Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Interfata R&D si marketingul firmei


Interfata R&D si marketingul firmei


Interfata R&D si marketingul firmei

Obiectul final al activitatii de cercetare industriala consta in maximizarea activitatii economice a firmei, prin crearea de noi produse sau noi tehnologii pentru realizarea produselor. Valoarea rezultatelor se apreciaza pana la urma prin succesul pe piata al rezultatelor. Pornind de aici, apare logica incercarea de a stabili o corespondenta si o interactiune permanenta intre sectorul R&D si cel de Marketing, o "interfata". Utilizarea interfetei consta in aceea ca influentele interne si externe la care este supusa intreprinderea si de care depind succesul sau insuccesul ei, profitul, sunt percepute corect de unul sau celalalt din constituentii sistemului care o alcatuiesc.

Factorii care au o influenta semnificativa asupra interfetei sunt:

1) tehnologicidescoperiri stiintifice si inventii;

schimbari in procedeele de fabricatie a produselor;

2) economici

perspectivele financiare (ale intreprinderii, in particular si ale sistemului economic, in general)

tendinta de evolutie a ciclului de viata al produselor, care la un moment dat parea sa scada drastic in toate domeniile, in perioada "societatii de consum", lungindu-se din nou odata cu sensibilizarea opiniei publice in conservarea resurselor, poluare etc. In prezent, ciclul de viata este diferentiat pe clase de produse. In domeniul informaticii, in industria automobilelor el continua sa fie deosebit de scurt. In cazul industriei automobilelor un rol important revine legilor antipoluare si eforturilor de a reduce consumul specific de carburant;

evolutia viitoare a pietelor, sub aspectul variatiei cererii, sub aspectul calitativ (structura cererii) si cantitativ (dimensiunile pietei), a tendintelor de evolutie a cererii consumatorilor ca si sub aspectul climatului concurential.

3) ecologici:

influenta tot mai mare a miscarilor ecologiste, ale caror eforturi de conservare a mediului sunt din ce in ce mai mult sustinute de consumatori, cu efectele de rigoare asupra cererii diferitelor produse sau tipuri de produse;

existenta a tot mai numeroase acorduri de cooperare si protocoale internationale privitoare la utilizarea unor materii prime, poluare transfrontaliera si asa mai departe.

4) culturali, sociali si politici

orientarea generala a intreprinderii, "cultura" specifica acesteia;

sistemul de comunicare si circulatie a informatiei din intreprindere

tendintele si reglementarile de ordin politic;

nivelul si evolutia nivelului de educatie a consumatorilor.

Interactiunea R&D - Marketing se manifesta in trei domenii principale

informatia;

strategia;

activitatea concreta;

Informatia

Consta in culegerea si analiza informatiilor ce prezinta interes pentru bunul mers al intreprinderii, cum ar fi pietele si segmentele de piata, tendintele consumatorilor, pozitia intreprinderii in raport cu produsele pe care le realizeaza, situatia concurentiala si evolutia ei, situatia in domeniul stiintific si tehnologic.Strategia

Atat marketingul cat si cercetarea participa direct la elaborarea strategiei intreprinderii, pornind de la tendintele pietei si de la capacitatea lor de a raspunde solicitarilor.

Activitatea concreta

Se refera la produse si procese noi de fabricatie, dezvoltare a tehnologica a descoperirilor stiintifice, plan de productie si de vanzari, circuite de distributie a productiei.

O buna functionare a interfetei permite intreprinderii sa obtina repede raspunsuri corecte la o serie de intrebari care sa ii permita stabilirea corecta a strategiei, cum ar fi:

Ø      pe termen scurt:

Cum se poate prelua cel mai repede si cel mai eficient si cum se poate raspunde semnalelor emise de piata prin oferirea de produse sau de procedee de fabricatie noi?

In ce masura evenimentele care survin pe piata sau evolutia foarte rapida a cererii acesteia obliga intreprinderea sa reactioneze prompt si, daca da, in ce directie?

Ø      pe termen mediu:

Cum trebuie modificat nomenclatorul de produse si portofoliul de tehnologii al intreprinderii pentru ca sa se poata raspunde viitoarelor cereri ale pietei?

In ce masura nomenclatorul de produse si portofoliul de tehnologii vor fi influentate de modificarile in climatul economic, politic, organizatoric, cultural, ecologic din interiorul intreprinderii si din societatea unde ea isi desfasoara activitatea?

Ø      pe termen lung:

In ce masura evolutiile de perspectiva ale pietei si ale tehnologiei vor avea influenta asupra activitatii intreprinderii si in ce sens?

Ce sanse are intreprinderea de a utiliza tehnologiile de care dispune pentru a-si consolida si mari, in timp, avantajul concurential?

Care sunt tendintele puse in evidenta de catre marketingul strategic carora intreprinderea le poate raspunde cu succes si ce anume trebuie sa mai faca in acest sens?

Un element care poate ilustra foarte bine interactiunea intre R&D si marketing este reprezentat de succesul pe piata a unui nou produs.

In ceea ce priveste organizarea efectiva a interfetei, trebuie respectate o serie de recomandari:

personalul care lucreaza in departamentul R&D sa faca un stagiu in serviciul de Marketing;

echipele ce iau decizii la nivel strategic in domeniul inovatiei trebuie obligatoriu sa contina membri din ambele departamente, dar si din celelalte departamente ale firmei (este de dorit);

este utila o sedinta organizata de cateva ori pe an, la care sa participe sefii departamentelor R&D si Marketing dar si directorul firmei, la care sa se aprobe si sa se urmareasca evolutia temelor avute in studiu la departamentul R&D;

pentru fiecare faza a unui proiect trebuie stabilit care dintre cele doua departamente are coordonarea proiectului.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate