Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» MENTENANTA - PREZENT SI PERSPECTIVE LA NIVEL OPERATIV SI TACTIC


MENTENANTA - PREZENT SI PERSPECTIVE LA NIVEL OPERATIV SI TACTIC


MENTENANTA - PREZENT SI PERSPECTIVE LA NIVEL OPERATIV SI TACTIC

MENTENANTA  - DOMENIUL FUNCTIONAL AL LOGISTICII

Mentenanta nu este o descoperire a lumii moderne. Vechimea acestei activitati se

pierde in timp, ea fiind prezenta de-a lungul intregii istorii a omenirii, fie ca a fost sau nuconceptualizata.

Cert este ca dezvoltarea societatii omenesti, insotita de o puternica revolutie in domeniul tehnicii, a fost sprijinita de dezvoltarea acestui tip de activitate. Fiind in atentia oamenilor de stiinta inca din fazele de inceput ale tehnicii, termenul

"mentenanta" are multiple definitii, care incearca sa scoata in evidenta diferite aspecte.

Maintenir (a mentine) - conservation, défense, protection (conservare, aparare,

protectie). De asemenea, in acelasi dictionar mai intalnim si urmatorii termeni:

Entretien (intretinere) - soin qu'on prend à maintenir une chose en état; dépense qu'on y consacre.. (ceea ce se intreprinde pentru a mentine un lucru in buna stare;

cheltuieli destinate).

Réparation (reparatii) - action de remise en marche...(actiune de repunere in functiune).In ceea ce priveste acelasi termen, in Enciclopaedia Britannica (10.1998) gasim urmatoarea explicatie:

Maintenance - to hold in an existing state .(a mentine in stare existenta).Repair (reparatie) - to restore to the good condition .(a readuce in bune conditii).Entertain (intretinere) - to maintain in a good condition .(a mentine in bune conditii).

Maintenance3 - means all actions to retain the material in or restore it to a specific condition (mentenanta inseamna toate actiunile pentru mentinerea materialului sau restabilirea (repararea) intr-o conditie specificata).

A mentine - a pastra ceva in aceeasi stare sau forma in care se afla la un moment dat,a face sa dureze ...; A intretine - a pastra in stare buna, in bune conditii; a face sa dureze, a mentine ...;. A repara - a face propriu pentru folosire, a reface, a mentine. Termenii romanesti au ca origine limba franceza, deci consideram ca termenul de "mentenanta" isi gaseste justificarea in limbajul curent, cu unele remarci:

mentenanta implica activitati de mentinere si reparatii; este eronat sa admitem

ca doar efectuarea de activitati de intretinere si reparatii reprezinta "mentenanta". In consecinta, prin mentenanta intelegem un ansamblu de activitati tehnico organizatorice, care au ca scop asigurarea, obtinerea unor performante maxime, pentru bunul considerat (autovehicul, cladire, instalatie).

1.2. Sistemul de mentenanta

Mentenanta ( . ) cuprinde totalitatea actiunilor intreprinse pentru a mentine  sau restabili tehnica la caracteristicile specifice . Aceasta se realizeaza prin:

utilizarea eficienta si mentinerea in permanenta stare de operativitate a tehnicii

si echipamentelor din inzestrare

organizarea si executarea activitatilor pentru repunerea in stare de operativitate

a tehnicii si echipamentelor deteriorate sau imobilizate

In situatii de criza si la razboi tehnica si echipamentele militare pot fi scoase din starea de operativitate ( functionare ) ca urmare a:

deficientelor de fabricatie;

deficientelor de reparatie;

exploatarea si pastrarea necorespunzatoare;

uzura fizica si morala a componentelor;

deprecierea calitatii carburantilor;

deprecierea calitatii lichidelor speciale;

uzura normala;

actiunile adversarului;

calamitati naturale;

Mentenanta are rolul de a mentine o stare buna a tehnicii si echipamentelor din inzestrare care sa asigure indeplinirea misiunilor de unitate:

In functie de starea starea de operativitate a tehnicii si echipamentelor si momentul efectuarii lucrarilor, mentenanta in cadrul operatiilor multinationale este grupata pe trei categorii care au caracter distinct, acestea fiind:

  1. Mentenanta preventiva;
  2. Mentenanta corectiva;


Repararea tehnicii cuprinde totalitatea activitatilor pentru restabilirea functionalitatii la nivelul conditiilor tehnice sau parametrilor functionali, prin remedierea defectiunilor la subansamblurile, mecanismele si piesele acesteia sau prin inlocuirea lor cu altele noi.

Functie de:

  • Tipul si marca tehnicii;
  • Gradul de uzura al tehnicii si echipamentelor;
  • Volumul complet de manopera;

reparatii pot fi:


O abordare logica a modului de dimensionare a fortei destinata sa participe la operatii multinationale trebuie sa aiba in vedere obligatoriu pe langa celelalte componente ale logisticii si felul in care mentenanta realizeaza sustinerea necesara trupelor pentru indeplinirea misiunilor primite.

La aceasta ora este acceptata existenta liniilor de mentenanta, care au o delimitare exacta si care se modifica odata cu cresterea sau diminuarea distantei fata de zona de operatii.

in operatiile multinationale sub egida N.A.T.O., statele contribuitoare cu trupe, functie de nivelul de angajare, pot participa cu unitati sau cu mari unitati, pe patru linii de mentenanta, dintre care trei sunt mobile in zona de operatii si una statica. Pentru fiecare din aceste unitati sau mari unitati, sunt destinate structuri de mentenanta:

  • subunitati de mentenanta
  • unitati de mentenanta

corespunzatoare nivelului de participare:


1.3. LINII DE MENTENANTA

Caracteristicile operatiilor multinationale sub egida O.N.U., sunt legate de faptul ca tarile participante au angajat in zona de operatii, unitati de nivel batalion, marile unitati tactice de nivel brigada lipsind. Datorita acestui fapt, subunitatile destinate pentru asigurarea mentenantei tehnicii si echipamentelor la nivelul liniei a-II-a, nu au mai fost introduse in zona de operatii. Mentenanta tehnicii pentru natiunile contribuitoare au fost de nivel pluton de mentenanta, chiar daca efectivele in personal al unor natiuni contribuitoare au depasit cifra de 1.000 de oameni si 200 de autovehicule ( cazul contingentului brazilian din cadrul misiunii UNAVEM III - ANGOLA ).Plutoanele de mentenanta introduse in zona de operatii au fost destinate sa asigure liniile I-a si a-II-a.6


1.4. Factorii care influenteaza activitatea de mentenanta desfasurata in teatrele de operatii

Pentru a asigura un sprijin logistic eficient si oportun, este necesar a interveni rapid in procesul de planificare a unei operatii cu elemente care sa asigure o capacitate operationala deplina, iar pentru aceasta, logistica de la diferite esaloane trebuie sa tina seama de proces si de factorii din care ea este obtinuta.Grand dictionnaire universel du XIX siecle de Piere Larousse, Paris, 1873

Dictionarul explicativ al limbii romane (8,1975)

NATO LOGISTICS HANDBOOK", editia 1997

L - 11, Regulamentul mentenantei echipamentelor in Armata Romaniei

Bixi Pompiliu Mocanu, Sorin Pinzariu, Petrisor Jalba, Mentenanta in operatii multinationale, Editura Universitatii Nationale de Aparare " CAROL I", Bucuresti, 2003, p. 25-26

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate