Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Reuniune de grup creativ


Reuniune de grup creativ
Reuniune de grup creativ

Acest protocol prezinta rezolvarea unui conflict prin creativitate. Conflictul a fost propus de unul dintre participantii la grupul experimental reflectand o situatie concreta din activitatea unui ONG (realizat in colaborare cu psiholog Claudia Fetcu Amarandei).

Prezentarea conflictului

Conflictul apare intre liderii organizatiei si este generat de doua curente de opinii opuse:

unul considera ca practica este mai importanta decat teoria;
celalalt sustinea ideea ca teoria este un factor corelativ-practic (una fara cealalta nu se poate).

Liderul care era de parere ca prima opinie este cea mai buna, este un tip orgolios cu tendinta spre totalitarism, tip detasat: Celalalt lider este un tip cu demnitate si deschis spre discutii si spre nou.

Genograma

Conflictul declansat de catre primul lider avea drept cauza starea tensionala determinata de tendinta de a nu ceda puterea. La cel de-al doilea lider era declansat de tendinta de a obtine o schimbare, de a fi utilizata capacitatea membrilor.

Acest conflict produce tensiuni intre membrii ONG-ului si poate duce la scindarea sau chiar dizolvarea organizatiei.

Formularea conflictului ca problema

Pentru inceput am folosit 'Tehnica DE CE?', tehnica de reformulare a problemei si astfel s-a reconturat sfera problemei evidentiind aspecte mai de amanunte ale conflictului si a necesitatii rezolvari lui.

In acest fel am facut cunoscuta si mai bine inteleasa complexitatea problemei pentru toti participantii, pentru a oferi o pluralitate de perspective de abordare a conflictului.

Urmatorul pas a fost intocmirea hartii conflictului (definirea problematicii, delimitarea partilor implicate in conflict, cunoasterea nevoilor si temerilor fiecarei parti implicate - Fig.4). Daca initial s-a crezut ca in conflict sunt antrenati numai cei doi lideri, dupa utilizarea 'Tehnicii DE CE?' s-a constat ca in conflict sunt implicate patru parti de care s-a tinut cont in intocmirea hartii.

Dupa ce au fost delimitate nevoile, temerile si expectantele partilor implicate in conflict am organizat trei grupe si am trecut conflictul printr-o metoda de creativitate, metoda 5', de generare de solutii. Prin aceasta metoda au fost generate un numar de de solutii: solutii ce pot fi puse in practica imediat solutii ce trebuie dezvoltate si solutii pe termen lung. (premature, de evaluat si regandit)

Un pas urmator a fost utilizarea unei metode matriceale; am format doua grupe carora le-am dat cate o matrice cu cate 16 solutii spre dezvoltare din cele elaborate prin metoda 5'. parte din solutii au fost considerate de experimentator si de propunatorul conflictului ca ar necesita o analiza si o aprofundare pentru a ajunge la solutii foarte concrete si usor de aplicat in cadrul ONG -ului.

HARTA CONFLICTULUI

Lider: teorie + practica

Lider: practica

Nevoi:

Schimbarea curentului

Acceptarea publica a parerii sale Confirmarea ca lider

Afirmare

Ascensiune

Temeri:

Ca nu va fi acceptat ca lider

Reducerea eficientei in realizarea sarcinilor Expectante:

Promovarea schimbarii in

Organizatie

Nevoi:

Confirmarea autoritatii supreme

Siguranta

Conservarea imaginii

Temeri

Temeri:

Subminarea autoritatii

Tema de schimbare

Fobia de viitor

Expectante:

Pastrarea statutului si a ierarhiei existenteCONFLICTUL DINTRE LIDERI

Membrii organizatiei

Organizatia

Nevoi:

Lideri capabili

Programe noi

Climat favorabil

Continuarea activitatii

Nevoi:

Nucleul stabil in zona

Finalizarea programului in derulare

De imagine pozitiva

Temeri:

Scindarea organizatiei

Pierderea unui statut social

Expectante

Recunoasterea eficientei activitatii

Cresterea credibilitatii lor

Temeri:

Imagine defavorabila

Credibilitatea scade

Scaderea eficientei

Expectante

Impunerea unei imagini pozitive a

organizatiei in comunitate

Observatii si concluzii in urma desfasurarii activitatii de rezolvare prin metode de creativitate a conflictului:

Conflictul real propus de un membru al grupului a trezit interes, participantii dorind sa-l sprijine prin solutii originale, in rezolvarea sau controlul conflictului.

Intocmirea genogramei a dat nastere la intrebarea daca nu cumva ONG-ul este deja antrenat intr-un proces de dezorganizare care afecteaza imaginea lui si duce la scaderea eficientei lui.

Prin 'Tehnica DE CE?' participantii au facut 'strainul cunoscut', au conturat partile aflate influentele efectelor conflictului.

Alcatuirea hartii conflictului a adancit analiza din punct de vedere psihosocial, marcand trebuintele si temerile celor patru parti implicate in conflict (direct sau indirect) atentionand asupra elaborarii unor solutii care sa permita controlul sau rezolvarea conflictului prin strategii combinate.

Toti participantii s-au implicat activ in derularea seminarului, iar la sfarsitul activitatii, cand s-au citit listele cu solutii, toti au avut satisfactia lucrului in echipa. In final s-a stabilit un grup de evaluare.

Propunatorul a selectionat sase solutii posibil de utilizat in rezolvarea conflictului.

Harta conflictului si solutiile delimitate au fost prezentate liderilor.

In final s-a realizat o echipa manageriala ce lucreaza dupa normele si metodele grupului creativ.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate