Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Criterii de evaluare a investitiilor in mediu cert


Criterii de evaluare a investitiilor in mediu cert


Criterii de evaluare a investitiilor in mediu cert

Probleme propuse

O societate comerciala are in vedere efectuarea unei investitii. In acest scop se au in vedere doua modalitati de efectuare a acesteia, cu aceeasi capacitate productiva. Sa se decida, pe baza criteriului VAN, care este investitia optima. Despre cele doua proiecte de investitii se cunosc urmatoarele:

ProiectCosturi initiale

Fluxuri viitoare pozitive

N+1

N+2

N+3

N+4

A

B

Rata de actualizare este de 11%.

O investitie initiala de 200.000 u.m. degaja fluxuri viitoare de trezorerie pe o perioada de 5 ani, dupa cum urmeaza: CF1 = 40.000 u.m., CF2 = 45.000 u.m., CF3 = 50.000 u.m, CF4 = 60.000 u.m., CF5 = 80.000 u.m. Valoarea ramasa la sfarsitul perioadei este de 30.000 u.m. Rata rentabilitatii intreprinderii este de 12%. Calculati RIR, RIRM si interpretati rezultatul.

In vederea retehnologizarii, conducerea societatii face o investitie initiala intr-un utilaj in valoare de 5.000 mil. Lei. Investitia se face din fonduri proprii iar productia anuala suplimentara ce se realizeaza va fi de 2.300 mil. lei. Costurile variabile de exploatare aferente sunt de 700 mil. lei iar cele fixe sunt de 100 mil. lei. Amortizarea se face progresiv iar durata de functionare a noului utilaj este de 6 ani.

Activele circulante nete reprezinta 15% din cifra de afaceri (raport ce se pastreaza si dupa efectuarea investitiei). Cresterea ACR nete se inscrie la inceputul perioadei deoarece cresterea stocurilor de productie este anterioara productiei realizate prin investitia facuta. Dupa cei 6 ani ACR nete se valorifica prin vanzare.

La sfarsitul duratei de viata utilajul poate fi valorificat pentru 300 mil. lei.

Pe durata de viata a utilajului rata inflatiei se considera a fi 8% iar rata reala a dobanzii de 3%. Cota de impozit pe profit este de 16%.

Apreciati daca achizitionarea utilajului este recomandata prin prisma criteriilor de evaluare a investitiilor.

O investitie in valoare de 30 mld. Lei cu o durata de exploatare de 3 ani genereaza o CA suplimentara (fata de situatia in care nu s-ar fi realizat investitia) de 70, 80 si, respectiv, 75 mld. Lei. Costurile variabile reprezinta 65% din cifra de afaceri iar costurile fixe sunt de 10 mld. Lei in fiecare an. Cota impozitului pe profit este de 16% iar acivele circulante nete reprezinta 9 zile de rotatie din cifra de afaceri. La sfasitul duratei de exploatare firma poate obtine din vanzarea investitiei in capital fix o suma de 2,9 mld lei.

Folosind o rata de actualizare de 15% calculati VAN in cazurile urmatoare:

a)      firma aplica o politica de amortizare liniara;

b)      firma aplica o politica de amortizare degresiva.

O investitie in valoare de 12.000 u.m. cu o durata de viata de doi ani necesita realizarea unei investitii suplimentare de active circulante nete de 460 u.m, respectiv 530 u.m. Amortizarea aferenta investitiei este de 5.000 in fiecare an. Pretul de vanzare a investitiei este de 3.400 u.m. Cota de impozit pe profit este de 16%. Determinati valoarea terminala aferenta investitiei.

Fie urmatoarele proiecte de investitii:

Proiect

A

B

C

D

E

Investitia initiala

CDF1

CDF2

CDF3

CDF4

CDF5

CDF6

Rata de actualizare este de 15%.

Presupunem ca firma dispune de un buget limitat pentru realizarea investitiilor, si anume: 7.000 u.m. in primul an, respectiv valoarea fructificta a sumei ramase neutilizata din bugetul pe anul 1 si valoarea CFD obtinute prin proiectele realizate in anul al doilea.

Proiectele se pot realiza astfel: A, C, E in primul an; B, D in al doilea an.

Determinati portofoliul de investitii astfel incat sa se obtina maxim de VAN aferent portofoliului.

Pentru o exploatare forestiera seria de valori nete viitoare care pot rezulta intr-un an sau in anii urmatori este estimata astfel: anul 1 = -15 u.m., anul 2 = 20 u.m., anul 3 = 60 u.m., anul 3 = 120 u.m., anul 4 = 160 u.m., anul 5 = 204 u.m., anul 6 = 306 u.m., anul 7 = 390 u.m., anul 8 = 410 u.m., iar anul 9 = 490 u.m. Stiind ca rata de actualizare in domeniu este de 20%, sa se determine momnentul optim pentru efectuarea investitiei in exploatarea forestiera.

Fie urmatoarele proiecte de investitii care aduc aceleasi venituri dar care nu sunt cunoscute la momentul actual. Fiind date investitiile initiale si costurile anuale de exploatare pentru fiecare proiect (vezi tabelul) si rata de actualizare relevanta de 7%, sa se aleaga cel mai bun proiect.

Proiect

Inv. Initiala

Cost 1

Cost 2

Cost 3

Cost 4

Cost 5

Cost 6

Cost 7

A

B

C

D

E

Firmele 1 si 2 supuse fuziunii au o valoare actuala inainte de operatia de fuziune de VA1 = 7 mil. USD si VA2 = 7 mil. USD. Valoarea noii firme, ca urmare a efectelor de sinergie, va fi de VA1&2 = 12 mil. USD. Determinati VAN fuziune daca pretul de cumparare al firmei 2 este de I2 = 4 mil. USD.

Determinati valoarea capitalului net aferent realizarii unei investitii intr-o linie tehnologica pentru producerea tiglei de tip B, daca se cunosc urmatoarele infromatii: pret de achizitie = 162.400 euro, curs de schimb = 4.3 lei/euro, cheltuieli de instalare si montaj = 5.000 lei, cheltuieli de scpecializare a personalului = 3.000 lei.

Aceatsa reprezinta o investitie de inlocuire a liniei tehnologice existente cu ajutorul careia se produc tigle de tip A, astfel ca, la momentul investitiei, imobilizarea inlocuita se va vinde obtinandu-se un flux monetar care va fi determinat in functie de: valoarea bruta = 326.000 lei, amortizari cumulate aferente = 305.000 lei, si pret de vanzare pe piata second-hand = 153.000 lei.

Determinati valoarea reziduala a unei investitii daca valoara contabila neta a acesteia este de 15 mil. lei, pretul care s-ar obtine din vanzare este de 10 mil. lei iar pe parcursul celor trei ani de exploatare s-au realizat investitii in active circulante nete de 3 mil. lei, 2 mil. lei, respectiv 1,5 mil. lei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate