Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Coordonatele politicii calitatii


Coordonatele politicii calitatii


Coordonatele politicii calitatii

Potrivit standardului ISO 8402, politica in domeniul calitatii reprezinta "directia si intentiile generale ale unei intreprinderi, in ceea ce priveste calitatea, exprimate oficial de conducerea de varf a acesteia". Aceasta definitie este, in prezent, cea mai larg acceptata.

Politica in domeniul calitatii este parte componenta a politicii intreprinderii, fiind aprobata de conducerea de varf a acesteia. Prin politica sa in domeniul calitatii, intreprinderea trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  • Ce reprezinta calitatea pentru intreprindere?
  • De ce este importanta calitatea pentru intreprindere?
  • Care este raspunderea conducerii pentru calitate?
  • Care sunt principiile de baza ale intreprinderii privind calitatea?

Potrivit opiniilor exprimate in literatura de specialitate, politica intreprinderii in domeniul calitatii trebuie definita in scris. Se recomanda ca politica in domeniul calitatii sa fie concisa si usor de memorat, sa poata fi utilizata de orice lucrator, sa defineasca ceea ce se asteapta de la salariati si, in acelasi timp, sa fie globala, referindu-se la toate aspectele fundamentale ale calitatii.Pentru asigurarea succesului in realizarea obiectivelor calitatii este necesar ca, in elaborarea lor, sa se tina seama de urmatoarele cerinte:

obiectivele calitatii nu trebuie sa reprezinte o constrangere in realizarea obiectivelor fundamentale ale intreprinderii;

obiectivele calitatii trebuie formulate clar;

obiectivele calitatii trebuie sa fie realiste;

obiectivele calitatii trebuie sa fie astfel formulate incat sa existe posibilitatea evaluarii (masurarii) lor.

Considerand nivelul calitativ al produselor ca element strategic esential, in cele mai recente lucrari de marketing sunt definite strategii distincte ale calitatii:

  • strategii de adaptare a calitatii marfurilor la cerintele fiecarui segment de piata;
  • strategii de diferentiere calitativa fata de oferta celorlalti competitori;
  • strategia imbunatatirii calitatii, atunci cand intreprinderea detine o pozitie puternica pe piata.

Pe de alta parte, Kotler si Dubois, fac distinctie intre strategia imbunatatirii calitatii pe cale intensiva si extensiva. Alaturi de aceste doua variante de strategii Kotler defineste si "strategia cautarii unui stil" prin calitate.

Incepand cu anii 80 s-au intensificat preocuparile de definire a unor strategii integratoare ale calitatii, considerate ca avand un rol central in cadrul strategiilor concurentiale. Asemenea strategii concurentiale sunt "calitatea totala" si "excelenta", ale carei coordonate ar fi calitatea, eficienta si economia de timp.

O atentie deosebita se acorda in prezent strategiei imbunatatirii continue, strategie definita in Japonia, sub numele KAIZEN. Aceasta este considerata o strategie integratoare, transfunctionala a intreprinerii, care are in vedere imbunatatirea treptata, continua a calitatii produselor si serviciilor ca si a productivitatii si competitivitatii cu participarea intregului personal. Principiile de baza ale acestei strategii sunt:

- orientarea spre client;

- internalizarea relatiei client - furnizor;

- calitatea pe primul plan;

- argumentare cu date;

- tinerea sub control a variabilitatii si prevenirea repetarii.

Strategia KAIZEN se bazeaza pe o serie de metode si tehnici, dintre care fac parte:

  1. Ciclul lui Deming - sugereaza faptul ca, pentru a imbunatati calitatea, circuitul planifica - executa-verifica-actioneaza trebuie permanent reluat.
  2. Sistemul de sugestii - presupune colectarea sugestiilor de imbunatatire facute de personalul intreprinderii.
  3. Metoda JUST-IN-TIME - reprezinta o metoda de coordonare a proceselor de productie, prin care se asigura fabricarea si livrarea pieselor (subansamblelor), numai la timpul potrivit, stabilit prin comenzile care vin de la postul urmator de lucru.

Alte metode si tehnici : Metoda celor 3 S; Metoda celor 5 S; Mentenanta productiva totala.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate