Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Metodologia proiectarii sistemelor de productie industriale


Metodologia proiectarii sistemelor de productie industriale


METODOLOGIA PROIECTARII SISTEMELOR DE PRODUCTIE INDUSTRIALE


Proiectarea unui sistem de productie reprezinta o activitate complexa care se realizeaza in mai multe etape, fiecare dintre acestea necesitand la randul lor efectuarea a o serie de subetape.

Elaborarea proiectului unui sistem de productie necesita realizarea urmatoarelor etape:

formularea obiectului proiectului;

studiul posibilitatilor de realizare;

elaborarea proiectului;

realizarea sistemului;

intretinerea sistemului.Etapa intai, formularea obiectului proiectului, porneste de la o necesitate impusa de perfectionarea prezenta sau viitoare a diferitelor unitati economice. Spre exemplu, formularea unui obiect de studiu privind proiectarea unui sistem de productie ar putea fi elaborarea unui sistem de organizare care sa asigure folosirea optima a capacitatii de productie, in conditiile satisfacerii complete a cerintelor privind fabricarea produselor pentru piata interna si externa.

Pe baza analizei conditiilor existente, in cea de-a doua etapa se urmareste studiul posibilitatilor de realizare a temei proiectului atat sub aspect tehnic, cat si sub raport economic. Odata cu aceasta, studiul preliminar al posibilitatilor de realizare trebuie sa arate eficienta economica a sistemului de productie ce urmeaza a se proiecta.

Dupa confirmarea oportunitatii si a utilitatii elaborarii studiului, se trece la etapa de elaborare a proiectului, care presupune urmatoarele subetape:

definirea problemei;

elaborarea modelului economico-matematic al sistemului, unde se va tine cont de componentele acestuia si de modul de interactiune al acestora, avandu-se in vedere anumite criterii de optimizare;

stabilirea solutiei;

aprobarea si omologarea sistemului, in care se analizeaza comportarea sistemului de productie proiectat prin compararea performantelor acestuia cu performantele precedente, in conditiile formei anterioare de organizare. De regula, prevederea performantelor sistemului proiectat se face in mai multe variante.

Etapa de realizare a sistemului se face in doua faze - preliminara (de experimentare) si integrala - ajungandu-se in final la functionarea efectiva potrivit sistemului de productie proiectat.

Etapa de intretinere a sistemului presupune, pe de o parte, supravegherea realizarii continue a performantelor prevazute pentru sistem, iar pe de alta parte, aducerea ori de cate ori este posibil a unor ameliorari in functionare.

In cazul sistemelor de productie mari, metodologia de proiectare efectiva a sistemelor de productie (indeosebi etapa a treia) comporta urmatoarele faze:

definirea cerintelor de intrare-iesire a sistemului;

fixarea subsistemelor care vor constitui obiectul modelarii;

definirea subsistemelor;

elaborarea diagramelor de flux functionale ale sistemului si subsistemelor;

scrierea conditiilor de functionare ale sistemului si subsistemelor;

scrierea specificatiilor de interconditionare a subsistemelor;

stabilirea performantelor sistemului general si compararea cu cerintele operationale.

Un pas important in proiectarea sistemelor de productie este acela al stabilirii subsistemelor (fig.1.3), iar in cadrul fiecarui subsistem definirea de o maniera cat mai exacta a sarcinilor si a iesirilor.Beneficiari (comenzi)


Sarcini de productieSISTEMUL DE PRODUCTIE

Beneficiari

 

Subsistemul informational

 

Subsistemul financiar

 

Subsistemul de control al productiei

 

Subsistemul

de

planificare


 

Subsistemul

de productie

 
Produsele fabricate                  


Fig. 1.3 Schema bloc a subsistemelor sistemului de productie

Sursa: C. Barbulescu, in Managementul productiei industriale, Edit. Sylvi,Bucuresti, 1997, p.70
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate