Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Sugestii pentru organizarea unui grup creator performant


Sugestii pentru organizarea unui grup creator performant
Sugestii pentru organizarea unui grup creator performant

Se pot delimita, din cele prezentate anterior, cateva principii si norme pentru organizarea unor grupuri creatoare atat de necesare la ora actuala managerilor pentru a realiza o activitate performanta.

Punctam in continuare cateva concluzii norme pentru un grup performant.

a) Marimea grupului: persoane cu asezare in spatiu fata in fata, dar si cu posibilitatea de miscare, schimbare a pozitiei in timpul activitatii. In cazul unor grupuri mai mari managerul va putea opta pentru o impartire a lor in grupuri mici cu asigurarea canalelor de comunicare intre grupuri.
b) Structura grupului sa asigure un minim de satisfactii sociometrice (afinitati intre membri) si un nivel supramediu al inteligentei si competentei membrilor pentru atingerea obiectivelor propuse care vor asigura din start posibilitatea intrarii in interactiune si comunicare (verbala sau nonverbala) prin activitatea mecanismelor de atractie complementaritate similaritate si asumare a rolurilor in activitatea de grup. Un bun manager va trebui sa cunoasca insusirile psihice si de personalitate ale membrilor grupului, cat si tendintele de realizare a sinelui (individuare) pentru ca asumarea si jocul rolurilor sa constituie o modalitate de activare a structurilor de personalitate favorabile individuarii fiecarui participant, dar si realizarii sarcinii.

c) in faza de organizare si intrare in actiune a grupului este necesar sa se dea atentie fenomenului de facilitare sociala care actioneaza in fazele incipiente, deoarece grupul seamana cu situatia de coactiune sau complezenta. Importante sunt acum cunoasterea expectantelor fiecarui membru fata de activitatea grupului si facilitarea procesului de intercunoastere.

d) Consideram ca de o deosebita valoare pentru organizarea unui grup performant este reprezentarea pe care o va induce organizatorul (liderul, managerul) membrilor grupului prin comunicarea scopului cu care se creeaza grupul si a sugerarii imaginii globale asupra grupului, cum il vede organizatorul, in prima reuniune de grup: o imagine a unui grup de exceptie, cu rezultate deosebite, ce vor fi obtinute prin activitatea unor oameni cu calitati si insusiri ce se pot manifesta la nivel performant prin utilizarea unor metode si tehnici speciale de atingere a performantei. Pe parcursul activitatii de grup managerul (liderul) va 'activa' reprezentarea solicitand fiecarui membru al grupului sa vizualizeze grupul si sa-l descrie asa cum il vede. Imaginile, vizualizarile vor fi analizate de lider, pentru ca ele redau atat expectantele membrilor, cat si eventualele nemultumiri si insatisfactii ale unor membri fata de activitatea grupului. Constatarile vor contribui la adaptarea comportamentului liderului si proiectarea in continuare a activitatii grupului pentru a mentine o reprezentare a unui grup performant, posibil de atins.

e) Managerul trebuie sa actioneze pentru scaderea efectului lenei, trandaviei sociale posibil sa apara in anumite situatii: confruntari sau influente exterioare exercitate asupra grupului.

f) Normele grupului creator performant trebuie acordate cu tipul si natura sarcinii de rezolvat tinindu-se cont ca:

o sarcina creativa presupune actiunea dupa norme specifice creatiei (grupului brainstorming);

orice activitate poate fi incadrata in demersul general al procesului creator in sensul ca in succesiunea fazelor de realizare a sarcinii si atingerii scopului se imbina faze care presupun calitati ale gandirii convergente cu faze care presupun insusiri ale gindirii divergente-creative;

performanta optima se obtine atunci cand tipul de sarcina este favorabil unui climat suportiv si cand reprezentarea sarcinii este adecvata naturii sarcinii.

De asemenea, normele trebuie sa coreleze cu reprezentarea initiala asupra grupului performant, avind in vedere ca normele care incurajeaza productivitatea inalta influenteaza pozitiv cresterea coeziunii grupului si a performantei. Intr-un grup performant managerul va induce cateva norme (formale) urmarind stabilirea informala a celorlalte ca venind din derularea activitatilor de grup pentru care membrii grupului vor avea o adeziune crescuta, aceste norme actionand ca motivator intrinsec.g) Pentru a se feri de efectul de deindividuare ce poate aparea in grup datorita conformarii la norme sau de capcanele sociale in care se pot antrena membrii in timpul activitatilor de grup, managerul va opta pentru angajarea fiecarui participant in actualizarea de sine prin activitatea grupului.

h) In cazul grupului performant compozitia grupului va trebui sa beneficieze initial de o omogenitate a nivelului potentialului intelectual (Q.I. de la nivelul mediu in sus din care cel putin din participanti sa ppsede Q.I. de nivel superior) si a nivelului cel putin mediu al competentelor pentru sarcinile de rezolvat. O anumita eterogenitate este de preferat in ce priveste potentialul creativ specific, abilitatile competentelor psihosociale.

i) Conducerea grupului va fi asigurata initial de manager (lider formal), care isi va asocia liderul informal drept colider sau facilitator al activitatii de grup, in acest mod reusind sa instaleze o relatie de conducere usor de schimbat si de adaptat la tipul de sarcina si faza de realizare a acesteia, pentru a facilita performanta.

j) In prima faza se va realiza o evaluare amanata a activitatii, facuta chiar de expertii dm grup, dar dupa normele de evaluare a performantei pentru fiecare domeniu de activitate. In faza de relativa stabilitate si afirmare a grupului se poate trece si la autoevaluarea performantei individuale, nu atat in sensul contributiei fiecaruia la performanta de grup, cat in sensul manifestarii performantei in raport cu sine insusi, pentru constientizarea cresterii personale inregistrate de fiecare ca urmare a activitatii in grupul performant.

k) Un grup performant implica si un manager performant, deoarece el va fi model, mentor si formator pentru grup si pentru fiecare membru in parte.

Managerul sau un creatolog, antrenor in creativitate, va exersa grupul in metodele de creativitate pana la dezvoltarea abilitatilor de a utiliza cele mai eficiente metode si strategii, sinectica, maratonul creativ sau metoda M.E.S.A.

Pentru aprofundarea problemelor legate de formarea si conducerea unor grupuri creative se pot consulta Anca Munteanu Experienta Atlantis. Din jurnnualul unui grup creativ sau Mariana Caluschi, Grupul creativ de formare. Experimente. Programe, Proiecte.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate