Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Clasificarea managerilor in functie de treapta ierarhica


Clasificarea managerilor in functie de treapta ierarhica
Clasificarea managerilor in functie de treapta ierarhica

O clasificare cu reverberatii importante in ceea ce priveste intinderea si  profunzinea competentei, gradul de responsabilitate, este cea care se face in functie de treapta ierarhica detinuta de manageri:

a) Managerii de linia intai. Managerii de linia intai (in general, sefi de echipa, sefi de mici compartimente) coordoneaza munca unui numar relativ de persoane. Subordonatii acestor manageri de prima linie pot fi functionari de marketing, productie, contabili, vanzatori, dar si muncitori etc. Ei sunt responsabili pentru desfasurarea activitatii de baza, conform deciziilor furnizate de regula de superiorii lor. Managerii de linia intai sunt in contact zilnic cu subordonatii lor si primesc aceste functii datorita pregatirii, experientei si abilitatii lor de a lucra cu oamenii. Activitatea lor cuprinde acte decizionale cuvenite dar si unele de executie.

b) Managerii de mijloc. Sunt sefi de departamente sau directori executivi. Spre deosebire de primii, ei planifica, organizeaza, conduc si controleaza activitatea celorlalte persoane unele de executie dar si altele cu atributii de conducere (managerii din linia intai). Acesti manageri sunt subordonati unor manageri de top, care actioneaza ca un esalon superior.

c) Managerii de varf (de top). Acestia ii includ, de obicei, pe directorii generali, presedintii de societati, rectorii in invatamantul superior, si, evident, la nivel de tara, presedinti de state, primul ministru, presedinti de camere parlamentare.
Managerii de varf sunt responsabili de performanta intregii unitati conduse. Spre deosebire de managerii de mijloc, ei nu sunt raspunzatori ierarhic - functional, ci numai fata de proprietarii resurselor utilizate de firma sau fata de structurile manageriale exterioare unitatii conduse.

Clasificarea managerilor nu este o problema formala, ci una avand consecinte de fond asupra metodelor folosite in conducere, a stratificarii informatiilor, a competentelor si a deciziilor. Problema clasificarii managerilor are un impact foarte puternic in selectarea acestora in vederea atingerii unor performante ridicate si durabile respectand principiul „omul potrivit la locul potrivit”.Alexandru Puiu, Cultura manageriala organizationala, Program Phare 2004-Coeziune economica si sociala, 2007, p.14
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate