Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Comunitatea Economica si Monetara a Africii Centrale


Comunitatea Economica si Monetara a Africii Centrale
CEMAC

Comunitatea Economica si Monetara

a Africii Centrale
Introducere

In aproape toate tarile din Africa agricultura continua sa fie cea mai importanta activitate economica, in ciuda expansiunii industriei si serviciilor si a importantei din ce in ce mai mari a acestor activitati. Agricultura este o ramura cu un caracter dualist, utilizand atat tehnici rudimentare, traditionale, cat si tehnici moderne, de mare randament. In Africa exista un amestec de forme de proprietate si de sisteme de exploatare a terenurilor, determinate de conditiile naturale, dar si de cele sociale. Coexista in acest continent sistemul citemené[1]cu plantatiile intensive sau pastoritul nomad cu fermele zootehnice moderne.

Agricultura insumeaza aproximativ 1/6 din produsul intern brut al Africii, in timp ce industria insumeaza cam 1/3 si serviciile in jur de jumatate.

In ciuda faptului ca este continentul cu cel mai mare procent din forta de munca ocupata in agricultura, Africa nu produce destul pentru a isi hrani populatia. Motivele sunt multiple, unul din cele mai importante este sporul natural mare, alt motiv este pierderea fortei de munca din agricultura datorata exodului rural, populatia fiind atrasa de orasele mari. Exportul de produse agricole nu are prioritate mare si investitiile in tehnologie agricola moderna lipsesc. Multe tari din Africa trebuie sa importe alimente de baza si necesita ajutoare.

Pentru a stabili un echilibru in economia Africii, au fost semnate acorduri de cooperare intre state, s-au creeat structuri de integrare si s-au infaptuit uniuni vamale, monetare etc.

In anul 2000, conform datelor furnizate de Secretariatul OMC[2], la nivel mondial erau in functiune 114 acorduri comerciale regionale si subregionale (ACR) notificate la OMC de catre unul sau mai multi membri OMC. Practic, toti membrii OMC sunt parteneri in cel putin un accord regional de comert, iar multi membrii sunt parteneri in doua sau mai multe ACR. Doar patru membri nu sunt parteneri intr-un ACR (Hong Kong, Japonia, Macau, Mongolia). Cel mai mare numar de acorduri se refera la UE, a carei retea de acorduri de comert preferential include tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu, Asia si, mai recent, America Latina. Zona de comert liber este cea mai comuna forma de ACR, in timp ce uniunile vamale sunt in numar mai redus.

Structuri intregrationiste din Africa:

CEMAC

CEPGL

COMESA (Common Market for Eastern and Southern Africa)

Cross Border Initiative (Initiativa transfrontaliera)

ECCAS

ECOWAS

Indian Ocean Comission (Comisia Oceanului Indian)

MRU (Mano River Union)

SADC

UDEAC

UEMOA

Scurt istoric CEMAC

CEMAC (Communauté Économique des États d'Afrique Centrale), in romana: Comunitatea Economica a Statelor din Africa Centrala s-a infiintat in 1994, avand ca principal obiectiv cooperarea economica dintre statele din Africa Centrala.

In 1966, prin Tratatul de la Brazzaville, a fost infiintata Uniunea Vamala si Economica a Africii Centrale (cunoscuta si sub numele de UDEAC – prescurtare a denumirii organizatiei in limba franceza), uniune ce a facilitat zona de liber schimb pentru membrii acesteia precum si practicarea unui tarif unic la importurile din alte tari. UDEAC a semnat tratatul de infiintare a CEMAC pentru a forma si o uniune monetara, avand ca si moneda unica francul CFA (Central Africa Franc). Desi tratatul s-a incheiat in 1994, odata cu infiintarea CEMAC, moneda unica a fost introdusa doar in iunie 1999.

Tarile membre ale acestei organizatii (Camerun, Republica Central Africana, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala si Gabon) au adoptat o politica netarifara pentru marfurile/produsele care se misca in interiorul acestei zone, un tarif extern si o moneda comuna, toate acestea contribuind la dezvoltarea comertului regional.

2.1. Formarea Cemac

Prima data cand s-a adus in discutii ideea infintarii unei mai extinse comunitati economice a Africii Centrale, a fost la un  miting UDEAC din decembrie 1981. astfel, s-a infiintat, la 18 octombrie 1983 ECCAS (Economic Community of Central African States). Organizatia si-a inceput activitatea in 1985, dar a fost inactiva pentru mai multi ani din cauza dificultatilor financiare. (neplata taxelor de catre statele membre) dar si din cauza razboiului din Congo.

ECCAS si-a reluat activitatea odata cu sumitul tinut in Libreville pe 6 februarie 1998, an in care Angola a devenit membra, stabilindu-se tot atunci si un buget de 10 milioane de franci francezi. Problematici abordate la sumit:

Obtinerea sprijinului UNECA[3] in evaluarea activitatilor secretariatului, a contributiilor statelor membre precum si in stabilirea unei structuri pentru salariile angajatilor

Oganizarea unei sedinte extraordinare a Consiliului de Ministrii pentru evaluarea propunerilor UNECA; creearea de propuneri pentru o noua structura administrativa etc.

Fondatorii GATT (General Agreement for Tarrifs and Trade) au intuit de la inceput potentialul pericol pe care-l reprezinta acordurile preferentiale de comert pentru principiul cheie al tratamentului natiunii celei mai favorizate. De aceea, articolul XXIV din GATT privind zonele de comert liber si uniunile vamale, a permis existenta acestora numai in urmatoarele conditii:

a) media barierelor comerciale nu va inregistra o crestere dupa integrare (art. XXIV:5);

b) acordurile elimina toate tarifele si alte restrictii comerciale care afecteaza substantial toate schimburile intra-regionale de bunuri in cadrul unei perioade rezonabile de timp;

c) acordurile sunt notificate catre GATT care poate decide crearea unui grup de lucru pentru a determina daca aceste conditii sunt satisfacute.

Camerunul a adoptat un Cod de Investitii care are o serie de prevederi comune cu cel al CEMAC si s-a angajat in procesul de implementare al sistemului CEMAC privind regulile schimbului valutar, in special prin transferarea prerogativelor specifice din administratie catre bancile comerciale.

Membrii

Camerun

Republica Africii Centrale

Congo

Gabon

Guineea Ecuatoriala

Ciad

Republica Camerun joaca un rol important in integrarea regionala prin rolul sau de forta dominanta in cadrul blocului CEMAC. Camerunul reprezinta 50% din Produsul Intern Brut al CEMAC (bloc cu o populatie de 27 milioane locuitori).

Tarile membre ale acestei organizatii au adoptat o politica netarifara pentru marfurile/produsele care se misca in interiorul acestei zone, un tarif extern si o moneda comuna, toate acestea contribuind la dezvoltarea comertului regional. Ca membru al organizatiei Mondiale a Comertului, Republica Camerun are relatii bune cu tarile vestice si in particular cu Uniunea Europeana, principalul sau partener in domeniul comercial.

Camerunul a devenit, in 1995, membru al Commonwealth[4] mentinand – in acelasi timp, relatii solide cu Franta, cu care are numeroase acorduri de cooperare in domeniile: economic, militar si cultural.

Incepand cu 1994, Republica Camerun practica o politica de liberlizare comerciala, confirmata si de introducerea unor noi regimuri vamale si fiscale, precum si de implementare a unui program general de schimburi. In cadrul acestei politici au fost realizate o serie de progrese care pot fi mentionate: reducerea sensibila a restrictiilor cantitative; scutiri tarifare si regimuri vamale/fiscale speciale; scaderea taxelor vamale etc. In calitatea sa de stat membru al Comunitatii Economice si Monetare a Africii Centrale (CEMAC) si Comunitatii Economice a Statelor din Africa Centrala (CEEAC), Republica Camerun mentine relatii stranse cu tarile vecine, acestea intarindu-se progresiv prin dezvoltarea legaturilor de infrastructura si in contextul cresterii cooperarii pan-Africane, in special prin intermediul NEPAD . In acest context, extinderea si intarirea relatiilor economice cu Nigeria si Republica Africa Centrala, fac parte dintr-un proces normal.

Republica Camerun joaca un rol important si in integrarea regionala prin rolul sau de forta dominanta in cadrul blocului CEMAC, Camerunul reprezentand cca. 50% din Produsul Intern Brut al acestei organizatii.

Comunitatea Economica si Monetara a Africii Centrale (CEMAC) utilizeaza un tarif extern comun care prevede:

(1) – taxa vamala

(2) – dispozitii speciale

(3) – TVA

(4) – accize

Camerunul a adoptat un Cod de Investitii care are o serie de prevederi comune cu cel al CEMAC si s-a angajat in procesul de implementare al sistemului CEMAC privind regulile schimbului valutar, in special prin transferarea prerogativelor specifice din administratie catre bancile comerciale.

In ceea ce priveste datoria comerciala, guvernul camerunez a finalizat (in august 2003) negocierile cu bancile comerciale semnand un acord de buyback cu acestea, pentru ambele categorii de datorii (bancare si ne-bancare).

Obiective

Obiectivul principal CEMAC este stabilirea Pietei Unice Central-Africane.  La Conferinta Malabo din 1999, au fost stabiliti urmatorii pasi ce trebuiau indepliniti:

Dezvoltarea de corpuri specializate in mentinerea pacii, a securitatii si stabilitatii sociale

Inceperea demersurilor pentru integrarea economica si monetara

Developarea unei culturi social-integrationiste

Finantare autonoma, in cadrul organizatiei

Tratate si activitati intreprinse

A 10-a Sedinta Extraordinara a conducerii CEMAC a avut loc in Malabo in iunie 2002. La aceasta sedinta s-au semnat urmatoarele:

Tratatul de infiintare ECCAS (Comunitatea Economica a Statelor Central-Africane)

Pactul de asistenta mutuala intre membrele ECCAS

Protocol de stabilire a unui pact mutual de securitate si de mentinere a pacii   in Africa Centrala (COPAX)

De asemenea, Rwanda a devenit membra cu drepturi depline in ECCAS.

La 24 ianuarie 2003, Uniunea Europeana a incheiat un acord financiar cu ECCAS si CEMAC, cu conditia ca cele 2 corpuri organizationale sa fuzioneze intr-unul singur. U.E. s-a implicat in mai multe misiuni de mentinere a pacii in statele africane, mai ales in Congo, colaborand astfel cu CEMAC in nenumarate randuri.

A 11-a Sedinta Extraordinara din cadrul CEMAC a avut loc in ianuarie 2004 in Brazzaville, unde s-a hotarat inceperea activitatii COPAX (Consiliul pentru Pace si Securitate in Africa Centrala). S-a adoptat de asemenea o declaratie de implementare a NEPAD in Africa Centrala, precum si o declaratie ce stabilea egalitatea sexelor.
Corpuri COPAX:

MARAC (The Central African Early-Warning System), care colecteaza si analizeaza datele pentru a putea detecta si preveni posibilele crize

CDS (The Defence and Security Commission), care reprezinta o adunare a sefilor departamentelor de politie, armata si jandarmerie

FOMAC (The Multinational Force of Central Africa) – are ca scop indeplinirea misiunilor de pace.

4. Anexe

Dispozitii speciale din Tratatul de infiintare CEMAC:

TITLE V: DISPOSITIONS SPECIALES ET FINALES

Section I: Dispositions spéciales

Article 77

En vue de promouvoir le développement harmonieux de tous les États membres, dans le cadre des acquis de l'UDEAC, et pour surmonter les handicaps à l'intégration économique et sociale régionale que constituent l'enclavement ou l'insularité, les États membres s'engagent à mettre en place un fonds de développement.

Tous les pays de l'Union participent au financement du fonds de développement.

Le montant, les contributions ainsi que l'utilisation du fonds de développement sont déterminés par la Conférence des Chefs d'Etat, sur proposition du Conseil des Ministres.

Article 78

Pour l'application de la présente Convention, le régime des actes juridiques est celui prévu aux articles 20 et suivants de l'Additif au Traité de la CEMAC

Article 79

Le budget de l'Union Économique est intégré dans le budget de la Communauté; il est élaboré, adopté et exécuté conformément aux dispositions des articles 27 et suivants de l'Additif au Traité.

Article 80

Le statut des fonctionnaires de l'Union Économique et le régime applicable à ses autres agents sont ceux définis à l'article 40 de l'Additif au Traité de la CEMAC

Article 81

Les dispositions de la présente Convention ne font pas obstacle aux mesures qu'un État peut être amené à prendre en cas de troubles intérieurs graves affectant l'ordre public, ainsi qu'en cas de guerre ou de tension internationale grave constituant une menace de guerre.

Dans ce cas les États membres se consultent d'urgence en vue de prendre en commun les dispositions nécessaires pour éviter que le fonctionnement de l'Union Économique ne soit affecté par de telles mesures.

Section II: Dispositions finales

Article 82

La présente Convention sera ratifiée à l'initiative des Hautes Parties Contractantes, en conformité avec leurs règles constitutionnelles respectives. Les instruments de ratification seront déposés auprès du gouvernement de la République du Tchad qui en informera les autres États et leur en délivrera copie certifiée conforme La présente Convention entre en vigueur et s'applique sur le territoire de chacun des États signataires à compter du premier jour du mois suivant le dépôt de l'instrument de ratification de l'Etat signataire qui procédera le dernier à cette formalité. Toutefois, si le dépôt a lieu moins de 15 jours avant le début du mois suivant, l'entrée en vigueur de l'Additif sera reportée au premier jour du deuxième mois suivant la date de ce dépôt..

5. Bibliografie

https://www.cemac.int//

www.wikipedia.org

Tratatul CEMACAgricultura itineranta

Organizatia Mondiala a Comertului

Cunoscuta si sub numele de ECA, The United Nations Economic Comission for Africa

Asociatie voluntara a 53 de state suverane, dintre care cele mai multe au fost colonii britanice, sau teritorii dependente ale acestor colonii. Exceptiile sunt Regatul Unit insusi si Mozambic.

The New Partnership for Africa Development - Program adoptat in iulie 2001
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate