Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Nivelul de eficienta al pietei de capital


Nivelul de eficienta al pietei de capital


Nivelul de eficienta al pietei de capital

Ipoteza ca pretul actiunilor pe pietele de capital complet liberalizate reprezinta cea mai buna estimare disponibila a valorii lor reale se bazeaza pe faptul ca pietele de capital incorporeaza cel mai eficace mecanism de stabilire a pretului actiunilor de capital. Dar nu toate pietele de capital se afla in stadiul de eficienta. In functie de gradul lor de organizare, nu toate sunt capabile sa permita o larga concurenta, atat in cadrul ofertei de capital, pe de o parte, cat si in cadrul cererii de capital pe de alta parte, si prin urmare, in general, sunt recunoscute trei niveluri de eficienta.

Primul nivel este piata de capital cu eficienta slaba, daca modificarile de preturi ale actiunilor sunt independente de modificarile din perioada anterioara. Al doilea nivel este piata de capital cu eficienta semiputernica, daca preturile actiunilor reflecta pe deplin toate informatiile disponibile publicului larg. Al treilea nivel este piata de capital cu eficienta puternica, daca preturile actiunilor reflecta pe deplin toate categoriile de informatii disponibile, fie ca sunt accesibile publicului larg sau nu. Daca primele doua forme de eficienta nu sunt contestate, ca fiind forme de piete de capital neconsolidate, cea de a treia forma are multi oponenti. Exista pareri ca daca o piata ar putea fi desemnata ca fiind o piata cu eficienta puternica, ea ar trebui sa reziste ducand testului de eficienta, fara a se inregistra vreo lovitura de piata, nici macar a unui singur investitor individual. Aceasta ar presupune evitarea oricarei forme de utilizare a informatiilor confidentiale, a informatiilor interne etc., ceea ce este posibil de infaptuit, dar si delimitarea lor de un castig exceptional, din noroc intamplator, ceea ce este imposibil.Teoria pietelor eficiente se pune tot asa si in contextul pietelor de capital care lucreaza cu instrumente financiare derivate cum sunt pietele valutare la termen, unde rata de schimb la termen este considerata a fi cea mai buna predictie impartiala a viitoarei rate de schimb la disponibil. Datele empirice arunca insa o serioasa indoiala ca asa este. Aceasta nu inseamna neaparat ca rata de schimb la termen nu este o buna anticipare a viitoarei rate de schimb din cauza comportamentului irational al partenerilor din contractele la termen asupra cursului valutar, ci probabil din cauza primei de risc, a costurilor de tranzactie sau a complicatiilor transmise in politica monetara a guvernului ramase fara o solutionare corecta. In plus, rata de schimb la termen este o reflectare a informatiilor disponibile la un moment dat, iar intre timp pot aparea informatii noi, informatii imprevizibile care pot influenta rata viitoare de schimb la care piata reactioneaza instantaneu.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate