Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Managementul dezvoltarii durabile EXEMPLE DE SUBIECTE


Managementul dezvoltarii durabile EXEMPLE DE SUBIECTE


Managementul dezvoltarii durabile EXEMPLE DE SUBIECTE1.     Definiti conceptul de dezvoltare durabila.

Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural. Conceptul a fost legat initial de problemele de mediu si de criza resurselor naturale, in special a celor legate de energie de acum 30 de ani. Termenul insusi este foarte tanar si s-a impus in vara lui 1992, dupa Conferinta privind mediul si dezvoltarea, organizata de Natiunile Unite la Rio de Janeiro.Durabilitatea pleaca de la ideea ca activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resurse. Sanatatea, siguranta sociala si stabilitatea economica a societatii sunt esentiale in definirea calitatii vietii.

2.     Enumerati obstacolele care stau in calea dezvoltarii durabile.


3.     Prezentati factorii care influenteaza dezvoltarea regionala.

4.     Care sunt cele trei componente (dimensiuni)  ale dezvoltarii durabile?

Dezvoltarea durabila se bazeaza pe trei dimensiuni, mediu, economie si societate, elemente

determinante ale sistemului informational, pe baza caruia se poate cuantifica si forma o imagine

corecta despre dezvoltarea durabila

5.     Definiti conceptele de ecolog si ecologist.

E ECOLOGÍE s. f. Știința care se ocupa cu studiul interacțiunii dintre organisme și mediul lor de viața. [Var.: oecologíe s. f.] - Din fr. écologie. COLÓG, -A, ecologi, -e, s. m. și f. Specialist in ecologie. - Din fr. écologue.

ECOLOGÍST, -A I. adj., s. m. f. (adept) al ecologismului; aparator al mediului ambiant. II. s. m. f. ecolog. (< fr. écologiste)

6.     Enumerati cateva argumente care sa demonstreze necesitatea ecologizarii industriei.7.     Comentati principiul "poluatorul plateste".

Principiul "Poluatorul plateste"

Este necesara determinarea strategiei destinate rezolvarii problemei poluarii. Deciziile ce trebuiesc luate pe plan international pentru a putea face fata evolutiei actuale a climatului tin de un proces colectiv ce trebuie sa ia in considerare, in interesul generatiilor actuale si ale celor ce vor veni, chestiuni care nu se adreseaza doar eficacitatii, ci si eticii normative. E necesar sa aruncam o privire in sfera judecatilor de valoare folosite pentru combaterea poluarii. Reamintim, "judecatile de valoare" tin de ceea ce se cheama cunoasterea prudentiala. Lupta cu poluarea cere obligatoriu alegerea unui "itinerar cu sageti" in Sfera Valorilor.

Politicile de mediu adoptate de fiecare tara trebuie sa tina cont de articolele 3 , 4.2a si 11.2 ale Conventiei cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (UNFCCC), de principiul 2 al Declaratiei de la Rio de Janeiro, precum si de principiile generale ale dreptului international.

8.     Enuntati si comentati una din legile ecologiei.

Legile generale ale ecologiei

Exista un numar de 16 legi (Commoner 1971, 1980; Stugren 1982; Reimers 1984).  Necesitatea elaborarii unor legi in domeniul ecologiei, a fost una obiectiva. Natura inconjuratoare, o realitate obiectiva, nu-si deruleaza procesele si activitatile la intamplare, ci conform unor legi, reguli. In esenta, legile care vor fi enumerate in continuare, analizeaza raporturile si relatiile existente intre diferite subsisteme si sisteme care se afla intr-o permanenta interactiune.

a. Primul ecolog citat mai sus (Commoner 1980) enumera pentru primadata 4 legi ale ecologiei:

Legea I-a. Orice lucru este legat de alt lucru. Este principiul interactiunii dintre componente si procese in cadrul sistemelor si subsistemelor biologice.Legea II-a. Orice lucru trebuie sa duca undeva. Sensul este acela co orice ip de interactiune din sisteme si subsisteme va avea urmari, repercursiuni.

Legea III-a. Natura stie cel mai bine cum trebuie procedat. Are la baza conceptul ca toate sistemele si subsistemele din natura au la baza mecanisme cibernetice deci s-au constituit structuri si functii precise, clare.


Legea IV-a. Nu exista nici un lucru sau fenomen care sa aiba semnificatia unui pranz gratis. Adica, in cadrul interactiunilor din sisteme si subsisteme, in orice tip de relatie, intervine un schimb continuu de substanta, energie si informatie.

De retinut. Aceste 4 legi se afla intr-o stransa legatura cu o alta lege - A IV-a Lege a termodinamicii (Georgescu-Roegen 1980). Esenta ei este urmatoarea; un sistem inchis (care nu schimba substanta, energie si informatie cu mediul) nu poate sa functioneze la aceeasi parametrii, in acelasi ritm si constant, pe toata durata manifestarii interactiunii. Ecologic, principiul face trimitere la circuitul elementelor si substantelor chimice in biosfera.

9.     Comentati afirmatia: "trebuie sa tratam resursele ca si cum le-am fi imprumutat de la generatiile viitoare si nu ca si cum le-am fi mostenit de la cele trecute".

10. Definiti conceptul de afacere durabila (intreprindere durabila-verde).

11. Ce este Agenda 21?

Programul "Agenda 21" reprezinta un plan de actiune la nivel local, national si global in timp ce "Declaratia de la Rio" prezinta cele mai importante 27 principii de dezvoltare durabila pentru secolul XXI. Cele doua documente au reprezentat la momentul lansarii, o provocare pentru guverne si alte tipuri de organisme, mai ales din punctul de vedere al colaborarii pentru atingerea unui nivel maxim de dezvoltare durabila. Obiectivele stabilite nu au fost indeplinite decat partial pana la momentul actual, desi problematica durabilitatii este din ce in ce mai prezenta.12. Definiti conceptul de 'ecologie industriala'.

13. ISO 14000, Sisteme de management de mediu-definire.

Certificarea Sistemelor de Management de Mediu

Protejarea mediului inconjurator trebuie sa fie unul dintre obiectivele fiecarei companii, in conditiile in care integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va introduce noi constrangeri legate de acest aspect.

Introducerea unui Sistem de Management de Mediu (pe scurt SMM) nu este rezervata doar organizatiilor mari sau celor internationale. SMM-ul poate fi implementat in IMM-uri, furnizori de servicii, institutii publice, etc.


Deja, multe organizatii si-au implementat si certificat un Sistem de Management de Mediu. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va introduce, cel mai probabil, obligativitatea certificarii unui astfel de sistem pentru multe dintre companii.

Organismul de Certificare SMM al SIMTEX-OC este acreditat inca din anul 2002 de catre RENAR (Asociatia Nationala de Acreditare din Romania) iar in anul 2005, si-a reinnoit acreditarea pentru toate domeniile de activitate cuprinse in codul CAEN. In 2007 , SIMTEX-OC a obtinut, si din partea RvA, acreditarea cu valabilitate internationala a certificatelor emise pentru Sistemul de Management de Mediu.

14. Enumerati diferentele dintre EMAS si ISO 14001.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate