Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Povesti de succes


Povesti de succes
Povesti de succes

Transformarile mediului socio-economic al Romaniei din ultimii 20 de ani, impun oameni talentati, capabili sa se adaptare situatiilor noi, sa conduca o afacere atat in vremuri de progres cat si in vremuri de restriste, cand, de exemplu, trecerea de la inflatie la deflatie, nu reprezinta decat o provocare. Schimbarile rapide de directie in campul afacerilor, permit numai „jucatorilor” de excelenta sa se poata adapta noilor reguli. Acestia sunt si cei care vor supravietui.

Evolutiile  business-ului romanesc din ultimii ani, au impus si creat conditii prielnice aparitiei unei noi generatii de manageri. Desi angajatorii nu impun niciodata obligativitatea unui MBA, cei mai multi il considera un atu.

Liderii in afaceri care au reusit sa transforme ambiguitatea si incertitudinea in solutii creative de business, sa-si construiasca noi orizonturi si perspective de viata si de business, au fiecare povestea lor de succes
Fiecare poveste de succes este construita cu pragmatism si profesionalism. Dincolo de aspectele teoretice ale retetelor de succes, se afla indivizi reali, care au dezvoltat business-ul in care activeaza, care au influentat industria din care fac parte.

In spatele fiecari profesii de succes se afla o poveste:

PROFIL Iulian Dascalu

Varsta: 39

Functia: Operator si developer de centre comerciale

Compania: Iulius Group

Domeniul de activitate: Dezvoltator imobiliar

Iulius Group:

-A fost infiintat in 1991 de catre Iulian Dascalu in Iasi;

-A dezvoltat sau are in dezvoltare patru mall-uri;

-Are programate investitii de peste 350 mil. euro pentru urmatorii ani;

Iulian Dascalu are o avere estimata la 140 milioane de euro si este clasat drept cel mai bogat iesean. Iulian Dascalu este proprietarul si managerul IULIUS Grup, primul operator si developer roman de centre comerciale. Dupa succesele inregistrate cu mall-urile din Iasi si Timisoara, omul de afaceri a trecut pe lista prioritatilor sale infiintarea unui centru comercial la Cluj, castigand licitatia organizata de Consiliul Judetean Cluj in vederea reabilitarii Parcului Est, (cartierul Gheorgheni). A primit din partea Bucharest Business Week distinctia “Retail Project of the year”, iar revista Capital i-a oferit Oscarul pentru Speranta anului 2005. Spririt antreprenorial, Dascalu a inceput afacerile cu un magazin de incaltamante si marochinarie, pe care a reusit sa-l dezvolte intr-o retea nationala. Membru al Clubului Rotary, dezvoltatorul de malluri a invatat sa dea societatii o parte din castigul sau. Pe langa demararea lucrarilor de construire a centrului comercial din Cluj, compania sa pregateste implementarea, la Iasi, a unui nou concept urbanistic, proiectul Pallas, localizat in centrul orasului. Totodata, Iulius Group si-a asumat rezolvarea problemei infrastructurii edilitare si consolidarea versantilor din zona aferenta proiectului. Are primul si cel mai mare mall din Iasi, primul si cel mai mare mall din Timisora, cel mai mare mall din Cluj, urmand a avea si cel mai mare mall din Suceava. Este cu siguranta cel mai mare dezvoltator roman de astfel de centre comerciale. A inceput un alt proiect gigantic la Iasi - PALAS - proiect care in cele mai pesimiste aprecieri ii va aduce un profit de 200 milioane euro. Ca atare si-a permis sa-si declare public visul de a atinge miliardul de euro. Ansamblul Palas este cea mai mare investitie privata realizata in zona Moldovei, cu un buget care se ridica la peste 200 milioane de euro. Proiectul contine o zona rezidentiala, o zona de business, cu spatii de birouri si hoteluri, si o zona de entertainment, a carei atractie principala va fi Royal Park. Suprafata construita a intregului proiect va fi de circa 250.000 de metri patrati. Compania a fost infiintata la Iasi, in anul 1991, de catre Iulian Dascalu, in prezent devenind un important developer si operator de centre comerciale tip mall in Romania. Principalii concurenti ai Iulius Group pe piata centrelor comerciale sunt irlandezii de la Mivan, care au anuntat investitii de 700 milioane de euro in zece mall-uri la nivel de tara, precum si israelienii de la Globe Trade Centre, care dezvolta, in parteneriat cu Aura Investments, mall-urile Galleria.

PROFIL Irina Anghel

Varsta: 33

Functia: Avocat, fondator

Compania: Cabinet de avocatura Irina Anghel

Domeniul de activitate: Servicii legale

Managing partnerul casei de avocatura Irina Anghel&Asociatii a consiliat, anul trecut, cea mai mare tranzactie din aria agentiilor de turism, preluarea Happy Tour de catre fondul GED.

Avocatul Irina Anghel conduce o casa de avocatura specializata pe piata de fuziuni si achizitii, private equity si imobiliare, entitate care a fost implicata, printre altele, in preluarea de catre fondul de investitii GED Eastern Fund II atat a agentiei de turism Happy Tour, cel mai mare jucator de profil din Romania, cat si a retelei de magazine Plus GSM.

Cum si-a dezvoltat biroul? Ea ii spune “comandoul de lupta impotriva lui «merge si asa».

I. Anghel a contribuit la infiintarea organizatiei nonprofit independente Asociatia Sud-Est Europeana de Investitii Private si Fonduri de Capital de Risc, care sustine interesele entitatilor private ce activeaza in industria de private equity din sud-estul Europei, a continuat sa se implice in activitate si dupa infiintarea acesteia, iar in anul 2007 a fost numita secretar general. A fost implicata in organizarea primei conferinte regionale dedicate sectorului private equity, in noiembrie 2007, la Bucuresti, si a contribuit la pregatirea capitolului referitor la Romania din cadrul publicatiei “Benchmarking European Tax and Legal Environments a European Venture Capital Association”, distribuita de asociatiile de profil din Europa si din Statele Unite ale Americii. Tanarul avocat a obtinut o bursa a programului Eisenhower Fellowships, care aduna in Statele Unite 25 dintre liderii cu potential din lume. Programul, infiintat in onoarea presedintelui Eisenhower, este prezidat in prezent de Colin Powel si selecteaza anual intre 20 si 25 de lideri cu potential (emerging leaders) din toata lumea, care beneficiaza de un program de doua luni in Statele Unite ale Americii. Programul este particularizat pentru fiecare dintre cei selectati sI presupune intalniri cu organizatii din Statele Unite ale Americii sI lideri americani din domeniile de interes pentru cel selectat. Incepand cu anul 1953, cand a fost infiintat Eisenhower Fellowship, din Romania au fost selectati 13 fellows. Printre fostii participanti la program, povesteste Irina Anghel, se numara fostul presedinte al Turciei, premierul Taiwanului, peste 100 de membri ai cabinetelor guvernamentale, presedinti ai marilor corporatii sau ai organizatiilor neguvernamentale din intreaga lume.

Cariera sa didactica a inceput intrucat cineva a avut incredere in ea si in potentialul sau in acest domeniu, mult mai multa incredere decat avea ea insasi: imediat dupa terminarea facultatii, a fost invitata de catre decanul de atunci al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (care este, de zece ani, judecator din partea Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg) sa lucreze cu el, ca preparatory universitar, la o facultate de drept.

Pe langa promovarea in functia de lector la facultatea de drept a uneia dintre universitatile bucurestene, anul 2007 a fost si cel in care a finalizat dezvoltarea unui nou curs de drept pentru studentii de la programul MBA (Introduction to the legal environment of business), a carui tema sunt principiile de drept al afacerilor pentru managerii si antreprenorii din Romania.

In 2007, Anghel a demarat organizarea de evenimente destinate tinerilor avocati din regiune. Tot in 2007, Anghel a fost numita reprezentant de tara pentru Romania in Asociatia Internationala a Tinerilor Avocati (cea mai importanta asociatie globala a tinerilor avocati) si vicepresedinte pentru Europa al Comisiei 'Viitorul Profesiei de Avocat', din cadrul aceleiasi asociatii.

PROFIL Tincuta Baltag

Varsta: 30

Functia: Director general

Compania: Fundatia Dinu Patriciu

Domeniul de activitate: Filantropie

Tincuta Baltag a petrecut opt ani in functia de asistenta personala a celui mai bogat om din Romania dupa care, cu sprijinul acestuia, si-a urmat marea dragoste: filantropia.

PRELUAREA ROMPETROL DE CATRE KazMunaiGaz a fost tranzactia anului 2007 in Romania si l-a propulsat pe omul de afaceri Dinu Patriciu, artizanul uneia dintre cele mai mari companii locale, pe primul loc in topul celor mai bogatiromani cu averi “lichide”. In perioada in care toata presa scria despre miscarea spectaculoasa pe care o facuse, Patriciu a adus in discutie un proiect de suflet – Fundatia Dinu Patriciu –, coordonat de fosta sa asistenta personala, Tincuta Baltag.Omul de afaceri a plasat 100 milioane de dolari intr-un fond de investitii, acesta urmand sa ii aduca un profit anual de 10% in conturile Fundatiei. Fundatia ofera 5.000 de burse pentru liceeni, 500 pentru studenti si 100 pentru doctoranzi si masteranzi. Acestea din urma sunt si cele mai costisitoare – este vorba de pana la 15.000 de dolari anual de persoana, pe toata durata studiilor. Beneficiarul insa trebuie sa se intoarca apoi sa lucreze in Romania, unde alege, pe o perioada cel putin egala cu durata studiilor.

Tincuta Baltag lucreaza in cadrul Rompetrol de opt ani. In ipostaza de asistenta a lui Dinu Patriciu, avea un mare interes pentru actiunile caritabile. A incercat sa isi foloseasca pozitia pentru a ajuta. Fundatia a fost infiintata inainte de vanzarea Rompetrol, avand in vedere in special copiii din mediul rural. Entitatea a luat nastere la finele lui 2006 si a inceput sa deruleze proiecte in prima parte a lui 2007. Bugetul fundatiei pe 2008 a fost de circa cinci milioane de euro, ceea ce o plaseaza printre cele mai bine finantate ONG-uri din Romania. Un proiect al fundatiei este “Educatia merita”, prin care scollie din mediul rural sunt sustinute pentru a avea un minimum de dotari. Tincuta a mers personal in aceste locuri in care povestile sunt multe.

PROFIL Mihaela Bitu

Varsta: 38

Functia: Head of General Lending Products Central&Eastern Europe

Compania: ING Bank NV Amsterdam

Domeniul de activitate: Financiar bancar

Bancherul Mihaela Bitu a intrat, anul trecut, pe lista managerilor romani de top la nivelul multinationalelor din Europa si a parasit Bucurestiul in favoarea frumosului Amsterdam.

Mihaela Bitu a preluat in anul 2006 coordonarea activitatii de creditare, pe segmentul corporate, in zece tari ale Europei Centrale si de Est, in cadrul bancii olandeze ING. Functia pe care o detine in present este de Head of General Lending Products Central&Eastern Europe.

Miscarea o aduce pe Mihaela Bitu pe lista managerilor de top care activeaza pe pozitii importante in organigrama unor importante multinationale la nivel global. Ce a insemnat acest lucru? Proces de integrare intr-o alta lume, de adaptare la un alt mod de viata. Mihaela Bitu considera ca s-a integrat cu succes in mediul de viata si in cel social. In ceea ce priveste sistemul bancar romanesc, ultima perioada a trasat cateva trenduri interesante.

Astfel, evolutia pietelor internationale in subprime si-a pus amprenta si pe piata locala.

A terminat MBA-ul in 1995, in prima promotie. 'Acum locuim in Amstelveen, un oras-satelit al Amsterdamului - practic limitrof, cumva asemanator cu Baneasa, cu 80.000 de locuitori. Ceea ce apreciez mult la Amstelveen si, in general, la Olanda este faptul ca, desi au o densitate a populatiei foarte mare, cea mai mare din Europa, daca nu ma insel, reusesc sa aiba si sa respecte planuri de urbanism in care spatiile verzi sunt pastrate cu sfintenie, astfel incat aglomerarea de locuinte nu se «simte»', spune Mihaela Bitu..

PROFIL Dorin Boboc

Varsta:

Functia: Director Investitii

Compania: Allianz-Tiriac Asigurari/Pensii Private

Domeniul de activitate: Asigurari

Unul dintre cei mai importanti oameni din cadrul Allianz-Tiriac a facut ceea ce multI doar viseaza: si-a transformat pasiunea de multi ani in jobul de fiecare zi.

Dorin Boboc a primit oferta de a crea si de a conduce directia investitii din cadrul Allianz-Tiriac Pensii Private, unul dintre primii trei jucatori, la nivel local, pe piata de profil. S-a dovedit o miscare interesanta, data fiind evolutia spectaculoasa pe care urma sa o aiba anul 2007 in acest domeniu.

In a doua jumatate a anului 2006, Boboc detinea functia de Senior Equity Analist in cadrul Raiffeisen Capital Investment, banca de investitii a Raiffeisen, un job care ii placea. Insa challenge-ul de a crea de la zero o echipa si, ulterior, de a prelua tot ceea ce insemna investitii pe asigurari si pensii l-a convins sa faca pasul, mai ales fiind vorba despre un domeniu cu care nu a mai avut legatura. Partea pe care o coordoneaza acesta se ocupa de tot ceea ce inseamna plasamente financiare in pensii si asigurari, administrarea pe termen scurt a lichiditatilor, planificarea nevoilor de lichiditati pe termen mediu sI lung, trezorerie (incasari si plati pe ambele sisteme) si, mai nou, procesul de colectare si plata a primelor. Acum detine functia de Chief Investment Officer in cadrul Allianz-Tiriac Pensii Private. Allianz-Tiriac (AZT) este al doilea jucator de pe piata locala de pensii obligatorii (Pilonul II), avand circa 15% din totalul plasamentelor de pe asigurari in strainatate, in special in Europa de Vest. In ceea ce priveste pensiile, AZT se orienteaza pentru o strategie similara - de plasare a unei parti de circa 15% din active pe pietele europene. Plasamentele sunt derulate prin intermediul Allianz Investment Bank Viena sau prin mari companii din piata intermedierii financiare - UBS, Merrill Lynch sau Deutsche Bank. Circa 85-90% dintre plasamente sunt in Romania, in contextul in care, pe pensii, banii pe Pilonul II nu au venit inca, iar pe Pilonul III, compania administreaza acum mai putin de doua mil. euro.Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a dat avizul de functionare pe piata pensiilor private facultative pentru sase administratori - ING Asigurari de Viata, AVIVA Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, OTP Garancia Asigurari si SAI Raiffeisen Asset Management. AZT estimeaza ca va avea in administrare pana la 60 mil. Euro active pe pensii in acest an, dintre care 50 mil. euro pe Pilonul II sI intre sapte si zece milioane de euro pe pensii facultative (Pilonul III).

Dar cum a inceput totul? Nu la o facultate de profil, cum si-ar putea inchipui interlocutorul lui Boboc. Dimpotriva, acesta a parasit Romania la 21 de ani, pentru a deveni inginer de avioane. A studiat timp de trei ani si jumatate in SUA si a predat la universitate. Apoi, dintr-un hobby, pietele de capital au devenit o ocupatie din ce in ce mai interesanta. Avea portofoliu de investitii personal. In 2003 s-a intors in tara si a fost recrutat de Bogdan Campianu, profesor la MBA, in echipa Raiffeisen Capital Investment.

PROFIL Cristian Bota

Varsta:

Functia: Director General

Compania: Romastru

Domeniul de activitate: Farmaceutic

Printr-o strategie bine pusa la punct, managerul Romastru a reusit sa majoreze semnificativ cifra de afaceri a companiei, in contextul unei piete destul de dificile.

Decizia guvernului de a nu actualiza preturile impuse medicamentelor in functie de cursul euro a adus business-urile de distributie de medicamente intr-un impas Multi dintre jucatorii din piata de profil, inclusiv cel mai mare, au raportat pierderi. Romastru, insa si-a crescut business-ul cu 45%, din partea de marketing pentru cele 40 de medicamente din portofoliu, iar actionarii companiei dezvolta un proiect de energie regenerabila in Moldova.

Firma a inregistrat o crestere de 45% in business pe o piata farma estimata la 1,6 mld. euro (preturi de import). Romastru detine in portofoliul de clienti nume precum Wyeth, Abbott Laboratories, Bayer Schering Pharma, Klosterfrau, Rottapharm. Ceea ce face propriuzis firma este sa preia partea de marketing si distributie pentru anumite produse ale acestora. Consumul de medicamente in Romania este de circa 76 de euro anual pe cap de locuitor, unul dintre cele mai mici din Europa. Cresterea pietei a incetinit si nu este asteptat un ritm mai mare de 12% pe an, in urmatorii ani. Aceasta piata mica este unul dintre factorii care fac imposibila o reducere a costurilor de distributie si, implicit, o scadere a costurilor acestor servicii catre populatie. Intre timp, micul business pe care il conduce si in care a devenit actionar s-a transformat intr-o afacere de succes, un holding de companii in domeniul farmaceutic, distributie, marketing, al gazelor refrigerante si, cel mai recent, in cel al energiei regenerabile. Compania a realizat o cifra de afaceri de 30 mil. euro, cu 180 de angajati.

PROFIL Ciprian Constantineanu

Varsta: 33

Functia: Director general

Compania: Perot Systems Romania

Domeniul de activitate: IT Services

Managerul Perot Systems a facut din Romania o vedeta in cadrul gigantului american Perot, realizand o crestere semnificativa, cu un numar foarte limitat de resurse.

Ciprian Constantineanu are stilul de management american – relaxat, lucreaza prin alegerea de oameni buni in pozitii-cheie. Managerul conduce biroul local al companiei americane Perot Systems, un jucator foarte mare la nivelul Statelor Unite in domeniul de outsourcing in IT.

Compania a ajuns in Romania de mai bine de doi ani, pentru un singur client care are prezenta aici, respectiv Washington Group. In urma rezultatelor pozitive, au decis sa extinda prezenta, numarul de clienti si tipurile de servicii oferite, acesta fiind rolul lui Constantineanu in 2007.

Perot Systems este o corporatie de 22.000 de angajati si o cifra de afaceri de 2,6 miliarde dolari. Propriu-zis, echipa ofera servicii de suport, administrare sI dezvoltare sisteme, infrastructura, consultanta. Compania nu este prezenta, nu ofera solutii pe piata romaneasca, este pur si simplu o destinatie off-shore. In acest moment, firma are circa 50 de angajati in Romania. Sunt sisteme, spune acesta, care necesita timp de interventie de cinci minute si timp de rezolvare de doua ore, fiind gestionate in totalitate din Romania. Echipa care lucreaza pentru Deutsche Telekom – acesta este pe cale sa lanseze un sistem de IPTV - a fost implicata in proces de la teste pana la dezvoltare. La nivel global, compania pe care o reprezinta este cel mai mare furnizor de IT pentru sistemul medical din SUA. Circa 87% din cifra globala de afaceri a companiei vin din SUA, dar este vizata extinderea pe pietele internationale.

Biroul din Romania este singura prezenta a firmei in regiune. Firma a ajuns la cativa clientI dedicati, deserviti din Romania, sI cateva echipe care lucreaza intr-un sistem global de suport pentru clienti multipli.

“Povestea este de succes, pentru ca am gestionat cresterea cu un numar mic de resurse. Suntem trei-patru resurse de suport pentru a gestiona toata prezenta noastra in Romania”, spune managerul Perot. “Noi nu avem resurse de vanzari in Romania, asa ca toate vanzarile se fac pe piete targetate. Managementul unei echipe globalizate nu este usor.” [4]Constantineanu a venit la conducerea Perot in 2007, fiind recrutat de firma de head-hunting Alexander Hughes, de la Microsoft. Piata de outsourcing este estimata, la nivel local, la 35 milioane de euro.FOTO studio contrejour

PROFIL Ramona Atena Cuc

Varsta:

Functia: Director general al agentiei imobiliare Casa Lux

Compania: Grup de Lux

Domeniul de activitate: Tranzactii imobiliare

Ramona Cuc este proprietarul si managerul uneia dintre cele mai cunoscute agentii imobiliare din Cluj - Grup de Lux . Este o femeie puternica, independenta, care a inteles ca succesul in afaceri consta in servicii fara cusur si intr-o imagine impecabila a firmei. Desi familia Cuc, Ramona si Razvan, sunt bine clasati in topul celor mai bogati clujeni, acest lucru nu i-a determinat sa se opreasca din construit: Razvan Cuc dezvolta afacerea PlusGSM, realizand si diverse investitii imobiliare, iar Ramona Cuc s-a impus pe piata imobiliara clujeana de mai bine de 10 ani, detasandu-se de concurenta prin imaginea buna pe care firma a reusit sa si-o cladeasca pe piata. Si-a inceput activitatea ca secretara la o firma de tiparituri, iar dupa sase luni a renuntat la slujba pentru a intra in afaceri alaturi de sot si cumnat, deschizand doua magazine de imbracaminte-incaltaminte in Cluj si in Turda. S-a detasat de afacerile familiei in 1995, cand a infiintat agentia imobiliara, denumita pe atunci Casa Lux. Ramona Cuc povesteste ca oportunitatile imobiliare ale anilor ’90 se limitau la vanzarea si inchirierea de apartamente si case. Agentiile se infiintau si falimentau in fiecare zi, insa ea si-a dorit o afacere de durata. A deschis agentia Casa Lux, dar a fost nevoita sa-i schimbe numele, dupa ce a aflat ca acesta era inregistrat la OSIM de o revista de amenajari interioare. In aceeasi situatie se mai gaseau cateva agentii din tara. Schimbarea numelui a adus cu sine si o rebranduire. Prin imaginea constuita in timp, Grup de Lux a reusit sa castige increderea Eurisko, una dintre cele mai puternice agentii imobiliare existente pe piata romaneasca, care a ales firma Ramonei Cuc drept partener pe zona Ardealului. Acest lucru i-a adus un alt tip de clienti, firme mari, investitori de renume si implicari in tranzactii importante. Una dintre acestea a constat in identificarea unui teren, in Bucuresti, pentru sediul Bancii Transilvania. O intermediere cu care proprietara Grup de Lux se mandreste este gasirea unui sediu pentru compania EuroGSM. Afacerea a avut doua tentative nereusite, pentru ca vanzatorii, cunoscand puterea financiara a cumparatorului, au modificat conditiile contractuale, marind pretul. A treia incercare s-a facut in conditii de confidentialitate, iar partile s-au cunoscut doar la notar, pentru semnarea actelor. Formula de management a fost gasita si adaptata in timp. Ramona Cuc mizeaza pe delegarea puterii: “fiecare stie ce trebuie sa faca si este bun pe sectorul de care raspunde. Imi place sa am o relatie de colegialitate cu angajatii, sa fim o echipa, chiar prieteni, pentru ca asa simt ca oamenii lucreaza mai bine” , explica Ramona Cuc.https://saptamanacj.provider.ro/static/oamenidesucces/pagini/oamenidesucces_texte/iuliusmall.htm, accesat pe data de 16 februarie 2009

Revista “25 Lideri in afaceri”, Editura Bucharest School of Management, Bucuresti, 2008, p. 10

Ibid., p. 14

Ibid., p.24

https://old.clujeanul.ro/articol/ziar/cluj/conducatoarele-clujului/1820/, accesat pe data de 16 februarie 2009

https://saptamanacj.provider.ro/static/oamenidesucces/pagini/oamenidesucces_texte/cuc.htm, accesat pe data de 16 februarie 2009


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate