Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Intreprinderile si Internetul


Intreprinderile si Internetul


Intreprinderile si Internetul

Din ce in ce mai multe intreprinderi sunt prezente pe Internet si integreaza utilizarea lui in strategia lor comerciala. Organizatiile pot adopta atitudini diferite in raport cu Internet-ul.

A)     Intreprinderi prezenteIntreprinderile din domeniul informaticii sunt in majoritatea lor deja prezente pe retea (constructori, editori de programe, de carti sau reviste informatice, societati de servicii, consultanti, persoane independente, organisme educative, distribuitori de produse). Segmentarea actuala a pietei le convine, fiecare incercand sa ocupe piata inaintea concurentei. Pentru intreprinderile de informatica, prezenta pe Web este o dovada de "modernism" si permite strangerea legaturilor cu clientii.

Majoritatea intreprinderilor care exporta, mai ales catre SUA, vor fi, mai devreme sau mai tarziu, confruntate cu concurenta celor care sunt prezente pe Web si care ofera servicii mai bune clientilor lor. Pentru a lupta contra acestei concurente, credem ca intrarea pe Internet este o operatie care trebuie pregatita si integrata progresiv in strategia intreprinderii, cu scopul de a optimiza avantajele fata de concurenta.

Intreprinderile de vanzare prin corespondenta sunt constiente de oportunitatile pe care le deschide Web-ul si posibilitatile sale multimedia. Chiar daca aceste intreprinderi nu-si transfera imediat in intregime cataloagele, ele considera ca este important sa fie prezente si afirma dorinta de a fi la zi cu evolutiile tehnologice.

Intreprinderile a caror activitate este legata de informatie si media (investitori, media, presa, consultanta, etc.) se conecteaza pentru a beneficia de masa de informatii disponibila pe Internet si pentru a comunica cu corespondenti prin mesageria electronica.

Universitatile si institutele de invatamant universitar de orice natura se conecteaza la retea pentru a-si afirma prezenta internationala.

Liceele si scolile medii vor mai astepta, caci sunt inca destul de slab echipate.

Trebuie remarcat ca furnizorii de servicii pe Internet nu sunt neaparat intreprinderi mari, caci "vitrina" Web poate masca dimensiunea reala a intreprinderii.

B)      Intreprinderi dependente de retea

Numeroase intreprinderi se creeaza cu scopul de a produce, gestiona sau gazdui servere WWW. Ele propun de asemenea gestiunea retelelor TCP/IP si servicii de integrare cu sistemul informational al clientilor lor.

La crearea unui server WWW sunt solicitate competente multiple. Aspectul tehnic este important, caci trebuie stapanita instalarea programelor si racordarea serverului la sistemul de telecomunicatii. Trebuie, de asemenea, dezvoltate interfetele intre WWW si sistemul informational al intreprinderii (de exemplu, sistemul de gestiune al articolelor sau de luare a comenzilor).

Aspectul grafic este la fel de important deoarece serverul vehiculeaza o imagine a intreprinderii. Designul trebuie sa fie de buna calitate, realizat de specialisti ai industriei grafice, de publicitate sau editoriale.

Sunt de asemenea necesare competente organizatorice pentru a demara procedurile care decurg din introducerea unei noi tehnologii in intreprindere.

Aspectele marketing trebuie luate in considerare deoarece trebuie determinate cele mai bune metode de vanzare a produselor prin Internet. Analiza poate merge pana la studiul oportunitatilor de vanzare de servicii si produse noi pe retea.

Aceasta paleta de competente ilustreaza caracteristicile unor meserii noi, la frontiera dintre arta si tehnica. Din pacate, printre numeroasele intreprinderi informatice care propun serviciul de creare a paginilor WWW, putine sunt cele care dispun de toate aceste competente.

Piata creatorilor de servere WWW este mondiala, deoarece un server poate fi creat si administrat la distanta. Delocalizarea si globalizarea economiei devine in acest caz o realitate absoluta.

O alta categorie de societati dependente de Internet este cea a societatilor care vand servicii inexistente inainte de aparitia retelei, ca de exemplu cautarea de informatii in ciberspatiu. Le putem adauga acestora pe cele specializate in formarea specialistilor si utilizatorilor Internet.

C)     Organisme non-profit

In aceasta categorie intra universitatile si organismele guvernamentale care propun servicii gratuite. Astfel, un minister care prezinta bogatiile culturale ale tarii contribuie la imbunatatirea imaginii acesteia in lume. Acelasi lucru se poate spune despre un oras care decide sa creeze un server Web. Pentru astfel de organizatii, Internet este un instrument multimedia care le permite de a se face cunoscute in intreaga lume. Din acest punct de vedere, Internet completeaza informatiile din brosurile publicitare sau afise.

D)     Intreprinderi in expectativa

Unele intreprinderi, desi sunt conectate la retea si folosesc mesageria, nu ofera servicii prin Web. Ele folosesc reteaua pentru a efectua numai o veghe tehnologica. In sprijinul acestei atitudini, ele aduc mai multe argumente.

Primul argument este ca Internet este mai dezvoltat in Statele Unite decat in Europa, ceea ce limiteaza interesul intreprinderilor europene.

Al doilea, ca profilul si numarul utilizatorilor retelei sunt necunoscute. Ori, intreprinderile prefera intotdeauna sa cunoasca cum este segmentata audienta.

Al treilea, ca datorita evolutiei rapide a tehnicii exista riscul unei curse de urmarire costisitoare. Gopher, care era considerat acum cativa ani un sistem de viitor este astazi inlocuit de WWW, care poate fi la randul lui inlocuit in curand de alt sistem.

Al patrulea este ca reteaua nu are un gestionar unic. Aceasta proprietate a Internet-ului intriga si sperie societatile care prefera sa aiba de a face cu un operator unic.

Al cincilea si ultimul este acela al securitatii tranzactiilor comerciale efectuate prin retea. Din acest punct de vedere, mass-media ii gaseste retelei toate defectele cu putinta. Realitatea este insa mai putin grava si comertul este posibil astazi prin Internet.

Pe de alta parte, daca exista societati in expectativa, exista inca unele care nu cunosc nici macar existenta retelei sau au auzit vag vorbindu-se despre ea. Acestea risca sa rateze o evolutie importanta in economia mondiala si vor ramane, poate, pe marginea magistralelor informationale viitoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate