Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» MENTENANTA IN OPERATII MULTINATIONALE ACTIVITATI SPECIFICE


MENTENANTA IN OPERATII MULTINATIONALE ACTIVITATI SPECIFICE


MENTENANTA  IN OPERATII MULTINATIONALE ACTIVITATI SPECIFICE

Activitatile specifice desfasurate in perioada de pregatire a misiunii, sunt grupate si urmaresc ajungerea intregului echipament militar: minor, major.La starea optima de intretinere si operativitate si vizeaza urmatoarele aspecte:

1. Selectionarea personalului participant la misiune.

Personalul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a putea participa in conditii bune la aceste operatii:

Bine pregatit din punct de vedere al cunostintelor de specialitateApt din punct de vedere psihologic

Apt din punct de vedere medical

Disciplinat

Aceasta activitate de selectie urmareste atragerea personalului care de regula a obtinut in activitatea de mentenanta rezultate bune si foarte bune. De asemenea acest personal trebuie sa faca fata cerintelor structurilor de mentenanta din care va face parte.

Selectionarea si concentrarea tehnicii si echipamentelor participante

Reprezinta etapa cea mai grea din punct de vedere organizatoric dar si practic, deoarece in aceasta etapa se ruleaza foarte multe autovehicule.

Din categoria autovehiculelor care vor participa la misiune fac parte: autovehicule din satul de organizare daca unitatea desemnata este deja constituita, urmand ca deficitele sa fie asigurate cu tehnica altor unitati

3. Verificarea tehnicii participante si stabilirea volumului de lucrari de mentenata ce trebuie executate

In aceasta etapa se aplica o serie de operatiuni care au in vedere stabilirea nivelului de intretinere si operativitate a tehnicii care urmeaza sa fie dislocata in zona de operatii. In acest algoritm se pune accent pe verificarea instalatiilor si mecanismelor, insistandu-se in mod deosebit pe :

 • verificarea instalatiilor de stins incendiu automate de pe tehnica
 • verificarea mijloacelor de autoscoatere
 • verificarea instalatiilor de filtroventilatie

4. Asigurarea materialelor necesare remedierii deficientelor constatate

Necesarul de bunuri materiale se asigura din:

a.               depozitul unitatii nominalizate

b.              depozitele esalonului superior

c.               redistribuiri din alte depozite

d.              achizitii prin contracte cu operatori economici:

national

strainatate

5. Vopsirea si inscriptionarea tehnicii.

Are drept scop:

 • recunoasterea apartenentei tehnicii in zona de operatii
 • protectia anticoroziva
 • limitarea agresivitatii factorilor de mediu din zona

6. Executarea lucrarilor de intretinere tehnica: se va insista in mod deosebit pe:

 • verificarea si reglarea aparaturii artileristice montate pe masinile de lupta, intocmindu-se fise de reglaj a armamentului, actualizandu-se formularele de exploatare a tehnicii
 • inlocuirea lubrifiantilor si a altor lichide speciale cu sortimente corespunzatoare zonei in care urmeaza sa fie dislocata tehnica. Schimburile se vor efectua indiferent daca norma de utilizare a fost indeplinita sau nu.
 • verificare si dupa caz inlocuirea ( lotizarea ), tehnicii cu mijloace de marire a capacitatii de trecere, autoscoatere, tractare, remorcare, completelor de mascare.
 • verificarea starii tehnice, realizate prin parcurgerea volumului tip de lucrari pentru avizarea inspectiei tehnice periodice, punandu-se accent pe verificarea instalatiilor de franare, directie, iluminare dar si pe buna functionare a instalatiilor si mecanismelor agregatului energetic.
 • verificarea completelor P.S.A. realizata prin inventarierea, retragerea sculelor si dispozitivelor cuprinse in complet care nu mai asigura folosirea in siguranta si completarea acestora cu scule si dispozitive noi.
 • verificarea starii anvelopelor, bateriilor de acumulatoare, prelatelor de protectie a incarcaturii si personalului. Se vor inlocui aceste componente deoarece transportarea acestora in zona de operatii, la solicitare, necesita costuri mari datorita in principal volumului mare al acestor repare.
 • verificarea starii tehnice a echipamentelor speciale, utilaje. Acestea se intalnesc pe autoateliere, autofrigidere, autosanitare, automacarale, grupuri generatoare de curent, autospeciale de stins incendiu, cisterne de transport fluide. Acestea se vor verifica la detaliu, urmarindu-se parametrii de functionare functie de parametrii standard din documentatia tehnica a fiecarei categorii de tehnica.
 • asigurarea si pregatirea materialelor pentru realizarea imbarcarii. La calculul nevoilor de materiale de imbarcare sau utilizat normele de inzestrare asigurate prin normativele Ministerului Apararii, dar s-a renuntat la folosirea unor materiale de ancorat, datorita faptului ca infrastructura din zonele de operatii de cele mai multe ori este slab dezvoltata. Materialele pentru imbarcare se folosesc la: fixarea tehnicii si echipamentelor militare pe diferite mijloace de transport ( aeriene, navale, rutiere )
 • pregatirea personalului pentru executarea misiunii. Activitatea s-a realizat prin: expunerile unor membri participanti la misiunile anterioare, prelegeri cu caracter stiintific, sedinte practice de executare a unor tipuri de intretineri tehnice, prezentarea unor informatii despre: starea cailor de comunicatie, facilitati oferite pe linie de mentenanta in zona.
 • revista tehnica de front a tehnicii si personalului care pleaca in misiune. Pe timpul derularii acestei activitati se urmareste: verificarea starii de fixatie a autovehiculelor, functionarea agregatelor energetice si a instalatiilor speciale, completarea loturilor P.S.A., documentele personale existente la soferi si mecanici conductori, documentele de serviciu existente la soferi si mecanici conductori, documentele de exploatare a tehnicii,  activitatea este gestionata de echipe de specialisti nominalizati de comandantul stabilit sa coordoneze activitatea de afluire a tehnicii si echipamentelor militare in zona de operatii.

7.Activitati specifice mentenantei pe timpul executarii misiunii

Activitatile pe linie de mentenanta, desfasurate pe timpul executarii misiunilor multinationale sunt complexe, complexitate datorata multiplelor variabile care calcului procesului de mentinere / restabilire a parametrilor de exploatare pentru care tehnica a fort destinata. Activitatile executate in cadrul procesului de mentenanta trebuie sa fie caracterizate prin:

suplete

independenta in luarea deciziilor

structura organizatorica redusa ca personal

competenta marita

existenta unor stocuri prestabilite de materiale, piese de schimb la sosirea

noilor contingente in zona de operatii

7.1.Pe timpul executarii misiunii, activitatile specifice se refera la:


7. Activitati specifice mentenantei desfasurate dupa incheierea misiunii

La sosirea din misiune se executa un alt complex de lucrari de mentenanta, avand ca scop readucerea in stare de operativitate a tehnicii si echipamentelor militare sosite din zona de operatii.


In cadrul operatiilor multinationale, datorita diversitatii tipurilor de tehnica si echipamente militare care se folosesc de contingentele nationale realizarea mentenantei este mai dificila. Pentru realizarea interoperatibilitatii tehnica si echipamentelor militare cu trupele Aliantei Nord Atlantice sunt in vigoare mai multe STANAG-uri dupa cum urmeaza:

o       STANAG 2375 ( Vehicle Batlefield Recovery Data;

 • STANAG 2399 (Batllefield Recovery/ Evacuation Operations );
 • STANAG 2418 ( Batlle Demage Repair Policy );

Responsabilitatea modului de realizare a mentenantei tehnica si echipamentelor militare revine fiecarei natiuni in parte care va trebui sa execute:In anumite situatii, generate de gradul ridicat de interoperabilitate si compatibilitate, iar nevoile de reparatii depasesc posibilitatile contingentelor nationale, activitatea de mentenanta va putea fi asigurata si la nivelul compartimentului tehnic al brigazii multinationale, folosind acordurile bilaterale de asistenta tehnica.

Toate activitatile desfasurate pe linie de mentenanta la nivelul contingentelor nationale pot fi grupate in doua componente principale:

 1. intretinerea tehnica si echipamentelor militare
 2. repararea tehnica si echipamentelor militare

8. Intretinerea tehnicii si echipamentelor militare apartinand contingentului national

Pentru misiunile de observatori ONU, sistemul logistic este proiectat sa asigure:

 1. sprijinul logistic al misiunilor de observatori;
 2. planificarea si sprijinul logistic rezultat in urma cererilor;
 3. planificarea, organizarea, coordonarea logisticii si comunicatiilor,

a.       a stocurilor de materiale,

b.      ratiilor de rezerva,

c.       combustibililor,

d.      uleiurilor si lubrifiantilor

 1. controlul itinerariilor alocate si a facilitatilor de transport
 2. supervizarea si revederea activitatilor administrative desfasurate pe timpul misiunii
 3. managementul activitatii de curierat postal, control al miscarii si angajamentelor de securitate

Intretinerile : cuprind toate activitatile si masurile specifice care se refera la:

 • controlul periodic al autovehiculelor
 • ingrijirea zilnica a acestora
 • verificarea instalatiilor si sistemelor care asigura functionalitatea tehnicii
 • verificarea instalatiilor si sistemelor speciale din dotarea tehnicii

Reparatiile cuprind: totalitatea activitatilor desfasurate de personalul tehnic al subunitatii pentru repunerea in stare de operativitate a tehnica si echipamentelor militare care au suferit deteriorari produse de :

 • uzura datorata de folosirea excesiva
 • avarii

Reparatiile executate la tehnica deteriorata ca urmare a actiunilor de lupta ( Battle Damage Repair - BDR ), reprezinta una din activitatile cu pondere importanta in mentinerea disponibilita,ii materiale pe timpul executarii operatiilor, dupa indeplinirea misiunii operationale, la tehnica si echipamentele militare la care s-a executat BRD, trebuie sa se execute lucrari de mentenanta sau reparare specializate, pentru restabilirea acesteia la nivelul deplin al conditiilor se exploatare. Succesul abordarii BRD depinde de pregatirea si testarea tehnicilor de evaluare si reparare a stricaciunilor, executate in timp de pace.

In scopul folosirii cu eficienta a resurselor disponibile, Forta Multinationala va avea in vedere ca managementul efectiv al resurselor militare dar si civile, astfel incat sprijinul logistic al fortelor sa fie acordat la timpul si momentul oportun.

Intretinerile si reparatiile la tehnica si echipamentele militare introduse in zona de operatii, depind de aplicarea flexibila dar sistematica a mai multor principii:

Ø      utilizarea de proceduri standard

Ø      inspectia si controlul autovehiculelor si echipamentelor militare care au avut de suferit defectiuni si evaluarea pagubelor

Ø      stabilirea prioritatilor in executarea reparatiilor

Ø      stabilirea locurilor de executare a reparatiilor

Ø      stabilirea stocurilor de piese de schimb si materiale de rezerva necesare executarii reparatiilor cat si a intretinerilor

Ø      organizarea corespunzatoare a fluxului de reparatie astfel incat sa existe continuitate in

o       Intrare - iesire in sau din reparatie

Executarea rapida si de calitate a reparatiilor are mare importanta in mentinerea capacitatii operationale a trupelor introduse in zona de operatii. Evaluarea defectiunilor trebuie efectuata in prima faza, rapida fara utilizarea echipamentelor de diagnosticare sau de testare automata.

Estimarile au ca scop:

 • limitarea pagubelor
 • limitarea stricaciunilor
 • determinarea cauzelor
 • realizarea unui plan de reparatii viabil care sa reduca riscurile ce pot apare la

exploatarea diverselor componente de operatori

Odata ce misiunea a fost indeplinita, se poate trece la executarea reparatiilor de catre specialisti, care, prin procedeele si tehnicile specifice, vor putea aduce tehnica si echipamentele militare conform destinatiei pentru care au fost fabricate.

In zona de responsabilitate a Brigazii Multinationale, compartimentul de mentenanta va coordona activitati specifice si va stabili urmatoarele:

 • punctele de asigurare tehnica - pe axele principale de transport
 • puncte de adunare a tehnicii deteriorate
 • puncte de evacuare
 • puncte de incarcare a tehnicii cu nevoi de reparatii
 • ateliere mobile de intretinere si reparare

Zilnic contingentul national inainteaza la Brigada Multinationala, un raport in care sunt prezentate principalele probleme pe linia mentenantei - respectiv posibilitati, cereri, neajunsuri, etc.

O activitate importanta care trebuie sa fie in atentia personalului de logistica pe timpul cat se desfasoara recunoasterile, este identificarea posibilitatilor de aprovizionare pe plan local, avand in vedere compatibilitatea si interschimbabilitatea diverselor componente, respectiv subansambluri ale tehnicii si echipamentelor militare proprii, cu cele existente in tara gazda.

Pentru realizarea unitatii de opinie in realizarea intretinerilor si reparatiilor, la nivelul natiunilor contribuitoare cu trupe, N.A.T.O., in cooperare cu acestea dezvolta un numar de acorduri de standarlizare care vor ajuta la intensificarea coordonarii asupra:

 • resurselor
 • capacitati de reparatie militare
 • capacitati de reparatie civile

9. Mentenanta tehnicii si echipamentelor militare apartinand personalului care incadreaza diferite comandamente din teatrul de operatii

Toate lucrarile de specialitate respectiv - intretinere si reparatii - vor fi realizate in atelierele Bazei Logistice, care de regula, este dispusa in apropierea Comandamentului Fortei.

Pentru autovehiculele care necesita interventii de mentenanta cu un grad ridicat de complexitate si care necesita un timp indelungat de imobilizare se redistribuire, personalului respectiv, din parcul rece al Bazei Logistice, alt autovehicul, cu aprobarea sefului C.S.S.Tp.Cell Parcul rece aflat la dispozitia Bazei Logistice cuprinde autovehicule cu nevoi de reparatie, care o data reparate devin disponibile pentru a fi utilizate. Aceste autovehicule se constituie intr-un stoc tampon la dispozitia sefului C.S.S.Tp.Cell.

Personalul care incadreaza aceste comandamente este de asemenea instruit asupra modului de folosire a autovehiculelor proprietate ONU, avand obligatia sa informeze cu cel mult 10 zile inainte de indeplinirea numarului de kilometri la care trebuie executata intretinerea tehnica pentru a putea fi luat in calcul la planificarea timpului si a necesarului de materiale cerut de o astfel de operatie.

ONU poate incheia contracte cu tara gazda sau prestatori de servicii internationale atat pentru tarile contribuitoare cu trupe cat si pentru cele ale organizatiei.

Pentru asigurarea cu piese de schimb si materiale necesare lucrarilor de mentenanta la autovehiculele puse la dispozitia personalului ce incadreaza comandamentele Fortei, ONU, dezvolta propriul sau sistem de aprovizionare, asigurand totodata si personalul calificat pentru mentinerea acestor autovehicule in stare de operativitate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate