Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Ce sunt barierele organizationale


Ce sunt barierele organizationale
Ce sunt barierele organizationale

Mediul economic actual expus schimbarilor continue precum si dinamica activitatilor manageriale care isi propun sa se adapteze unor asemenea provocari sunt caracteristici dominante a organizatiilor in clipa de fata. Identificarea factorilor de presiune, constrangerile, barierele organizationale trebuie sa fie identificate, sa fie depasite si sa le administram incepand de la nivelul de executie si terminand cu cel de conducere. Schimbari la tot pasul, care se refera atat la planurile pe termen scurt cat si la cele pe termen lung genereaza, in mod inevitabil, aparitia a noi bariere care sunt mai putin vizibile in conditii stabile. Aceste bariere organizationale si psihologice apar si se consolideaza in clipa in care se iveste conflictul intre cei care lupta pentru conservarea status-quo-ului si cei care doresc schimbarea vechii ordini.

Termenul de 'bariera' este sinonim cu limitare, constrangere, inchidere care pot fi:


de ordin psihic

de ordin fizic

intelectual

impus in mod constient

acceptat in mod deliberat

de ordin legal

moral

legitim si nelegitim

necesar si/sau productiv

bariere mentale

auto-impus

Multe dintre problemele care apar intr-o organizatie sunt cauzate de neintelegerea mediului organizational, a valorilor, tintelor, structurilor si sistemelor.

De ce trebuiesc doborate “zidurile”

Una din obligatiile oricarui angajat competent este sa identifice pozitia, autoritatea postului ocupat, precum si dinamica ierarhiilor manageriale.

In cazul in care este angajatul unei firme care are o structura clasica, probabil ca se va confrunta cu urmatoarele alternative:

orientarea catre sarcina

orientarea catre interesele departamentale

apelarea la proceduri, rutina in abordarea sarcinilor organizationale, obtinerea performantei si comunicare

formalizarea structurilor ierarhice si urmarirea indeaproape doar a sarcinilor unui anumit post.

accent pus pe cei care au dreptul sa ia o anumita decizie si mai putin pe cultivarea initiativei.

conducerea are loc de sus in jos si guverneaza stilul directiv.

mentinerea unei atmosfere de neclintit, rigide in majoritatea timpului.

Multe organizatii se identifica cu cele descrise mai sus fie datorita structurii, fie datorita naturii activitatii. In asemenea organizatii nu se identifica proiecte interdepartamentale, multidisciplinare si spiritul de echipa lipseste cu desavarsire. Industria farmaceutica, usoara, electrica sau alimentara respecta aceasta structura.

Opusul acestui tip de organizatie este cea a organizarii pe proiecte unde barierele sunt mult mai complexe si multiple. Caracteristicile unei asemenea organizatii sunt:

schimbari continue, reinnori, reorganizari.

culturi deschise care pun accentul pe: 'ce' trebuie schimbat si nu pe 'cine' trebuie schimbat.

activitatile sunt desfasurate punandu-se un accent pe munca in retea, pe comunicare cat si pe activitatea interdisciplinara.

atat la nivel de executie cat si la cel de conducere se urmareste realizarea unei coalitii, parteneriate si aliante.

un inalt grad de adaptabilitate si de flexibilitate si contributie personala la activitatea echipei.

viziuni si valori impartasite, care inlocuiesc structurile traditionale cu noi scopuri, misiuni si tinte.

liderii se concentreaza pe energizare, facilitarea si moderarea procesului.

Tipuri de bariere

BARIERE FUNCTIONALE

Sunt cele care definesc rolurile si contributiile la nivel de functie in cadrul departamentului, in ceea ce priveste succesul organizational.

BARIERE IERARHICE

Sunt cele care au semnificatia de autoritate organizationala si functioneaza ca un instrument al puterii operationale si strategice.

BARIERE CAUZATE DE ROLURI, SARCINI

Reflecta rolurile sau contributiile la activitatea firmei, rezultate, diviziunea activitatii precum si contributia la realizarea unei anume activitati, dar si competentele necesare.

BARIERE CULTURALE

Reflecta modul in care ne desfasuram activitatea intr-un anumit cadru. Aceste bariere se refera la conformare.

BARIERE 'TRIBALE'

Care apar ca o consecinta a existentei unei puternice culturi ce supravietuieste unor ideologii si care adopta crezuri, valori si norme diferite. Barierele tribale pot sa confirme si sa transceada barierele functionale. Exemple tipice in acest sens sunt operatiunile regionale (reprezentanta regionala, fabrica) care au o atitudine refractara fata de birourile centrale.BARIERELE POLITICE

Care pot fi tribale sau nu si care, in mod obisnuit, isi au radacinile in putere. Implicit, aceasta putere trece peste anumite interese. Politicile dintr-o organizatie constituie o sursa importanta de sciziune si sunt alimentate mai degraba de principiul 'castig-pierdere' si mai putin de principiul 'castig-castig'.

BARIERE MORALE

Sunt diferite de cele etice si, prin urmare, se refera la standarde centrate in jurul a ceea ce pare sa fie 'corect'. In clipa de fata, multe organizatii isi investesc banii in aspecte legate de integritate.

BARIERA TIMPULUI - PRIORITATILE

Deseori, fiind o derivata a autoritatii si puterii, aceasta bariera se refera in fapt la cine, ce, cand si de ce se va face: 'mitul urgentelor' care trebuie rezolvate, cu rapoartele si raspunsurile care sunt cerute intr-un timp nerealist. Sarcini mult mai relevante si mai importante sunt amanate din simplul motiv ca nu intotdeauna ne intelegem postul si responsabilitatile acestuia.

BARIERE PSIHOLOGICE

Sunt in multe situatii autoimpuse. Deseori ele sunt cele mai frustrante pentru un manager-angajat si cu greu reusim in anumite situatii sa le depasim deoarece ele sunt adanc inradacinate. Aceste bariere sunt, probabil, cel mai greu de surmontat si sunt, totodata, si cele mai distructive.

Toate aceste bariere ocupa ponderi diferite la nivel personal cat si la nivel organizational, se intrepatrund si sunt influentate indiscutabil de mediul extern al organizatiei.

Ce alimenteaza existenta acestor bariere?

Ele apar ca o consecinta:

a fricii de esec,

a conservatorismului si rezistentei la schimbare,

a aversiunii fata de iesirea din zona de confort,

a negarii irationale a realitatii,

a manevrelor politice,

a agendelor ascunse.

Prin urmare, ele se reflecta in comportamentul uman, care dovedeste lipsa logicii in atingerea tintei. Atmosfera grea de la locul de munca si alimentarea statutului de victima poate duce la decizii neproductive.

Noi conexiuni

Cu cat zidurile organizationale sunt doborate, strapunse sau ignorate, cu atat apar noi oportunitati de munca, de colaborare. Noi coalitii, aliante, parteneriate se consolideaza. Toate acestea reprezinta schimbari fundamentale in modul de lucru.

In numeroase organizatii, asemenea schimbari masive in modul de colaborare intre departamente apar ca o consecinta a introducerii calculatoarelor. Volumul mare de informatii care circula prin intermediul P.C.-urilor cat si varietatea lor au dus la compararea datelor, la discutarea lor. Aceste schimbari sunt reflectate si in noile organigrame care devin mult mai plate.

Cerinte organizationale

Presiunile la care organizatiile sunt supuse, nevoia acestora de a se reorganiza, de a reactiona pentru a se putea sustine pe piata si pentru a supravietui sunt:

Angajatii sunt imputerniciti si isi desfasoara activitatea intr-un mediu imputernicit.

Angajatii nu mai muncesc intr-un mediu sigur ci intr-unul plin de oportunitati si de necunoscut, posibilitatea de afirmare se gaseste la tot pasul.

Trecerea de la o societate industriala la una informatizata.

Dezvoltarea tehnologiilor duce la schimbari si la dezvoltarea de noi produse care au un ciclu de viata mult mai scurt.

Colin Hastings de la Ashridge Management College a identificat urmatoarele caracteristici ale noilor organizatii.

Activitati interdependente - numeroase activitati se desfasoara interdepartamental.

Activitati solicitante - atat cei de la nivelul managerial cat si cei de la cel de executie se confrunta cu aceasta cerinta.

Standarde de performanta transparente - standardele de performanta nu sunt un secret, ele sunt clar comunicate si cunoscute atat de cei care detin o anumita pozitie cat si de cei care supervizeaza.

Indepartarea barierelor - constientizarea sistematica a existentei barierelor si eliminarea blocajelor si a barierelor inutile din cadrul organizatiei.

Crearea si consolidarea retelelor intre angajati. Relatii directe si comunicare intensa intre angajati indiferent de ierarhie, departament si localizare geografica.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate