Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
RATELE DE RENTABILITATE ECONOMICA


RATELE DE RENTABILITATE ECONOMICA


RATELE DE RENTABILITATE ECONOMICA

Aceste rate masoara eficienta mijloacelor materiale si financiare alocate intregii activitati a intreprinderii. Se poate face o anumita distinctie intre ratele de rentabilitate (raport intre rezultate si capitaluri alocate) si ratele de marja (raport intre rezultate si cifra de afaceri).

Capitalurile asupra carora se analizeaza profitabilitatea sunt cele angajate de intreprindere pentru cresterea averii proprietarilor si remunerarea "furnizorilor" de capitaluri. Rentabilitatea economica a acestor capitaluri investite ne apare ca o rentabilitate intrinseca, ce nu tine seama de modalitatea de procurare a capitalurilor (proprii sau imprumutate). Este deci independenta de politica de finantare promovata de intreprindere.27

In exprimarea rentabilitatii economice, la numaratorul fractiei se poate utiliza, fie rezultatul exploatarii, fie excedentul brut de exploatare, iar la numitor activul total sau o parte a acestuia. Activul total, sau capitalul angajat, cuprinde capitalul economic, imobilizarile in afara exploatarii si financiare, nevoia de fond de rulment in afara exploatarii si disponibilitatile banesti; in timp ce capitalul investit, parte a activului economic, cuprinde doar capitalul economic si imobilizarile in afara exploatarii.Capitalul economic alocat exploatarii nu tine cont decat de imobilizarile utilizate de intreprindere pentru activitatea sa de exploatare si de cresterea nevoii de fond de rulment pentru exploatare.

Daca rezultatul economic exprima rezultatul exploatarii, respectiv profit din exploatare atunci raportul exprima rentabilitatea economica neta (Ren):

Ren =

sau

Ren =

Daca rezultatul economic este un excedent brut de exploatare atunci raportul exprima rentabilitatea economica bruta (Reb):

Reb =

Rata rentabilitatii economice brute masoara aptitudinea capitalului economic de a asigura reinoirea si remunerarea sa, reinoire care ar trebui sa se realizeze intr-o perioada cat mai scurta.

In economiile occidentale se considera corespunzatoare o rentabilitate economica mai mare decat 25%, ceea ce inseamna ca in maxim 4 ani intreprinderea isi poate reinnoi capitalurile angajate prin excedentul sau brut de exploatare.

In conditiile economiei romanesti care inregistreaza durate medii de rotatie ale activelor economice mult mai mari de 4 ani, pragul minim al rentabilitatii va fi mult mai mic decat cel din economiile occidentale.28

Analiza ratei nu se poate face decat prin studierea evolutiei in timp a indicatorilor si a componentelor acestora, referitoare la aceeasi intreprindere. Rata rentabilitatii economice trebuie sa fie superioara ratei de inflatie, pentru ca intreprinderea sa isi poata mentine substanta sa economica. In termeni reali, rata rentabilitatii economice trebuie sa remunereze capitalurile investite la nivelul ratei minime de randament din economie (rata medie a dobanzii) si a riscului economic si financiar pe care si l-au asumat "furnizorii" de capitaluri (actionarii si creditorii intreprinderii). Daca rata inflatiei nu depaseste 10%, atunci rata nominala (Rn) este, dupa formula lui Fisher, suma dintre rata reala (Rr) si rata inflatiei (Ri):

Rn = Rr + Ri , de unde Rr = Rn - Ri

Daca rata inflatiei inregistreaza valori semnificative (de 2 sau 3 cifre), atunci rata reala (Rr) va fi urmatoarea:

Rr =

In termeni reali, rata rentabilitatii economice are doua dimensiuni si anume: una pentru remunerarea capitalurilor investite cel putin la nivelul ratei minime de randament din economie, iar cealalta pentru remunerarea riscului economic si financiar pe care si l-au asumat posesorii capitalurilor puse la dispozitia intreprinderii.

Daca intreprinderea are o rata a rentabilitatii economice mai mare decat rata dobanzii la capitalurile imprumutate, atunci actionarii pot beneficia de efectul de levier al indatorarii intreprinderii. 29

Conform datelor preluate din economia romaneasca referitoare la rata inflatiei aceasta se prezinta astfel: anul 2003 - 15,3%, anul 2004 - 11,9%, anul 2005 - 8,6%. Putem observa o reducere sensibila a acesteia in anul 2005.

De asemenea, conform practicilor utilizate de Banca Romana De Dezvoltare la creditele pe termen scurt, rata medie a dobanzii in tara noastra se prezinta astfel: anul 2003 - 27%, anul 2004 - 25%, anul 2005 - 20%.

Factorii determinanti ai rentabilitatii economice sunt pusi in evidenta prin descompunerea acesteia in doua rate explicative conform relatiei:

= *

sau

Re = Rentabilitatea comerciala * Productivitatea mijloacelor economice

Nivelul marjei brute evidentiaza rezultatul activitatii de exploatare, inclusiv finalizarea ei prin conditiile de comercializare oglindite in cifra de afaceri, in timp ce rotatia capitalului investit prin cifra de afaceri exprima gradul de intensitate al utilizarii resurselor financiare ale intreprinderii. Observam ca rata rentabilitatii economice poate fi ameliorata, fie prin cresterea marjei brute de acumulare, respectiv prin cresterea vanzarilor si reducerea cheltuielilor platibile, fie prin cresterea rotatiei capitalului investit, obiectiv realizabil in conditiile diminuarii investitiilor economice, prin optimizarea nivelului stocurilor, creditului clienti, selectivitate stricta a investitiilor etc., fie prin ambele cai.30Ion Stancu, "Finante - Teoria pietelor financiare, Finantele intreprinderii, Analiza si Gestiunea Financiara ", editura Economica, Bucuresti, 1997, pag. 493

Goergeta Vintila, "Gestiunea Financiara a Intreprinderii", Editura Didactica si Pedagogica, RA Bucuresti, 1997, pag.190 -192

Emil Chirila, "Curs de finantele firmei", Editura Universitatii din Oradea, 2002, pag. 137 - 138

Goergeta Vintila, "Gestiunea Financiara a Intreprinderii", Editura Didactica si Pedagogica, RA Bucuresti, 1997, pag.193

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate