Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
PRIVIZIUNEA ECONOMICA - TEST GRILA


PRIVIZIUNEA ECONOMICA - TEST GRILA


PRIVIZIUNEA ECONOMICA - TEST GRILA

TRUE/FALSE

1. Previziunile reprezinta estimari ale nivelurilor variabilelor economice



ANS:  T

2. Activitatea de previziune poate fi realizata pe baza perceptiei decidentilor

ANS:  T

3. Activitatea de previziune poate fi realizata prin utilizarea unor metode si tehnici logice si exacte

ANS:  T

4. Tratarea explorativa a viitorului inseamna studiul viitorului ca solutie a problemelor prezentului, bazat pe obiective

ANS:  F

5. Tratarea normativa presupune tratarea viitorului pe baza datelor din trecut si prezent, care evidentiaza tendinte

ANS:  F

6. Extrapolarea consta in prelungirea in viitor a evolutiei constatate in trecut

ANS:  T

7. Seria cronologica sau seria de timp este constituita dintr-un sir de termeni care reflecta evolutia mai multor variabile

ANS:  F

8. Prin ajustarea termenilor unei serii de date statistice se intelege operatia de inlocuire a termenilor teoretici cu termenii reali

ANS:  F

9. Sezonalitatea se manifesta sub forma de abateri de la tendinta generala la intervale regulate de timp mai mici de un an.

ANS:  T

10. Ciclicitatea se prezinta sub forma unor abateri intamplatoare de la ceea ce are sistematic evolutia variabilei analizate.

ANS:  F

Determinati ecuatia dreptei de regresie avand coeficientul unghiular -9 si ordonata la origine 16.

a) y = -9 + 16 x;

b) y = 16 - 9 x;

c) y = 9 + 16 x;

d) y = - 9 - 16 x;

e) y = -16 + 9 x;

ANS: 

y = 16 - 9 x;

Legatura dintre vechime si productivitatea muncii (buc/muncitor) este exprimata prin ecuatia de regresie: y = 20 + 0,2 x. Productivitatea unui muncitor cu vechime de 10 ani va fi:

a) 22;

b) 20,2;

c) 24;

d) 22,2;

e) 24,2.

ANS: 

3. Intr-o firma a fost analizata legatura dintre cheltuielile de productie si profit, obtinandu-se un coeficient de corelatie de -0,9. Profitul depinde de cheltuielile de productie in proportie de:

a) 81%;

b) 9%;

c) 90%;

d) 0,81%;

e) 89%.

ANS:

25. Se cunosc urmatoarele date privind productia si costurile inregistrate intr-o firma.

Productie (buc)

Cost unitar (mii lei/bc)

Legatura dintre variabile este exprimata printr-o:

a.

functie liniara;

b.

functie exponentiala;

c.

parabola;

d.

hiperbola;

e.

functie logaritmica.

ANS:  C

4. In cazul legaturilor liniare inverse, multimea valorilor raportului de corelatie este:

a) (-1, 1);

b) (0,1];

c) (-1, 0);

d) [-1, 1];

e) [-1, 0].

ANS: 

]

Intensitatea legaturii dintre doua variabile a fost masurata prin intermediul coeficientului si raportului de corelatie, obtinandu-se in ambele cazuri valoarea 0,9. Legatura nu este:

a.

directa;

b.

foarte puternica;

c.

liniara;

d.

curbilinie;

e.

nu se poate preciza.

ANS:  D

27. Legatura dintre doua variabile se exprima printr-o functie exponentiala. Intensitatea legaturii dintre cele doua variabile se va masura cu:

a.

coeficientul de corelatie;

b.

raportul de corelatie;

c.

coeficientul de regresie;

d.

coeficientul de variatie;

e.

nu se poate preciza.

ANS:  B

5. Cifra de afaceri a unei firme a scazut in perioada 1998-2001 cu 20% si a crescut in perioada 2001-2008 cu 30%. Care a fost modificarea procentuala a cifrei de afaceri in anul 2008 fata de 1998?

a) a scazut cu 10%;

b) a crescut cu 10%;

c) a scazut cu 4%;

d) a crescut cu 4%;

e) nu s-a modificat.

ANS: 

a crescut cu 4%

6. Productia unei firme a crescut, fata de anul 2003, cu 20% in anul 2006 si cu 40% in 2008. Care a fost cresterea productiei in anul 2008 fata de 2006?

a) 30%;

b) 16,67%;

c) 20%;

d) 25%;

e) 35%.

ANS: 

7. Valoarea adaugata a unei firme a crescut cu 15% in anul 2007 si cu 20% in anul 2008. Calculati cresterea totala pe cei doi ani:

a) 38%;

b) 35%;

c) 17,5%;

d) 30%;

e) 18%.

ANS: 

8. Vanzarile unui magazin au crescut cu 10% in primul trimestru al anului, s-au redus cu 5% in cel de-al doilea trimestru si au crescut cu 12%, respectiv 20% in urmatoarele doua trimestre. Calculati cresterea medie trimestriala.

a) 11,75%;

b) 9,25%;

c) 8,86%;

d) 16%;

e) 25%.

ANS: 

9. Necesarul de petrol al unei tari a crescut in 2007 fata de 2006 cu 20% si in 2008 fata de 2007 cu 38,75%. Cu ce procent a crescut in medie din 2007 pana in 2008 ?

a) 29,37%;

b) 30%;

c) 29%;

d) 29,03%;

e) 45%.

ANS: 

10. Se cunosc datele:

Anul

Dinamica productiei (%)

Calculati modificarea procentuala a productiei in 2008 fata de 2007.

a

b) -15% ;

c) -12,5% ;

d) -25% ;

e) -45%.

ANS: 

11. Se cunosc datele:

Anul

Cresterea productiei (buc) fata de anul anterior

Calculati cresterea productiei in 2008 fata de 2007.

a) 40bc;

b) 45bc ;

c) 50bc ;

d) 11bc ;

e) 18bc.

ANS: 

Doua siruri de date paralele, in care primul arata variatia caracteristicii de timp si al doilea variatia fenomenului analizat reprezinta o serie statistica:

a.

cronologica;

b.

teritoriala;

c.

de distributie;

d.

de repartitie;

e.

de spatiu.

ANS:  A

2. Evolutia in timp a unui fenomen nu este ilustrata de o serie statistica:

a.

cronologica;

b.

de timp;

c.

dinamica;

d.

de distributie.

ANS:  D

Problemele care trebuie rezolvate la analiza seriilor cronologice sunt:

A) calcularea indicatorilor absoluti, relativi si medii;

B) determinarea trendului;

C) analiza sezonalitatii;

D) extrapolarea.

Alegeti combinatia corecta:

a.

A+B+C+D

b.

A+B+C

c.

A+D

ANS:  A

Valorile individuale ale termenilor seriei cronologice depind de:

A) factorii esentiali, cu actiune sistematica;

B) factorii aleatori;

C) variatiile sezoniere;

E) oscilatiile ciclice;

E) politica economica.

Alegeti combinatia corecta:

a.

A+B+C+D+E

b.

A+B+C+D

c.

A+C+D

ANS:  A

5. Cresterea nivelului de ocupare vara reprezinta o evolutie:

a.

sezoniera;

b.

pe termen lung;

c.

intamplatoare;

d.

ciclica

ANS:  B

6. Nu este posibila insumarea termenilor seriei cronologice:

a.

de momente;

b.

de intervale;

c.

exprimate in unitati fizice;

d.

de fluxuri.

ANS:  A

7. Dupa natura relatiei de cauzalitate, legaturile dintre fenomene pot fi:

a.

asociere sau corelatie;

b.

simple sau multiple;

c.

functionale sau statistice;

d.

directe sau inverse.

ANS:  C

8. Dupa numarul de caracteristici luate in consideratie, legaturile statistice dintre fenomene pot fi:

a.

directe sau inverse;

b.

simple sau multiple;

c.

asociere sau corelatie;

d.

liniare sau neliniare.

ANS:  B

9. Dupa forma de realizare, legaturile dintre fenomene pot fi:

a.

liniare;

b.

parabolice;

c.

hiperbolice;

d.

exponentiale

ANS:  B

10. Dependenta profitului de cifra de afaceri si cheltuielile de productie reprezinta o legatura statistica:

a.

de asociere;

b.

asincrona;

c.

inversa;

d.

multipla

ANS:  D

11. Atunci cand unei anumite valori a fenomenului cauza ii corespunde o singura valoare a fenomenului efect, legatura este:

a.

functionala;

b.

stochastica;

c.

directa;

d.

sincrona

ANS:  A

12. Atunci cand fenomenul efect depinde de mai multe fenomene cauza, legatura este:

a.

multipla;

b.

statistica;

c.

indirecta;

d.

de corelatie.

ANS:  B

13. Metodele simple de analiza a legaturilor dintre fenomenele economice permit evidentierea:

a.

existentei sau lipsei legaturii;

b.

directiei de realizare a legaturii;

c.

formei de realizare a legaturii;

d.

intensitatii acesteia;

e.

a+b+c+d.

ANS:  E

14. Dintre momentele de stabilire a existentei si formei de legatura dintre fenomenele economice nu fac parte:

a.

metoda regresiei;

b.

metoda gruparilor;

c.

metoda analizei dispersionale;

d.

metoda grafica;

e.

metoda tabelului de corelatie.

ANS:  A

15. Relatia: Δt/t-1 = yt - yt-1 reprezinta:

a.

modificarea absoluta cu baza in lant;

b.

modificarea absoluta cu baza fixa;

c.

nivelul absolut al seriei cronologice;

d.

nivelul totalizat al seriei cronologice;

e.

indicele cu baza fixa.

ANS:  A

16. Pentru ajustarea termenilor unei serii de date cu ajutorul metodei indicelui mediu se utilizeaza relatia:

a.

b.

= a + bti ;

c.

d.

e.

ANS:  E

17. Relatia: semnifica:

a.

valoarea absoluta a unui procent din ritmul modificarii cu baza fixa;

b.

valoarea modificarii medii

c.

valoarea indicelui mediu;

d.

valoarea ritmului de modificare cu baza in lant;

e.

valoarea absoluta a unui procent din ritmul modificarii cu baza in lant.

ANS:  A

18. Pe baza relatiei: se determina:

a.

indicele de dinamica cu baza fixa;

b.

modificarea absoluta cu baza in lant;

c.

nivelul totalizat al seriei;

d.

nivelul absolut al seriei;

e.

indicele de dinamica cu baza in lant.

ANS:  E

19. Ritmul mediu al unei serii cronologice se determina cu relatia:

a.

;

b.

c.

d.

e.

ANS:  A

20. Pe baza relatiei:= a + bti se realizeaza ajustarea:

a.

parabolica;

b.

exponentiala;

c.

liniara;

d.

hiperbolica

e.

multipla

ANS:  C

21. Determinarea trendului prin metoda indicelui mediu se realizeaza cu relatia:

a)

b)

c)

d)

e)

a.

b.

c.

= a + bti ;

d.

e.

ANS:  A

22. Pentru trendul parabolic relatia este urmatoare:

a.

b.

yi = a + bti ;

c.

d.

e.

ANS:  A

23. Pe baza relatiei: se calculeaza:

a.

coeficientul de corelatie;

b.

coeficientul de variatie;

c.

abaterea medie patratica;

d.

ritmul de modificare cu baza in lant;

e.

ritmul de dinamica cu baza in lant.

ANS:  B

24. Pentru alegerea metodei care ajusteaza cel mai bine seria cronologica se utilizeaza urmatoarele criterii:

a.

compararea volumului total empiric cu cel teoretic;

b.

compararea abaterilor absolute ale valorilor teoretice (ajustate) fata de cele empirice;

c.

compararea patratelor abaterilor dintre valorile empirice si cele teoretice;

d.

compararea coeficientilor de variatie;

e.

a+b+c+d.

ANS:  E

DE AICI NU MAI SUNT TRECUTE LA SUBIECTE

MULTIPLE CHOICE

11. Metode analitice de ajustare au la baza un model matematic, in care tendinta centrala a evolutiei se exprima ca o functie de timp.

ANS:  T

12. Daca fenomenul cercetat s-a dezvoltat in progresie geometrica, adica daca indicii cu baza in lant sunt constanti, admitem ca seria cronologica prezinta o tendinta liniara.

ANS:  F

13. Metoda celor mai mici patrate are ca functie obiectiv minimizarea sumei patratelor abaterilor reale de la cale ajustate.

ANS:  T

14. Verificarea corectitudinii calcularii ecuatiilor de regresie se face pe baza relatiei .

ANS:  T

15. Trendul parabolic se caracterizeaza cu functia .

ANS:  F

16. Trendul hiperbolic se caracterizeaza cu functia .

ANS:  F

17. Trendul exponential se caracterizeaza cu functia .

ANS:  F

18. Relatia:   se utilizeaza pentru explorarea pe baza sporului mediu.

ANS:  T

19. Relatia:   se utilizeaza pentru explorarea pe baza indicelui mediu de crestere.

ANS:  T

20. Ordonata la origine ne arata cu cat se schimba in medie variabila y in cazul in care variabila x se modifica cu o unitate.

ANS:  F

21. Coeficientul de regresie reprezinta, in serie geometrica, panta liniei drepte.

ANS:  T

22. Modelul   reprezinta modelul parabolei de gradul doi.

ANS:  T

23. Regresia multipla se caracterizeaza prin modelul .

ANS:  F

24. Regresia simpla se caracterizeaza prin modelul .

ANS:  F

25. Coeficientul de corelatie se foloseste pentru masurarea intensitatii legaturii liniare dintre doua variabile statistice.

ANS:  T

26. Raportul de corelatie se foloseste pentru masurarea gradului de intensitate, numai in cazul corelatiei neliniare.

ANS:  T

27. Coeficientul de corelatie liniara simpla poate sa ia valori intre 0 si +1.

ANS:  F

28. Intre -1 si 0, legatura dintre doua variabile este directa si este cu atat mai intensa, cu cat se apropie de -1.

ANS:  F

29. Intre 0 si +1, legatura dintre doua variabile este de sens invers si este cu atat mai intensa, cu cat se apropie de +1.

ANS:  F

30. Coeficientul de asociere se utilizeaza pentru masurarea intensitatii legaturii a doua caracteristici alternative prezentate intr-un tabel de asociere.

ANS:  T

28. Relatia de calcul:   in care reprezinta valoarea teoretica a variabilei y in functie de timp, sta la baza calculului:

a.

dispersiei totale;

b.

dispersiei termenilor seriei de la valorile ajustate;

c.

dispersiei valorilor ajustate de la valoarea medie;

d.

mediei mobile;

e.

ritmului mediu.

ANS:  B

29. Nivelul mediu pentru o serie cronologica de intervale de timp formate din indicatori absoluti se calculeaza cu relatia:

a.

b.

c.

d.

e.

ANS:  A

30. Cand, prin prelucrarea unei serii de date, se obtin modificari absolute cu baza in lant apropiate ca valoare unele de altele, ajustarea se realizeaza prin:

a.

metoda modificarii medii

b.

metoda indicelui mediu de dinamica;

c.

metoda grafica;

d.

metode analitice de ajustare;

e.

metoda mediilor mobile.

ANS:  A

NUMERIC RESPONSE





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate