Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Designul ca instrument de marketing


Designul ca instrument de marketing
Designul ca instrument de marketing

Legaturile marketingului cu estetica produselor sunt expresia relațiilor fundamentale care exista intre om și mediul in care el traiește, in special relațiile cu obiectele pe care acesta le folosește. Produsele sunt vazute in zilele noastre ca niște extensii ale unor parți din noi, in care ne reflectam continuu și din aceasta cauza avem tendința sa ne atașam de aceste lucruri. Totuși, aceasta atașare nu dureaza un timp indelungat, deoarece ciclul de viața al unui produs este destul de scurt.

Frumusețea și preferințele pentru frumos aparțin domeniului sensibilitații subiective și fac parte din sensul personal pe care un consumator il acorda unui produs de a fi sau nu valoros pentru el. În opinia mea, creatorii frumosului de azi nu se mai pot lipsi de concepția și tehnicile marketingului.
Designul acționeaza in cadrul intreprinderii sub forme și niveluri diferite. Domeniile designului ce au o influența directa asupra activitații de marketing și pot insemna instrumente de lucru ale acestuia sunt designul de produs, designul comunicațional și designul ambiental.

Politica de produs a intreprinderii este puternic influențata la nivelul marketingului de designul de produs. Implicarea acestuia cunoaște o diversitate de cazuri cum ar fi:

Designul produselor de larg consum;

Designul electronicelor și electrocasnicelor;

Designul instrumentelor muzicale;

Designul vestimentar;

Designul mobilierului;

Designul ambalajelor etc.[1]

Intervenția designului iși face simțita prezența și in politica de promovare a produsului prin intermediul designului comunicațional, evidențiind urmatoarele aspecte ale intreprinderii:

Activitatea de branding;

Activitatea de identitate corporativa

Grafica publicitara (afișe, machete, bannere etc.);

Grafica printata (broșuri, cataloage, flyere etc.);

Marcaje și semne de orientare[2]

În ceea ce privește designul ambiental, acesta se afla intr-un camp de manifestare diferit fața de arhitectura și chiar fața de designul interior deoarece presupune o experiența senzoriala completa ce ofera valoare consumatorilor in cadrul activitații de cumparare. „În același timp, acesta inglobeaza aspecte precum: acțiunile privind amenajarea și ordonarea spațiilor arhitecturale, a instalațiilor industriale, sistematizarea circulației, gruparea punctelor de interes social, administrativ și cultural.”[3]

Principalele beneficii ale aplicarii designul in marketing sunt:

Creeaza fidelitate. Designul reprezinta un atu atunci cand produsele si serviciile sunt percepute ca nediferentiate in ceea ce priveste atributele tipice. Aspectele intangibile precum estetica, experienta senzoriala pot diferentia produsul fata de cel al concurentei, devenind puncte cheie ale vanzarii.Permite stabilirea unor preturi superioare. Atunci cand compania sau produsul ofera experiente specifice, pe care clientii pot sa le incerce prin intermediul vazului, auzului, mirosului si pipaitului, valoarea produsului creste semnificativ, permitand comercializarea lui la respectiva valoare perceputa. O identitate atractiva a companiei si un design eficient al produselor permit stabilirea unui pret superior.

Mesajul transmis prin design razbate prin amalgamul informational. Mediul actual de informare a devenit saturat de multitudinea de mesaje publicitare, consumatorii devenind rezistenti si pasivi la acest tip de comunicare. Un mesaj transmis prin intermediul designului poseda un simbolism distinct si poate ajunge mai usor la consumator, producand un efect mai durabil.

Designul poate fi un punct de plecare in pozitionarea produselor. În cazul companiilor noi pe piata sau a celor slab pozitionate, pozitionarea poate deriva din designul produselor sau al ambalajelor, din modalitatea de fabricatie a acestora sau din materialele folosite.

Designul are un caracter comunicational continuu. Chiar si atunci cand compania nu prevede o actiune de promovare, designul produselor, al ambalajelor si al organizatiei comunica consumatorilor aspecte precum valorile sau calitatea companiei.

Permite protejarea de atacurile concurentei. Atunci cand un produs prezinta un design puternic si care se manifesta pregnant, protejarea acestuia in fata concurentei se poate realiza mult mai usor. Este putin probabil ca o companie concurenta sa poata imita intregul complex de elemente senzoriale si estetice al unei companii.

Poate reduce costurile si poate mari productivitatea. Aspecte precum reducerea dimensiunilor produselor si ambalajelor, folosirea unor materiale reciclate sau reciclabile, sau cu un cost redus, inovatiile tehnice si eficienta produsului sunt efecte datorate proiectarii de design si pot reduce substantial costurile sau timpul de fabricare, ducand la o crestere a productivitatii.[4]Pamfilie R., Procopie R. – Design și estetica marfurilor, Editura ASE, București 2002, pag. 55

Pamfilie R., Procopie R. – Design și estetica marfurilor, Editura ASE, București 2002, pag. 53

Pamfilie R., Procopie R. – Op. cit., Editura ASE, București 2002, pag. 52

Schmitt, B., Simonson, A., Estetica in marketing, Editura Teora, București, 2002, pag. 30-31
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate