Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Abordarea moderna a functiilor managementului


Abordarea moderna a functiilor managementului


Abordarea moderna a functiilor managementului

Ca o completare a teoriei lui Fayol privitoare la functiile managementului, ulterior, alti specialisti au stabilit o alta delimitare a functiilor managementului si au introdus alte functii partiale.

Specialistii americani Justin Longenecker si Charles Pringle delimiteaza in lucrarile lor patru functii de baza:

a)      planificarea si luarea deciziilor;

b)      organizarea pentru performante eficace;

c)      motivarea;

d)      controlul rezultatelor.

In evolutia lor, functiile managementului nu au ramas asa cum au fost formulate initial. Astfel, daca in anii `50-`60 - pe primul plan se afla organizarea, urmata de control, ulterior - in anii `70 -`80 - pe primul plan se aflau functia de planificare si cea de organizare. In prezent, pe langa aceste doua functii deosebit de importante, se pune accentul tot mai mult pe functia de leading.

In prezent exista doua viziuni diferite privind abordarea functiilor de management, in raport de natura sarcinilor implicate, de desfasurarea lor si de modul de realizare. Astfel, viziunea managementului american (Fig. 3.1.) prevede existenta a patru functii de baza ale managementului:

a)      planificare;b)      organizare;

c)      leading (motivare si antrenare);

d)      control.

Fig. 3.1. Functiile managementului. Abordarea moderna

O alta abordare, putin diferita, intalnita in lucrarile unor specialisti in management din Europa si inclusiv din Romania, grupeaza functiile managementului in urmatoarele categorii:

a) prevedere (planificare);

b) organizare;

c) antrenare;

d) coordonare (reglare);

e) control - evaluare.

Dupa cum se poate remarca ambele abordari pastreaza, in mare masura, opinia lui Henry Fayol privitoare la delimitarea functiilor managementului.

In cele ce urmeaza vom realiza o prezentare a acestor functii ale managementului, punand accentul pe abordarea moderna specifica managementul american, urmand sa acordam o importanta deosebita functiei de planificare (prevedere), ale carei particularitati vor fi abordate pe larg, in capitolul urmator.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate