Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» EFICIENTA ECONOMICA


EFICIENTA ECONOMICA


 Facultatea: Agricultura

Specializarea:Inginerie Economica

eficienta

economica

CUPRINS

I. ASPECTE GENERALE ALE FIRMEI

1.1 Descrierea ideii de afaceri

1. 2. Scopul si obiectivele firmei S.C. MUNTENITA S.A.

1.3. Istoricul firmei s.c. muntenita s.a.

1.4. Echipa de conducere

1.5. Descrierea produselor si metoda de productie folosita

1.6. Strategia de marketing

II. PREZENTAREA SECTORULUI DE ACTIVITATE PENTRU INVESTITII

III. NECESARUL DE FINANTARE

1. Destinatia fondurilor

2. Modul de functionare

3. Momentul finantarii

IV. CHELTUIELI SI SURSELE DE FINANTARE PENTRU INVESTITII

4.1. Bilantul contabil la sfarsitul anului 2008

4.2. Evaluarea variantelor de finantare

4.3. Prezentarea variantelor de finantare

4.4. Analiza eficientei economice a variantei propuse prin metodologia BIRD

V. ANALIZA FINANCIARA A ACTIVITATII VIITOARE

5.1 Evolutia indicatorilor de volum pentru V1

5.2. Analiza economica a proiectului de investitie (Evolutia indicatorilor pe durata functionarii)

5.3. Calculul VAN-ului

5.4. Calculul RIR

5.5. Analiza financiara a proiectului de investitie (evolutia indicatorilor pe durata functionarii)

5.6. Raportul dintre venituri si costuri

5.7 Evolutia indicatorilor pe durata de functionare

VI. APRECIERI SI CONCLUZII

I. ASPECTE GENERALE ALE FIRMEI

Descrierea ideii de afaceri

Prin prezentul studiu de fezabilitate, S.C. Muntenita S.A. Vaslui isi propune contractarea unui credit bancar pentru achizitionarea unor echipamente si utilaje performante semi-automatizate in vederea innoirii si largirii gamei sortimentale a produselor de panificatie si patiserie, cele din urma fiind produse pe o scara mai restransa. Prin aceasta achizitie se va contribui atat la cresterea flexibilitatii si eficientei productiei, cat si la mentinerea standardelor de calitate impuse de Uniunea Europeana.

Firma isi propune sa se distinga ca exponent de marca pentru gama de produse oferita. Toata productia se fabrica in stricta corespundere cu cerintele standardelor europene cu utilizarea componentelor naturale curate biologic. Tehnologia de fabricare a productiei, calitatea ei se verifica permanent de catre organele de control corespunzatoare. In conditiile unei concurente inalte S.C. Muntenita S.A. nu numai ca a supravietuit, dar si-a stabilit prioritatea sa pe piata judetului Vaslui, raspunzand promt la modificarile nevoilor si cererii de consum.
Tehnologii firmei noastre depun toata abilitatea si experienta pentru calitatea inalta si gustul bun al productiei noastre de pe masa clientilor nostri.

Se remarca faptul ca ponderea cea mai mare pe piata o au produsele alimentare de baza, caracterizate printr-o cerere putin elastica in raport cu pretul, ceea ce determina o scadere mai putin accentuata a consumului in conditii de inflatie. Produsele de panificatie fiind bunuri cu cerere curenta, nu sunt influentate in conditiile scaderii veniturilor. Acest fapt constituie, in conditiile unei rate a inflatiei ridicate si ale scaderii veniturilor reale, un avantaj potential pentru societatea noastra. In acelasi timp, ciclul de fabricatie foarte scurt favorizeaza adaptarea rapida a preturilor de desfacere la variatiile costurilor materiilor prime.

Strategia implementarii unei noi game sortimentale este viabila datorita:

loialitatii clientilor si a disponibilitatii lor de a accepta preturi mai mari pentru o calitate superioara , firma reusind sa obtina profituri mai mari;

aceeasi loialitate a clientilor asigura firmei o pozitie forte in fata competitorilor, o mai mare flexibilitate in relatiile cu furnizorii.

Pentru pastrarea si largirea pozitiei pe piata intreprinderea va adopta o strategie indreptata spre:

ridicarea calitatii produsului;

largirea sortimentului produsului;

ridicarea nivelului de deservire post-vanzare;

stabilirea unii pret convenabil pentru toate paturile sociale.

Calitatea produselor va fi mentinuta si imbunatatita prin asigurarea unui control strict si riguros din parte managementului, organizarea de pregatiri periodice pentru personalul ce va fi nou angajat si pentru cel deja existent, precum si prin mentinerea unei selectii riguroase a materiilor prime si a calitatii furnizorilor de materii prime si servicii, toate acest avand drept scop obtinerea unui produs finit de calitate superioara.

1. 2. Scopul si obiectivele firmei S.C. MUNTENITA S.A.

Aspiram sa ne mentinem o pozitie de lider pe piata judetului Vaslui ca fabricant si distribuitor de produse de panificatie si produse de patiserie. Putem obtine acest lucru prin innoirea prompta a gamei sortimentale produselor, intelegerea clara a tendintelor si nevoilor de pe piata, comercializare si imbuteliere inovatoare si profitabile. Un alt obiectiv vizat este sa atingem un grad de utilizare a capacitatii de productie de 75%.

Produsul fabricat si oferit de firma fiind un produs final, va fi realizat pe piata consumatorului si este orientat persoanelor de toate varstele.

Clientii potentiali ai intreprinderii sunt persoanele de toate varstele.

Pentru ai determina pe clientii sa cumpere produsele fabricate de intreprindere, conducerea va pune accentul, in primul rand, pe calitatea deosebita a serviciilor prestate si pretul convenabil. Produsele firmei vor fi distribuite direct consumatorului.

Preturile la produsele livrate vor fi constituite din elementele proprii lor, reiesind din costurile de productie si din alte cheltuieli.

Reclama produselor va fi efectuata prin intermediul retelei mass-media, foi volante, standuri luminescente, pe automobilele care livreaza produsele firmei, prin organizarea de promotii si degustari a noilor produse.

ISTORICUL FIRMEI S.C. MUNTENITA S.A.

S.C. Muntenita S.A. a luat fiinta in martie 1996. Este persoana juridica romana, cu forma juridica de societate pe actiuni si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si statutul ei. Societatea nu are filiale sau sucursale in tara sau strainatate.

Sediul societatii este in Vaslui, str. Stefan cel Mare, nr. 64. S.A., societatea fiind inregistrata la Registrul Comertului sub numarul J22-2423-1996, avand codul fiscal RO 24003534.

Capitalul social initial al societatii a fost de 80.000 lei, fiind impartit in 15.094 actiuni cu o valoare nominala de 5,3 lei. Capitalul social actual este de 1.254.700. lei, divizat in 135.000 actiuni a 9,29 lei fiecare. De la infiintare pana in prezent numarul actionarilor a scazut de la 2.132 la 1.318 datorita concentrarii detinerilor de actiuni.

Obiectul de activitate conform statutului este reprezentat de:

productia, inclusiv aprovizionarea si importul pentru productie si desfacere pe piata interna a produselor obtinute prin prelucrarea industriala a cerealelor, a produselor de panificatie si pastelor fainoase;

comercializarea produselor de panificatie si patiserie si a pastelor fainoase cu ridicata si amanuntul prin magazine proprii sau inchiriate, concesionate sau in locuri special amenajate – piete, targuri precum si in sistem ambulant, prin tonete, rulote, automagazine si altele de acest fel;

In realizarea obiectului de activitate societatea comerciala efectueaza orice alte operatiuni privind dezvoltarea, modernizarea si exploatarea capacitatii de productie, cumpararea de active si actiuni, avand dreptul de a cumpara, inchiria sau a dobandi prin alte mijloace si de a obtine orice fel si orice drepturi, privilegii sau orice avantaj asupra sau in legatura cu orice proprietati si orice constructii, cladiri, locuinte, ateliere, magazine, depozite, capacitati de productie, masini, echipamente, instalatii, motoare, material rulant, mijloace auto si orice proprietate imobiliara sau drepturi de orice fel.

Societatea produce si comercializeaza anual pe piata interna peste 7000 de tone de faina de diverse tipuri, 3000 de tone de paine in diverse sortimente si 35 de tone de produse de patiserie. Firma noastra produce paine din faina de grau, un asortiment larg de produse de panificatie si covrigarie, biscuiti, produse din gofre, diverse tipuri de paste fainoase si o gama mai restransa de produse de patiserie.

Piata careia i se adreseaza S.C. Muntenita S.A. are un caracter local pe de o parte si traditional pe de alta parte. Geografic aceasta piata e localizata in orasul Vaslui, iar din punct de vedere al componentei este o piata traditional universala

Societatea realizeaza vanzari prin reteaua de magazine de pe raza municipiului Vaslui si prin intermediul unor firme private. Cu firmele private de distributie vanzarea se face pe baza de comenzi ferme si contracte.

Baza materiala a societatii este compusa din urmatoarele active principale:

o moara de grau – construita in 1953, a ajuns prin modernizari succesive la o capacitate de macinis de 135 de tone in 24 de ore; utilajele sunt de provenienta romaneasca (15 valturi tip Toplet) si turceasca (umidificatoare, masini de gris).

In urma procesului de macinare se pot obtine toate tipurile de faina, diferentiate in functie de continutul in cenusa si substante minerale;

17 magazine de desfacere a produselor de panificatie sunt raspandite in tot orasul. Toate magazinele sunt dotate cu case de marcat si cantare electronice. Personalul este calificat si bine pregatit pentru a asigura un comert civilizat.

un atelier de panificatie;

masini speciale pentru distributia produselor.

Cladirea administratiei;

In 1999, societatea detinea o treime din piata de desfacere a produselor de panificatie din judet, aceasta cota fiind in prezent de aproximativ 45%. Aceasta evolutie s-a suprapus pe o crestere generala a consumului de produse de panificatie si paste fainoase, ceea ce a determinat si cresterea cifrei de afaceri.

1.4. Echipa de conducere

Adunarea Generala a Actionarilor este organul de conducere care decide asupra activitatii societatii si adopta politica economica si comerciala.

Societatea este administrata de Consiliul de Administratie, compus din 7 persoane alese de Adunarea Generala a Actionarilor pe o perioada de patru ani. Consiliul de Administratie este condus de un presedinte, care are si calitatea de director general.

Gestiunea societatii este verificata Comisia de Cenzori, formata din trei membri alesi de Adunarea Generala a Actionarilor.

Directorul general al societatii este ajutat de directorul executiv tehnic si de directorul executiv economic.

Directorul tehnic este conducatorul directiei productie.

Directorul economic (seful directiei economice) are in subordine urmatoarele compartimente:

biroul financiar-contabilitate-preturi;

oficiul de calcul;

biroul aprovizionare.

S.C. MUNTENITA S.A. are 230 de angajati, cu functii si calificari corespunzatoare, definite in fisa postului.

Compartimentul activitatii de productie este subordonat directorului general si indruma, conduce si raspunde de activitatea de productie, avand urmatoarele atributii:

asigura desfasurarea activitatii compartimentelor functionale din subordinea sa in scopul realizarii programelor de productie si a repararii dotarii;

ia masuri pentru elaborarea si respectarea indicatorilor tehnici si tehnologici cu privire la programarea, pregatirea si urmarirea productiei;

asigura respectarea normelor de tehnica a securitatii si protectia muncii, ia masuri impotriva celor care nu le respecta;

raspunde de activitatea de organizare a productiei si muncii in scopul cresterii productivitatii muncii, reducerii costurilor, cresterii rentabilitatii si beneficiului societatii.

Compartimentul comercial are atributiile:

asigura fundamentarea propunerilor pentru organigrama unitatii, schemei de personal, a atributiilor fiecarui sector de activitate, a veniturilor si cheltuielilor pentru activitatea de baza si a altor activitati, a tarifelor pentru prestatii etc.;

asigura contractele pentru prestatii, intocmeste facturi pentru activitatea de baza, asigura analizele economice pe sectii privind realizarea veniturilor si cheltuielilor si indeplinirea sarcinilor de catre conducere;

elaboreaza planul de prestatii, venituri si cheltuieli al unitatii pe structuri si activitati (de baza si alte activitati).

1.5. Descrierea produselor si metoda de productie folosita

Produsele fabricate de catre S.C. Muntenita S.A. sunt:

faina alba tip 650;

faina alba tip 480;

gris;

tarate;

franzela “Neptun” (0,500 kg/buc.);

franzela “Pariziana” (0,400 kg/buc.);

colac moldovenesc (1 kg/buc.);

colacei moldovenesti (0,1 kg/buc.);

pateuri (0,050 kg/buc.);

saleuri – vrac;

minipateuri cu branza – vrac;

minipateuri cu ciuperci – vrac;

batoane cu lapte (0,100 kg/buc.);

cozonac cu stafide si cacao (0,800 kg/buc.).

Procesul tehnologic a producerii painii consta din 5 etape principale care vor fi exemplificate pe larg in paginile urmatoare:

Cernerea fainii si pregatirea maielei;

Malaxarea aluatului;

Divizarea si dospirea aluatului;

Coacerea;

Racirea si transportarea produselor gata.

Procesul tehnologic de obtinere a fainii cuprinde:

Pregatirea boabelor;

Macinarea propriu-zisa.

Pregatirea boabelor respecta urmatoarele operatii:

separarea impuritatilor mai mici sau mai mari decat boabele de grau;

separarea prafului si a altor impuritati de acest gen;

decojirea partiala a boabelor;

conditionarea (tratamentul hidrotermic) boabelor, urmata de un repaos pentru echilibrarea umiditatii in zona periferica a boabelor.

Macinarea propriu-zisa respecta urmatoarele operatii:

macinisul inferior din care se obtine 97,5%-99,5% din masa initiala, restul fiind pierderi;

macinisul superior care se aplica maselor purificate rezultand: crupe(particule mari), grisuri(particule intermediare), faina, tarate.

Procesul tehnologic de obtinere a painii cuprinde:

formarea loturilor omogene de faina;

cernerea fainii;

dozarea fainii;

dozarea apei si a drojdiei pentru prepararea maielei;

prepararea maielei;

framantarea maielei;

fermentarea maielei;

prepararea aluatului;

framantarea aluatului;

fermentarea aluatului;

dozarea aluatului;

predospirea bucatilor de aluat;

dospirea finala a aluatului;

pregatirea cuptorului;

pregatirea bucatilor de aluat;

coacerea aluatului;

racirea painii;

depozitarea painii;

ambalarea painii;

livrarea catre clienti.

1.6. STRATEGIA DE MARKETING

Dupa cum s-a mentionat anterior, pentru pastrarea si cresterea pozitiei pe piata intreprinderea va adopta o strategie indreptata spre:

ridicarea calitatii produsului;

largirea sortimentului produsului;

ridicarea nivelului de deservire post-vanzare;

stabilirea unii pret convenabil pentru toate paturile sociale.

Tipuri de promovare a noii game sortimentale

Tip de promovare

Detalii

Aparitii in reviste si publicatii de specialitate

revistele R1,R2

periodic si pe toata durata anului

Radio

posturile X,Y

in primele  4 luni de la lansarea noilor produse

Organizarea de promotii si degustari a noilor produse.

in cadrul campaniei publicitare de lansare a produselor

Pliante cu oferta de produse; fluturasi

realizate de tipografia A

livrate de catre promoteri in cadrul campaniei publicitare populatiei orasului, la domiciliu sau la birourile firmelor

Standuri luminescente

dispuse in tot judetul Vaslui

Piata

Asa cum am afirmat, piata firmei S.C. Muntenita S.A. are un caracter local pe de o parte, si traditional pe de alta parte. Geografic aceasta piata e localizata in judetul Vaslui, iar din punct de vedere al componentei este o piata traditional universala.

In ceea ce priveste piata produselor de patiserie, aceasta inregistreaza o crestere constanta, atat cantitativ cat si valoric. Aceasta afacere este considerata una dintre cele mai putin costisitoare ramuri din sectorul alimentatiei, beneficiind in acelasi timp de o cerere in progres, determinata in primul rand de faptul ca produsele oferite sunt ieftine si deci accesibile tuturor categoriilor de consumatori.
Cererea inregistreaza o usoara sezonalitate, in sensul cresterii sale in sezonul rece.
Oferta inregistreaza o certa diversificare, fie datorita insusirii de catre producatori a unor propuneri venite din partea clientilor, fie datorita unor initiative ale acestora din urma. Din punct de vedere al producatorilor, se poate observa in ultimul timp o preocuparea permanenta pentru calitate si igiena, care a condus la importante schimbari in structura liniilor de patieserie, ceea ce ne-a motivat pentru mentinerea standardelor de calitate in alegerea noilor utilaje si masini de patiserie.

Piata tinta

In cazul nostru este greu de delimitat o piata tinta. Orice persoana este client al nostru, consumator de paine. Totusi pentru specialitatile noastre (covrigi, batoane, saleuri, pateuri ) principalii clienti ai nostri sunt copiii si adolescentii (marea majoritate a magazinelor noastre sunt amplasate in jurul gradinitelor, a liceelor).

Premisa esentiala a identificarii unei tinte de comunicare eficiente o constituie analiza corespunzatoare a pietei si a elementelor sale componente.

Cand vorbim despre clientela unitatilor de patiserie, probabil cea mai importanta componenta este cea geografica. In marile orase, in fiecare zona (cartier) exista asemenea patiserii, dar rareori ele dobandesc un renume in afara perimetrului respectiv. Asadar “lupta” se da in principal pentru segmentul de clienti care isi au domiciliul ori locul de munca/scoala in zona respectiva sau care pur si simplu circula prin zona in mod frecvent.
Un aspect deosebit de important il reprezinta castigarea increderii consumatorilor, in prima etapa, pentru incercarea produselor noastre si dobandirea clientilor fideli prin repetarea cumparaturii, in a doua etapa.

3. Segmentarea pietei tinta

CRITERII

GRUPURI TIPICE

Demografice

Varsta

Sex

Marimea familiei

Venit

Ocupatie

Rasa

Religie

Toate categoriile

Masculin, feminin

>=1

<100 RON;; 500-1000 RON;etc.

Toate

Albi, negri, etc.

Ortodocsi, catolici, etc.

Geografice

Locuitorii judetului Vaslui

Psihografice

Clase sociale

Stil de viata

Toate categoriile

Nu are importanta semnificativa

Strategia de distributie

Reteaua de distributie este constituita din 17 magazine proprii de desfacere.

Aprovizionarea magazinelor (proprii sau nu) se face prin intermediul masinilor speciale pentru paine, aflate in dotarea societatii.

Magazinele primesc, gestioneaza si vand produsele. Actele intocmite in magazine sunt predate biroului financiar-contabil, iar numerarul incasat se preda zilnic la casierie, putand fi utilizat chiar in ziua urmatoare in scopurile stabilite de societate.

Criteriile de selectie a modalitatii de distributie se bazeaza pe urmatoarele:

plata imediata;

volumul comenzii;

relatia anterioara.

Contractele de livrare practicate de S.C. Muntenita S.A. in calitate de furnizor contin prevederi asiguratoare referitoare la:

documentele si modalitatile de plata;

receptia marfii la sediul firmei;

garantie;

raspunderea contractuala.

O modalitate de sintetizare a diagnosticului strategic al intreprinderii este reprezentata de analiza SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats), care cuprinde pe de o parte analiza mediului (analiza externa) iar pe de alta parte analiza activitatii proprii (analiza interna).

Oportunitati:

- cerere relativ constanta pentru produsele de baza, un avantaj in conditiile recesiunii economice;

- elasticitate redusa a cererii fata de pret si elasticitate negativa fata de venit;

- mediu economic mai favorabil intreprinderilor cu ciclu scurt de fabricatie.

Constrangeri

- reducerea veniturilor reale si a consumului populatiei;

- cresterea puternica a concurentei;

- oscilatiile foarte mari la preturile materiilor prime si calitatea necorespunzatoare a acestora (de ex. grau), precum si faramitarea proprietatilor agricole;

- costul foarte ridicat al resurselor financiare, care ingreuneaza activitatea de investitii;

- blocajul financiar si dificultatile in gasirea unor parteneri in conditii satisfacatoare de plata;

- preturile foarte ridicate ale produselor si serviciilor regiilor autonome (energie electrica, gaz, apa etc.);

- fiscalitatea foarte ridicata si existenta evaziunii fiscale.

Analiza activitatii proprii (analiza interna) trebuie sa identifice punctele tari si punctele slabe ale acesteia.

Puncte tari

- experienta indelungata in domeniu si existenta unui personal bine format;

- existenta unei retele proprii de distributie si diversificarea produselor desfacute prin intermediul acesteia;

- existenta unui actionariat relativ stabil;

- productia reprezentata de produse de baza, cu o cerere relativ stabila;

- potentialul de productie ridicat;

- ciclul foarte redus de fabricatie si calitatea produselor;

- rentabilitatea ridicata in toti anii de functionare;

- echilibrul financiar solid si solvabilitatea ridicata;

- conturarea mai precisa in ultima perioada a strategiei de vanzari;

- reputatia firmei si ponderea ridicata pe piata locala;

- inexistenta restantelor in platile fata de bugetul statului si cel al asigurarilor sociale;

- controlul strict al cheltuielilor si al fluxurilor de incasari si plati.

Puncte slabe:

- capacitati de productie si transport mai greu de adaptat la reducerea consumului;

- activitatea de marketing insuficient dezvoltata;

- diversificarea insuficienta a productiei;

- lichiditatea in scadere;

Pentru valorificarea la maximum a oportunitatilor si punctelor tari si evitarea constrangerilor si eliminarea punctelor slabe ar fi de recomandat urmatoarele masuri (unele din ele fiind deja in atentia societatii):

controlul strict al cheltuielilor si supravegherea permanenta a starii de lichiditate;

ridicarea calitatii produselor si in primul rand o adaptare mai buna la nevoile clientului;

politica de vanzari mai agresiva si consolidarea pozitiei de lider pe piata;

urmarirea mai atenta a evolutiei concurentei;

stabilirea de relatii mai stabile cu furnizorii si clientii si afirmarea clara a cerintelor fata de acestia;

educarea personalului in directia orientarii spre ridicarea calitatii si a urmaririi cerintelor clientilor

II. PREZENTAREA SECTORULUI DE ACTIVITATE PENTRU INVESTITII

Prezentul plan de afaceri este intocmit de catre S.C. MUNTENITA S.A. Vaslui in vederea obtinerii unui imprumut bancar pentru achizitionarea unor echipamente si masini semi-automatizate in scopul introducerii unei noi game de produse de patiserie si diversificarii sortimentului de produse de panificatie. Noul atelier de patiserie si panificatie va fi amenajat in locul fostului atelier de patiserie si panificatie dar pe o sufrafata mai mare, ce era destinata vestiarului angajatilor si magaziei de materii prime. Aceste amplasamente vor fi amenajate in incinta administratiei, si respectiv, a morii de cereale. Amenajarea noilor spatii si a sectiei de patiserie si panificatie va implica incetarea activitatii pentru o saptamana, in care va functiona doar moara de cereale in regim de lucru normal si centrul de administratie. Amenajarea magaziei in cadrul morii de cereale se va desfasura, pentru a evita perturbarea proceselor de productie, dupa terminarea programului de lucru. Imobilul in care se va materialize proiectul de investitie nu necesita decat cateva renovari, imbunatatiri si amenajari, intrucat, in sepembrie 2006 societatea a efectuat lucrari de modernizare a intregii cladiri si a spatiilor aferente acesteia. De asemenea, datorita extinderii activitatii societatii, firma doreste a achizitiona si un mijloc de transport pentru desfacerea produselor de panificatie si patiserie.

Procesul tehnologic de fabricare a noilor produse de panificatie urmeaza in linii mari un proces tehnologic clasic de producere a painii si a produselor de panificatie, cu mentiunea ca ofera urmatoarele avantaje:

cresterea productivitatii muncii;

cresterea calitatii produselor de patiserie si panificatie;

consum de combustibil mai scazut;

rapiditate la pornire (incaltire);

sistem de control perfectionat;

Cadrul legal

Desfasurarea tuturor activitatilor se va desfasura cu aprobarea Ordinelor Ministerului Sanatatii nr. 975/16.12.1998 (privind aprobarea normelor igienico-sanitare pentru alimente) si nr. 976/16.12.1998 (privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor).

Pentru amplasarea, constructia si amenajarea spatiilor trebuie obtinut avizul sanitar al directiilor de sanatate publica judetene sau a Municipiului Bucuresti, al agentiilor de protectie a mediului si a directiei de urbanism si amenajarea teritoriului din Bucuresti sau din judete, dupa caz.

In plus, este necesara licenta de fabricatie pentru produsele care urmeaza a fi produse (se obtine de la Directia Generala resurse si politici agroalimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Directiile Generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala se afla unitatea).

Utilajele si echipametele care urmeaza a fi achizitionate:

Cuptor patiserie cu patru etaje, electric(380V), prevazut cu dospitor. Pret : 2000 Euro + Tva 

Cuptor WP MATADOR MK 5,2 m/p

Date Tehnice : Consum electric (kw): 2.8 - 4 ; Consum putere calorica (kw): 100; Consum gaz (m/c): 6-9; Consum motorina ( L): 23; Greutate (kg) : 3200; Dimensiuni (mm) I x l x L: 2200x1630x2800; Productie : 60 buc(1kg)/40 min ; 75 buc(500g)/25 min Pret : 6000 Euro + Tva

Malaxor spiral FIMAK SPM-200

Capacitate aluat: 160 kg, Capacitate faina: 100kg, Consum electric: 5,5-8Kw, Greutate: 510kg.Pret : 9000 Euro + Tva;

Masina de divizat semiautomata, import Germania, reconditionata. Pret : 2800 Euro + Tva;

Masina de feliat Superautomata; capacitate: 600-1200buc/h Pret : 1000 Euro + Tva;

Mixer Planetar Rego , prevazut cu cuva inox, brat mixer, brat malaxor. Pret: 900 Euro + Tva;

Masa de lucru din inox cu blat special la comanda. Pret 650 Euro +Tva 240cm*80*80 (4 bucati);

Masina de amabalare pentru uz industrial, de provenienta germana.
Pret : 1500 Euro + Tva;

Carucior inox  second-hand, pentru cuptoare rotative. Pret: 280 Euro + Tva;

Tavi cu gauri 58/78; 6 euro/buc ( 40 bucati);

Tavi cu gauri 58/88; 7 euro/buc (30 bucati);

Masina de rulat corn Erka, reconditionata, import Germania, 50 - 150 g.  Pret : 1300 Euro + Tva.

Toate echipamentele sunt produse dupa normativele C.E. in vigoare tinind cont de prevederile noilor standarde ISO9001 si ISO9002, de normele electrice de prevenire si protectie contra accidentelor precum si de igiena in vigoare. Utilajele vor fi achizitionate de la S.C. COLINA MATADOR INMPEX S.R.L.

In urma realizarii unor chestionare, produsele cele mai cautate de clienti si care urmeaza a fi oferite de S.C.Muntenita S.A. sunt:

Fursecuri cu nuca, cacao si rahat;

Baclava cu nuca;

Cozonac nuca si cacao;

Cozonac simpu;

Foietaj mere;

Saleuri cu cascaval si alte umpluturi;

Rulouri cu gem, nuca si cacao;

Piscoturi;

Checuri;

Colaci;

Chifle graham;

Paine cu seminte de dovleac;

Colac ardelenesc;

Paine impletita.

Pregatirea si calificarea personalului

Personalul care lucreaza in bucatarie este calificat si cu experienta in domeniu. Este necesara angajarea a cel putin doi bucatari si doi ajutori de bucatari, care sa fi absolvit o institutie sau un curs de stiinta alimentatiei, pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii societatii.

Firma noastra ofera posibilitatea specializarii personalului prin numeroase cursuri de cofetar–patiser, organizate de diverse institutii, care ofera la final, de obicei pe baza unui examen, certificate de calificare recunoascute la nivel national. In functie de ritmul de desfasurare si de volumul de informatii oferit, aceste cursuri dureaza intre 3 si 9 luni si costa intre 100 si 300 €, cheltuiala care va fi suportata in totalitate de societate. Programul de lucru pentru atelierul de panificatie si patiserie ( cel care va „ suferi” unele schimbari) va ramane acelasi

( ture de cate 8 ore ziua si noaptea) cu mentiunea ca va creste numarul de angajati pe tura. Daca, in viitor, se va necesita cresterea numarului de angajati ca urmare a cresterii volumului de vanzari, se vor lua masurile in cauza pentru eliminarea deficitului.

Furnizorii de materii prime si materiale vor ramane aceeasi, intrucat pana in momentul actual calitatea si serviciile oferite de acestia sunt ireprosabile.

III. Necesarul de finantare

Destinatia fondurilor

Pentru realizarea proiectului de investitii specificat societatea identifica un necesar de finantare de 200.300 RON, suma care se argumenteaza astfel:

Alocari de fonduri

Suma RON

INVESTITII, din care:

achizitie masini si utilaje de panificatie

amenajari

autoturism pentru livrari (1)

57.000

CHELTUIELI DIRECTE, din care:

deplasari, cazare, diurne

1200

materii prime si materiale

3500

consumabile si alte achizitii

1700

promovare

2500

Total necesar

200.300

Acoperit de surse proprii

68.900

Necesar de finantare

131.400

Pentru utilajele si echipamentele de patiserie si panificatie s-a platit deja furnizorului un avans de 25.000 lei, aproximativ 22.12 % din valoare sa.

Modul de functionare

Se intentioneaza ca necesarul de finantare astfel obtinut sa fie acoperit prin obtinerea unui credit intern. Previziunile financiare s-au facut sub premizele obtinerii unui imprumut pe termen lung de 131.400 lei, a carei rambursare se va face in 3 ani.

Momentul finantarii

Datorita timpului scurt in care se va efectua investitia, creditul se va contracta intr-un singur an, cu precadere in al doilea trimestru al anului intai.

IV. Cheltuieli si sursele de finantare pentru investitii

Bilantul contabil la sfarsitul anului 2008

ACTIV

VALOARE (lei)

PASIV

VALOARE

(lei)

CORPORALE (total),

din care:

CAPITAL

SOCIAL VARSAT

39.000

- mijloace fixe

FONDURI  PROPRII

STOCURI (total), din care:

OBLIGATII

72. 000

- materii prime

PROFIT

324.000

- produse finite

- marfuri

DISPONIBILITATI BANESTI

DECONTURI

54.000

TOTAL ACTIV

1.161.000

TOTAL PASIV

1.161.000

Evaluarea variantelor de finantare

Pentru finantarea acestei afaceri s-au propus 2 variante de finantare, creditul intern si creditul extern.

V 1 Creditul intern

Se realizeaza prin contractarea de pe piata romaneasca la o dobanda fixa de 15 %, pe o termen de 3 ani, fara perioada de gratie, garantiile fiind reprezentate de moara de grau si atelierul de panificatie ; se cere crearea unui deposit colateral de 25 % din valoare creditului necesar completarii garantiei, care trebuie sa fie de 125 % din valoarea creditului.

Comisioanele pentru transmiterea sumei la banca furnizorului vor fi suportate de firma si vor reprezenta 2 % din valoarea sumei transmise (din valoarea creditului).

V2. Creditul extern

Se realizeaza prin contractarea de pe piata internationala cu dobanda de 14% si un comision de 1.5% pe termen de 4 ani, cu 1 an garantie, rambursare semestriala, iar garantia este reprezentata de moara de grau si atelierul de panificatie.

3. Prezentarea variantelor de finantare

V 1

Creditul = 131.400 RON

Durata de rambursare = 3 ani

Rata dobanzii = 15%

Rambursare lunara

Comision = 2% (2.628 RON)

Sa = C

c - valoarea creditului;

a - dobanda;

h - perioada derularii imprumutului.

Sa= 131.400 x 57.550,17 lei

Avand ca baza bilantul contabil vom efectua cateva analize de bonitare asupra societatii:

Lichiditatea patrimoniala:

Lp =

Lp = 487.5%

Acest procent al lichiditatii, peste 100% semnifica existenta unui supliment de resurse , adica un fond de rulment care –i va permite sa faca fata incidentelor care apar in miscarea capitalului circulant sau a unor deteriorari in valoarea acestuia.

Solvabilitatea patrimoniala:

Sp =

Sp =

Un procent de peste 30% al solvabilitatii indica o capacitate buna a agentului economic de a plati la scadenta din resursele proprii toate datoriile fata de creditorii sai, atat pe termen scurt cat si pe termen lung si mediu.

Rentabilitatea capitalului propriu;

Rcp =

Rcp = * 100= 42.35%

Gradul de indatorare;

Gi=

Gi=

In urma rezultatelor indicatorilor rezulta o situatie foarte favorabila de acordare a creditului. Din punct de vedere al bancii, creditul este considerat standard ( insumand un punctaj de 40 de puncte), aceasta fiind de acord sa finanteze investitia.

V2.

Valoare credit =131.400 RON

Durata = 4 ani

Perioada de gratie = 1 an

Dobanda = 14 % / an pentru valuta

Comision = 1.5 % aplicat la credit (1.971 RON)

Rambursare semestriala

Sa = c = 45.097,11 RON

Unde: c - valoarea creditului;

a – dobanda;

h – perioada derularii imprumutului.

4. Analiza eficientei economice a variantei propuse prin metodologia BIRD

 Varianta

Perioada imprumut 

(ani)

Perioada de gratie

Suma anuala de rambursat

Valoarea achizitiei

Comision

Suma totala de plata (lei)

Credit intern

Credit extern

Din tabelul de mai sus, ce cuprinde date cu privire la alegerea celei mai bune variante de finantare a proiectului de investitie a societatii noastre, rezulta ca, varianta cea mai optima si eficienta a investitiei o reprezinta varianta creditului intern. Varianta creditului extern presupune cheltuieli mai mari ceea ce ar duce la scaderea profitului unitatii noastre.

V. ANALIZA FINANCIARA A ACTIVITATII VIITOARE

5.1. Evolutia indicatorilor de volum pentru V1

INDICATORI

U.M.

IN ANUL EFECTUARII INVESTITIEI

PE PERIOADA DE FINANTARE

Valoarea investitiei:

RON

Fonduri proprii

Credite

Cheltuieli de productie

Rata credit

Taxe si impozite

Venituri

Capacitate de productie

tone

5.2. Analiza economica a proiectului de investitie (Evolutia indicatorilor pe durata  functionarii)

Indicatori

ANII

Valoarea investitiei (lei)

Cheltuieli de productie (lei)

Venituri (lei)

Profit  (lei)

Pentru calculul indicatorilor se va folosi tehnica actualizarii. Momentul de referinta la care vom face actualizarea va fi anul de realizare a investitiei, iar rata de actualizare este de 25%. 

a. Raportul dintre venituri si cheltuieli

R = = = 2,33

Intrucat , valoarea raportului dintre venituri si cheltuieli este categoric mai mare decat 1, rezulta ca investitia facuta de unitatea noastra este eficienta.

b. Fluxul de numerar (cash-flow-ul)

Fh = Vh - (Ch+Ih)

F1 = venituri - (investitia + costul de productie + taxe si impozite + comision + suma  anuala de rambursat )

F1 = 348.800 –( 160.240 + 123.200)= 65.360 lei

F2 = 390.656 - 133.056 = 257.600lei

F3 = 106.444,8 =206080 lei

F4 = 249.653,685.031,1= 164.622,5 lei

F5 = 199.600,8 67.983,3 = 131.617,5 lei

F6 = 54.469,8 = 105.455 lei

F7 = 43.451,1 = 84.122,5 lei

F8 = 34.719,3 = 67.217,5 lei

Se observa ca valoarea indicatorului este pozitiva in toti anii, ceea ce indica o situatie favorabila pentru unitatea noastra.

5.3. Calculul VAN-ului

Anii 

Indicatorii

Valoarea

investitiei

Cheltu-

ieli de produc -tie

Venit

Profit

a=25%

Investitie

actualizata.

Chelt.

actualiz.

Venit actualiz.

Profit actualiz.

Total

5.4. Calculul RIR

RIR = amin + (amax - amin)x

amin = 75% RIR = (75, 80)

amax = 80% 

ANII

INVESTITII

CHELTUIELI

VENIT

a=80%

INVEST.

ACTUALIZ.

CHELT.

ACTUALIZ.

VENIT

ACTUALIZ.

TOTAL

VAN(amax = 80%)

ANII

INVESTITII

CHELTUIELI

VENIT

a=75%

INVEST.

ACTUALIZ.

CHELT.

ACTUALIZ.

VENIT

ACTUALIZ.

TOTAL

VAN(amin = 75%)

RIR = )x

5.5. Analiza financiara a proiectului de investitie (evolutia indicatorilor pe durata functionarii)

Indicatori

ANII

Valoarea investitiei (lei)

Cheltuieli de productie (lei)

Venituri (lei)

Profit  ( lei)

  • Venitul in primul an este imprumutul la care se adauga venitul din productie.
  • Cheltuielile de productie din anul I = valoarea investitiei + comisionul + impozite +cheltuieli de productie
  • Cheltuielile de productie pentru anii II-VIII = taxe si impozite + rata la credit + cheltuieli de productie

5.6. Raportul dintre venituri si costuri

R = = / ( (a=75%)

R= 1.94% (a=80%)

5.7. Evolutia indicatorilor pe durata de functionare

R = = 1.808.968,64 / ( 160.240 + 1.495.349) = 1.09 %

Anii 

Indicatorii

Valoa-rea

Investi-tiei

Cheltu-

ieli de produc -tie

Venit

Profit

a=25%

Investitie

actualiz.

Chelt.

actualiz.

Venit actualiz.

Profit actualiz.

Total

Fluxul de numerar

Fh=Vh-(Ih+Ch)

F1 = -19.939,64 lei

F2 = 162.998,87 lei

F3 = 130.399,1 lei

F4 = 112.227,86 lei

F5 = 89.727,41 lei

F6 =71.891,68 lei

F7= 57.348,71 lei

F8= 45.824,1 lei

VAN= = 1.808.968,64 - ( 160.240 + 1.495.349) = 153.379,65

Pragul de rentabilitate

PR= [CF/(V-CV)]*100=(19.710+42.904,26+62.370) / (606.040-145.530)*100=

= 27,14 % in care:

CF= cuponul (19.710) + impozite si taxe (42.904,26) + cheltuieli de productie (30% din cheltuielile de productie = 62.370)

CV = 70% diferenta din cheltuielile de productie = 145.530

V = 606.040

La un nivel de utilizare de 27 % a capacitatii de deservire pe an nivelul cheltuielilor este egal cu nivelul veniturilor si deci profitul va fi zero.

Se constata din analiza financiara ca la nivelul societatii situatia este favorabila. Practic, investitia este rentabila.

VII. Aprecieri si concluzii

Intrucat situatia societatii se dovedeste a fi una incurajatoare, adica una rentabila, conducerea societatii se gandeste sa mai deschida si o cofetarie pentru a satisface pe deplin nevoile consumatorilor. Unitatea doreste a-si mentine o pozitie de lider pe piata panificatiei si patiseriei din Vaslui, prin experienta indelungata in domeniu si existenta unui personal bine format, existenta unei retele proprii de distributie si diversificarea produselor desfacute prin intermediul acesteia, existenta unui actionariat relativ stabil, productia reprezentata de produse de baza, cu o cerere relativ stabila, potentialul de productie ridicat, ciclul foarte redus de fabricatie si calitatea produselor, rentabilitatea ridicata in toti anii de functionare.

Reclama produselor va fi efectuata prin intermediul retelei mass-media, foi volante, standuri luminescente, pe automobilele care livreaza produsele firmei, prin organizarea de promotii si degustari a noilor produse.

Putem obtine acest lucru prin innoirea si largirea gamei sortimentale a produselor, intelegerea clara a tendintelor si nevoilor de pe piata, comercializare si imbuteliere inovatoare si profitabile.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate