Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Definirea metodei si a tehnicii de management


Definirea metodei si a tehnicii de management


Definirea metodei si a tehnicii de management

In decursul timpului, in activitatea de conducere a organizatiilor economice au fost utilizate diferite metode de management, care s-au diversificat si au evoluat o data cu progresul tehnico-stiintific, dar si cu cresterea complexitatii activitatilor desfasurate de organizatiile economice.

Notiunea de metoda de management trebuie sa fie inteleasa pentru ca specialistii indiferent ca lucreaza in domeniul teoriei sau in domeniul practicii, sa nu confunde metoda de management cu unele concepte, cu unele principii de conducere utilizate in activitatea manageriala.

Metoda de management constituie procedeul folosit pentru atingerea unui obiectiv, sugerand astfel calea de urmat, cu toate actiunile ce trebuie intreprinse pentru obtinerea unui rezultat prestabilit sau atingerea unui obiectiv.

Pentru a intelege cat mai bine conceptul de metoda de management este neaparata nevoie sa ne raportam la multitudinea de stari, la marea varietate de activitati ce fac obiectul conducerii, pentru a desprinde elementele cu caracter general, cat si cele specifice.Scopul metodelor manageriale consta in optimizarea folosirii capacitatii de munca a managerului, in eficientizarea comportamentului si actiunii salariatilor si in antrenarea intregului personal la atingerea obiectivelor unitatii.

Continutul metodelor manageriale este redat de succesiunea de miscari, de operatii sau procese, combinatii precise, solutii, imprejurari si conditii favorabile activitatii concepute de manager.

Rezulta deci ca metoda manageriala reprezinta modalitatea in care managerul realizeaza procesul managerial, transformand informatiile in actiune cu ajutorul deciziilor, prin armonizarea resurselor cu cerintele si urmarind rezultate maximale.

Este nevoie sa clasificam multitudinea de metode folosite in domeniul managementului pe baza unor criterii care sa ne permita cunoasterea potentialului fiecarei metode in parte, a avantajelor si dezavantajelor pe care le prezinta, cunoasterea conditiilor prealabile ce trebuie intrunite pentru implementare si alte aspecte fara de care nu se poate trece la alegerea si aplicarea metodelor de conducere.

Metodele manageriale se deosebesc dupa sfera de aplicabilitate, domeniul de aplicare in practica, obiectivul urmarit, disciplina a carei teorie sta la baza metodei si dupa multe alte criterii de clasificare.

Astfel, dupa sfera de aplicabilitate, metodele de management se clasifica in:

metode generale;

metode specifice.

Tinand cont de domeniul de aplicabilitate in practica, metodele de management se impart in:

metode pentru domeniile functionale ale firmei;

metode pentru programare pe termen scurt.Dupa obiectivul urmarit, metodele de management pot fi clasificate astfel:

metode de programare liniara, dinamica;

metode stochastice.

Avand in vedere disciplina a carei teorie sta la baza metodei, metodele de management se impart in:

metode statistico-economice;

metode matematice;

metode cibernetice.

In continuare ne vom referi la primul criteriu de clasificare, dupa sfera de aplicabilitate, criteriu care le separa in metode generale si metode specifice.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate