Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Tipurile de Societati Comerciale care actioneaza in SUA


Tipurile de Societati Comerciale care actioneaza in SUA


Tipurile de Societati Comerciale care actioneaza in SUA.

In economia Statelor Unite se intalnesc in general trei tipuri de firme :

- firme proprietate personala ;

- firme societare ( parteneriat ) ;

- corporatii.

Firma proprietate personala : cea mai simpla forma de organizare a afacerii si se caracterizeaza prin faptul ca proprietarul este unul singur ; el are control complet asupra operatiilor.Trasaturi :

- proprietarul este personal raspunzator pentru toate datoriile si obligatiile firmei ;

- profitul se considera parte a veniturilor sale ;

- se gasesc in domenii ca : servicii, agricultura, comert cu amanuntul ;

- dimensiune mica.

Firma societara : o forma de organizare prin care doua sau mai multe persoane se inteleg sa porneasca o afacere in calitate de coproprietari. Fiecare partener contribuie la formarea firmei cu bani, proprietati sau munca. Ei isi impart in proportii stabilite la crearea firmei atat pierderile cat si profitul. Toti partenerii sunt raspunzatori pentru obligatiile legale inclusiv cu averile personale.

Managementul firmei este asigurat in mod egal de catre parteneri, fiecare avand puterea de a lua decizii.

Profitul firmei este considerat ca parte a veniturilor proprietarilor.

Dezavantaj :

- decesul unuia dintre parteneri impune o noua constituire a firmei.

Corporatia : entitate legala, separata si distincta de persoanele proprietare. Aceasta distinctie permite corporatiei sa posede, cumpere sau sa vanda proprietati pe baza de contract. Aceasta separare permite ca veniturile corporatiei sa fie impozitate separat. Orice dividende pe care corporatia le plateste proprietarilor sunt impozitate ca venituri personale. Proprietarii primesc anual un raport financiar referitor la operatiunile din anul precedent. Anual proprietarii aleg un comitet de directori care va exercita controlul asupra corporatiei. Presedintele si ceilalti directori executivi conduc corporatia iar comitetul de directori exercita controlul fiind responsabili de modul in care se exercita functiunile corporatiei in interesul proprietarilor.

Membrii comitetului director care lucreaza cu program complet se numesc 'insight directors' - presedintele sau anumiti vicepresedinti.

Directorii care actioneaza numai in comitet si nu au program complet in corporatie, se numesc 'outside directors'.

Avantaje :

- responsabilitatea proprietarilor corporatiei pentru obligatiile acesteia sunt limitate la nivelul investitiilor pe care le au facut in firma si prin urmare averea proprietarilor este protejata ;

- fiind independenta numai de prevederile statului, corporatia poate functiona nelimitat ;

- transferul proprietatii asupra corporatiei se face mai usor prin simpla vanzare a actiunilor de care dispun proprietarii ;

- corporatiile pot sa dispuna de fonduri de capital ;

- corporatiile pot sa-si mentina un management de calitate ca urmare a specializarii managerilor sau prin angajarea de manageri talentati.

Strategia firmei in companiile din SUA.

In Statele Unite se regaseste modelul anglo-saxon al capitalismului bazat pe reusita individului si pe profit pe termen scurt.

O caracteristica generala a managementul firmelor din SUA o reprezinta luarea deciziilor aproape in exclusivitate de catre manageri.

Ca tipuri de structuri organizatorice, se regasesc :

1. Structura organizatorica functionala in care compartimentele / departamentele sunt organizate pe functiunile firmei. Aceste departamente sunt conduse de un manager specialist, el fiind subordonat managerului general sau presedintelui.

Avantaje :

- managerii departamentelor pot fi promovati din randul specialistilor din diverse functiuni ale firmei ;

- permite un control mai usor din partea top-managementului.

Dezavantaje :

- centralizarea responsabilitatilor pentru profit la nivelul managementului superior ;

- limitarea formarii de manageri generalisti precum si dificultati in coordonarea activitatilor de catre managementul superior.

2. Puterea organizatorica pe produs : presupune organizarea a cate unui departament / divizii / fabrica pentru fiecare produs sau familie de produse. Diviziile se organizeaza pe compartimente functionale si operationale.

Avantaje :

- responsabilitatea pentru profit revine si managerilor de la nivelul diviziilor ;

- o buna coordonare de la nivelul top management ;

- favorizeaza dezvoltarea si diversificarea produselor.

Dezvantaje :

- dificultati in sintetizarea unor informatii referitoare la diviziile componente si un control mai greu de exercitat de managementul superior.

3. Structura organizatorica teritoriala : reprezinta o structurare a activitatilor companiei pe zone geografice pe care se organizeaza divizii ale productiei sau comerciale.

Avantaje :

- plasarea responsabilitatii la nivel inferior ;

- favorizarea comunicatiilor locale.

Dezavantaje :

- necesita un numar mare de manageri generali ;

- costuri suplimentare.

4. Structura matriceala : specifica activitatii promotorii ale produsului tehnic. Intr-o astfel de structura, pe langa compartimentele clasice repartizate pe domenii se organizeaza colective de proiect.

5. Structura de tip retea : crearea unei unitati centrale care in realitate nu desfasoara activitati de productie sau comerciale, ea bazandu-se pe alte unitati care desfasoara activitati in functie de cererile sale. Obiectul de activitate al acestei unitati centrale consta in armonizarea contributiilor mai multor unitati specializate in diferite domenii pentru a satisface cererile clientilor.

6. Structura organizatorica familiala : practicata in firmele mici ; de obicei patronul este si manager si se merge pe un management informal.

Pregatirea personalului.

1. Ucenicia : folosita pentru activitatile care necesita o perioada mai lunga de pregatire in vederea obtinerii unor aprofundari specifice de inalt nivel. Noul angajat va lucra sub supravegherea unor persoane inalt calificate.

2. Pregatirea in afara locului de munca : presupune invatarea unor metode de munca in conditiile similare locului de munca dar in afara departamentului in care va lucra.

3. Pregatirea la locul de munca - angajatii vor fi indrumati de supraveghetor sau de un instructor special in atelierul sau in biroul in care va lucra.

4. Pregatirea in scoli specializate prin cursuri ( training-uri ).

Stilul de management.

Munca in echipa - a fost pusa in aplicare in firmele mari prin constituirea de grupuri de proiect, cercuri de calitate.

Comunicarea interna in Statele Unite se bazeaza pe schimbul de informatii pe suporti scrisi, tablouri de bord formalizate si cu un accent mai mare pe retea ( networking ).

Termenul de manager acopera o arie larga de roluri si anume : colaborator specializat, responsabil de proiect, responsabil functional, generalist, intreprinzator, consultant sau altfel spus conducator sau administrator.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate