Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Plan de Afaceri - Extinderea capacitatii de productie a fabricii de produse de marochinarie de lux


Plan de Afaceri - Extinderea capacitatii de productie a fabricii de produse de marochinarie de lux
Facultatea de Comunicare si Relatii Publice “David Ogilvy”

Masterat Management si Comunicare in ";echo"".ucfirst($a);""; echo"
Plan de Afaceri

Extinderea capacitatii de productie a fabricii de produse de marochinarie de lux

CUPRINS

INTRODCERE

1.     DATE DE IDENTIFICARE A AGENTULUI ECONOMIC

2.     CONDUCEREA sI PERSONALUL SOCIETatII

3.     DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE A SOCIETatII

4.     PIATA ACTUALa a sociEtatii

5.     PREZENTAREA PROIECTULUI PENTRU CARE SE SOLICITA AJUTOR FINANCIAR NERAMBURSABIL

6.     DATE PRIVIND PIATA potentiala SI PROMOVAREA PRODUSELOR

7.   PLANUL DE FINANTARE AL AFACERII SI PROIECTIILE FINANCIARE PENTRU URMATORII 3 ANI DUPA PRIMIREA AJUTORULUI FINANCIAR NERAMBURSABIL

Ce cheltuieli de productie estimati? Dar profitul? Rata profitabilitatii = 100xProfit/ cheltuieli de productie =? Sursele de finantare ale investitiei de unde se asigura? etc.

8.     ipoteze SI Riscuri majore

9.     Altele

INTRODUCERE

Bijoux SRL este o societate cu capital privat integral romanesc, infiintata in anul 1991, specializata in importul, productia si desfacerea bijuteriilor din aur de 14k si 18k, cu si fara pietre pretioase, bijuterii din argint, precum si curele de ceasuri, cutiute si display-uri pentru bijuterii.Din 2009 compania a intrat si pe piata produselor de marochinarie de lux sub brandul Miroire , devenind actionar majoritar in societatea Marokin SRL.

Lansarea cu succes a brandului Miroire intr-o perioada economica dificila, demonstreaza o buna cunoastere a pietei locale cat si abilitatile si cunostintele in mediul de business ale echipei de conducere a companiei.

O noua oportunitate

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri a anuntat in luna Decembrie 2009 printr-un comunicat de presa ca peste 70 de intreprinderi mici si mijlocii din Romania pot beneficia in 2010 de investitii in valoare totala de aproape 100 de milioane de RON (cca 25 de milioane de euro) finantate din fonduri europene.

Companiile vor putea folosi aceste fonduri nerambursabile pentru achizitia de echipamente , utilaje si tehnologii noi menite sa duca la dezvoltarea afacerii, cretterea calitatii produselor,precum si la cresterea competitivitatii pe piata europeana.

Marokin are o buna reputatie pe piata din Romania si detine o serie de active de valoare, insa datorita investitiei semnificative in lansarea brandului Miroire, exista un deficit de lichiditati care ii incetineste extinderea.Intrucat cererea pentru produsele de marochinarie Miroire este peste asteptari in special partea de produse personalizate, Marokin doreste finantarea cu 150.000 EUR , pentru dublarea capacitatii de productie .Planurile de extindere prevad crearea unei noi sectii si pentru inceput a 30 noi locuri de munca intr-o zona defavorizata , lucrarile de amenajare, constructii si tehnologizare vor fi facute cu prestatori de servicii locali.

In urma beneficierii de aceste fonduri europene , proiectiile financiare pentru urmatorii ani vor ajuta societatea sa acopere pierderea din anul lansarii si sa scoata un profit net de 400000 euro in al doilea an de functionare.

Obiective

Marokin isi propune sa continue dezvoltrea brandului Miroire acesta aducand o alternativa clientului roman doritor de obiecte de marochinarie de lux, scutindu-l de plata inutila a adaosului practicat de distribuitori, printr-o oferta care sa il satisfaca din toate punctele de vedere. Miroire ofera posibilitatea clientilor sai de a-si personaliza produsele sau chiar de a crea alaturi de designerii nostri, in functie de preferinte.Intrucat exista o cerere mare de obiecte personalizate Miroire isi doreste dublarea capacitatii de productie , specializarea personalului pe acest segment de nisa.In urmatorii 5 ani , se urmareste lansarea brandului,Miroire si pe pietele externe.

capitolul 1.

DATE DE IDENTIFICARE A AGENTULUI ECONOMIC

. Denumirea societatii este SC.MarokinSRL.

Societatea este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului cu nr. J 29/475/2009, avand CUI RO 5419396.

Societatea este persoana juridica romana constituita in forma societatii cu

raspundere limitata.

Sediul social al societatii este in Bucuresti, str. Prevederii nr. 38, bl. M5, sc. B, parter, ap. 1, sector 3, tel. 021.115.139, 0722.145.122, fax. 021.122.123

Punct de lucru- birou de design, situat in Bucuresti, str. Ateneului nr. 5, sc. B, et.1, ap. 5, sector 1, tel. 021.345.257, fax. 021.445.124

Domeniul si activitatea principala a societatii este: producerea si comercializarea

de obiecte de marochinarie: manusi, curele, genti, portofele, etc.

Conform nomenclatorului privind clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, obiectul de activitate al societatii este: Fabricarea altor articole de imbracaminte si accesorii n.c.a, cod 1824 ; aceasta clasa include:

-fabricarea altor accesorii: manusi, curele, saluri, cravate, fileuri de par etc.

Este o societate cu capital roman privat.

Societatea SC.MarokinSRL este detinatoarea brandului de marochinarie de lux

“Miroire”.

Asociati

Adresa/sediu

Pondere in capital social %

Popescu Adrian

Domiciliat in Bucuresti, str. C.A.Roseti nr. 34, bloc N3, scara A, etaj 3, apartament 13 sector 1, nascut la data de 12.07.1961 in Ploiesti, Prahova, posesorul cartii de identitate seria PH nr. 654238, cu functia de director adjunct.

10% din capitalul social

SC. Bijoux SRL

Sediul social in Bucuresti, str. Marasesti nr. 45 bis, sector 2, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J 49/548/2005, CUI RO 367902 cu functia de producator accesorii decorative;

90% din capitalul social

capitolul 2

CONDUCEREA sI PERSONALUL SOCIETatII

CONDUCEREA

SOCIETATII

Director general Popescu Adrian

Director economic Avramescu Ioana

PERSONAL

Total de 36

salariati

Un numar de cinci salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata, in cadrul departamentului de productie

Un numar de treizeci si unu salariati cu contract de munca pe durata

determinata

Personal direct productiv

Designer

Inginer de productie

Sef de linie

Croitor

Lucrator in masina

Finisaje

Controlul calitatii

Personal indirect productiv

Departament vanzari-desfacere

Soferi, vanzatori, sefi magazin

Departament marketing

Departament comercial

Departament contabilitate

Secretar

Responsabil juridic-resurse umane

Magazioner materii prime,produse finite

Administrator

capitolul 3

DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE A SOCIETatII

Istoric al activitatii

SC. Marokin SRL a fost infiintata in anul 2009 ,in urma unui proiect de dezvoltare a SC. Bijoux SRL care a avut ca obiectiv infiintarea unei linii de produse de marochinarie de lux autohtone pe piata din Romania sub brandul Miroire.Acesta se distinge printr-o oferta de obiecte de marochinarie decorate cu metale pretioase si pietre semipretioase si ofera, totodata clientilor, posibilitatea de personalizare a produselor, in functie de preferinte.

Miroire si-a propus sa aduca o alternativa clientului roman doritor de obiecte de marochinarie de lux, scutind-ul de plata inutila a adaosului practicat de distribuitori, printr-o oferta satisfacatoare calitate-pret. Deasemenea, Miroire se distinge printr-o oferta de obiecte de marochinarie decorate cu metale pretioase si pietre semipretioase si ofera, totodata clientilor, posibilitatea de personalizare a produselor, in functie de preferinte.

Miroire a reusit sa detina o cota de piata de aproximativ 4% pe piata accesoriilor de lux de marochinarie, 3% din piata gentilor casual, cocktail si business si 6% din piata gentilor de voiaj de calitate superioara in primul an de la lansare.

Pe termen lung, se estimeaza ca produsele de marochinarie ale brandului Miroire vor genera peste 1,400,000 euro in profit net anual.

An fiscal 2009

RON

EUR

Cifra de afaceri

Profitul net al exercitiului

Tabelul Situatia Financiara a SC Marokin SRL pentru anul fiscal 2009

An fiscal 2009

Cota piata

Produse vandute

Produsele marochinarie de lux Miroire


In urma lansarii pe piata produselor de lux a anului 2009, Miroire a depasit cifra de afaceri de 5 milioane de euro, ceea ce reprezinta indeplinirea a 70% din obiectivele fixate initial; acest fapt valideaza lansarea conceptului Miroire pe piata produselor de lux din Romania, din punct de vedere al ofertei vs. piata actuala. Pentru a reusi satisfacerea nevoilor tuturor clientilor actuali, Brandul Miroire isi propune largirea capacitatii de productie prin achizitionarea unui spatiu nou de productie, dotat cu utilaje performante, de ultima generatie, care sa poata sustine productia preconizata pe termen lung, astfel:

Introducerea, in intervalul de timp 2010-2015, a unei game de produse exclusiviste-realizate la comanda unui client, fie individual sau organizational;

Cresterea numarului de clienti organizationali cu 30% anual;

Cresterea, cu 20%, a numarului de produse personalizate in 2010 fata de 2009, procent care se va repeta succesiv in urmatorii patru ani;

Introducerea, in 2010 a unui numar de 10 modele unicat per categorie de produs si largirea, in urmatorii patru ani, a gamelor de produse actuale;

Produsele de marochinarie ale brandului Miroire vor genera peste 1,500,000 euro in profit net anual;

Miroire detine 3 magazine, amplasate in principalele centre comerciale din: Bucuresti- Baneasa Shopping City , Cluj - Iulius Mall si Iasi- Iulius Mall; deasemenea, produsele Miroire pot fi achizitionate si online, pe site-ul firmei. In urma planului de dezvoltare pe urmatorii cinci ani si a extinderii capacitatii de productie, Miroire isi propune si extinderea numarului de magazine prin inchirierea unui nou spatiu comercial in Bucuresti: AFI Palace Cotroceni- cel mai mare centru comercial din capitala, cu o gama imensa de branduri si oferte pentru clientii cu venit mediu, mare si foarte mare, precum si abordarea unor magazine multibrand din alte orase ale tarii (Timisoara, Oradea, Brasov in prima faza).

Produse / Servicii

Miroire - marca de produse marochinarie de lux

Produse

Linia

Miroire -Casual

Manusi, curele, portofele, genti casual, genti de calatorie ;

Linia

Miroire-Business

Produse destinate sectorului business : agende din piele, suport stilou/carti de vizita/telefon, servieta, portofel, mape, etc.

Linia

Miroire-Cocktail

Posete, genti-plic, manusi, curele, etc.

Servicii

1. Se ofera posibilitatea clientilor de a-si personaliza produsele sau chiar de a crea alaturi de designerii nostri, in functie de preferinte.

2. Produsele  beneficiaza de o garantie nelimitata, o echipa profesionista sta la dispozitia clientilor pentru a trata cu seriozitate toate cererile, sugestiile sau reclamatiile clientilor.

Miroire comercializeaza, prin excelenta produse de o calitate superioara, care reflecta eleganta si statutul social al clientilor sai.

4. Produsele Miroire se remarca prin design unic realizat de un birou de design specializat in accesorii, prin folosirea de materii prime calitative de import (piele naturala, metale pretioase, pietre semi-pretioase, etc.)

5. Produsele Miroire pot fi achizitionate din cele trei puncte de desfacere situate in principalele centre comerciale ale oraselor : Bucuresti, Cluj si Iasi, precum si online.

Valori

Miroire este o marca puternica care se identifica cu caracteristicile produselor sale, un brand care combina designul cu functionalitatea si care reprezinta cel mai bine clasa de mijloc spre cea superioara.

Miroire promoveaza valori precum inovatia, autenticitatea, miscarea si responsabilitatea care reflecta continua preocupare pe care o va avea compania in preintampinarea nevoilor clientilor de a se simti unici, originali, liberi in miscare.

Responsabilitate reprezinta atitudinea fata de mediu cu care Miroire a pornit la drum. Compania are un cod de conduita orientat spre protectia mediului inconjurator, aplicand metode moderne de administrare a deseurilor.

Principalii furnizori de materii prime

Stilul Miroire este unul creativ si original, produsele sale imbinand diverse tipuri de materiale, de la rezistentul Cordura si lejerul Eva pana la piele naturala. Toata atentia este indreptata spre calitatea materialelor folosite in fabricarea produselor noastre, asigurandu-ne astfel ca acestea sunt conforme cu standardele in vigoare.

3.3.1. Furnizori interni:

a.      Medosa prod SRL Timisoara, furnizor de accesorii pentru produse de marochinarie (catarame, riveti, fermoare, inele metalice, etc.) ;

b.     Kompoint Srl Oradea, furnizor materiale pentru produse de marochinarie ;

c.      Centro Moda Italia SRL Bucuresti, furnizor de accesorii si materiale pt. productie de marochinarie.

3.3.2 Furnizori externi :

a. SC Domafon SRL furnizor de piele naturala import Italia ,Olanda,Brazilia,de tip

Madras si Crosta;

b. UTT TRADING COMPANY furnizor de piele naturala Italia.

. Descrierea sumara a procesului tehnologic

Proces tehnologic

Concept/Design

studiul si analiza principalelor directii si tendinte iin domeniul de accesorii/marochinarie, din punct de vedere al formelor, materialelor si cromaticii folosite.

cautarea, propunerea si alegerea materiei prime folosite : piele, metale, pietre, accesorii (catarame, riveti, fermoare, etc.)

stabilirea principalelor directii de lucru in functie de necesitatile de aprovizionare sau de comenzile primite.

propuneri de design de obiecte pe principalele directii trasate.

studierea si alegerea finala a modelelor care vor intra in lucru.

Proces de productie

realizare de tipare impreuna cu etapa de croit/taiat.

ansamblarea pieselor croite in masina in functie de etapele tehnologice de lucru si ordine a operatiilor.

vizualizarea permanenta a prototipurilor pe parcursul procesului de realizare pentru a observa disfunctionalitatile si a stabili modificarile necesare.

finisare : aplicarea accesoriilor (fermoare, capse, catarame, etc.), a decoratiunilor cu metale si pietre pretioase, cusaturi decorative, etc.

alegerea finala a prototipurilor.

controlul calitatii.

Prezentare

stabilirea principalelor modalitati de prezentare a produselor la raft.

Date privind principalele mijloace fixe aflate in proprietatea societatii

a.      utilaje de lucru in mini-sectia de productie (masini de cusut piele, masini de cusut fermoare, de motat capse si riveti, prese cu abur) ;

b.     mese de croit dotate cu instrumente speciale de taiat materia prima ;

c.      ploter, tabla digitala ;

d.     aparatura speciala de lipit pietrele semipretioase ;

e.      masina de inscriptionat pielea.

capitolul 4

PIATA ACTUALa a sociEtatii

4.1. Principali clienti

SC Marokin SRL are ca principali clienti:

  • cumparatori individuali - pentru uz propriu;
  • clienti organizationali - societati comerciale, institutii publice.

Clientii organizationali

Cumparatorii organizationali sunt companii puternice, cu o mare stabilitate financiara, sau institutii, ce doresc sa isi promoveze propria imagine printr-un obiect de lux. Acestia sunt interesati de linia bussines: genti diplomat, portofele, tocuri de ochelari, agende imbracate in piele, port-carti de vizita, cu posibilitatea inscriptionarii lor intr-un mod discret si elegant, eventual cu propria sigla sau logo, sau in functie de solicitari. Aceste obiecte sunt folosite fie de reprezentantii firmei (conducere, departamentul de vanzari, marketing), fie sunt facute mai departe cadou principalilor parteneri de afaceri.Principalii clienti organizationali:

BRD - Groupe Société Générale, sediu central: Turn BRD - Bd. Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, 011171 Bucuresti.

Banca Comerciala Romana, BCR Asigurari, Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta, nr.5, Sector 3.

Allianz Tiriac Asigurari, sediu social: Str. Caderea Bastiliei nr. 80-84, sector 1, Bucuresti.

Accenture Services SRL, sediu social: Str. Preciziei, nr,24, cladirea H1, Sector 6, Bucuresti.

Principalii clienti organizationali isi alatura imaginea cu un obiect rafinat, scump si de calitate, pentru a transmite un mesaj de incredere, distinctie si garantia calitatii serviciilor oferite catre mediul economic, parteneri, clienti si furnizori.

Clientii individuali

Cumparatorii individuali sunt persoane de sex atat feminin cat si masculin cu varsta de peste 25 de ani. Cumparatorii individuali sunt fie persoane cu un statut social inalt si confirmat, pentru care luxul este un mod de viata, o obisnuinta, fie aspiranti, ce simt nevoia sa afiseze obiecte de lux pentru a transmite explicit audientei nivelul de venit si statutul social.

Cumparatorii individuali sunt interesati de liniile casual si cocktail. Aceste obiecte sunt achizitionate in principal pentru construirea propriei imagini, motivatie impletita totusi si cu o necesitate reala. Aceasta categorie de consumatori va cumpara produsele direct de la magazinele Miroire, atat timp cat magazinele sunt plasate in zone centrale, cunoscute, in apropierea altor magazine de lux.

Sistemul de distributie actual si previzionat

Miroire este distribuitor direct al produselor sale prin intermediul a trei puncte proprii de desface:

Bucuresti-Baneasa Shopping City;

Cluj-Iulius Mall;

Iasi- Iulius Mall.

Prin scurtarea canalului de distributie de la producator la consumatorul final, Miroire este mai aproape de clientii sai.

In urma lansarii brandului Miroire, SC Marokin SRL a decis sa utilizeze cele trei spatii in care s-au comercializat initial bijuterii, pentru a profita de vadul comercial si de amplasamentul in marile centre comerciale din cele 3 mari orase ale tarii. Magazinele au fost reamenajate cu sprijinul unor arhitecti care au transpus spatiului caracteristicile brandului Miroire.

Deasemenea Miroire isi propune, odata cu largirea capacitatii de productie, deschidea a unui nou spatiu comercial in capitala precum si extinderea spre anumite zone din tara.

Concomitent, magazinele se regasesc si in spatiul virtual, astfel incat clientii vor avea posibilitatea sa achizitioneze produsele online , direct de pe site-ul www.miroire.ro, cu optiunea achitarii cu cardul de credit/debit.

Concurentii

Din punct de vedere al ofertei vs. pret si amplasare, Miroire are ca principale marci concurente :

Baldinini, brand italian de incaltaminte si marochinarie de lux (se identifica prin accesorizare cu pietre pretioase) de dama si barbati, pe sement casual, business: genti, posete, curele, portofele, bijuterii cu preturi intre 200 si 2000 de euro.

Louis Vuitton, brand international de marochinarie de lux si incaltaminte de dama si barbati ce dezvolta liniile casual, cocktail, business :genti, posete, portofele, manusi, curele, genti de voiaj cu preturi intre 300 - 8000 euro ;

Bally, brand elvetian de marochinarie de lux si incaltaminte de dama si barbati, pe segment de casual, cocktail, business: genti, posete, curele, portofele, cu preturi intre 300 si 2000 de euro;

Furla, brand international de marochinarie de lux, bijuterii si incaltaminte de dama, pe segment casual, business : genti, posete, curele, portofele cu preturi intre 100 si 700 euro;

Oferta de marochinarie de lux autohtona este foarte slab dezvoltata si cu preturi in marea lor majoritate sub 300 euro, ceea ce recomanda marca Miroire drept brand premium pe segmentul de lux autohton.

Definirea pietelor specifice si pozitia produselor/servicilor societatii pe fiecare dintre aceste piete. Evolutia si tendintele pietelor.

Marcile autohtone de marochinarie de lux au intarziat sa apara pe o piata in formare, caracterizata prin existenta unor marci ce produc marochinarie de consum pentru export. De aceea ne confruntam cu o piata de consum dominata de importurile din Asia si cu o piata premium aflata in proces de cristalizare, cu destule marci internationale comercializate in magazine de tip multibrand si cateva marci autohtone care tind spre ideea de lux.

In anul 2007 si in primele doua trimestre ale anului 2008 piata luxului in Romania a cunoscut o dezvoltare normala cu un potentialul de cumparare in crestere, atat numai in Bucuresti cat si in orasele mari ale tarii (companii autohtone si internationale - Geox, Benvenutti, Musette - au ca planul lor de afaceri extinderea catre pietele din tara.).

Contextul economic nefavorabil dat de actuala criza financiara, a cauzat o incetinire a tendintei de dezvoltare in segmentul luxului; fluctuatiile valutare si blocajele in piata imobiliara, au dus in perioada iulie - septembrie 2008 si intreg anul 2009 la scaderea vanzarilor de produse si servicii de lux din Romania. Scaderile inregistrate sunt de 5-8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cum reiese in urma unui studiu realizat de CPP Management Consultants, companie central si est europeana specializata in industria de lux.

Se presupune o normalizare a pietei odata cu stabilizarea contextului economic si se estimeaza ca pe termen mediu si lung piata obiectelor de lux va creste sensibil in Romania, ajungand sa se dubleze in intervalul 2009 – 2015:

Piata obientelor de lux 2009

Categorie

Mil Euro

Bijuterii

Marochinarie

Ceasuri

Masini de lux

Iahturi

Altele

Total

Piata obientelor de lux 2015

Categorie

Mil Euro

Bijuterii

Marochinarie

Ceasuri

Masini de lux

Iahturi

Altele

Total

Piata produselor de marochinarie de lux in Bucuresti este segmentata in functie de natura produselor, externa sau interna, si de tipul de distributie al acestora. Avem, dupa cum urmeaza :

Segmentul magazinelor monobrand internationale ce constituie principalul segment de piata unde se plaseaza oferta Miroire din punct de vedere al raportului pret/calitate:

Magazine

Louis Vuiton, Furla, Bally, Mandarina Duck, Baldinini, Nine West, M&C LEATHER,

Linii de

produse

casual, cocktail si business pe segment de dama si barbati

Oferta

Posete, genti, portofele, curele, manusi, bijuterii, posete-plic, brelocuri, genti voiaj, serviete, etc.

Nivel pret

intre 200 euro si 8000 euro.

Locatii

Baneasa Shopping City, Marriott Grand Hotel , Bucuresti Mall,

B-dul.Nicolae Balcescu, Calea Victoriei, toate in Bucuresti

Brandul Miroire se integreaza in acest segment printr-o oferta de produse casual, business si cocktail de dama si barbati, distribuite in unul dintre cele mai mari centre comerciale cu o oferta de produse de lux considerabila – Baneasa Shopping City, avand preturi intre 300 si 3000 de euro.

Segmentul magazinelor multibrand, situate in cele mai importante zone comerciale ale capitalei, ce comercializeaza o buna parte din cele mai mari branduri, ce produc marochinarie de lux, din lume.

Magazine

Victoria 46, Mengotti, Raionul 4, Distinto, Shue Art, Veron,

The Place Concept Store, +IT, Bags and More, Enzo Bertini, Aequilibrium, ElleGanza

Branduri

comercializate

Christian Dior, Ralph Lauren, Missoni, Lanvin, YSL, Alexander McQueen, Prada, Dolce&Gabbana, Fendi, Valentino,Versace, Maison Mar­tin Margiela, Undercover, Dries Van Noten, Ann De­meule­meester, Moschino, Balldini, Polini, Just Cavalli, John Galliono, Ferre, CNC, Marni, Balenciaga, Jimmy Choo, Givenchy, Celine, Kenzo, Marc by Marc Jacobs, D&G, Donna Karan, Pura Lopez, Laura Biagiotti, Pirelli, Christian Lacroix, Marc Jacobs, Enzo Bertini, Salvatore Ferragamo.

Linii de

produse

casual, cocktail si business pe segment de dama si barbati

Oferta

Posete, genti, portofele, curele, manusi, bijuterii, posete-plic, brelocuri, genti voiaj, serviete, etc.

Nivel pret

intre 200 euro si 2000 euro.

Locatii

Baneasa Shopping City, B-dul Magheru, Calea Dorobanti, Calea

Victoriei, toate in Bucuresti

Segmentul magazinelor monobrand autohtone, ce reprezinta al doilea segment ca si importanta, pe care plasam oferta Miroire:

Magazine

Musette, Aldo, Mihai Albu, Andre, Doine Levinta, Ana Rinaldi, Dada, Ravi Design, Scorpion D&G, Tenta Design

Linii de

produse

casual, cocktail si business pe segment de dama si barbati

Oferta

Posete, genti, portofele, curele, manusi, bijuterii, posete-plic, brelocuri, genti voiaj, serviete, etc.

Nivel pret

intre 50 euro si 1300 euro.

Locatii

Baneasa Shopping City, Marriott Grand Hotel , Bucuresti Mall,

B-dul.Nicolae Balcescu, Calea Victoriei, toate in Bucuresti

Principalele orase din tara pe care se plaseaza Miroire sunt Cluj si Iasi, in Iulius Mall, principalul centru comercial:

Cluj: Iulius Mall Cluj dezvolta un concept architectural cu totul nou, amplasat la 10 minute de centrul orasului si la aproximativ 10 minute de Aeroportul International Cluj Napoca. Iulius Mall Cluj este piata de desfacere a brandului Miroire, ce nu are concurenta reala din punct de vedere al brandurilor de lux internationale si autohtone. In aceste conditii, Miroire este lider de piata, avand ca si concurenta minora branduri de marochinarie precum Il Passo, Bata, Veronesse, si branduri de imbracaminte si marochinarie precum Guess, Stefanel, Steilmann, Pinko, ale caror preturi se incadreaza intre 50-400 euro.

Iasi: Localizat in cartierul Tudor/campus universitar, Iulius Mall Iasi este cel mai mare mall din estul Romaniei, cu un flux de peste 5.000.000 de clienti anual si o oferta diversificata: Il Passo, Stefanel, Steilmann, Bata, Folli Follie, Nichi, Agnes Toma, Benetton, Dinasty, O’Neill, Bigotti, Puma, Adidas, Lotto; in aceste conditii, Armoire este lider de piata.

Capitolul 5.    

PREZENTAREA PROIECTULUI PENTRU CARE SE SOLICITA AJUTOR FINANCIAR NERAMBURSABIL

5.1. Obiectivul si Tipul Investitiei

Se urmareste sustinerea si dezvoltarea unui brand autohton de lux. Optiunea cea mai avantajoasa pentru a avea un control bun al activitatii este marirea capacitatii de productie proprie. In acest fel, Miroire poate sa ofere si o serie de servicii pre si post vanzare (personalizarea produselor, garantii, etc), in plus fata de concurentii sai. Astfel, Grupul Marokin a achizitionat o afacere la cheie de la SC. Ascendo SRL, o fabrica de productie de marochinarie din Botosani, in valoare de 250.000 euro pe care o va retehnologiza si moderniza in vederea extinderii capacitatii de productie. Se vor cumpara echipamente noi pentru dotarea sectiei si se va angaja personal suplimentar.

SC Ascendo SRL este considerata de specialisti cea mai moderna si cea mai mare fabrica de marochinarie din zona de est a Romaniei (tehnologie ultramoderna din Germania, Italia si Franta). La momentul preluarii s-a negociat achizitionarea doar a punctului de lucru din Botosani - o fabrica, in suprafata acoperita de productie de 600 mp, unde lucreaza 10 salariati. Capacitatea firmei poate fi usor extinsa, Miroire trebuie sa o modernizeze si sa o extinda.

In urma investitiei se doreste:

Amenajarea unei noi sectii

Achizitia de echipamente si marirea capacitatii de productie si/sau a capacitatii de a oferi servicii; Echipamentele vor avea o productivitate dubla fata de cele actuale

Diversificarea productiei

Cresterea productivitatii.

Planul de realizare a investitiei:

Prinvind la nivel inalt, planul de realizare a investitiei, contine urmatorii pasi de urmat:

Obtinerea autorizatiei de constructie pentu modernizarea unui depozit, ce va fi transformat in noua sectie de productie

Contractarea unei companii de constructii SC AMPLU SRL, care va executa:

a.     Demolarea peretilor despartitori din depozit

b.     Consolidarea peretelui lateral vest

c.     Decuparea a doua usi 4m x 3,5m ce vor permite incarcarea si descarcarea camioanelor direct la capatul liniei de productie

d.     Schimbarea acoperisului si realizarea hidroizolatiei

e.     Schimbarea geamurilor

f.      Realizarea unei sape de beton care sa poata sustine noile echipamente

g.     Realizarea vestiarelor si a toaletelor

h.     Zugravit

Contractarea unei companii SC AntiEx SRL care va monta un sistem de detectie si stingere a incendiilor

a.     Realizarea instalatiei de apa pentru stingere

b.     Obtinerea avizelor PSI

Refacerea contractului Electrica pentru a permite un consum mai mare de energie electrica.

Contractarea de masini pentru prelucrarea pielii marca JUKI din seria Tagliacuci, prin intermediul importatorului SC EUROIMAC SRL.

Receptia finala si Punerea in Functiune

Prezentat in Microsoft Project, planul de realizare a investitiei indica un efort sustinut pe o perioada de 4 luni Mai-Septembrie 2010, conditionate de obtinerea autorizatiei de constructie.

Plan de Investitii.gif

Figura: Plan de realizare a investitiei

In urma executiei acestui plan se doreste obtinerea unei sectii complet utilate folosindu-se urmatorul amplasament:

Jumatatea de vest a depozitului se transforma in sectie de lucru, ce va avea doua usi de acces. Fluxul de lucru presupune dispunerea masinilor de lucru in „U”, pe usa de acces din stanga intrand materiile prime iar pe cea din dreapta iesind produsele finite.

Jumatatea de est a halei va avea scop utilitar:

Intrarea:

o      postul de receptie si control al accesului

o      scara de incendiu, depozitul se afla la 1,5 m de nivelul solului;

Zona pentru angajati:

o      Vestiarele pentru angajati

o      Grupurile sanitare

Utilitare:

o      Camera energetica: panouri electrice, bransamentul cladirii;

o      Camera de stingere – rezervoare suplimentare cu apa, centrala de stingere, sistemul automat de deversare.

Figura: Planul de arhitectura al noii sectii

Principalii furnizori de pe piata

Fluxul de productie presupune o gama diversa de masini pentru prelucrarea pieilor, croit, cusut, aplicarea pietrelor semipretioase, etc. Compania isi doreste sa investeasca in masini fiabile, de productivitate inalta, dar care sa fie si usor de intretinut.

Principalele elemente urmarite in alegerea furnizorilor:

a.     Gama de produse trebuie sa acopere cat mai mult din necesitatile Miroire, se doreste un furnizor unic pentru intreaga linie de fabricatie.

b.     Raportul pret/performanta

c.     Numarul de ani de garantie si costurile reviziilor periodice

d.     Experienta in piata si referinte in companii similare

In urma unui set atent de analize s-au selectionat 3 furnizori de la care s-au cerut deja oferte finale.

a.     Compania JUKI din Japonia, reprezentata in Romania prin intermediul importatorului SC EUROIMAC SRL.

Produce si comercializeaza gama JUKI Tagliacuci, masini de prelucrare numerice. Avansate tehnologic, si bazandu-se pe programe software, masinile din gama Juki aduc plusul necesar de productivitate, insa la un cost destul de ridicat.

Sediul central este in Japonia, reprezentanta pentru Europa fiind in Polonia.

MAIN OFFICE - Machines sales
JUKI CENTRAL EUROPE
UL. Poleczki 21 Platan Park C,
02-822 Warsaw
Phone:+(48)22-5450400
FAX:+(48)22-5450411

juki@juki.pl
www.juki.pl

b.     Compania BROTHERS MACHINES din UK

C & A Sewing Machine Co. Ltd., Unit 5 Williams Court, Alfold Road Cranleigh,Surrey
GU6 8ND
Telephone: 01483 267777
Fax: 087 0133 3797
Email: info@brothermachines.com

https://www.brothermachines.com

Compania are peste 30 de ani experienta in productia de echipamente pentru industria textila si cea a pielaritului.

c.     Compania Campbell-Randall din Statele Unite

401 Irvine St. Yoakum, TX 77995, U.S.A.
Toll Free: 1.800.223.6018 - International: +1.361.293.7015 - Fax: +1.361.293.7817
Naegle's Industrial Leather Machinery Corp.

Este o companie cu mare experienta in productia de echipamente insa fara reprezentanta in Romania, fapt ce ar ingreuna reparatia echipamentelor in caz de defecte.

Descrierea procesului tehnologic 

Pentru a fi eficient, procesul tehnologic a fost gandit dupa standardele fabricilor de medicamente, lucru foarte rar intalnit in industria textila sau pielaritului.

Produsele finite se vor realiza in sarje sau loturi de dimensiuni mici, intre 2 si 3 sute de bucati. Un lot incepe dimineata si se finalizeaza in cursul aceleiasi zile, cel tarziu la finalizarea programului.

In sectie se vor aduce din depozitul de materii prime prin SAS-ul stang materiile prime, materialele si ambalajele in cantitate necesara pentru un lot. Ele sunt depozitate in zona de pregatire si vor fi folosite pentru a obtine diverse componente. Inainteaza pe flux pana la asamblarea finala.

In zona de prelucrare se realizeaza activitatile de croire, taiere, coasere, pentru obtinerea produselor finite in forma intermediara.

In zona de finisare se realizeaza montarea cataramelor, a elementelor decorative.

Procesul continua cu un control al calitatii produselor finite.

In zona imediat premergatoare SAS-ului stang urmeaza aria de ambalare si marcare cu coduri de bare. Ambalarea de face individual produs cu produs, dupa care se organizeaza pe paleti, acolo unde primesc si o eticheta cod de bare colectiva.

Prin SAS-ul drept sunt incarcate in camioane toate cutiile rezultate, ulterior fiind eliminate si deseurile.

In acel moment sectia este libera pentru urmatorul lot.

Figura: Fluxul tehnologic

Asigurarea cu utilitati

Sectia noua nu se va construi de la zero, ci se va moderniza un vechi depozit de deseuri. Avantajele acestei decizii sunt:

- Depozitul are suprafata necesara si o structura solida de beton, nu mai sunt necesare: turnarea fundatiei, a stalpilor de sustinere.

- Depozitul este deja alimentat cu apa curenta si este racordat la canalizare: Aceste doua elemente sunt necesare pentru: sistemul de stingere, toalete, vestiare. Racordurile trebuiesc refacute si redimensionate

- Bransament electric, distributia electrica a sectiei: Bransamentul electric existent este suficient pentru acoperirea consumului estimat. Nu este necesara inlocuirea punctului trafo, ceea ce scuteste firma de o cheltuiala masiva. E nevoie insa de inlocuirea tabloului electric de intrare si realizarea sistemului de distributie si iluminat.

Modificarile necesare in structura si numarul personalului angajat, inclusiv estimarea numarului de noi angajati care vor proveni din forta de munca neocupata din zona

Noua sectie de productie conduce la necesitatea sporirii numarului de angajati ai fabricii de la 36 la 66. Aceste valori sunt obtinute prin calculul detaliat mai jos:

Departament / Specializare Angajat

NR Posturi Suplimentare

Receptioner(a) sectie noua

Incarcator-descarcator

Supraveghetor depozite

Manipulator pe flux

Operator confectii /pielarie

Inspector calitate

Operator impachetare/coduri de bare

Supraveghetor calitate

Sef Sectie

TOTAL

Practic noua sectie are nevoie de o noua structura organizatorica, ierarhie ce va avea in varf un nou sef de sectie, ce va raporta direct directorului general al fabricii. Seful de sectie va avea in subordine supraveghetorii care la randul lor vor conduce echipele de operatori.

Schematic, organigrama firmei se va extinde dupa cum urmeaza:

Figura: Extensia organigrameiCAPITOLUL 6.

DATE PRIVIND PIATA potentiala SI PROMOVAREA PRODUSELOR

6.1. Volumul de vanzari estimat pentru urmatorii 3 ani

Miroire si-a propus de la inceput sa fie perceput ca un brand de lux, astfel ca produsele sale au avut un pret de pornire de 300 euro. Fata de tarifele practicate la lansarea brandului, preturile au crescut in acest prim an de activitate in medie cu 15%, procent considerat suficient in contextul economic actual (criza, accizele si taxele percepute pentru produsele de lux:TVA 25%, accize de 25% pentru bijuteriile autohtone).

Tinand cont de aceste elemente, in anul fiscal 2009 au fost vandute 3176 de produse, iar pentru 2010 numarul previzionat de produse vandute va ajunge la aproximativ 4545 (o crestere estimata de 43%).

Pentru urmatorii trei ani de activitate, estimam ca vanzarile defalcate pe categorii de clienti vor fi urmatoarele:

Grafic Volumul vanzarilor in functie de segmentarea clientilor

vanzari produse valoare in EUR

Magazine

Personalizate Pers Jurid.

Personalizate Pers Fizice

On-line

Grafic Numarul de produse vandute

nr de produse vandute/an

Magazine

Produse personalizate Pers Jurid.

Produse personalizate Pers Fizice

On-line

Vanzarile asociate cu lansarea brandului Miroire simultan in cele trei magazine din Romania, in anul lansarii, s-au situat in jurul cifrei de 923,400 euro.

Aceasta reprezinta produsele expuse in aproximativ 1,5 magazine.

Produsele personalizate desi au fost estimate ca avand un ritm de crestere situat la 40% pe an, rezultatele inregistrate la un an de la lansarea pe piata ,indica o cerere de 100% datorita faptului ca piata obiectelor de lux este familiarizata si prefera aceasta abordare. In calculul proiectiilor pe urmatorii 3 ani, s-a luat o medie de 1500 euro pe fiecare produs personalizat.Aceasta crestere a cererii de produse personalizate , creeaza necesitatea de a extinde capacitatea de productie pentru a acoperi acest segment de afacere.

6.2. Principalii clienti potentiali

Brandul Miroire abordeaza in prezent doua categorii mari de clienti, lucru pe care va continua sa il faca si in urmatorii 3 ani:

  • clienti organizationali - societati comerciale, institutii publice, vizati in special pentru categoria produselor personalizate din linia business;
  • clienti individuali, care vor cumpara produsele pentru uz propriu sau pentru a le oferi.

Clientii organizationali potentiali

Cumparatorii organizationali actuali si previzionati sunt companii cu o mare stabilitate financiara, sau institutii, ce doresc sa isi promoveze propria imagine printr-un obiect de lux. Acestia sunt interesati de linia business a produselor personalizate. Principalii clienti organizationali actuali sunt: BRD - Groupe Société Générale, Banca Comerciala Romana, BCR Asigurari, Allianz Tiriac Asigurari, Accenture Services SRL.

In anul scurs de la lansare, linia de produse pentru sectorul clientilor business s-a dovedit a fi un succes, asa ca firma isi propune, odata cu extinderea capacitatii de productie, abordarea a noi potentiali clienti. Strategia de abordare include analiza pietei, pentru a determina stabilitatea financiara a companiilor care urmeaza a fi abordate pentru prezentarea ofertei de produse si a serviciilor atasate si istoricul lor in contractarea unor astfel de servicii. Echipa insarcinata cu atragerea de noi clienti institutionali a stabilit deja o lista scurta cu companii care vor fi abordate in perioada imediat urmatoare: Tarom S.A., Eximbank, Orange, Alro, RCS&RDS, Oltchim si Petrom. Pentru moment nu vom aborda companiile din domeniul auto si imobiliar, aceste industrii aflandu-se inca in dificultate.

Numarului clientilor din categoria business va avea un ritm de crestere anual de aproximativ 90%. Se estimeaza ca acestia vor cumpara cel putin 300 de produse in valoare medie de 400 euro (in 2009 si 2010) - 450 euro (2011) pentru partenerii de afaceri cu ocazia diverselor evenimente.

Clientii individuali potentiali

Cumparatorii individuali actuali sunt persoane cu varsta de peste 25 de ani. Ca profil, sunt fie indivizi cu un statut social inalt si confirmat, pentru care luxul este un mod de viata, o obisnuinta, fie aspiranti care simt nevoia sa afiseze obiecte de lux pentru a transmite explicit audientei nivelul de venit si statutul social. Cumparatorii individuali sunt interesati de liniile casual si cocktail Categoria clientilor individuali va cumpara produsele direct de la magazinele Miroire, atat timp cat magazinele sunt plasate in zone centrale, cunoscute, in apropierea altor magazine de lux, sau din magazinul virtual de pe site-ul www.miroire.ro.

Marirea capacitatii de productie inseamna un numar mai mare de produse confectionate intr-un timp mai scurt, asa ca Miroire va incerca si extinderea plajei de clienti individuali. Pentru urmatorii trei ani, pe fondul crizei, ne propunem atragerea de noi clienti individuali din categoria consumatorilor de lux care nu-si mai permit marile branduri si sunt dispusi sa incerce si alte marci, mai accesibile ca pret dar inca din categoria de lux, atat in ceea ce priveste calitatea, cat si pretul. Notorietatea brandului va atrage noi clienti in anii viitori, astfel incat nivelul vanzarilor previzionat pe anul 2010 indica o crestere la 85 % lunar a vanzarii marfii expuse in magazinul din Bucuresti, 70% pentru magazinul din Cluj si respectiv 50% in Iasi.

6.3. Evolutia si tendintele pietei specifice. Pozitionarea produselor pe aceasta piata

Pentru a ne defini strategia de pozitionare viitoare, este necesar sa tinem seama de evolutia previzionata a pietei luxului. Desi in Romania efectele crizei se simt inca, se estimeaza ca pe termen mediu si lung piata obiectelor de lux va creste sensibil, ajungand sa se dubleze pana in 2015.

Din analiza valorilor prezentate mai sus, se poate observa ca:

- Se estimeaza o crestere a pietei de marochinarie de la 50 la 110 milioane euro in urmatorii 6 ani, adica la 220% fata de nivelul actual

- Ponderea marochinariei in preferintele cumparatorilor obiectelor de lux creste de la 14% la 17%, inregistrand o crestere peste media pietei (220% fata de 180%). Exista astfel o oportunitate reala pe piata obiectelor de lux, pe care Miroire isi propune sa o exploateze.

In ceea ce priveste piata obiectelor de marochinarie, iata cum sunt dispusi clientii in functie de preferinta de brand:

Segmentul de piata careia i se adreseaza Miroire este de aproximativ 40% (cei dispusi sa incerce si un alt brand, cei in cautarea unui alt brand si indecisii). Piata este estimata la o valoare de 50 milioane euro in crestere la 110 milioane euro, segmentul de piata tintit insemnand 20 de milioane de euro.

Piata produselor de marochinarie de lux din Romania este destul de bine conturata, cu destule marci internationale comercializate in magazine de tip multibrand, mai ales in capitala. Oferta de marochinarie de lux autohtona este foarte slab dezvoltata si cu preturi in marea lor majoritate sub 300 euro, ceea ce ne recomanda drept brand premium pe segmentul de lux autohton. Oferta de produse casual de pe piata se adreseaza in principal femeilor, iar segmentul bussines si cel cocktail sunt acoperite in proportie mai mica, ceea ce a expus de la inceput o nisa pentru Miroire, care va continua sa fie exploatata si in urmatorii ani.

Asadar, planul pentru urmatorii trei ani se refera la cresterea prestigiului brandului (prin asocierea cu diversi parteneri si clienti de marca) si pozitionarea ca primul brand premium de lux autohton, ceea ce va impulsiona vanzarile. Dupa aceasta perioada vom lua in calcul extinderea pe alte piete. Sunt vizate in special pietele luxului din Bulgaria si Ungaria, dar strategia de extindere va fi definitivata in urma unor analize extensive a potentialului pietelor vizate.

6.4. Date privind concurentii

In prezent, Miroire are ca principali concurenti urmatoarele marci: Baldinini (se identifica prin accesorizare cu pietre pretioase) de dama si barbati, pe segment casual si business, preturi intre 200 si 2000 de euro Louis Vuitton (linii casual, cocktail, business, preturi intre 300 - 8000 euro); Bally (segment casual, cocktail, business, cu preturi intre 300 si 2000 de euro) ; Furla (segment casual, business, cu preturi intre 100 si 700 euro). Oferta de marochinarie de lux autohtona este foarte slab dezvoltata si cu preturi in marea lor majoritate sub 300 euro, ceea ce pozitioneaza marca Miroire drept brand premium pe segmentul de lux autohton.

Din datele detinute pana in prezent, in 2010, pe langa concurenta facuta de brandurile deja mentionate, trebuie sa tinem seama si de posibila extindere a unei alte marci autohtone de marochinarie, o marca cu o traditie de aproape 100 de ani. Ne referim la marca Guban, cu care Miroire este in raport de concurenta directa, intrucat Guban produce si distribuie obiecte de marochinarie personalizate.

Cat despre posibilitatea intrarii pe piata a altor branduri straine, deocamdata nu avem date. In contextul, este putin probabil ca acest lucru se va intampla.

6.5. Desfacerea produselor

Miroire este actualmente distribuitor direct al produselor sale prin intermediul a trei puncte proprii de desface: Bucuresti-Baneasa Shopping City, Cluj-Iulius Mall, Iasi- Iulius Mall. Firma a decis sa utilizeze pentru desfacerea produselor cele trei spatii in care s-au comercializat initial bijuterii, pentru a profita de vadul comercial si de amplasamentul in marile centre comerciale din cele 3 mari orase ale tarii. Concomitent, produsele sunt comercializate si in spatiul virtual, direct de pe site-ul Miroire, www.miroire.ro.

Prin scurtarea canalului de distributie Miroire se asigura ca are un control direct asupra activitatii, iar prin plasarea in cele trei orase se incearca dobandirea de notorietate si acoperire in cat mai multe zone ale tarii. Pe masura ce notorietatea brandului va creste, se va lua in considerare si marirea canalului de distributie. Intentionam, pe parcurs, abordarea unor magazine multibrand din alte orase ale tarii (Timisoara, Oradea, Brasov in prima faza) pentru desfacerea produselor noastre.

In 2010, moment in care brandul este deja cunoscut pe piata, se va cauta incheirea unor parteneriate cu site-uri intermediare de produse de marochinarie de lux, precum www.gentidelux.ro, pentru a crea o mai buna expunere a produselor, se estimeaza in acest an in urma maririi canalului de distributie o crestere a vanzarilor online cu peste 50% fata de anul precedent.

6.6. Actiuni de promovare a vanzarilor

Actiunile de promovare a vanzarilor vor avea ca scop imbogatirea ofertei prin adaugarea unei valori suplimentare la nivelul produsului sau al pretului, fapt care se va traduce prin castigarea unui avantaj pe termen scurt fata de concurenta. Totusi, pe langa acest obiectiv imediat, promovarea vanzarilor va avea si alte scopuri, precum: atragerea de noi clienti si cresterea loialitatii clientilor actuali; imbunatatirea imaginii produsului si mentinerea marcii in atentia consumatorilor; sprijinirea campaniei de lansare a unui nou produs. Actiunile de promovare a vanzarilor vor fi diverse si vor consta, alternativ, in:

Promovarea unor preturi de lansare promotionale, pe perioada limitata. In perioada pre-lansarii oficiale a brandului, campania de promovare va include si mentionarea repetata a preturilor speciale de lansare ale produselor, preturi care vor fi mentinute pe o perioada limitata (de ex. o luna);

Oferte speciale periodice, in special in perioadele festive ale anului (Paste, Craciun, etc). Promotiile vor fi de tipul „produs in plus”. La achizitionarea unui produs mai scump sau ale carui vanzari nu merg foarte bine vom oferi gratuit un alt produs, la alegere, in limita unui prag. Un alt tip de promotie va oferi, de exemplu, o personalizare gratuita in valoare de 100 euro la cumpararea a doua produse. Vom evita ofertele de tip „reducere temporara de pret”.

Realizarea unor serii speciale de produse, in numar limitat, puse in vanzare o data pe an, cu ocazia aniversarii lansarii brandului. Aceste serii vor fi promovate ca exclusiviste si se va insista pe irepetabilitatea lor si pe numarul mic de produse;

Campanii sociale. Aderarea la o cauza sociala in cadrul unei campanii in urma careia o parte din vanzari sustin o cauza de interes social (de ex. testarea pentru cancerul la san). Pe langa posibila crestere a vanzarilor, aceasta tehnica va spori vizibilitatea in comunitate a brandului si asocierea lui cu valori pozitive;

Oferta de rambursare. Atasat produsului, la capitolul servicii, vom avea si oferirea posibilitatii returnarii produsului in interval de 5 zile lucratoare. Acest aspect va creste gradul de seriozitate atasat brandului si va actiona ca un stimulent in sensul crearii unui comportament de consum dezirabil;

Realizarea unor carduri de fidelitate pe baza carora clientii vor putea beneficia de reduceri odata cu acumularea punctelor de fidelitate. Totodata, aces lucru va permite realizarea unui obiectiv important de marketing: intocmirea unei baze de date cu clienti;

Premii de fidelitate. O data pe an, cu ocazia aniversarii lansarii brandului, pe baza informatiilor de pe cardurile de fidelitate, se va face o premiere in produse din seria limitata aniversara a primilor cinci cumparatori (ca suma cheltuita);

Garantia securitatii tranzactiilor online se inscrie tot in strategia de promovare a vanzarilor. In cazul in care se constata furturi din conturi in urma tranzactiilor efectuate pe site-ul Miroire, se va oferi despagubire 300 euro. Aceasta politica va creste cota de incredere a clientilor si va impulsiona vanzarile;

Garantia produselor nelimitata este tot o tehnica de promovare a vanzarilor;

Participarea la targuri nationale si internationale de specialitate, unde vor fi prezentate oferta firmei, ce va cuprinde informatii cu privire la ofertele de produse, personalizare, preturile si reducerile de care se poate beneficia si servicii a firmei. La targuri vor fi distribuite si obiecte cu caracter promotional;

Jocuri si concursuri promotionale. Pe perioada lansarii, actiunea de promovare va fi intarita printr-un contract de colaborare cu postul de radio EuropaFM, unde vor fi organizate, timp de o luna, concursuri saptamanale cu premii in produse Miroire. Ulterior, vom organiza periodic, in colaborare cu un partener media, concursuri si jocuri promotionale;

In perioada pre-lansare, oferirea de cadouri promotionale marilor companii si altor clienti institutionali potentiali. Prin acestea se va face cunoscuta existenta brandului Miroiresi serviciul pe care acesta il ofera : cadouri personalizate partenerilor de afaceri;

Distribuirea de agende, calendare si scrisori personalizate tuturor clientilor institutionali, cu ocazia principalelor sarbatori. Pachetul-cadou va contine si o agenda personalizata/port-carti de vizita personalizat/mapa piele personalizata;

Promovarea online a vanzarilor. Promovarea online se va face in primul rand pe site-ul brandului, www.Miroire.ro. Clientii vor putea gasi acolo toate informatiile referitoare la produse, serviciile oferite, informatii la zi despre promotii si concursuri. Updatarea site-ului se va face periodic, cel putin o data pe saptamana. Totodata, site-ul va gazdui un magazin virtual de unde clientii vor putea face achizitii direct, livrarea produselor fiind unul dintre serviciile oferite de firma. In al doilea rand, promovarea online se va face pe site-uri dedicate, de moda, accesorii, lifestyle, etc, cu articole si anunturi care vor promova produsele, serviciile si eventualele promotii. In al treilea rand, vor fi postate bannere pe site-uri cu peste 3000 vizitatori unici/luna;

Promovarea periodica prin comunicare de presa, reportaje, stiri. Relatia cu presa va fi mentinuta prin publicity, aceasta avand rolul de a readuce in atentie brandul si produsele sale;

Promovarea la punctul de vanzare prin merchandising. Aranjarea produselor in raft si dispunerea lor in spatiul de vanzare, designul magazinelor si comportamentul vanzatorilor sunt atent concepute pentru a stimula vanzarile si a determina un comportament de consum favorabil.

CAPITOLUL 7.   

PLANUL DE FINANTARE AL AFACERII SI PROIECTIILE FINANCIARE PENTRU URMATORII 3 ANI DUPA PRIMIREA AJUTORULUI FINANCIAR NERAMBURSABIL

Urmatoara sectiune prezinta in detaliu faptul ca Miroire SRL are toate premisele pentru a se dezvolta si a fi profitabila , putand rambursa imprumutul cu usurinta in termen de sase ani.

7.1 Ipoteze Importante


Ipotezele cheie care stau la baza planului financiar sunt: 1. Prin intermediul acestui plan , dorim sa accedem la fondurile necesare pentru a extinde capacitatea de productie a societatii si pentru a oferi o capitalizare adecvata initiala pentru o gama mai larga de echipamente si utilaje tehnologice. 2. Am transpus un scenariu realist , am presupus un nivel de vanzari minim concomitent cu un nivel mare al cheltuielilor. 3. Presupunem ca o finantare europeana de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii si va avea loc la inceputul anului 2010 si ca guvernul Roman va garanta accesul la aceste fonduri, care sa ofere posibilitatea producatorilor local de a cumpara o serie completa de echipamente in functie de nevoile de dezvoltare.


Alte ipoteze sunt:
• Conditiile economice nefavorabile vor scoate din mediul de afaceri multi producatori de produse de marochinarie, axarea pe un segment de nisa (personalizarea produselor,serii limitate) este o directie de dezvoltare potrivita conform ultimelor tendinte pe piata accesoriilor de lux.

• Extinderea societatii si marirea capaciatii de productie va dubla numarul de angajati, prin crearea a 30 de noi locuri de munca intr-o zona defavorizata din acest punct de vedere, pentru toate aceste operatiuni se vor contacta furnizori si intermediari locali.

Asa cum se va putea observa in graficul volumelor de vanzari de mai jos,produsele personalizate vor genera venituri din ce in ce mai mari in raport cu vanzarea produselor in magazine.Astfel, Miroire a identificat o oportunitate de a se dezvolta in aceasta directie, un domeniu de nisa ideal pentru clientii pretentiosi amatori de produse de lux in editii limitate sau chiar unicat.

7.2 Pragul de rentabilitate

Lansarea brandului Miroire a mobilizat o investitie seminifactiva , astfel ca la sfarsitul anului 2009,compania s-a aflat in situatia de a iesi cu o pierdere de aproximativ 93,400 €.

Costurile vor fi atent monitorizate si nu vor depasi mai mult de 79% din veniturile previzionate in 2010. In anul 2011, daca nu se vor obtine finantarile externe se va pastra totusi acelasi nivel al cheltuielilor.

7.3 Contul de profit si pierdere

Tabelul de mai jos prezinta contul de profit si pierdere la sfarsitul anului 2009 cat si previziunile pentru urmatorii 3 ani.

Costurile directe reflecta costurile generate de procesul de productie pana la momentul in care acestea sunt livrate catre client. Din punct de vedere al afacerii in general, nu se doreste o colectie in serie, ci una limitata, astfel costurile cu materiile prime sunt ridicate, iar aceasta abordare este cea mai favorabila. Produsele epuizate se aduc la cerere din celelalte doua magazine, sau se creeaza pe baza de comanda. Din punct de vedere economic, nu s-au creat stocuri pentru a echilibra indicatorii financiari prin reducerea activelor.

Se vor renegocia contractele cu furnizorii in vederea scaderii costurilor cu materia prima.

O margine de 50% este mentinuta constant indiferent de conditiile de piata.

Costurile indirecte cuprind toate cheltuielile operationale in afara celor de productie , semnificative fiind cele cu personalul , in special acestea se dubleaza din 2010 , moment in care numarul personalului angajat in productie va creste de la 36 la 66 (a se vedea capitolul 5.6 Modificarile necesare in structura si numarul personalului angajat, inclusiv estimarea numarului de noi angajati care vor proveni din forta de munca neocupata din zona).Un impact semnificativ il au totodata cheltuielile cu marketingul si promovarea , in 2009 anul lansarii Miroire compania investind aproximativ 200,000 € , treptat , costurile scad in 2010 cu aproximativ 30%, brandul formandu-si o notorietate pe piata la momentul respectiv..In aceasta categorie de costuri , mai intra si cheltuielile generate de chirii.Miroire are 3 magazine de desfacere in cele mai importante centre comerciale din Bucuresti, Iasi si Cluj , iar chiria a fost renegociata pentru anul 2010, obtinindu-se o reducere de aproximativ 1100 € lunar de la 9900 €.Alte costuri indirecte asimilate cuprind: cheltuieli cu dezvoltarea de produs , amortizari, cheltuieli cu transportul, cheltuieli cu intretinerea echipamentelor, administrarea depozitului, alte cheltuieli generale administrative se estimeaza a se ridica la lunar la aproximativ 10.000 €

Nivelul mare al costurilor indirecte in 2010 fata de ceilalti ani se explica prin acoperirea pierderii din anul precedent

In cheltuielile cu amortizarile se reflecta scaderea valorii activelor in timp,dar si a investitiilor.Astfel , fabrica de productie , echipamentele si terenul aferent aport la capitalul social al Miroire SRL , are o valoare de achizitie de 250,000 € si se va deprecia pe o periada de 10 ani in transe lunare egale (25,000 €∕an) .Investitiile pentru amenajarea celor 3 spatii comerciale in anul 2009, in valoare de 60,000€ se vor amortiza in 5 ani (12,000 €∕an).

Terenurile nu se amortizeaza.

Contul de profit si pierdere

Venituri din vanzari (+)

Costuri directe de productie (-)

Profit brut (=)

Costuri indirecte (-)

Amortizari (-)

Profit brut impozitabil (=)

Taxe 16% (-)

Profit Net / Pierdere

Tabel Contul de Profit si Pierdere in EUR

Contul de profit si pierdere RON

Venituri din vanzari (+)

Costuri directe de productie (-)

Profit brut (=)

Costuri indirecte (-)

Amortizari (-)

Profit brut impozitabil (=)

Taxe 16% (-)

Profit Net / PierdereTabel Contul de Profit si Pierdere in RON

Grafic Profitul net dupa taxe si impozite previziuni pe anii 2010-2012

7.4 Rata profitabilitatii

Rata profitabilitatii exprima cat de rentabila este activitatea pe care o desfasoara firma si se calculeaza dupa formula Rata profitabilitatii = 100xProfit/ cheltuieli de productie.

Rata profitabilitatii

Indicele profitului = profit din anul precedent /profit din anul curent

Indicele profitului

Cresterea ratei profitului se datoreaza in primul rand cresterii preturilor de la an la an cu 10-15% datorita unui nivel ridicat al inflatiei, dar si a cresterii productiei vandute.
Totodata, in cadrul sectiei de exploatare nu se lucreaza cu productie pe stoc.

7.5 Planul de investitii pentru care se solicita finantare

In tabelul de mai jos se regaseste alocarea sumei in cazul in care se acorda societatii Miroire SRL noul imprumut pe termen lung neramburabil in valoare de 150,000 €. In prezent, societatea solicitanta nu are contractate alte credite de la institutii sau alte persoane juridice

Tabelul detaliaza modul in care se vor folosi cei 150,000 € pentru amenajarea unei noi sectii, achizitie de echipamente si marirea capacitatii de productie si/sau a capacitatii de a oferi servicii, conform Planul de realizare a investitiei Echipamentele vor avea o productivitate dubla fata de cele actuale.

Se urmareste in acest fel diversificarea productiei , dar si cresterea productivitatii.

Productia medie a firmei pe luna cu echipamentele existente poate ajunge la cca 600-700 de diferite produse si obiecte lucrate , insa customizarea produselor conform cerintelor clientilor trebuie eficientizata , intrucat un produs poate tine o serie de echipamente sau personal ocupat afectand productia.Cererea tot mai mare peste asteptari in 2009 pentru produse customizate si ∕sau unicat reprezinta cel mai puternic argument pentru extinderea capacitatii de productie si o mai buna organizare a procesului tehnologic.

Autorizatii de constructie ,avize PSI

Lucrari de constructii si modernizare

Sistem de detectie si stingere a incendiilor

Lucrari aferente maririi capacitatii electrice

Echipamente Juki 10 masini

Instalatie aer conditionat

Alte cheltuieli

CAPITOLUL 8.

ipoteze SI Riscuri majore

Ipoteze Importante

In elaborarea planului de afaceri pentru finantarea proiectului de extindere a capacitatii de productie a firmei Miroire s-au luat in calcul urmatoarele ipoteze importante:

1. Dezvoltarea capacitatii de productie ca evolutii tehnologice, marire personal, crestere numar furnizori, mediul de faceri s.a. vor reprezenta principalul scop in anul 2010


2. Se doreste o cre
stere a calitatii produselor pe parcursul urmatorului an, dar totodata si intoducerea de produse noi pe piata

3. Specializarea personalului va fi asigurata prin training-uri in domeniu in perioada martie - octombrie 2010. Cresterea estimata a productiei face necesara pregatirea in etape a personalului astfel incat sa fie asigurat necesarul de personal ocupat.

5. Situatia estimata pe piata de lux pentru anul 2015 reprezinta un termen de comparatie fata de masurile suplimentare ce se au in vedere in cadrul aplicarii politicilor ce implica tehnologiile cu impact asupra marochinariei de lux. In aceste conditii rezulta urmatoarele :

Introducerea, in intervalul de timp 2010-2015, a unei game de produse exclusiviste-realizate la comanda unui client, fie individual sau organizational;

Cresterea numarului de clienti organizationali cu 30% anual;

Cresterea, cu 20%, a numarului de produse personalizate in 2010 fata de 2009, procent care se va repeta succesiv in urmatorii patru ani;

Introducerea, in 2010 a unui numar de 10 modele unicat per categorie de produs si largirea, in urmatorii patru ani, a gamelor de produse actuale;

Produsele de marochinarie ale brandului Miroire vor genera peste 1,500,000 euro in profit net anual;

6. In urma estimarilor pentru urmatorii 5 ani, Miroire isi propune :

    - extinderea pe noi piete ale tarii in urmatorii 3 ani

    - extinderea pe pietele externe in urmatorii 5 ani

Riscurile

Pe parcursul desfasurarii proiectului de dezvoltare, conducerea Miroire ia in calcul aparitia urmatoarelor riscuri posibile:

I. Riscurile de proiectare sunt cauzate de faptul ca exista permanent probabilitatea ca rezultatele acestor lucrari sa nu corespunda celor planificate din timp, ceea ce genereaza pier­deri.

Acest tip de risc poate fi condi­tionat de:

- probleme in finantare;

- depasirea devizului de cheltuiel;

- lipsa unui utilaj adecvat lucrarilor preconizate etc.

- obtinerea, in urma efectuarii lucrarilor, a unor rezultate ce nu corespund celor planificate

neatingerea parametrilor tehnici planificati anterior in procesul efectuarii lucrarilor de constructie si tehnologice ale inovatiilor;

depistarea unor efecte nefavorabile la utilizarea noilor produse, care pot fi inlaturate datorita nivelului inalt al dez­voltarii progresului tehnico-stiintific.

II. Riscurile nesolicitarii productiei fabricate

Apar ca rezultat al re­fuzului consumatorului de a utiliza productia fabricata si se caracterizeaza

prin marimea daunei morale si economice posibile aduse intreprinderii.

Cauzele aparitiei acestor riscuri pot fi cauzele interne

Aparitie acestor riscuri depind de activitatea ne­mijlocita a intreprinderii, a subdiviziunilor sale

si de lucratorii ei:

- calificarea personalului productiv (lucratorilor) (calitatea producti­ei, cererea, pretul, profitul);

- organizarea corecta a procesului de productie;

- organizarea aprovizionarii intreprinderii cu resurse materiale;

- organizarea desfacerii productiei finite;

- organizarea reclamei productiei;

- organizarea gestiunii intreprinderii;

- organizarea cercetarilor de marketing a pietei.

Nivelul riscului nesolicitarii productiei depinde de gradul de calificare a personalului, intrucat

greselile lor pot contribui la aparitia acestui risc.

Organizarea procesului de productie poate influenta negativ asupra intreprinderii, intrucat

incalcarile din ciclul de productie conduc la scade­rea calitatii productiei, la rebut

ascuns.

Depistarea rebutului ascuns de catre consumatori aduce pierderi economice si morale

intreprinderii. Lucrul ne­ritmic al subdiviziunii intreprinderii se rasfrange asupra cresterii

cheltuieli­lor de productie si asupra calitatii productiei finite.

Folosirea fondurilor de productie de o uzura fizica si morala inalta contribuie la defectarea

lorfrecventa, ceea ce conduce la marirea timpului de realizare a produsului, la reducerea

calitatii lui.

Cauzele nerespectarii procesului tehnologic la intreprindere, ar fi:

cauze dependente de personalul intreprinderii: nivelul jos de ma­nagement, greseli in planificare, control slab al calitatii, utilizarea materia­lelor de calitate joasa, disciplina de productie joasa, motivarea slaba a an­gajatilor intreprinderii;

cauze independente de intreprindere: deconectarea energiei electri­ce, asigurarea insuficienta cu apa, opriri exceptionale ale intreprinderii etc.

Organizarea aprovizionarii intreprinderii cu resurse materiale. La re­sursele materiale se refera:

materialele de baza si cele auxiliare (reactive si chimicate), piese de completare si de rezerva

pentru repararea utilajului, ambalajul si alte materiale. Asupra nivelului acestui risc

influenteaza cali­tatea resurselor materiale. Aceste cauze contribuie la ridicarea pretului la

marfa produsa si implicit la reducerea cererii pentru ea.

III. Riscuri de aprovizionare care sunt foarte strans legate de riscu­rile de productie, iar

realizarea lor conduce la pierderi pentru intreprindere. Ele includ urmatoarele tipuri de risc:

• Riscul de negasire a furnizorilor de resurse necesare, care este conditionat de particularitatile tehnico-tehnologice ale procesului de pro­ductie.

Riscul de negasire a furnizorilor la pretul planificat anterior, poate fi conditionat de: intreprinderea furnizor activeaza in conditiile inflatiei ridicate (mai inalte decat nivelul mondial); cresterea imprevizibila a preturilor la materialele folosite; cand in planurile de activitate a intreprinderii nu au fost prevazute ches­tiunile legate de furnizorii concreti de materiale necesare.

Riscul refuzului furnizorilor planificati anterior de incheierea con­tractului de livrare a

materialelor solicitate de catre intreprinderea pro­ducator, care apar chiar si in cazurile in care

cu ei s-au dus deja tratative prealabile, fiind atinsa. Acest tip de risc este caracteristic indeosebi

pentru cazul lungirii timpului in semnarea contractului de furnizare (livrare).

Reclama (publicitatea) ineficienta a produsului fabricat sau a servici­ului prestat de asemenea contribuie la aparitia riscului de nesolicitare a productiei fabricate in urmatoarele cazuri: reclama insuficienta sau abuziva ca intensitate; reclama insuficienta sau abuziva ca volum; reclama incorect segmentata pentru diferiti utilizatori; reclama realizata neprofesionist (daca se economiseste); alegerea gresita a formelor de publicitate.

Cauzele externe ale riscului nesolicitarii productiei nu depind de ac­tivitatea nemijlocita a intreprinderii antreprenoriale si pot fi urmatoarele:

situatia economica, si anume, cresterea inflatiei care are drept con­secinta reducerea capacitatii de cumparare a populatiei

instabilitatea politica

factorul demografic de asemenea poate influenta acest risc, indeo­sebi daca marfa este destinata pentru o anumita grupa demografica.

IV. Riscurile legate de inasprirea concurentei

Cauzele aparitiei unor astfel de riscuri pot fi:

- scurgerea informatiei confidentiale fie din cauza lucratorilor intre­prinderii, fie din cauza spionajului de productie;

imperfectiunea politicii de marketing, adica alegerea incorecta a pietelor de desfacere, insuficienta informationala despre concurenti sau informatie incorecta despre ei;

introducerea lenta a inovatiilor in comparatie cu concurentii, din cauza lipsei resurselor necesare etc;

concurenta necinstita;

expansiunea pe piata locala a produselor omogene ale exportatorilor straini;

aparitia pe piata producatorului a altor intreprinderi din alte domenii propunand produse substituibile ce pot satisface cerintele consumatorilor etc.

V. Riscurile aparitiei unor cheltuieli de productie neprevazute si de reducere a venitului

Riscul maririi cheltuielilor de productie neprevazute este conditionat de faptul ca preturile pe piata la produsele procurate, necesare pentru desfasurarea procesului de productie, sunt mai mari decat cele planificate. Poate apa­rea din urmatoarele cauze:

greseli in analiza si prognozarea conjuncturii pe piata resurselor;

modificarea politicii de preturi la furnizorii de resurse, cu care producatorii au incheiat contracte ce nu au prevazut revizuirea preturilor (nu a fost nimic stipulat);

reducerea numarului de furnizori dintre care intreprinderea produ­cator ar putea alege pe cel mai avantajos.

Tot la aceasta grupa de riscuri se refera riscurile platilor suplimentare pentru urgentarea anumitor activitati sau servicii, ce le inlocuiesc pe cele care nu au fost realizate de alti parteneri.

Riscul legat de necesitatea achitarii unor sanctiuni de penalizare sau a cheltuielilor de judecata poate aparea in urmatoarele cazuri:

poluarea mediului;

dauna vietii sau sanatatii lucratorilor ori consumatorilor care utili­zeaza productia fabricata de intreprindere;

neonorarea obligatiunilor contractuale fata de client.

In afara de aceasta, in grupa respectiva sunt incluse riscurile pierderii veniturilor rezultate din oprirea accidentala a procesului de productie. Drept pierdere indirecta a stationarii se considera beneficiile ratate, cheltu­ielile legate de lichidarea urmarilor unor evenimente etc. Tot aici pot fi incluse pierderile legate de introducerea activelor banesti in hartii de valoa­re, reflectate in modificarea cursului actiunilor sau a altor bunuri de valoa­re. Acest risc poate fi redus prin metoda diversificarii.

VI Riscurile pierderii averii intreprinderii pot fi cauzate de:

factori naturali;

furt;

situatii exceptionale la intreprindere;

distrugerea averii la transportare.

Metode de reducere a riscurilor

Managementul firmei este preocupat de acest aspect si doreste prevenirea riscurilor posibile, de aceea s-au luat in calcul urmatoarele metode de reducere a ricurilor principale:

Diversificarea ca metoda de reducere a riscului

Suprimand riscul, intreprinderea isi lezeaza dreptul de a ob­tine venituri suplimentare legate de risc, intrucat situatia de risc presupune nu numai suportarea unor pierderi, cheltuieli, ci si obtinerea de beneficii mult mai mari decat cele prognozate.

La asumarea de catre intreprindere a riscului antreprenorial, ea trebuie sa tina cont de urmatoarele momente:

pierderile care apar in urma unor activitati ale intreprinderii, ca de­fectarea utilajului, furturi mici, greselile angajatilor, si care usor pot fi cal­culate, trebuie sa fie considerate drept cheltuieli operative, dar nu ca pier­deri drept consecinta a actiunii riscului;

pierderile care apar in cazuri exceptionale, cum sunt: incendii,inundatii, cutremure, distrugerea incarcaturilor, se vor evidentia din toatecelelalte pierderi, intrucat ele pot fi usor minimalizate, de exemplu, dincontul asigurarilor.

Una dintre metodele de minimizare a riscului este reducerea pierderi­lor prin intermediul divizarii si combinarii riscurilor.

Divizarea riscurilor se efectueaza, de regula, din contul separarii acti­velor intreprinderii pe domenii omogene sau neomogene.

Combinarea riscurilor este o metoda de minimalizare a riscurilor prin care riscul posibil este impartit intre cativa agenti economici.

O metoda eficienta de separare a activelor intreprinderii, cu o ulte­rioara combinare a riscurilor, o reprezinta diversificarea.

Diversificarea activitatii antreprenoriale consta in raportarea eforturi­lor si a investitiilor capitale intre diferite tipuri de activitate legate reciproc

O alta metoda de reducere a riscurilor o reprezinta transmiterea, la ca­re antreprenorul poate recurge in urmatoarele cazuri:

cand pentru partea ce transmite riscul pierderile sunt mai abuzive decat pentru partea ce-1 primeste;

cand partea ce primeste riscul dispune de metode mai eficiente de evaluare si gestiune.

Transmiterea riscului se efectueaza prin intermediul incheierii contrac­tului. Astfel, deosebim urmatoarele tipuri de contracte in functie de risc:

Contracte de pastrare si transportare a incarcaturilor

In acest caz volumul riscurilor transmise depinde de statutul partilor implicate si de conditiile prevazute de contract. incheind contractul de trans­portare a incarcaturilor si de depozitare a acestora, intreprinderea-antreprenor transmite companiei de transport riscuri statice legate de distru­gerea sau pierderea productiei de catre compania de transport, fie intampla­tor, fie din cauza lor. Totodata, pierderile legate de micsorarea pretului de piata la produsele transportate le suporta intreprinderea-antreprenor, chiar daca o astfel de reducere este legata de retinerile transportarilor.

Contracte de vanzare, deservire si furnizare care de asemenea prezin­ta o posibilitate reala pentru intreprinderi de a-si reduce riscul.

Producatorul sau distribuitorul de obicei propun consumatorului garan­tie in eliminarea sau inlaturarea defectelor marfurilor necalitative. Astfel cumparatorul, procurand marfa sau serviciu, transmite riscurile legate de exploatarea lor producatorului sau distribuitorului in perioada de garantie.

Contracte de chezasie

Sensul este ca chezasul da garantie creditorului ca datoria beneficia­rului va fi intoarsa indiferent de faptul daca va fi succes sau pierdere a ac­tivitatii beneficiarului, de asemenea isi asuma responsabilitatea in rambur­sarea datoriei, insa cota riscului pe care beneficiarul nu o va putea acoperi in caz de esec este transmisa pe chezasi.

Acordfactoring (finantare sub cedarea cerintelor banesti).

Principiul de baza al factoringului consta in cumpararea de catre fac­tor-intermediar de la clientul sau (aderentul) a cerintelor fata de cumpara­torii lui. De fapt, factor-intermediar procura (cumpara) datoria debitoare, de obicei in decurs de doua, trei zile, achitand 70-80% din cerinte sub for­ma de avans. Restul banilor sunt achitati clientului bancii dupa incasarea mijloacelor banesti pe cont de la cumparatori.

Contracte bursiere care reduc riscul de aprovizionare in conditiile asteptarilor inflationiste si lipsei canalelor operative pentru achizitii. Caile de reducere a riscurilor interne de antreprenoriat inainte de a se adresa dupa ajutor in alte organizatii, intreprinderea trebuie sa utilizeze mai intai toate posibilitatile sale interne de micsorare a riscului:

sa controleze partenerii sai de business,

sa alcatuiasca carturar contractul de afaceri,

sa planifice si sa prognozeze activitatea intre­prinderii,

sa aleaga foarte atent personalul intreprinderii.
Controlul partenerilor de business

Se practica regula 5„C', cu ajutorul careia poate fi evaluata capacitatea creditara a partenerului. in acest caz intreprinderea trebuie sa cunoasca urmatoarele:

caracterul (character) - personalitatea, reputatia in lumea de afa­ceri, responsabilitatea in indeplinirea obligatiunilor luate;

posibilitatile financiare (capacity) - capacitatea de a rambursa im­prumutul din contul incasarilor curente financiare sau din contul vanzariiactivelor;

averea (capital) - volumul si structura capitalului actionar;

asigurarea (collateral) - tipurile si costurile activelor propuse in calitate de gaj la primirea creditului;

conditiile generale (conditions) - starea conjuncturii economice si alti factori externi. Alcatuirea corecta a planului de afaceri ca inca una dintre sursele de minimalizare a riscului antreprenorial.

Alegerea corecta a personalului intreprinderii

Cu cat mai multi oameni lucreaza la intreprindere, cu atat mai mare va fi riscul de luare a deciziilor al fiecarui om.

De aceea o importanta majora pentru activitatea eficienta a intreprin­derii o are procedura de selectare si recrutare a cadrelor.

Pentru crearea unei echipe eficiente de specialisti si manageri este necesar de a respecta urma­toarele reguli:

angajati numai persoane cu experienta de munca;

selectati-i pe cei mai calificati lucratori;

aflati daca pregatirea lucratorilor angajati corespunde culturii or­ganizatorice;

straduiti-va sa cautati persoanele cu care ati mai lucrat;

faceti asa ca echipa de conducere sa fie cat mai mica.

Organizarea protectiei tainei comerciale a firmei care poate favo­riza sau defavoriza activitatea ei. Pentru reducerea riscului de scurgere a informatiei confidentiale, antreprenorul trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

sa selecteze corect persoanele care vor avea acces la informatiacomerciala;

sa reduca la minim numarul persoanelor care vor avea acces laaceasta informatie;

sa pastreze informatia pe diferite suporturi pentru a evita disparitiasau spionajul ei.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate