Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
LEASINGUL - OBIECT AL STUDIILOR ECONOMICE


LEASINGUL - OBIECT AL STUDIILOR ECONOMICE


LEASINGUL - OBIECT AL STUDIILOR ECONOMICE
APLICATIVE

Leasingul, ca instrument al economiei de piata, reprezentand o noua alternativa de finantare, s-a afirmat rapid in practica intreprizatoriala datorita cercetarilor stiintiEce. Cu toate acestea, in prima faza, din punct de vedere al rnasurilor inovatoare financiare si al cercetarilor fundamentale si aplicative economice, nu si-a putut crea un interes stiintific la nivelul importantei pe care o reprezinta in economia statala si mondiala.

Importanta acestui gen de afaceri atat de actual, datorita complexitatii sale, impune si in tara noastra, ca o preocupare majora, orientarea cercetarilor stiintifico- economice spre acest domeniu de activitate. Teoreticienii si practicienii proeminenti ai tari noastre vor trebui sa-si concentreze eforturile nu numai pentru atine pasul cu etapele de dezvoltare a lesingului, dar sa recupereze si decalajul de start si ramanerile in urma, care in unele cazuri reprezinta greutatile si dezavantajele in gestionarea calitativa a acestei activitati.1.1.1. OBIECTUL SI SCOPUL CERCETARILOR APLICATIVE

Economia aplicativa, prin caracterul sau principal de a satisface necesitati de consum omenesc, este interesata de problemele majore privind distributia bunurilor si a prestarilor de servicii, in contextul organizarii acesteia prin organizatii economice si cu ajutorul unor instrumente economice moderne eficiente. Intre scopurile principale de studiere a factorilor de influenta economica, cum este si instrumentul de finantare prin leasing, se inscriu urmatoarele obiective de studiu:

a)    Studiul economic de exploatare functionala;

b)    Studiul scopului stiintific cognoscibil;

c)     Studiul privind scopul stiintific descriptibil;

d)    Studiul cercetarilor pragniatice.

a. Studiul economic de exploataNe functionala.

Obiectul de studiu il reprezinta problema specifica a exploatarii functionale si se extinde asupra campurilor celor mai importante de cercetare, cum sant:aprovizionarea, productia, marketingul, investitile, finantarea si altele. La toate acestea trebuie adaugata si conducerea intreprinzatoriala, care trebuie considerat ca un domeniu cuprinzator si autoritar in contextul relatilor dependente de celelalte laturi ale cercetarilor stiintifice.

b.      Din punct de vedere al studiului privind scopul cognoscibil.

Sunt foarte importante cunostintele cu privire la structura societatilor de leasing si a proceselor care se deruleaza in cadrul acestora, pentru a se formula o teorie cuprinzatoare si propuneri de perfectionare. Aceste cunostinte, teorii si propuneri contribuie in mod esential la crearea unei legislatii economice si financiare in domeniul leasingului, care sa duca la rezolvarea teoretica si practica a unei parti importante a problematicii leasingului.

c.        Studiul privind scopul stiintific descriptiv

Corespunde cu scopul stiintific descriptiv si se manifesta in primul rand in prezentarea unor date si informatii din domeniul leasingului. Acesta, prin caracterul sau critic, duce la influentarea reglementarilor legislative in domeniul leasingului si creeaza modele perfectionate in privinta instrumentelor de finantare prin leasing.

d.            Studiul cercetarilor pragmatice

De la studiul stiintific descriptiv se ajunge, prin materializarea intentiilor, concluziilor si programelor, la studiul cercetarilor pragmatice, care au o relevanta deosebita cu privire la propunerile de rezolvare a problemelor leasingului si la asigurarea de factori a evolutiei si perfectionarii acestui instrument de finantare, devenit o putere considerabila in economia mondiala a contemporaneitatii.

In aceasta ordine de idei, se formuleaza doua paradigme de cercetare, in domeniul studiilor aplicative, si anume:

Estimarea orientata decizional a studiului economic aplicativ; Estimarea economica institutionala.

Aceste doua paradigme de cercetare in domeniul leasingului stau in centrul atentiei cercetatorilor proeminenti ai acestui instrument de finantare, care reprezinta o baza solida in aplicarea stiintifica a directiei de evolutie si in perspectivele concurentiale ale acestei alternative de finantare in economia de piata.

1.1.2. CERCETARI DIN DOMENIUL LEASINGULUI ESTIMARII
ORIENTATE DECIZIONAL

In activitatea de cercetare din domeniul leasingului domina fara dubiu, ca rezultat al cercetarilor si analizelor, estimarea decizionala. Literatura de specialitate in cadrul estimarii orientate decizional identifica doua mari parti a lucrarilor de cercetare si anume:

1. Analize cu privire la formularea problematicii referitoare la utilizatorul (beneficiarul) de leasing;

11. Analize cu privire la formularea problematici referitoare la locatorul (finantatorul) de leasing.

I. Analize cu privire la formularea problematicii referitoare la utilizatorul (beneficiarul) de leasing;

Punctul de plecare a unei verificari cu privire la estimarea decizionala referitoare la pozitia utilizatorului de leasing isi are centru de greutate in problematica de stabilire a modelului, cu scop optimal, a structurii de investitie si de finantare a unei intreprinderi. Potrivit acestei conceptii, studiul comparativ consta in evaluarea avantajelor si dezavantajelor leasingului cu alte doua variante de finantare ale caror capital surse sant capitalul propriu sau finantarea din credite straine. Studiile din literatura de specialitate in privinta rezultatelor financiare si a reducerii costurilor nu au putut prezenta, in general, o situatie comparativa care sa incline balanta in mod convingator in favoarea uneia din cele trei alternative. Din aceste cercetari si studii s-a desprins o concluzie interesanta si necesar de analizat, care rezulta din unele aprecieri din literatura mondiala si care sustine, cu argumente plauzibile, ca in conditile in care se pune accentul pe aspectul laturii calitative a leasingului, atunci se poate demonstra avantajul relativ al finantarilorprin leasing fata de alternativa grupei de finantare prin capital propriu sau credite bancare.

Pornind de la aspectele care influentiaza rezultate financiare prin contractarea leasingului se pot aminti doua avantaje notabile si anume:

- conditii avantajoase de procurare a obiectului de leasing;

- conditii avantajoase de valorificare a obiectului de leasing.

In primul caz prin specializarea marilor societati de leasing, cumpararea obiectivelor de leasing, datorita numarului mare de achizitionare a acestora, se realizeaza cu reduceri de preturi, deci cu un pret de aprovizionare mult mai redus. Avantajele costurilor de finantare dependente de impozite se manifesta in primul rand pe baza efectelor de finantare privind impozitul profesional si impozitul pe capital.

II. Analize cu privire la formularea problematici referitoare la locatorul (finantatorul) de leasing.

Estimarile locatorului de leasing cu privire la cercetarile si analizele economice ale activitatii se prezinta ca pronuntarea orientari manageriale si au ca scop sa determine cadrul managementului de la societatile de leasing. In asemenea cazuri intentia este sa fie gasite metode si instrumente specifice de leasing, cu ajutorul carora sa fie stabilite estimari de scopuri optime, care pot sa fie dezvoltate in concrete propuneri de solutionare a unor probleme speciale.

O problematica deosebita o prezinta metoda de bilantiere a afacerilor de leasing din punct de vedere al locatorului/ finantatorului de leasing, intrucat cea mai mare parte a bunurilor societatilor de leasing sunt in proprietatea lui din punct de vedere al dreptului civil, dar din privinta conditiilor economice sunt in posesia si in folosinta locatarului/utilizatorului de leasing. Reglementarile bilantiere sunt diferite in unele state, precum si categoriile de finantare prin leasing difera si toate acestea au o influenta determinanta din punct de vedere al impozitelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate