Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Sporirea capitalului social


Sporirea capitalului social


Sporirea capitalului social (Sichigea N., Giurca Vasilescu L.- Gestiunea financiara a intreprinderii.Teorie si aplicatii, Ed. Universitaria, Craiova, 2007, pag. 55-62)

Capitalul social prevazut la infiintarea firmei poate fi modificat ulterior, in functie de necesitatile si politica de finantare a acesteia.

I. Astfel, capitalul social poate fi majorat pe parcursul desfasurarii activitatii prin mai multe procedee:

a) emisiunea de noi actiuni;

b) incorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate;c) conversia datoriilor;

d) Plata dividendelor in actiuni

e) absorbtia totala sau partiala a unei altei firme.

a) Emisiunea de noi actiuni este o modalitate putin agreata de actionarii existenti deoarece prin aparitia unor noi actionari, ei pot pierde controlul asupra societatii. De aceea emisiunea de noi actiuni este o solutie acceptata de adunarea generala a actionarilor atunci cand nu exista alte posibilitati de finantare.

Conform legislatiei din Romania, emisiunea de noi actiuni se poate face numai la un pret mai mare sau egal cu valoarea nominala. Dupa emisiune, se va forma un curs bursier nou al actiunilor care se determina astfel:

Cbn =

in care:

Cbn  - cursul bursier dupa emisiunea de noi actiuni;

Na  - numarul de actiuni aflate in circulatie inainte de emisiune;

Cba - cursul bursier al actiunilor inregistrat anterior emisiunii de noi actiuni;

n  - numarul de actiuni nou emise;

Pe  - pretul de emisiunea al noilor actiuni.

Actiunile nou emise se ofera, in primul rand, spre subscriere actionarilor existenti, proportional cu numarul actiunilor pe care le detin si cu obligatia ca acestia sa-si exercite dreptul preferential de subscriere intr-un interval de timp stabilit de AGA. Dupa expirarea acestui termen, daca actionarii existenti nu au optat, actiunile vor putea fi subscrise public.

Dreptul de subscriere constituie un mijloc de protectie a intereselor vechilor actionari, deoarece exercitarea sa asigura evitarea reducerii beneficiilor obtinute de acestia ca rezultat al cresterii numarului de actiuni. De asemenea, prin exercitarea dreptului de preferinta, vechii actionari isi mentin cota de capital investita in firma si, ca rezultat, puterea de control asupra activitatii acesteia.

Dreptul de subscriere (ds) reprezinta de fapt, pierderea de valoare a actiunii vechi cu care va fi recompensat detinatorul acesteia pentru a nu fi afectat de majorarea capitalului si se determina astfel:

ds = Cba - Cbn =

Vechii actionari au dreptul preferential de a achizitiona noi actiuni emise de firma, la pretul de emisiune, daca detin un numar de drepturi de subscriere (Nds), determinat ca raport intre numarul de actiuni vechi (Na) si cel de actiuni noi (n), astfel:

Nds =

In functie de modul diferit de subscriere al actiunilor prin aport in numerar sau in natura, se vor produce influente financiare diferite in activitatea intreprinderii:

- daca subscrierea actiunilor s-a facut prin aport in numerar, se realizeaza o imbunatatire a structurii financiare in sensul cresterii capitalurilor proprii in defavoarea celor imprumutate. Prin urmare, are loc o crestere a capitalului permanent si a fondului de rulment net si o imbunatatire a lichiditatii intreprinderii;

- daca sporirea capitalului social se face prin aport in natura, intr-o prima faza, echilibrul financiar ramane neschimbat deoarece cresc, in acelasi timp, atat capitalul social cat si activele imobilizate. Dar cresterea capacitatii de productie sau comercializare prin incorporarea noilor imobilizari corporale conduce la cresterea necesarului de active circulante, a necesarului de fond de rulment, ceea ce necesita si asigurarea surselor (fie emisiunea de alte actiuni in numerar, fie credite pe termen scurt).

b) Incorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate este o modalitate de sporire a capitalului social care nu afecteaza structura financiara, ci numai structura capitalurilor proprii, prin cresterea capitalului social si reducerea cu aceeasi suma a rezervelor, rezultatelor si fondurilor proprii. Nu pot fi incorporate in capitalul social rezervele legale, beneficiile sau primele de emisiune.

Sporirea capitalului social prin incorporarea rezervelor si rezultatelor se poate realiza prin doua modalitati:

♦ prin cresterea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura;

♦ prin cresterea numarului de actiuni care se distribuie gratuit actionarilor existenti.

Fiecare din aceste modalitati produc influente financiare diferite, astfel:

- cresterea valorii nominale a actiunilor existente nu va modifica numarul actiunilor intreprinderii. Deci, pe piata financiara pretul actiunilor ramane acelasi, modificandu-se numai rata dividendului pe actiune, nu si dividendul ca atare;

- cresterea numarului de actiuni poate conduce la scaderea cursului actiunilor, care se poate determina astfel:

Cbn =

in care:

Cbn - cursul bursier dupa emisiunea de noi actiuni;

Cba - cursul bursier al actiunilor inregistrat anterior emisiunii de noi actiuni;

Na - numarul de actiuni aflate in circulatie inainte de emisiune;

n  - numarul de actiuni nou emise.

In cazul emisiunii de noi actiuni, vechii actionari beneficiaza de anumit numar de drepturi de atribuie (da), a caror valoare se determina astfel:

da = Cba - Cbn =

Numarul drepturilor de atribuire se determina prin raportarea numarul de actiuni vechi (Na) la numarul actiunilor noi (n), astfel:

Nda =

c) Conversia datoriilor intreprinderii, presupune cresterea capitalului social prin incorporarea datoriilor, compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

Cresterea capitalului social prin incorporarea datoriilor se face numai cu acceptul furnizorilor si creditorilor intreprinderii, prin renuntarea actionarilor existenti la dreptul lor preferential de subscriere. Aceasta transformare a datoriilor pe termen scurt in capital are ca efect cresterea fondului de rulment prin cresterea capitalului social, crestere care este asimilata unei emisiuni de actiuni in numerar daca este vorba de creante lichide, datorii fata de creditori si cresterii aportului in natura la capitalul social daca este vorba de creante in natura, fata de furnizori. Aceasta operatie prezinta avantaje atat pentru societate, care evita in acest mod efectele unei datorii ce implica eforturi financiare, cat si pentru creditori care devin actionari, cu toate drepturile ce le confera aceasta calitate. Totodata prin imbunatatirea raportului intre capitaluri proprii si capitaluri imprumutate se creeaza o premisa pentru o indatorare viitoare.

Forma consacrata de transformare a datoriilor in capital social o reprezinta conversia obligatiunilor convertibile in actiuni, pe baza unei proportii de conversie stabilita in momentul emiterii acestui gen de obligatiuni. De fapt, cresterea de capital prin conversia datoriilor este specifica firmelor mari, care au dreptul de a emite obligatiuni.

O forma speciala o reprezinta consolidarea datoriilor intreprinderii prin transformarea datoriilor pe termen scurt in datorii pe termen lung, ce are ca efect intr-o prima faza, modificarea structurii capitalului imprumutat si amanarea scadentelor de plata (o imbunatatire indirecta a lichiditatii), iar intr-o a doua faza, cresterea capitalului permanent si implicit, a fondului de rulment, respectiv imbunatatirea echilibrului financiar.

d) Plata dividendelor in actiuni care are ca efect diminuarea datoriilor pe termen scurt si cresterea capitalului social si implicit a capitalului propriu cu efect asupra lichiditatii si echilibrului financiar al intreprinderii.

e) Absorbtia totala sau partiala a altei societati comerciale care are ca efect cumularea partii de capital social al societatii absorbite. Prin urmare, vor creste capitalurile proprii si permanente, se va imbunatati structura financiara si lichiditatea firmei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate