Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Cum pot reusi plasamentele pe piata financiara


Cum pot reusi plasamentele pe piata financiara


Cum pot reusi plasamentele pe piata financiara

O chestiune comuna la toti investitorii care debuteaza in Bursa este credinta ca reusita plasamentelor depinde mai mult de fler decat de o alegere rationala. Bineinteles ca intuitia este o calitate pretioasa care presupune sa anticipezi evenimentele si sa presimti care vor fi reactiile pietei. Dar cand debutezi este indicat sa te feresti de astfel de "inspiratii".

De asemenea, este convenabil sa reunesti la plecare maximum de garantii in conducerea plasamentului. Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este care sunt obiectivele pe care le urmaresti.

Daca salvgardarea capitalului vostru este scopul principal, veti cauta securitate in plasamentele pe termen lung. Veti cumpara titluri de stat sau obligatiuni pentru venitul lor si pentru garantiile oferite sau actiuni ale societatilor de prim plan ale caror rezultate au progresat regulat in ultimii ani.Cel mai des randamentul mediu al actiunilor este inferior randamentului obigatiunilor. De asemenea, se pot intalni si actiuni de buna calitate care sa aduca mai mult decat obligatiunile. Trebuie insa tinut cont ca randamentul anormal de ridicat al anumitor actiuni poate fi suspect si comporta riscuri pentru capitalul angajat. Bineinteles, toata lumea doreste sa multiplice cat mai rapid posibil capitalul sau. Aceasta cautare a castigului nu inseamna ca trebuie sa ne asumam riscuri mari. Operatiunile presupun doar mai multa dexteritate si vigilenta.

Piata la termen si optiunile ofera in aceasta viziune vaste posibilitati, de asemenea aceste operatiuni presupun o anumita experienta a mecanismelor si a reactiilor pietei. Pentru a proceda mai bine, va trebui in realitate sa combinam cele trei obiective: securitate, venit si cautarea castigului. Dar fiecareia dintre ele ii convine valori mobiliare diferite. Nu este intamplator ca o valoare ce ofera mai bune perspective in viitor are randamente foarte modeste si este mai supusa speculatiilor. De aceea este util sa fie cunoscuti factorii care influenteaza tendintele pietei.

Evolutia afacerilor joaca fireste un mare rol. La fel, perspectivele unei cresteri a profitului si a dividendelor, creearea de noi capacitati, gasirea de noi piete de desfacere, incheierea unor acorduri tehnice si comerciale, anuntarea unei repartizari de actiuni gratuite, favorizeaza cresterea unor valori. Invers, noutatile defavorabile privind piata afacerilor, dificultatile de trezorerie, conflictele sociale repetate, anuntarea unei reduceri sau suprimari a dividendelor, sunt in general cauza unei scaderi a valorii respective.

Dar nu doar acesti factori intervin in evolutia cursurilor. Bursa este sensibila si la alti factori tehnici si psihologici.

Asupra unei valori, jocul liber al ofertei si cererii poate fi contrazis de restrangerea schimburilor sau prin existenta unui "robinet" deschis daca un mare pachet de titluri este aruncat pe piata. La acesti factori tehnici se adauga evenimente exterioare Bursei, care pot genera incredere, nervozitate sau incertitudine. Piata reflecta (chiar daca la modul exagerat uneori) sanatatea economica, politica si monetara a tarii. Inasprirea fiscalitatii , situatia monedei si a creditului, transferurile de capital constituie elemente de presiune deloc de neglijat. Bursa va tine cont intotdeauna si de ecourile evenimentelor internationale.

Deci trebuie respectate unele principii de plasament:

  • Primul principiu care trebuie sa inspire gestionarea unui portofoliu este acela de divizare a riscului. Foarte des, cand cumparam o valoare ne gandim imediat la perspectivele de castig, fara a masura toate riscurile la care ne expunem. Alegand valori din mai multe sectoare economice, variind in functie de circumstante si daca aveti posibilitatea, ponderea valorilor nationale si a celor straine, precum si a titlurilor cu venit fix in cadrul portofoliului, veti avea sanse crescute de a asigura securitatea plasamentelor dumneavoastra. Nu trebuie cazut in capcana de a modifica portofoliul vostru in valori la moda, acestea vor cunoaste iremediabil si declinul.
  • Al doilea principiu este reprezentat de supravegherea plasamentelor voastre. Timpul nu lucreaza intotdeauna pentru ele. Nu este posibil sa compui un portofoliu o data pentru totdeauna. Evenimentele pot readuce in discutie anumite plasamente sau justifica interesul pentru alte valori. In consecinta, portofoliul trebuie evaluat periodic. Nu ezitati sa va luati beneficiile atunci cand considerati ca a venit momentul. Vindeti eventual in pierdere valorile care credeti ca vor cadea in continuare si mai mult.
  • Al treilea principiu poate fi enuntat astfel: "fiti fermi in convingerile voastre". Ezitarile, razgandirea in ultimul moment, lipsa deciziei sau calmului pot anihila planurile cele mai bine concepute. Nu va incredeti in "zvonuri" sau "lovituri".

Sunt de obicei secrete ale lui Polichinelle sau oglindirea unor sperante. Dimpotriva, trebuie stiut, ca prin "simpatie" valori ale unui acelasi sector de activitate se pot asocia la cresterea unui titlu.Exista astfel de "unde de soc" care antreneaza cota.

Erorile trebuie recunoscute, deoarece cel mai periculos lucru in Bursa este incapatanarea si prejudecatile.

Daca respectati aceste principii aveti sansa sa reusiti in Bursa. Oricum reflectati de doua ori inainte de a lua o pozitie contrara tendintei dominante. Ceea ce se plateste este a avea dreptate inaintea altora, dar nu contra acestora.

Cum trebuie sa alegeti valorile voastre? Cel mai bine este sa puneti pentru fiecare plasament in parte urmatoarele intrebari:

Care sunt sectoarele economice cele mai favorizate de conjunctura sau de progresul tehnic?

Care sunt aceste sectoare privilegiate, societatile cel mai bine conduse si beneficiare a celor mai ridicate marje de expansiune?

Care sunt la un moment dat, dintre aceste societati, valorile cele mai ieftine in functie de randamentul lor, de capitalizarea lor bursiera, de situatia lor financiara?

Nu este posibil intotdeauna sa fim exact si complet informati despre calitatea unei afaceri. In aceasta situatie nu trebuie riscat si se poate investi in societatile ale caror valori "au cota", adica spre valorile directoare ale pietei. Totodata, cateodata este foarte profitabil sa plasezi in valori mai putin cunoscute, care datorita dezvoltarii lor, vor atrage intr-o zi atentia marelui public. Rabdarea este intotdeauna rasplatita.

Dar cand trebuie cumparat? Cand piata da semnalul iesirii din criza. Cumparati la scadere, spun unii. In definitiv, pare totdeauna mai rezonabil sa astepti culoarea verde a relansarii, atat timp cat nimeni nu stie cand varful scaderii va fi atins. Bineinteles, daca stiti sa prevedeti, multiple ocazii va sunt oferite de a arbitra valori care au urcat exagerat contra valorilor care va par la un pret mai bun (mai ieftine), pentru caracteristici egale.

Daca trebuie sa ne gandim bine daca vom cumpara sau nu o valoare, trebuie sa fim totdeauna pregatiti sa vindem. Cei mai buni investitori in bursa sunt cei care stiu sa vanda la timp.

In materie de realizare a beneficiilor, este mai sigur sa fie stabilita anticipat o marja de beneficiu (de exemplu 20 sau 30% de castig net) si sa o realizam fara intarziere. Trebuie avuta de asemenea taria (curajul) de a "taia" pierderile odata ce ele ating un anumit procent din capitalul angajat.

Nu trebuie niciodata sa va cramponati de o valoare care nu a raspuns sperantelor pe care vi le-ati pus in ea. Pentru a avea succes in bursa nu va grabiti. Stati deoparte de joc daca este necesar si pastrati-va disponibilitatile pentru a investi atunci cand se arata momentul optim.

In definitiv este mai rentabil si mai sigur, decat sa tatonati fara incetare piata, urmarind sa investiti cu orice pret.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate