Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Tipuri de compartimente de munca


Tipuri de compartimente de munca
Tipuri de compartimente de munca

Compartimentul de munca reprezinta un grup de persoane, subordonate unui manager, care efectueaza permanent sarcini omogene sau complementare in vederea realizarii acelorasi obiective.

In cadrul structurilor organizatorice ale intreprinderilor din tara noastra, compartimentul de munca poate fi reprezentat de: atelier, sectie, birou, serviciu, directie etc.

Compartimentele de munca pot fi analizate dupa mai multe criterii.

■ Dupa modul de exercitare a autoritatii managerului, distingem: compartimente elementare (simple) si compartimente de ansamblu (complexe).

Compartimentele elementare (simple) sunt grupari de persoane in cadrul carora managerii au autoritate directa asupra persoanelor care executa functii de executie (formatii de lucru, laboratoare, birouri etc.).
Compartimentele de ansamblu (complexe) reprezinta o grupare a cel putin doua compartimente elementare aflate sub o autoritate unica a managerului de compartiment. In acest caz, autoritatea managerului de compartiment se exercita mediat asupra subordonatilor, prin managerii compartimentelor elementare. Managerul compartimentului de ansamblu poate delega o parte din autoritatea sa managerilor compartimentelor elementare (de exemplu, seful unei sectii de productie poate delega o parte din autoritatea maistrilor care conduc atelierele sectiei de productie).

■ Dupa natura autoritatii exercitate, compartimentele de munca pot fi: ierarhice si functionale.

Compartimentele ierarhice se caracterizeaza prin autoritatea pe care o au managerii lor asupra managerilor compartimentelor situate pe nivelurile imediat inferioare de pe aceeasi linie sau filiera ierarhica, de a da dispozitii si de a fi informati asupra felului in care se transpun in practica dispozitiile (sectia de productie  este un compartiment ierarhic deoarece seful de sectie are autoritatea de a da dispozitii sefilor de ateliere din sectie, adica maistrilor).

Compartimentele functionale se caracterizeaza prin autoritatea functionala pe care o au managerii lor asupra managerilor altor compartimente, situate pe acelasi nivel ierarhic, de a da indrumari pe linia specialitatii lor (compartimentul P.L.U.P., in raport cu sectia de productie este un compartiment functional, deoarece seful compartimentului P.L.U.P., face recomandari sefului de sectie pe linia programarii, lansarii si urmaririi productiei).■ Dupa modul de participare la elaborarea deciziilor si punerea lor in actiune, deosebim: compartimente de decizie (de management), compartimente de stat major si compartimente de executie.

Compartimentele de decizie (de management) se caracterizeaza prin autoritatea decizionala si dreptul de dispozitie intr-un anumit domeniu.

Compartimentele de stat-major sunt cele care desfasoara o activitate de pregatire a elementelor necesare procesului de luare a deciziilor de catre compartimentele de decizie. Compartimentul de marketing este un compartiment de stat-major.

Compartimentele de executie sunt cele care desfasoara o activitate de aplicare si realizare a deciziilor elaborate in compartimentele de decizie.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate