativi. In principal se acorda o atentie deosebita la cinci zone care solicita creativitatea:

Problemele cu care se confrunta publicul tinta. Problemele clientilor sunt foarte semnificative pentru acestia. Ei asteapta cu nerabdare o solutie. Daca firmele isi exercita creativitatea pentru a le prezenta o solutie, dupa toate probabilitatile le vor castiga atentia. Iar daca informatiile ajung la clienti prin intermediul reclamei, cui ii pasa? Clientilor le pasa doar de rezolvarea problemelor lor .

Modurile in care un produs sau serviciu poate rezolva problemele publicului tinta. Aceasta zona reprezinta o tinta extraordinara pentru creatorii de marketing . Acestia trebuie sa vorbeasca clientului despre viata lui,. Nu despre oferta firmei, despre felul in care clientul isi poate imbunatati viata , despre cum poate sa castige mai multi bani. In general oamenilor nu le prea pasa de astfel de lucruri, dar in momentul in care subiectul este viata lor, ei devin fascinati. Ii intereseaza in mod special ocaziile de care pot profita.Beneficiile suplimentare oferite de produs sau serviciu pot sa serveasca ca si punct de plecare pentru creativitatea in marketing. De exemplu, oamenii nu cumpara sampon. Oamenii cumpara un par frumos , nu cumpara aspirina, cumpara posibilitatea de scapa de durerile de cap. Asta inseamna ca pe oameni nu-i intereseaza produsul sau serviciul unei firme, ci ceea ce poate face pentru ei produsul sau serviciul respectivei firme.

Fiecare produs sau serviciu pus vreodata in vanzare are in el ceva dramatic. Acest dramatism , speculat la maxim cu ajutorul creativitatii ajuta la desfasurarea cu succes a vanzarii.

Caracteristicile unice ale ofertei.Acestea trebuie sa fie in stransa legatura cu beneficiile pe care le presupune oferta. De exemplu caracteristica unui automobil poate sa fie o caroserie compacta insa silentiozitatea si siguranta sunt beneficiile.

3 De ce cumpara oamenii

Pentru a maximiza beneficiile aduse de aplicarea creativitatii in domeniul marketingului , este foarte important ca firmele sa cunoasca adevaratele motive pentru care oamenii fac cumparaturi. De fapt exista foarte multe motive, dar un anumit gen de sentimente se afla in spatele multora dintre ele. Este foarte dificil sa vinzi ceva cuiva, daca nu apelezi la sentimentul cumparatorului. Dupa ce ai inteles acest sentiment, lucrurile devin liniar de simple.

Prin urmare , a fost demonstrat ca oamenii fac cumparaturi , printre altele din urmatoarele motive:

Pentru a castiga mai multi bani - chiar daca banii nu aduc fericirea.

Pentru a avea un plus de confort.

Pentru a fi laudati.Tuturor ne place la nebunie asta.

Pentru a evita criticile. Nimanui nu-i plac.

Pentru ca munca lor sa fie mai usoara.

Pentru ca munca lor sa fie mai eficienta.

Pentru a tine pasul cu "Ionestii". In viata tuturor exista niste "Ionesti"

Pentru a evita efortul - nimanui nu-i place sa munceasca din greu.

Pentru a-si proteja posesiunile deoarece oamenii au muncit din greu pentru a le obtine.

Pentru a evita neplacerile. E ingrozitor sa ai necazuri.

Pentru a atrage sexul opus.

Pentru a se lua la intrecere cu ceilalti - deoarece in lume abunda modelele.

Pentru a-si proteja reputatia. Au muncit din greu pentru a o crea.

Pentru a fi ultramoderni - deoarece stiu ca prietenii lor vor observa.

Pentru a comunica mai bine : oamenii vor sa fie intelesi.

Pentru a-si satisface apetitul. Foamea nu este un lucru bun si nici placut.

Pentru a fi informati. Nu este nici o placere sa fii perceput ca ignorant.

Pentru a lasa o mostenire deoarece acesta este un mod de a trai vesnic.

Etc., etc.,etc

4 Cateva secrete ale creativitatii in marketing

Specialistii au identificat cateva secrete ale creativitatii in marketing care , aplicate asa cum trebuie, vor aduce firmei un plus de beneficii :

Creativitatea in marketing ar trebui sa fie masurata doar in functie de modul in care contribuie la profitabilitatea generala. Daca te ajuta sa vinzi cu profit , marketingul este creator, daca nu te ajuta, nu este creator. In acest fel, creativitatea este usor de masurat. Premiile si complimentele nu au nimic de a face cu marketingul creativ.

Creativitatea ar trebui sa fie vazuta ca o ocazie favorabila nu pentru o firma ce ofera spectacole, ci pentru o firma ce face vanzari. Marketingul inseamna a face afaceri, nu a distra asistenta si , desi s-ar putea sa fie distractiv, nu asta i se cere in primul rand . Marketingul exista in primul rand pentru a crea dorinta de a cumpara , nu pentru a distra.

Creativitatea nu este o modalitate pentru o firma de a-si mentiona pur si simplu numele, ci de a-l implanta , de a-l lega de ceva pozitiv. Firmele pot castiga atentia si o pozitie importanta in mintea potentialilor clienti mentionandu-si numele in mod creator, ajutandu-i pe oameni sa-si amiteasca numele lor data viitoare cand vor cauta produse sau servicii pe piata. Totusi nu este suficient ca oamenii sa cunoasca numele firmei,. Secretul este ca ei sa isi aminteasca si motivele pentru care trebuie sa cumpere ceea ce vinde firma.

Creativitatea in marketing inseamna acceptarea provocarii de a demonstra beneficiul oferit intr-un mod de neuitat. Este important ca potentialii clienti ai unei firme sa isi aminteasca numele firmei, dar e la fel de important ca ei sa isi aminteasca de ce firma este speciala si de ce ar trebui sa doreasca sa detina ceea ce ofera firma. Aceasta este o sarcina destul de dificila pentru creatorii de marketing care utilizeaza in acest scop texte , imagini si sunete artistic combinate.

Noua arma a creativitatii in marketing. Forta unui "meme"Una dintre cele mai descurajante sarcini ale creatorilor de marketing este aceea de a-i face pe oameni sa-si aminteasca cine este o anumita firma si de ce ar trebui sa cumpere ceea ce firma vinde. Daca un client sau un potential client trebuie sa se opreasca sa descifreze ce anume firma incearca sa spuna , care este mesajul pe care aceasta incearca sa il transmita , acestia renunta foarte usor. Clientii nu au de gand sa piarda timp sau sa cheltuiasca energie pentru asta. Prin urmare, mesajul de marketing nu va patrunde dupa toate probabilitatile in subconstientul lor, acolo unde sunt luate deciziile de cumparare.

Din acest motiv , firmele au nevoie disperata de un meme. Acest meme va spune cine este firma, ii va ajuta pe oameni sa-si aminteasca numele ei si le va arata imediat de ce ar trebui sa cumpere de la ea.

Cuvantul meme a fost inventate de Richard Dawkins, biolog la Oxford, in anul 1976, in cartea sa The Selfish Gene. Creatorul sau a definit noul cuvant - meme - ca fiind unitatea de baza a transmisiei culturale prin imitatie. In marketing cuvantul meme este definit ca fiind

"esenta unei idei, exprimata printr-un simbol sau un set de cuvinte, printr-o actiune sau un sunetsau prin toate acestea impreuna" .

Esenta creativitatii este sa creeze marketingul care sa aiba forta unui meme. Creativitatea in marketing inseamna inseamna inventarea unui simbol sau a unor cuvinte , actiuni sau sunete care sa comunice un concept pe care oricine il intelege cu usurinta.

Ce fac meme-urile ? Meme-urile calatoresc . Meme-urile se raspandesc. Sunt virale. De fapt in mediile stiintifice se vorbeste despre ele ca despre "virusurile mintii". Meme-urile sunt usor de creat. Ele pot face minuni pentru profitabilitatea unei companii.

Cu un meme puternic, firmele vor fi in stare sa isi reduca bugetul de marketing deoarece modul de comunicare va fi mai concis si mai chibzuit. Un meme va inzestra fiecare companie cu un simbol singular sau cu un set de cuvinte sau actiuni care sa reprezinte esenta claritatii. Meme-urile economisesc bani pentru ca scopul lor este acela de a implanta un mesaj care este repetat pana la punctul in care oamenii se lamuresc in legatura cu ceea ce o anumita companie ofera , si aceasta nu mai trebuie sa isi schimbe sistematic campania de marketing .

Meme-urile s-au nascut din acumularea sistematica de informatii si din cercetare. Ele realizeaza minuni apeland la subconstientul potentialilor clienti. Desi ele exista din cele mai vechi timpuri (roata este un meme dintre cele mai vechi, este un simbol care se explica pe sine si reprezinta o idee desavarsita. Atunci cand cineva vede o roata, stie imediat cum sa o foloseasca si de ce aceasta este atat de utila. Nu este necesara nici o explicatie in plus) , in domeniul marketingului , conceptul este relativ nou, dar asa era si Internetul acum 10 ani de zile

Despre meme trebuie retinute trei argumente estentiale:

Este cel mai mic numitor comun al unei idei , unitatea de baza a comunicarii.

Poate schimba comportamentul uman , iar in marketing , aceasta se traduce prin motivarea oamenilor sa cumpere ceea ce li se ofera.

Este simplitatea insasi, usor de inteles in cateva secunde.

Meme-urile sunt solutia perfecta pentru o campanie de marketing de succes, o campanie in care ideile trebuie sa se detaseze dintr-un ocean de alte idei si trebuie sa fie comunicate neaparat in mod instantaneu. In doua secunde un meme comunica cine esti, si de ce ar trebui cineva sa cumpere de la tine in loc sa cumpere de la un concurent. In plus, un meme poate sa transmita o reactie emotionala sau sa genereze o dorinta.

Astazi marketingul nu mai inseamna pret sau calitate sau chiar servicii. Nu mai inseamna reputatie sau locatie. Astazi, marketingul inseamna idei iar meme-urile sunt expresii ale ideilor, cele mai simple expresii posibile.

Dar este un meme cu adevarat o forma de marketing ? Cu siguranta ca da. Iar marketingul inseamna totul. O firma nu obtine profit mai mare cu o expediere mai buna a marfurilor sau cu acorduri de creditare - eventual doar pe termen ultrascurt - dar se pot castiga profituri apreciabile cu un marketing mai bun deoarece marketingul inseamna raspandirea ideilor , si doar ideile au ramas pentru a combate concurenta.

Obstacole in calea unui marketing de succes

Adevarata creativitate in marketing este destul de rara. Aceasta pentru ca unii directori de marketing se incapataneaza sa produca arta si umor , concentrandu-se asupra acestor obiective , in loc sa se gandeasca cum sa isi creasca profiturile. Deseori se intampla sa vedem la televizor reclame care habar nu avem la ce se refera - poate doar in final cand este prezentat produsul in cauzaAceste reclame nu vor reusi niciodata sa convinga un potential client sa se desparta de banii sai. De ce se intampla asa? Pentru ca unii directori de marketing viseaza inca la premii si nu la profituri. Pentru ca unii se considera inca artisi , desi ar trebui sa se perceapa ca oameni de afaceri care folosesc creativitatea pentru a razbi intr-un mediu concurential din ce in ce mai puternic si pentru a genera noi afaceri.

Aceasta se va intampla totusi doar in mometul in care creatorii de marketing vor reusi sa depaseasca unele obstacole foarte periculoase , si anume:

Obstacolul nunarul 1:

Convingerea ca mesajele marketingului ar trebui sa fie comunicate din punctul de vedere al companiei

Dupa cum am mai afirmat , intotdeauna mesajele de marketing trebuie sa fie comunicate din punct de vedere al clientului. Pe acesta nu-l va interesa niciodata o anumita firma. In schimb, acesta isi va schimba parerea in momentul in care i se va spune ce poate sa faca aceasta firma pentru el, ce beneficii suplimentare poate sa ii aduca, cum ii poate imbunatati aceasta firma viata. Clientul este intotdeauna fascinat de sine insusi.

Daca marketingul va continua sa ridice in slavi compania, este putin probabil ca acesta sa fie incununat de succes. Daca in schimb , creatorii de marketing se vor orienta spre client, daca ii vor vorbi acestuia despre el insusi, obiectivul va fi atins. Clientul va cumpara.

Obstacolul numarul 2 :

Convingerea ca atunci cand marketingul atrage atentia oamenilor asupra unei firme , acestia se vor dovedi dupa toate probabilitatile clienti.

Prin marketing , firmele nu trebuie sa urmareasca doar atragerea atentiei. Atentia potentialilor clienti este doar inceputul. Obiectivul final al marketingului creativ este acela de a schimba comportamentul uman si de a determina decizia de cumparare. Scopul este ca oamenii sa treaca de la indiferenta la actiuneIn acest sens, Leo Burnett, fondatorul uneia dintre cele mai mari agentii de publicitate din lume obisnuia sa spuna : "Daca vrei doar sa atragi atentia , asupra ta, n-ai decat sa cobori in strada cu sosetele in gura"

Obstacolul numarul 3 :

Convingerea ca , daca oamenii isi vor aminti de o anumita companie , aceasta va avea profit

Cercetarile in domeniul marketingului au demonstrat ca nu exista absolut nici o legatura intre amintirile oamenilor despre o firma si profiturile acesteia. Evident , este bine ca ei sa isi aminteasca , dar pe langa faptul ca isi amintesc de o companie , pentru acea companie este vital ca oamenii sa-si aminteasca si de ce ar trebui sa cumpere produsele acesteia, ar trebui sa-si aminteasca si beneficiile, nu doar numele.

In acest sens ne amintim din nou de exemplul lui Leo Burnett despre omul care coboara in strada cu sosetele in gura. In mod clar, toata lumea isi va aminti de el, dar nimeni nu va simti nevoia sa cumpere ceva de la el.

Obstacolul numarul 4 :

Convingerea ca, daca oamenilor le place marketingul unei companii, acestia vor dori sa cumpere produsul sau.

Marketingul are scopul de a informa si de a convinge un potential client sa cumpere un anumit produs. Clientul trebuie sa fie sedus, sa doreasca cu adevarat acel produs, nu doar sa-i placa marketingul. Scopul acestuia nu este in nici un caz divertismentul , chiar daca uneori este prezent si umorul. Multi oameni se amuza de marketing, dar ultimul lucru pe care il doresc este sa rada in hohote. Ei doresc o solutie la problemele lor, si daca marketingul unei companii doar le place , dar nu le ofera aceasta solutie, clientii il vor uita rapid.

Obstacolul numarul 5 :

Convingerea ca oamenii se vor comporta in mod ratioanl

In mod paradoxal , oamenii se comporta potrivit perceptiei lor. Prin urmare, in marketing perceptia este mult mai importanta decat realitatea . Oamenii fac cumparaturi mai degraba in functie de credintele lor decat in functie de fapte. Oamenii percep propriile adevaruri , care sunt mult mai puternice decat faptele .

Cei ce fac marketing , trebuie sa isi dea seama de existenta celor doua realitati: prima realitate , cea mai importanta este iluzia, iar cea de a doua si mai putin importanta este realitatea propriu - zisa. Cu cat sunt mai asemanatoare aceste doua realitati, cu atat sansele de succes sunt mai mari.

Obstacolul numarul 6 :

Convingerea ca umorul este benefic in marketing

De fapt, umorul este o piedica in calea marketingului de succes, deoarece oamenii isi vor aminti gluma si ceea ce i-a facut sa rada si mai putin produsul promovat si motivul pentru care al trebui sa-l cumpere.

Creatorii de marketing apeleaza la umor doar atunci cand sunt in pana de idei motivatoare. Umorul este astfel doar un refugiu pentru lipsa de imaginatie. Cei cu adevarat creatori ocolesc umorul si isi indreapta imaginatia mai mult spre generarea de profituri.

Obstacolul numarul 7 :

Convingerea ca preturile mici inseamna marketing creator

Preturile mici aduc beneficii pe o oerioada ultrascurta , dupa care incep sa afecteze profiturile. Oamenii asociaza un pret mic cu lipsa calitatii , si in majoritatea cazurilor asa si este .

Daca pretul ar fi foarte imporatnt , nimeni nu ar mai conduce astazi automobile marca Mercedes sau BMW. Strazile ar fi populate doar de masini ieftine Prin urmare , pretul nu este omnipotent. El atrage doar cumparatorii interesati de pret care vor deveni clienti doar pe termen scurt, pana va aparea pe piata un pret mai atractiv. Efectul negativ va fi asupra profiturilor.

Daca creatorii de marketing isi vor indrepta atentia spre evidentierea calitatilor , a serviciilor, a confortului sau a reputatiei, rezultatele vor fi net superioare decat daca vor oferi produse la preturi mici. Vor fi atrasi clienti cu valori mari in viata, clienti care nu se vor indrepta cu viteza maxima spre primul concurent care le va permite sa economiseasca un ban.Importanta pasiunii

Pentru a crea un marketing de succes , cei ce fac marketing trebuie sa dea dovada de o pasiune nestinsa in legatura cu produsele lor , cu clientii, etc. Creatorii de marketing pot sa determine dorinta, pasiunea, clientilor pentru un anumit produs , doar daca ei insisi sunt pasionati in legatura cu acest subiect.

Prin urmare exista cateva "zone fierbinti" in legatura cu care creatorii de marketing ar trebui sa dea dovada de o pasiune continua :

Produsul sau serviciul. Aceasta pasiune, aprinsa in permanenta va intretine focul creator

Clientii si potentialii clienti. Oferta companiei le poate face viata mai buna clientilor, iar compania isi doreste aceasta dint tot sufletul pentru ca ii pasa intr-adevar de clientii ei.

Claritatea in comunicare. Foarte multi creatori de marketing au lucruri importante si interesante de transmis, insa modul de exprimare incarcat - o adevarata palavrageala - va ingreuna mesajul si perceperea acestuia de catre potentialii clienti. O comunicare de succes trebuie sa fie simpla, astfel incat clientul sa nu aiba nici un dubiu asupra a ceea ce firma vrea sa spuna.

Marketingul. Creatorii de marketing trebuie sa fie cu adevarat pasionati de ceea ce fac, trebuie sa fie emotionati de posibilitatea de a schimba lumea - sau cel putin piata tinta - cu produsele si serviciile minunate pe care le ofera. Acestia nu trebuie sa incerce sa ascunda faptul ca este vorba de marketing , ci sa transmita mesajul clar si raspicat - cu pasiune atat pentru produs , cat si pentru posibilitatea de a raspandi vestea despre existenta acestuia

Punctele forte specifice fiecarui mijloc de comunicare in masa folosit in marketing

Succesul marketingului depinde si de felul in care creatorii de marketing reusesc sa adapteze marketingul la fiecare mediu de informare folosit - pentru ca fiecare are punctele sale forte specifice:

q       Punctul forte al ziarelor este noutatea. Marketingul care pune accentul pe noutate este imediat remarcat deoarece noutatile se afla in prim plan in mintea cititorilor de ziare. Adaugand un element de noutate marketingului promovat in ziare , cititorilor le va fi captata atentia, iar daca marketingul este de calitate , cititorii vor intelege de ce ar trebui sa cumpere produsul promovat.

q       Punctul forte al revistelor este credibilitatea. In mod inconstient, cititorii acorda celui ce face publicitate in paginile unei reviste aceeasi credibilitate pe care o acorda revistei. In acest sens , modaliattea de publicitate intr-o revista trebuie sa fie intensa vizual, deoarece in acest caz, oamenii primesc informatiile prin intermediul ochilor.

q       Punctul forte al radioului este intimitatea. Radioul permite o conexiune intima intre ascultator si cel ce face marketing. Desi in toate mijloacele de comunicare in masa, firmele ar trebui sa se adreseze unei singure persoane o data acest lucru se realiteaza cel mai bine la radio datorita intimitatii amintite mai sus. La radio nu conteaza forta vizuala a mesajului. Aici cuvintele, sunetele si muzica sunt cele care vand produsul.

q       Punctul forte al corespondentei directe este urgenta. Ofertele valabile doar pana la o data precisa comunicata prin posta determina clientul sa ia o decizia rapida. Folosirea acestei tehnici incumba insa anumite riscuri , deoarece clientii nu se supara daca sunt supusi unor presiuni din cand in cand , dar acest lucru devine suparator pentru ei , daca este utilizat in mod frecvent.

q       Punctul forte al marketingului prin telefon este apropierea de oameni. Exista putine mijloace de comunicare in masa care permit stabilirea unui contact direct intre vanzator si cumparator. Marketingul prin telefon poate da nastere unor sentimente pline de caldura. Succesul depinde in exclusivitate de abilitatile celor ce fac marketing.

q       Punctul forte al brosurilor rezida din faptul ca acestea ofera detalii. Brosurile sunt unele dintre putinele mijloace de comunicare in masa care ofera spatiul necesar pentru prezentarea in detaliu a beneficiilor oferite.

q       Punctul forte al televiziunii este demostratia. Televiziunea este singurul mijloc de comunicare in masa care permite companiilor care apeleaza la aceasta modalitate de publicitate sa arate potentialilor clienti cum functioneaza produsul promovat. Clientii vor avea in acest caz o dovada clara a beneficiilor oferite.

q       Punctul forte al afiselor il reprezinta impulsionarea reactiilor. Afisele motiveaza oamenii sa cumpere atunci cand au chef sa cumpere si se afla la locul potrivit pentru a cumpara. Afisele dau un impuls sau le reamintesc oamenilor de ce ar cumpara un anumit produs - sau amandoua.

q       Punctul forte al fluturasilor este economia. Produsele pot fi distribuite cu foarte putini bani si pot aduce rezultate aproape instantaneu in cazul in care firmele apeleaza la aceasta modalitate de promovare. In esenta, un fluturas are numai titluri . Nu exista suficient spatiu pentru detalii. In acest sens un meme este solutia potrivita. El va spune clientului in doua secunde tot ceea ce acesta trebuie sa stie.

q       Punctul forte al panourilor publicitare consta in faptul ca ele amintesc de ceva. Panourile publicitare indeplinesc rareori sarcina de a vinde, dar sunt nepretuite atunci cand trebuie sa improspateze memoria clientilor. Si in acest caz meme-urile se dovedesc foarte eficiente.

q       Punctul forte al Internetului este interactivitatea. Pe Internet firmele pot sa atraga atentia potentialilor clienti, pot sa-i informeze, sa le raspunda la intrebari , sa le preia comenzile. Pe Internet se pot initia si purta dialoguri continue cu vizitatorii site-ului. Pe Internet se pot combina cuvintele si elementele grafice pentru a mari forta ambelor.Jay Conrad Levinson, Guerilla Creativity, Ed. Business Tech, Bucuresti 2002, pagina 46

ibidem, pagina 47

Jay Conrad Levinson, Guerilla Creativity, Ed. Business Tech, Bucuresti 2002, pagina 17

Jay Conrad Levinson, Guerilla Creativity, Ed. Business Tech, Bucuresti 2002, pagina 113Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate