Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» PROFITUL


PROFITUL


PROFITUL

Existenta omului este conditionata de desfasurarea activitatii economice pt producerea bunurilor si sv necesare satisfacerii nevoilor sale. Avand in vedere ca resursele sunt limitate iar nevoile umane sunt nelimitate, se impune sa folosim eficient resursele economice rare. Deci, trasatura definitorie a activitatii economice este rationalitatea. Rationalitatea economica sta la baza progresului si dezvoltarii economice a oricarei natiuni. Indicatorul economic ce caracterizeaza rationalitatea sau eficienta oricarei activitati economice este profitul iar obtinerea si maximizarea lui este scopul esential al activitatii oricarui agent economic.

Prf este considerat in primul rand o forma fundamentala de venit (alaturi de salariu, dobanda si renta), insa acceptiunile sale sunt multiple.

Dpdv juridic si statistic, prf reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile unei actuvitati economice desfasurate de un agent economic. Deci :



Profitul = incasari totale (CA) - CT

CA = p·Q

CT = CF + CV

profitul = p·Q - (CF + CV)

CA = p·Q ( pt productie neomogena)

Dpdv contabil, prf exprima ceea e ramane unei firme dupa ce s-au scazut din venitul total platile datorate altor firme sau persoane individuale in legatura cu fdp care i-au fost furnizati de acestia. Din acest pdv, profitul reprezinta avantajul realizat sub forma baneasca dintr-o activitate economica.

Determinat ca diferenta intre incasarile obtinute din vanzarea productiei si CT, prf constituie mobilul oricarei activitati economice.

Atunci cand cheltuielile depasesc veniturile obtinute, firma realizeaza un rezultat ne favorabil, numit pierdere sau profit negativ. De aceea profitul constituie dovada utilitatii unei activitati economice, iar marimea prf reprezinta masura acestei utilitati.

In cadrul ec de pt, prf influenteaza tat nivelul utilizarii resurselor cat si alocarea acestor resurse in functie de posibilitatile utilizarii lor alternative. Ca urmare, profitul indeplineste 2 mari functii economice :

Stimuleaza investitiile si cresterea productiei, in sensul ca posibilitatea obtinerii profitului determina initiativa si acceptarea riscului din partea firmelor. Posibilitatea obtinerii profitului determina firmele sa inoveze, iar inovatiile stimuleaza investitiile, productia totala, precum si nivelul angajarii factorului munca;

Orienteaza alocarea resurselor. Motivatia obtinerii profitului determina firmele sa-si creasca rationalitatea si eficienta activitatilor economice si, totodata, se cultiva spiritul de economie. La nivel microeconomic, prf reprezinta ratiunea de a exista a firmelor, cu influente benefice la nivel macroeconomic. Abordat la nivel macroeconomic, prf este compatibil cu rationalitatea sociala, in sensul ca, pe seama prf obtinut de firme, se asigura in primul rand dezvoltarea firmelor respective, dar si a economiei nationale in general si, totodata, prf face posibila existenta si functionarea altor activitati economice si sociale, conducand in final la progresul economico-social.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate