Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» la sisteme suport pentru luarea deciziei - Decizia de decablare a abonatilor de televiziune prin cablu


Sisteme suport pentru luarea deciziei - Decizia de decablare a abonatilor de televiziune prin cablu


Sisteme suport pentru luarea deciziei

Decizia de decablare a abonatilor de televiziune prin cablu1. Introducere in sitemul de management a abonatilor la televiziunea prin cablu

Sistemul de management al abonatilor la serviciul de televiziune prin cablu (Subscriber Management System-SMS) ofera intr-o forma accesibila posibilitatea introducerii de date referitoare la operatiunile de biliing & collection, la customer & network operation, evidenta abonatilor si a locatiilor , cat si scoaterea unor situatii necesare activitatii de CATV

Sistemul acopera in intregime toate operatiile legate de activitatea de CATV, astfel avem:

Cost Center

Selection

Customer

Maintenance

Collection

Billing

Call

Center

Services

Statistics / Reports

Reductions

System

Administration /

Settings

Se poate urmari evolutia in timp a clientului (abonatului) precum si a facturilor platite de client, a serviciilor, a scutirilor de plata, a defectiunilor sezizate (rezolvate si nerezolvate) etc .

Cele mai importante caracteristicile ale aplicatiei programului sunt :

Arhitectura client- server

Arhitectura multi-point si multi-user

Securitate la nivel de utilizator (control al accesului)

Politica de backup a datelor automata

Arhitectura scalabila -  mai usor de adaugat nooi module

Usurinta in folosire - interfata cu utilizatorul foarte prietenoasa

Dedicat activitatii de CATV

Dezvoltarea & administrarea dintr-o singura locatie

Pentru a putea compara diverse variante de calcul si informatii, programul da posibilitatea crearii, deschiderii sau prezentarii concomitent a mai multor ferestre, fiecare fereastra fiind afisata separat. Ferestrele pot fi aranjate in diverse moduri (pe orizontala sau pe verticala, nesuprapuse sau suprapuse in cascada).

1.1 Definirea problemei

La sfarsitul lunii calendaristice, inainte de a factura urmatoarea luna calendaristica, se face operatiunea de inchidere de luna; in acest proces de inchidere de luna se realizeaza si decablarea abonatilor rai platnici. Aceasta operatiune este manuala, deoarece specificul activitatii de televiziune prin cablu este de asa natura incat nu se poate opera automat asupra abonatilor, mai ales la generarea ordinelor de lucru de deconectare. Astfel, exista un specialist in sistem care ia decizia care din abonati vor fi deconectati, ajutandu-se de instrumentle oferite de sistem suport de decizie dar si pe experienta si cunostintele sale.

Problema care trebuie rezolvata este luarea deciziei privind decablarea abonatilor rai platnici.

2. Decizia de decablare a abonatilor de televiziune prin cablu

Pentru a fundamenta decizia de decablare a unui abonat ne putem baza pe date statistice obtinute din evolutia abonatului de pana acum, cum ar fi de cate ori a fost decablat acel abonat in ultimul an de zile; care este frecventa cu care isi efectueaza platile etc.

Un alt factor important este nivelul sumei datorate, deoarece fiecare fiecare abonat are un anumit ritm al platilor. Se compara de asemenea cum este impartita acea datorie pe diferite perioade:

perioada "30 - curent" - facturi emise si neincasate din luna curenta;

perioada "30 - 60" - facturi emise si neincasate din lunile anterioare celei curente si mai mari cu 30 de zile si mai mici de 60 de zile;

perioada "60-90" - facturi emise si neincasate din lunile anterioare celei curente si mai mari cu 60 de zilesi mai mici de 90 de zile;

perioada "Mai mare de 90 de zile" -facturi emise si neincasate din lunile anterioare celei curente si mai mari cu 90 de zile.

Din punctul de vedere al unei firme de televiziune prin cablu care este nevoita sa-si recupereze cheltuielile avute cu abonatul, pentru a avea un grad de profitabilitate cat mai mare, este foarte important ritmul cu care clientii isi efectueaza platile pentru a nu avea resurse personale imobilizate.

De aceea este nevoie sa se tina o evidenta a platilor si a intarzierilor la plata ale clientilor.

Pentru aceasta a fost realizat un program de analiza cu urmatoarea structura:

o parte de rapoarte

o parte de introducere a datelor

Obiectivul central al unui sistem de suport al deciziei (DSS) este sustinerea si imbunatarirea procesului de luare a deciziilor. Exista mai multe definitii ale unui SSD:

 • Sisteme ce pot sa analizeze ad-hoc analiza datelor, precum si modele de decizie orientate catre o planificare viitoare
 • Un produs al procesului de dezvoltare unde utilizatorul, realizatorul si sistemul support insusi se influenteaza reciproc, aceasta ducand la evolutia sistemului si la anumite modalitati de folosire a sa.

DSS  este format din urmatoarele subsisteme:

 • Subsistemul de date - bazele de date ce contin informatii specifice situatiei si care sunt gestionate de DBMS
 • Subsistemul de modele - pachet software care include instrumente financiare, statistice precum si alte modele cantitative. Acest  sistem contine si limbaje ce permit construirea de noi modele. Mai este numit si MBMS (Model Base Management System)
 • Subsistemul de cunostinte - acest subsistem poate sustine pe oricare din celelalte subsisteme sau poate functiona de sine statator
 • Subsistemul interfetei cu utilizatorul - prin acest subsistem utilizatorul comunica cu DSS.

In continuare voi prezenta integrarea acestor subsisteme in cadrul aplicatiei.

2.1 Subsistemul de date

Pentru acesta s-a utilizat DBMS "Microsoft SQL Server 2000", iar rapoartele sunt generate cu ajutorul metdologiei OLAP (On-Line Analysis Procesing) implementate prin Microsoft® SQL ServerT 2000 Analysis Services si Seagate Crystal Reports.

Structura bazei de date utilizata pentru aceasta evidenta este urmatoarea:

Datele interne - provin in principal din procesul de desfasurare a tranzactiilor (ex. Facturi emise, date ce privesc campanii-scutiri de plata, date obtinute din procesul de incasara etc.). Unele date interne sunt disponibile prin intermediul retelelor interne de calculatoare (INTERNET / INTRANET).

Datele externe - studii de piata, recensaminte, reglementari guvernamentale, sisteme de taxe, date privind economia nationala. Aceste date pot proveni de la Guvern, asociatii comerciale, firme de cercetare de piata etc., dar si din eforturile proprii ale organizatiei de a colecta date. Ca si datele interne, cele externe pot fi pastrate in baza de date a DSS sau pot fi introduse in momentul in care este nevoie.

Datele confidentiale pot include directive specifice utilizate de cel ce ia decizii.

2.2. Subsistemul de modele

Decizia care trebuie luata este cea de efectuare sau nu a decablarii unui abonat la serviciul de televiziune prin cablu. Dupa ce problema de luare a deciziei a fost analizata se trece la construirea unui model. Deoarece aceasta problema de decizie are putine alternative pentru rezolvarea ei se va folosi un model operational, fiind o activitate de zi cu zi a organizatiei (programarea productiei, inventariere, controlul calitatii, intretinerea utilajelor). Modelele operationale sunt folosite de managerii de pe primele nivele, cum este si cazul specialistului care ia decizia prin care din abonatii rai platnici vor fi deconectati doar o parte, si se intind pe un orizont de timp foarte scurt (zile, luni). De asemenea, aceste modele folosesc date interne cat si cele externe.

Limbajul de modelare este realizat cu limbajul de programare de nivel foarte inalt Microsoft Visual Basic si Transact-SQL al DBMS SQL Server.

Astfel, specialistul interogheza baza de date ca sa afle abonatii activi restanti -rau platnici, care au datoria mai veche de 60 de zile, acestia vor fi deconectati deoarece firma considera ca acestia oricum nu vor mai veni sa-si platesca datoriile, dupa care se interogheaza baza de date cu abonatii care au datorie mai veche de 30 de zile dar nu mai veche de 60 zile. Din acestia din urma numai o parte vor fi deconectati, mai precis vor fi decablati maxim 2% din ei. Decizia de decablare a unui abonat din acest interval se face dupa urmatoarele date:

nivelul datoriei (suma datorata);

natura abonatului (persoana fizica sau juridica);

istoria abonatului (a mai fost decablat si in trecut si cu ce motiv a fost deconectat? ; a efectuat platile de pana acum la timp?)

zona din care face parte locatia abonatului, (o retea de cablu se imparte in zone) - daca exista concurenta in acea zona, daca reteaua acelei zone are probleme tehnice sau nu;

daca abonatul este intr-o campanie sau este venit de la concurenta.

2.3. Subsistemul de cunostinte

Acest subsistem este format din cunostintele specialistului care ia decizia de decablare cat si din directivele companiei referitoare la operatiunea de decablare a abonatilor.

Experienta managerilor firmei este foarte bogata acestia activand in domeniul telecomunicatiilor si televeziunii prin cablu de o mare periada te timp. Ei cunosc urmatoarele date privind unele probabilitati si costuri.

Nr. Crt.

Descriere

Nu se pot decabla lunar decat un procent de 2% din numarul aboanatilor activi

In cazul in care locatia unde se afla abonatul face parte dintr-o

Cheltuiala cu abonatul rau platnic este de 90% din valoarea  datorie sale

Probabilitatea ca abonatul cu datorie mai veche de 60 de zile sa mai plateasca este foarte mica

2.4. Subsistemul interfetei cu utilizatorul

Ecranul principal (ecranul de lucru) ofera posibilitatea accesarii oricarei comenzi prin intermediul meniului si a celor mai frecvent utilizate comenzi prin butoane.

Fig. 1 - Ecranul principal al aplicatiei

Meniul principal "Administrare" permite executia comenzilor utilizate in administrarea aplicatiei. Orice comanda poate fi executata atat cu ajutorul moseu-lui sau folosind doar tastatura.

Interfetele de intretinere a bazei de date sunt urmatoarele:

- ecranul contine mai multe ferestre pentru preluarea informatiilor despre abonat, contract, servicii, materiale, deranjamente si situatia platilor.

Fig. 1 Fereastra Abonati

Datele despre client se actualizeaza prin intermediul primei ferestre, Abonat (fig 1), astfel:

Nume Prenume

Contine numele si prenumele abonatului si trebuie completat deoarece este afisat pe facturi, chitante si situatiile care folosesc numele abonatilor.

Se face click  in zona campului si se tasteaza noua valoare.

Fara a utiliza mouse-ul, se apasa Tab (sau Shift + Tab) pana cand campul devine activ (cursorul este undeva in interiorul campului) si se tasteaza valoarea dorita.

CNP

Contine codul numeric personal al abonatului.

Data contract

Se selecteaza prin click, pe rand, ziua, luna si anul si se tasteaza peste valoarea existenta valoarea dorita. Data de inceput a contractului; este initial data curenta.

Formatul de data utilizat este conform cu formatul pentru Short Date din Windows care trebuie sa fie: dd-MM-yyyy (vezi subcapitolul 1.1, pag. 2 pentru setarea acestei valori in Regional Settings), unde dd este ziua afisata din doua cifre, MM luna afisata din doua cifre iar yyyy anul afisat din patru cifre.

Daca se tasteaza o valoare incorecta, de exemplu 35-14-1999 continutul campului este afisat cu culoarea rosu si pe ecran va apare un mesaj de informare a utilizatorului (vezi subcapitolul 2.11). Cand valoarea eronata este corectata, culoarea de afisare revine la normal.

Fara a utiliza mouse-ul, se apasa Tab (sau Shift + Tab) pana cand campul devine activ (cursorul este undeva in interiorul campului). Cu ajutorul tastelor sageti sau se poate face deplasare intre zi, luna si an si se tasteaza peste valoarea existenta valoarea dorita.

Dupa modificarea acestui camp se afiseaza in campul varsta clientului la data de incepere a contractului (initial, data de incepere a contractului este data curenta).

Numar Contract

Se pot completa alte informatii despre client, contract care nu sunt folosite in calcul si nu sunt tiparite pe raportul rezultat, insa doreste sa le pastreze.

Fara a utiliza mouse-ul, se apasa simultan Alt + T pentru selectarea acestui camp si se tasteaza textul dorit.

pentru facturare si tiparire facturi:

pentru incasare unei facturi

pentru incasarea mai multor facturi cu aceiasi chitanta

Bazandu-ne pe informatiile din baza de date, putem obtine o lista cu abonati activi cu datorii cu diferite criterii si anume:

intarzirea ca nr de zile la plati;

suma datorata;

zona in care se afla locatia.

Rapoartele folosesc o analiza multicriteriala, putandu-se opta dintr-o serie de caracteristici de grupare:

tip abonat

orasul

servicii oferite

nivelul (suma) datoriei

axa timpului (impartirea in intevale de timp dupa nr de zile restante)

Un exemplu de raport este cel prezentat in figura urmatoare, care infatiseaza intarzierea medie a platilor a tuturor abonatilor activi cu datori in intervalul 30 -60 de zile restante.

3. Concluzii

Utilizarea unui astfel de produs program, faciliteaza si imbunatateste luarea unei decizii de decablare a unui abanat la televiziune prin cablu.

Rezultatul final al procesului de decablare abonat este o combinatie intre analiza finaciara clasica , bazata pe indicatori financiari statici si utilizarea acestui produs program care permite urmarirea in timp a evolutiei abonatului.

Acest program ne permite sa invatam din greselile din trecut si sa luam in considerare cat mai multi factori de risc in momentul cablarii unui abonat.

Un alt element important in luarea deciziei de decablare este experienta analistului si intuitia acestuia.

Nu putem lua decizia de decablare bazandu-ne doar pe cifre si indicatori trebuie sa ne bazam si pe intuitia noastra pe interactiunea cu clientii si nu in ultimul rand pe cunosterea oamenilor.

4. Bibliografie

 1. Ion Dobre, Adrian Victor Badescu - "Modelarea deciziilor economico-financiare", Bucuresti ,2002
 2. Legea privind furnizarea de servicii de televiziune prin calu 1177/1998;
 3. SQL Server 2000 Data Warehouse and OLAP Components - Books Online;
 4. OLE DB for Data Mining Compliance - Books Online;
 5. Seagate Crystal Reports -OLAP Reports.


In continuarea acestui material se presupune ca utilizatorul este familiarizat cu termenii de specialitate utilizati in CATV.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate