Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Analiza activitatii de marketing la S.C. SPICUL S.A. Bucuresti


Analiza activitatii de marketing la S.C. SPICUL S.A. Bucuresti
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI

DEPARTAMENTUL MANAGEMENT

SPECIALIZAREA MANAGEMENTUL CALITATII
TEMA PROIECTULUI :

Analiza activitatii de marketing la S.C. SPICUL S.A. Bucuresti

I. Prezentarea generala

Numele firmei si adresa

S.C.SPICUL S.A. are sediul in Bucuresti strada Orhideelor nr. 15 , sectorul 6.

Scurt istoric

Atestata documentar din anul 1630 , purta denumirea de ``Morile de apa `` de

pe Dambovita reprezentand in acea perioada un simbol al dezvoltarii Bucurestiului.

Cu toate greutatile intampinate datorita introducerii morilor cu vapori , Moara Ciurel actuala S.C. SPICUL S.A era in anul 1850 in perfecta stare de functiune.

In anul 1931 se trece de la activitatea de morarit la activitatea de panificatie complexa pe baze industriale in urma dotarilor tehnologice cu echipamente din Austria si Germania.

Nationalizata in 1948 fabrica continua traditia de a oferii consumatorilor o gama larga de produse de cea mai buna calitate ca rezultat al introducerii continue de tehnologie moderna.

In acest sens in 1954 se modernizeaza cu doua cuptoare cu trei vetre si se infiinteaza o sectie de specialitati. Se continua in 1964 cand sectia de paste fainoase este dotata cu o linie de mare productivitate de tehnologie Italiana , iar in 1973 se monteaza a doua linie , marindu-se productia considerabil.

Obiectivul de activitate

Inscrierea la Oficiul Registrului Comertului se face prin definirea urmatoarelor activitati :

moara ;

fabrica de paine si franzelarie ;

patiserie ;

biscuiti ;

paste fainoase ;

industrie alimentara en-gros si en-detail.

Structura organizatorica a S.C. SPICUL S.A este urmatoarea :

Sectia de paine nr. 1 baza , produse de panificatie ;

Sectia de paine nr. 2 Bujoreni ;

Complexul de morarit si panificatie ;

Atelierul de paste fainoase ;

Atelierul de zaharoase ;

Atelierul de biscuiti ;

Atelierul de specialitati ;

Atelierul de patiserie.

In cadrul organizarii productiei si a muncii relatiile de colaborare si subordonare sunt prezentate in organigrama societatii.( Anexa nr.1)

Produsele firmei

Nomenclatorul de produse este foarte larg si cuprinde in principal :

Paine in diverse sorturi : franzela , paine neagra , paine cu secara , graham.Specialitati de panificatie : batoane , chifle , japoneze , covrigi .

Produse de patiserie si zaharoase : strudere cu mere , saratele , minipateuri , biscuiti , cheguri , cozonaci , cornulete , macedonia , blaturi tort.

Paste fainoase : spaghete , fidea , macaroane .

Produse de moara : faina , malai , gris , arpacas , tarate alimentare.

Deasemenea asigura confectionarea de ambalaje pentru produsele de moara si confectii de covoare si pastile pentru liniile de paste fainoase.

II.Mediul de marketing al S.C. SPICUL S.A

2.1 Furnizorii :

Principala componenta a furnizorului de materii prime o constituie piata de aprovizionare cu grau :

Silozuri si depozite din sistemul ROMCEREAL , COMCEREAL si CEREALCOM ;

IAS-uri , societati comerciale , asociatii familiare ( ) ;

Producatorii individuali ().

Totodata un rol important il au furnizorii interni si externi de drojdii , amelioratori , afanatori , arome , zaharuri , fructe etc.

2.2 Intermediarii de marketing :

In principal pentru S.C. SPICUL S.A intermediarii de marketing sunt :

Intermediarii de marketing propriu – zisi : agentul intermediar (reprezentante) si vanzatorul intermediar ( en-grosistul).

Agentii de servicii de marketing : agentiile de publicitate si firmele de consultanta in marketing.

Intermediari financiari : bancile si firmele de asigurari.

2.3 Concurentii :

Concurentii principali ai S.C. SPICUL S.A sunt atat intreprinderile mari de morarit si panificatie din Bucuresti ( S.C TITAN S.A , S.C BANEASA S.A , S.C PLEVNEI S.A , S.C GRAUL S.A , S.C BERCENI S.A , S.C PAJURA S.A) cat si unele intreprinderi mici ( S.C PRIMAVARA S.A , ANAPAN S.A , MONTE BANAT S.A si DOBROGEA S.A ) .

S.C. SPICUL S.A se afla in ipostaza de ``pole-position`` comparativ cu celelalte intreprinderi similare de morarit si panificatie , situatie ce-i confera posibilitatea de amplificare a cotei absolute si relative de piata.

2.4 Factorii de macromediu :

Activitatea de marketing a S.C SPICUL S.A este influentata atat de structura populatiei cat si de migratia acesteia ( Bucurestiul fiind un mare centru universitar si nod de cale ferata ) , in atingerea scopului de a realiza profit cat mai mare.

S.C SPICUL S.A avand ca principal produs de desfacere painea – aliment de baza al populatiei – vanzarea acestui produs este influentata si de cresterea in dimensiune a populatiei.

In conditiile in care nivelul de trai al populatiei tarii a scazut , in Bucuresti puterea de cumparare s-a mentinut la un nivel satisfacator datorita economiei locale. Produsele societatii SPICUL au cunoscut cresteri cantitative in principal datorita preturilor practicate raportate la calitatea produselor comercializate.

In anul 2002 productia de grau de panificatie a fost la un nivel scazut , dar datorita subventionarii de catre STAT , societatea a mentinut pretul la produsele de panificatie la un nivel acceptabil de consumatori.

Totodata ridicarea costului energiei electrice si a carburantilor produsele de panificatie au avut o crestere de 9 % la produsul de baza – painea – si de 12 % la celelalte produse.

Aceste cresteri de pret nu a influentat calitatea produselor realizate de

S.C Spicul S.A.

2.5 Piata firmei S.C SPICUL S.A :

Cota de piata este de aproximativ 10 – 12 % in Bucuresti si aproximativ 2 % in provincie.

Cei mai importanti clienti ai societatii sunt reprezentati de populatie , beneficiara a produselor de panificatie .

Piata de vanzare pentru faina , subproduse de moara , produse de panificatie cuprinde in majoritate beneficiari indigeni din Bucuresti si provincie ( pana la 100 Km). O exceptie o reprezinta biscuitii , pastele fainoase si produsele de moara livrate in intreaga tara (termenul de garantie este cuprins intre 3 si 6 luni).III.Analiza propriu – zisa a activitatii de marketing la S.C SPICUL S.A

S.C. SPICUL S.A este specializata ``pe obiect`` , situatie ce faciliteaza delimitarea si dimensionarea centrelor de gestiune. Practic , fiecare subdiviziune organizatorica poate avea statutul de centru de gestiune (de cheltuieli , de profit si mixt) intrucat , la nivelul sau , pot fi identificate procese de munca si caracteristici ale acestora ce permit localizarea obiectivelor , cheltuielilor , veniturilor si rezultatelor financiare.

Ciclul de fabricatie pentru produsele intreprinderii este foarte scurt , ceea ce permite atenuarea sensibila a nivelului `` productiei aflate in curs de executie`` si implicit , a influentelor acestui indicator asupra dimensiunii veniturilor si cheltuielilor.

Capacitatea de productie existenta cuprinde :

Siloz – 600 tone / 24 ore

Moara – 220 tone / 24 ore

Depozit vrac : * Tarate – 260 tone

* Faina – 410 tone

Zaharoase / Patiserie – 30 tone / 24 ore

Biscuiti – 1,5 tone / 24 ore

Paste fainoase – 373 tone

Brutarie – 75 tone / 24 ore

Depozit paine navete + containere – 25 000 buc.

Capacitate livrare – 120000 paini / 24 ore

Atelier ambalat produse de moara – 3 tone / 24 ore.

3.1 Distributia produselor :

In cadrul Departamentului Comercial distributia produselor se realizeaza prin 56 centre comerciale proprii. Transportul produselor la aceste centre este asigurat cu mijloace auto apartinand Serviciului Transport – Distributie din cadrul Departamentului Productie.

3.2 Preturile produselor :

paine : 3500 lei / buc.

Paste fainoase : 10000 lei / 500g

Covrigi : 6500 lei / 100g

Pesmet : 9500 lei / 500g

Batoane : 3000 lei / buc.

Cozonaci : 20000 lei / buc.

Strudere : 5000 lei / buc.

Macedonia : 5000 lei / buc.

Cornulete cu rahat : 12000 lei / 100g

Faina : 13500 lei / kg

Malai : 15000 lei / kg

Gris : 8000 lei / 500g

Arpacas : 7700 lei / kg

Blat tort : 40000 lei / buc.

Principalul obiectiv in stabilirea pretului produselor il constituie maximizarea vanzarilor. Societatea utilizeaza un pret scazut care conduce la un profit unitar mic dar care prin cresterea numarului de consumatori asigura cresterea profitului .

Pretul produsului de baza – painea – al S.C. SPICUL S.A este comparabil cu al concurentilor in conditiile unei calitati superioare datorita tehnologiei de fabricatie si al calitatii materiilor prime.

Pentru produsele de patiserie , zaharoase , paste fainoase etc. societatea practica un nivel al preturilor mai scazut decat al concurentilor in concordanta cu obiectivul principal.3.3Ciclul de viata al produsului :

Am ales ca principale produse : painea , pastele fainoase si produsele de patiserie. Ciclul de viata al acestor produse este reprezentat in fig.1 , fig.2 si fig.3.

In general produsele de panificatie si patiserie au o crestere a vanzarilor in prajma sarbatorilor (Paste ; Craciun ; Anul Nou) pe de o parte iar pe de alta parte in perioada anului scolar si universitar.

In acelasi timp vanzarile scad in peroada de vara cand sezonul concediilor face ca multi consumatori sa migreze catre alte zone.

Scaderea consumului de catre populatia varstnica ,cu probleme de sanatate conduce la micsorarea vanzarilor la anumite produse.

3.4Activitatea de promovare :

Promovarea produselor se face prin :

prezentarea acestora in expozitii de vanzare in magazinele proprii ;

ambalaje cu insemnele societatii si produsele comercializate ;

cataloage cu prezentarea produselor oferite spre comercializare ;

targuri si expozitii ;

mass-media locala.

3.5Masuri , propuneri de imbunatatire :

In 1998 a fost data in functiune o moara de fabricatie si tehnologie Germana de mare productivitate care permite obtinerea unei game largi de fainuri si subproduse de moara de o calitate deosebita.

In anul 2001 S.C. SPICUL S.A este echipata cu o linie de brutarie moderna si cu o instalatie de fabricare a biscuitilor de fabricatie Italia.

Acestea vor permite S.C. SPICUL S.A sa priveasca cu incredere in viitor la cresterea productiei si largira numarului de clienti.

Urmatorul pas va fi deschiderea pietelor externe pe ambele relatii Est si Vest.

Se poate aprecia ca organizarea S.C. SPICUL S.A pe baza centrelor de profit este cea mai importanta modalitate de modernizare a inteprinderii , prin care :

comportamentele individuale si colective se orienteaza prioritar spre obtinerea de profituri .

autonomia decizionala si operationala a centrelor de profit si cheltuieli se amplifica apreciabil.

costurile totale si unitare pot fi fundamentate , urmarite si analizate realist.

contributia fiecarui centru de profit poate fi usor determinata.

Metodologia , organizarea si functionarea S.C. SPICUL S.A pe centre de profit trebuie sa respecte scenariul evidentiat de schema din Anexa 2.

IV.Concluzii

S.C. SPICUL S.A este atestata documentar din 1630 avand o activitate de morarit avand denumirea de ``Morile de apa``.

In anul 1931 se trece de la activitatea de morarit la activitatea de panificatie complexa pe baze industriale , ea fiind tehnologizata cu echipamente din Austria si Germania.

Societatea este modernizata in mai multe randuri in scopul cresterii capacitatii de productie si al calitatii produselor.

Obiectivul de activitate : produse de panificatie, patiserie si morarit.

S.C. SPICUL S.A ofera o gama larga de produse cum ar fi : paine in diverse sorturi , paste fainoase , produse de patiserie si zaharoase , specialitati de panificatie , produse de moara.

Dintre furnizorii de materie prima (grau) amintim pe cei mai importanti : ROMCEREAL , COMCEREAL , CEREALCOM.

Concurentii S.C. SPICUL S.A sunt atat inteprinderile mari de morarit si panificatie din Bucuresti cat si unele intreprinderi mici.

S.C. SPICUL S.A se afla in ipostaza de ``pole-position`` comparativ cu celelalte intreprinderi similare de morarit si panificatie , situatie ce-i confera posibilitatea de amplificare a cotei absolute si relative de piata.

Activitatea de marketing a S.C. SPICUL S.A este influentata atat de structura populatiei cat si de migratia acesteia.

Productia de grau din anul 2002 fiind la un nivel scazut , STATUL a fost nevoit sa subventioneze piata graului pentru a se mentine un pret acceptabil la produsul de baza – painea.

Mici cresteri ale pretului painii au fost datorate cresterii pretului la carburanti. Aceste cresteri de pret nu au influentat calitatea produselor realizate de S.C. SPICUL S.A.

Cei mai importanti clienti ai societatii sunt reprezentati de populatie , beneficiara a produselor de panificatie.

Distributia produselor se realizeaza prin 56 centre comerciale proprii.

Principalul obiectiv in stabilirea pretului produselor il constituie maximizarea vanzarilor.Societatea utilizeaza un pret scazut care conduce la un profit unitar mic ,dar, care prin cresterea numarului de consumatori ,asigura cresterea profitului.

Vanzarea produselor de panificatie si patiserie este influentata atat de variatia numarului populatiei in Bucuresti cat si de apropierea sarbatorilor din timpul anului.

Modernizarea tehnologica din ultimul timp permite S.C. SPICUL S.A sa priveasca cu incredere in viitor la cresterea productiei si largirea numarului de clienti. Urmatorul pas fiind deschiderea pietelor externe pe ambele relatii Est si Vest.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate