Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Eterogenitatea managementului in tarile europene


Eterogenitatea managementului in tarile europene


Eterogenitatea managementului  in tarile europene

Diferentele geografice, economice, lingvistice, legislative si culturale fac dificila o abordare globala a managementului in Europa. Vazuta din afara, Europa apare adesea ca un tot in interiorul caruia frontierele sunt mai putin clar definite. Dar chiar si unele state europene ca Germania, Italia, Spania, Belgia se caracterizeaza in interior printr-o anumita eterogenitate, atat din punct de vedere cultural cat si socioeconomic. Spre exemplu, sunt cunoscute diferentele dintre valoni si flamanzi in Belgia, sau intre nord si sud in Italia etc. Aceste diferente isi pun amprenta si pe functionarea intreprinderilor si pe practicile manageriale.

Legislatia muncii. Eterogenitatea manageriala in contextul european deriva si din diferentele care apar intre tarile europene in domeniul legislatiei muncii. Astfel, Franta este tara in care statul joaca un rol important, prin faptul ca gestiunea resurselor umane este guvernata de o serie de legi in domeniul incadrarii, remunerarii, duratei zilei de munca, contractelor de munca, plata concediilor, etc. Este singura tara europeana care dispune de legi privind contributia intreprinderii la formarea personalului si la participarea salariatilor la profit. Apropiata Frantei este Italia, care dispune de o legislatie precisa si restrictiva privind recrutarea, concedierea, durata zilei de munca. Si Spania a dezvoltat o legislatie la nivel national in materie de concediere.La o alta extrema se afla Germania, Suedia si Olanda, unde statul intervine foarte putin in acest domeniu, dreptul muncii manifestandu-se la nivel de ramura, astfel incat reglementarile in domeniu sunt rezultatul negocierilor colective intre partenerii sociali. Totusi, in Germania sistemul de codeterminare cu partenerii sociali se bazeaza pe o legislatie federala. In Regatul Unit al Marii Britanii se acorda importanta contractului individual fiind singurul caz din Europa de Vest care nu are o legislatie minima in materie de plata concediilor.

Practici manageriale. Participarea personalului la realizarea obiectivelor organizatiei prezinta particularitati determinate de relatiile manageri - subordonati si de comportamentul specific fiecarei culturi in parte. Astfel, in Franta, cu toate ca managerii concentreaza competenta decizionala, adoptand mai degraba un stil de management autoritar, nu se poate spune ca obiectivele pot fi impuse, fara o minima convingere prin discutii cu subordonatii. Spre exemplu, managementul prin obiective, in varianta americana de stabilire exacta a obiectivelor pe colaboratori, este dificil de aplicat in Franta, fara un minim proces de negociere.

Managerii italieni sunt perceputi ca persoanele care au raspuns la toate intrebarile colaboratorilor, ceea ce difera foarte mult de situatia din Suedia, unde un manager este mai degraba un anumitor al propunerilor care vin din colectiv, pentru a gasi o solutie acceptata de majoritatea.

Traditia muncii in grup din Germania, deci implicarea personalului, face ca in intreprinderile germane sa fie mai putin intalnit un stil autoritar de management. Germanii pun mare accent pe loialitate, constiinta profesionala si chiar, intr-o anumita masura, pe supunere. in schimb, francezii fac dovada unui mai mare simt al onoarei, care-i conduce la o anumita mandrie, suportand greu criticile si obligatiile profesionale. La fel si belgienii suporta greu autoritatea si reglementarile.

Italienii au tendinta de a se atasa de intreprinderea lor, dar exista diferente importante prin prisma participarii personalului la realizarea obiectivelor intre intreprinderile din diferite sectoare. Astfel, munca in grup (inclusiv aplicarea cercurilor de calitate) este mult mai prezenta in marile intreprinderi ca Olivetti, Fiat sau Pirelli.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate