Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» DESCRIEREA POSTULUI


DESCRIEREA POSTULUI


DESCRIEREA POSTULUI

Descrierea postului consta in prezentarea tuturor aspectelor importante ale postului, sau in prezentarea functiilor postului. Ea include informatii esentiale referitoare la toate elementele, componentele si variabilele care caracterizeaza postul. Descrierea postului depinde de natura activitatilor desfasurate si de scopul pentru care aceasta se intocmeste.

Descrierea postului este rezultatul abordarii analizei postului, orientata spre descrierea sarcinilor sau a activitatilor care trebuie indeplinite. Obiectivul ei este acela de a da posibilitatea detinatorului postului de a intelege si de a sti ceea ce are de facut, pentru ce si cum trebuie facut.



Deoarece, oricum s-ar elabora, continutul unei descrieri de post se preteaza la interpretari, cu cat descrierea postului va fi redactata mai clar si mai precis, cu atat va fi mai usor de inteles si de respectat.

Unele organizatii elaboreaza descrierile de post intr-un mod foarte restrictiv, stabilind, in cele din urma, cerinte destul de severe, in timp ce alte organizatii nu prezinta angajatilor descrierile posturilor, deoarece exista teama ca acestia sa refuze eventualele sarcini suplimentare care pot sa apara si care nu sunt cuprinse in descrierea postului.

Descrierea postului trebuie sa ofere o imagine cat mai cuprinzatoare, completa si complexa a postului si a cerintelor sale, si sa fie suficient de flexibila.

Descrierea postului trebuie sa acopere urmatoarele elemente ale postului:

denumirea postului

obiectivele postului

nivelul ierarhic

superiorul direct

relatiile organizatorice

sarcinile - cheie

autoritatea acordata, marja de autonomie, limitele de
competenta

resursele disponibile

principalele cerinte (pregatire, experienta, aptitudini si
atitudine, etc.).

Cu toate ca majoritatea firmelor mari si mijlocii au descrieri de post scrise, acestea nu prezinta decat un punct de plecare, deoarece descrierile de post nu au caracter permanent, ci trebuie sa fie reexaminate si actualizate ori de cate ori se constata ca au intervenit schimbari importante in continutul muncii, la nivelul postului sau in cadrul organizatiei.

Pentru a avea garantia unei descrieri de post cat mai conforma cu realitatea trebuie respectate urmatoarele cerinte:

q      sa foloseasca un stil concis, astfel incat postul sa poata fi

identificat fara dificultate a  sa nu contina informatii contradictorii care pot lasa loc la

interpretari

q      sa se bazeze pe informatiile oferite de analiza postului a sa defineasca clar sarcinile si limitele de responsabilitate, lasand fiecarui angajat maximum de libertate posibila de actiune, dar compatibila cu responsabilitatea celorlalti a sa ofere angajatului informatii noi si semnificative despre

postul sau

q      sa contina toate punctele necesare scopului pentru care a fost elaborata

q      sa contribuie la aprecierea de catre angajat a muncii prestate, nu ca o activitate de rutina, ci ca o creatie personala.

Este necesar ca, inainte de a se efectua descrierea posturilor, sa se obtina sprijinul angajatilor, sa li se explice acestora scopul urmarit, precum si necesitatea si utilitatea acestei activitati care permite nu numai evaluarea performantelor, ci si cresterea satisfactiei in munca.

Descrierea postului este reflectata intr-un document operational cu denumirea de fisa a postului. Fisa postului este unul din documentele de formalizare a structurii organizatorice care defineste locul si contributia postului in atingerea obiectivelor individuale si organizationale si care este indispensabil atat individului, cat si organizatiei, deoarece constituie baza contractului de angajare. Fisa postului poate avea o utilizare limitata daca contine numai enumerarea sarcinilor si responsabilitatilor necesare, fara a exista o corelare intre ele.

In multe organizatii, descrierile de post au un impact deosebit asupra celor mai importante activitati din domeniul resurselor umane ca, de exemplu: planificarea resurselor umane, recrutarea si selectia personalului, evaluarea performantelor si recompensele, pregatirea si dezvoltarea personalului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate